Αναποδες στροφες

Οκτ. 22, 2019

Παρατυπίες και αδιαφάνεια

στις αποφάσεις της ΕΣΗΕΑ

Στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εστάλη η ακόλουθη επιστολή του μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Δημ. Ι Τσαλαπάτη που καταγγέλλει πάρτι αδιαφάνειας στις συνεδριάσεις του ΔΣ.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν τα κρούσματα παρατυπιών και αδιαφάνειας στο τρόπο διοίκησης της ΕΣΗΕΑ με ευθύνη ενός σχηματισμού που εμφανίζεται ως πλειοψηφία, η οποία δεν έχει πλέον αντίκρισμα στη βάση.

1.Δεν υπάρχουν πρακτικά συνεδριάσεων και αποφάσεων που να ανταποκρίνονται στη νόμιμη διαδικασία που ορίζει το καταστατικό. Έχουμε ήδη καταγγείλει την ύπαρξη κατασκευασμένων «πρακτικών» και κειμένων.
Η Ένωση λειτουργεί χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό και απολογισμό και με ουδεμία ενημέρωση για τα οικονομικά και τα αποθεματικά της, την διαχείριση των ιδρυμάτων, τις δήθεν χορηγίες και τις οφειλές εκατομμυρίων από τρίτους. Το κρίσιμο μέγεθος με το πρόστιμο 170.000 ευρώ, που έχει επιβληθεί για τον τρόπο που έγιναν σεμινάρια για ανέργους, αποτελεί μια υπόθεση που επιδιώκουν κάποιοι να συγκαλύψουν!...Όπως και άλλα που αφορούν το αγγελιόσημο.

2.Η βιομηχανία… «ψηφοφοριών» δια περιφοράς στην οποία επιδίδεται με πάθος η προεδρική πτέρυγα, δεν προβλέπεται από καμία διάταξη νόμου ή του καταστατικού. Είναι προφανές ότι αποσκοπεί στον αποκλεισμό μελών του ΔΣ την κατάργηση της καταγραφής απόψεων θέσεων , τον αποκλεισμό κάθε συζήτησης, τον εξοβελισμό της ελευθερία βούλησης και τις προκατασκευασμένες διαδικασίες και αποφάσεις για λόγους που εξυπηρετούν την πλειοψηφία. Έχει επιλεγεί ως μέθοδος που επιχειρεί να καθιερώσει την εκτροπή ως δήθεν κανόνα δικαίου!...Αυτό ισχύει δυστυχώς και για τα ιδρύματα της ΕΣΗΕΑ.

3. Η συστηματική έκδοση δελτίων τύπου δεν εκφράζουν αποφάσεις του ΔΣ και ως εκ τούτου είναι ανυπόστατα με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο επικοινωνιακά παιχνίδια που παραπλανούν τον κλάδο και την κοινή γνώμη.

4. Η απαγόρευση από την πλειοψηφία ενημέρωσης των μελών του ΔΣ και του Μικτού Συμβουλίου για τα υπομνήματα τις θέσεις, τις καταγγελίες των μελών του ΔΣ αποτελούν μία ακόμη ενέργεια λογοκρισίας, την οποία με απόφαση παρόντων στο προηγούμενο ΔΣ θελήσατε να νομιμοποιήσετε.

5. Πραγματοποιούνται μυστικές συναντήσεις και συσκέψεις με διάφορους παράγοντες και επικρατούν μεθοδεύσεις σε βάρος των δικαιωμάτων των συναδέλφων στις εφημερίδες, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ, στη ΓΓ Ενημέρωσης, στα δημοτικά ραδιόφωνα.

6. Οι συνάδελφοι έχουν μείνει δίχως ΣΣΕ και έχουν παραδοθεί με ευθύνη της πλειοψηφίας σε προσωπικές συμβάσεις ντροπής, που υπαγορεύει η εργοδοτική αυθαιρεσία. Συνεχίζονται οι απολύσεις, οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές μηνών και τα «φέσια» στα Ταμεία αποτελούν μια επικίνδυνη κατάσταση.

7.Η τελευταία ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους στο Δημόσιο έχει οδηγήσει σε νέες μεγάλες περικοπές μισθών. Σε αρκετές περιπτώσεις οι συνάδελφοι χάνουν ήδη μέχρι και ένα ολόκληρο μισθό!...
Στο θρίλερ με την ΚΥΑ για τις οφειλές από την περίοδο του Μαύρου στην ΕΡΤ το ΔΣ μένει απλός θεατής , όπως και για τις οφειλές ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ από την περίοδο 2012-13, καθώς και για όσα μεθοδεύονται στα δημόσια ΜΜΕ. Η υπόκλιση της Προέδρου στη συνάντηση με τη διοίκηση του ΑΠΕ είναι αποκαλυπτική.

8. Η καινούργια επέλαση σε βάρος των συνταξιούχων συναδέλφων μας με τα εκκαθαριστικά Πετρόπουλου, τον δήθεν επανυπολογισμό, την ληστεία με τα αναδρομικά και τα καινούργια «κόλπα» με το νέο ασφαλιστικό αφήνουν αδιάφορη την σύμπραξη που διοικεί την ΕΣΗΕΑ, ενώ οι συνεργάτες της κοροϊδεύουν τους συναδέλφους μας.

9.Τα ….θετικά σημεία που η σύμπραξη του προεδρείου δήλωσε ότι βρήκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο με το οποίο η ανάπτυξη στηρίζεται στην κατάλυση εργασιακών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών, έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα τη συνεργασία που έχει καταλάβει και τις καρέκλες στον ΕΔΟΕΑΠ.
Αντιλαμβάνεστε ότι η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τους αποκλεισμούς θεμάτων, και τον τρόπο λειτουργίας του μόνο τα συμφέροντα του κλάδου δεν υπηρετεί .
22/10/2019

Δημ. Ι. Τσαλαπάτης

Κεδ press

ΑΝΑΠΟΔΑ

Οκτ. 17, 2019

                                 ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ - ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

 

Βάζουν εταιρία να αξιολογήσει δομές
της Βουλής και φορείς της ενημέρωσης;

 

Άφωνα έμειναν προχθές αρκετά μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ , όταν με αφορμή την εγκύκλιο Τασούλα για αξιολόγηση των δημοσιογράφων ( δηλαδή υπακοή ή άλλως απολύεστε) το στέλεχος της «Αυγής» και ΓΓ της ΕΣΗΕΑ πρότεινε να αξιολογηθούν πρώτα οι δομές!...


Πρότεινε λοιπόν κάποια εταιρία ή πχ η EBU, η οποία, όπως είπε, έχει ISO να αξιολογήσει την ΕΡΤ αλλά και τη τηλεόραση της Βουλής!...
Δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για ελευθερία της έκφρασης και δημοσιογραφική ανεξαρτησία. «Πρώτα οι δομές…» έλεγε και ξανάλεγε.

Και παρά τις παρατηρήσεις και τα ερωτήματα τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας και τους εργαζόμενους που θα περισσεύουν αν καταργηθούν οι δομές, τότε στριμώχτηκε και βρήκε επιτέλους τον εαυτό του.
Ακατανόμαστες ύβρεις και χυδαίοι χαρακτηρισμοί πλημμύρισαν ξαφνικά τα πρακτικά του ΔΣ.

Η εκτέλεση χαρακτήρων παλιά τέχνη κόσκινο για κάποιους δήθεν αριστερούς , συνεχίστηκε για ώρα, με την παρέα της προέδρου να μην μπορεί να κρύψει την χαρά της.
Mόλις του υπεδείχθη ότι είναι αδιανόητη η όποια παρέμβαση τρίτων στη λειτουργία της Βουλής των Ελλήνων ( η τηλεόραση της δεν αποτελεί ξεχωριστή νομική οντότητα) ξέφυγε πλέον τελείως.

Δεν ήθελε να ακουστεί ότι άλλο είναι η διασφάλιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας και άλλο η κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών που προτείνει η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Μέσα στο παραλήρημα του λοιπόν θυμήθηκε πάλι, για πείσει, την καρέκλα δίπλα του. Αυτή τη φορά όμως αισθάνθηκε ότι του ανήκει και δεν την αφήνει .


- Ξέρεις ρε τι αξία έχει αυτή η καρέκλα ; ξέσπασε με ύφος εστεμμένου και όλη την …..ευγένεια που τον διακρίνει!...

Έπρεπε να επιβάλλει την …«αριστερή ατζέντα» που κληρονόμησε από τον Λουδοβίκο της Λακωνίας στην ΕΣΗΕΑ.
Ο γνωστός συνήγορος του προεδρείου, πρότεινε αποχή διαρκείας με εργολαβική ανάθεση στην ΠΟΕΣΥ!..

Και έγινε αποδεκτό από τους πρόθυμους, ως…. διευθέτηση με ανώδυνες επιπτώσεις για την πολιτική εξουσία.

Αλλά ακόμη και αυτή με ανάθεση σε τρίτους.!..
Στην ανακοίνωση που κυκλοφόρησε η πλειοψηφία στην ουσία συνθηκολογεί για την αξιολόγηση των δημοσιογράφων.

Απευθύνει κάποια ξόρκια και θέτει ως προϋπόθεση πρώτα να… αξιολογηθούν οι δομές. Είναι το ξεκάρφωμα.
Η επιλογή όμως των 6 να σταλεί επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο, για την αξιολόγηση και δομών της Βουλής, προφανώς και έλαβε υπόψη της συγκεκριμένα κριτήρια.
Το σχετικό κείμενο καθόλου τυχαία καταλήγει:
«…αποτελεί παράδοξο γεγονός να καλούνται να αξιολογηθούν οι συνάδελφοι μας χωρίς έως σήμερα να έχουν στοιχειωδώς αξιολογηθεί οι δημόσιες δομές και φορείς ενημέρωσης με κριτήρια αντικειμενικά και διεθνώς αναγνωρισμένα….».
Το ερώτημα όμως είναι τι ακριβώς κρύβει αυτή η fast track διαδικασία εταιρικής αξιολόγησης για την Βουλή την ΕΡΤ, το Δημόσιο, τα ΜΜΕ, που προτείνει η γνωστή φράξια η οποία συμμετέχει αν δεν πρωτοστατεί, σε επιχείρηση χρεωκοπίας στην ΕΣΗΕΑ και στον ΕΔΟΕΑΠ;
Σε κάθε περίπτωση είναι παιχνίδια ντροπής, που μόνο τον δημοσιογραφικό κόσμο, τον ΕΔΟΕΑΠ της ζωής μας και την ενημέρωση δεν υπηρετούν.


Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε συνάδελφοι;

Μήπως ξεχάσατε ότι τους ψηφίσατε;

16/10/2019
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

ΑΝΑΠΟΔΑ

Οκτ. 16, 2019

Κόβουν ανέργους και συνταξιούχους
από την ΓΣ του ΕΔΟΕΑΠ

Άνεργοι ,που δεν έχουν να πληρώσουν, καθώς και συνταξιούχοι που οφείλουν, έχουν τεθεί εκτός γενικής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ η οποία πραγματοποιείται στις 30 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια.
Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του οργανισμού που υπογράφουν ο πρόεδρος του Σ. Καπάκος και ο ΓΓ Δ. Κουμπιάς.
Η έξωση γίνεται με μια νομική ακροβασία στην ερμηνεία της έννοιας του ασφαλιστικού δεσμού και με μία απόφαση που ουδείς γνωρίζει τι άλλο μπορεί να κρύβει.
Φυσικά δεν εφαρμόσθηκε το ίδιο στις εκλογές ,όταν σε μια συνέλευση παρωδία με τις διάτρητες αποφάσεις Πετρόπουλου, με τις διορισμένες εφορευτικές επιτροπές, διευθυντικά στελέχη του οργανισμού με εξόφθαλμες παρεμβάσεις στη διαδικασία, μπήκαν οι εργοδότες στη διοίκηση του Ταμείου με δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις.
Τώρα όμως….
Oι δηλώσεις Μηταράκη για την εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες δεν φαίνεται να εξαιρούν τον οργανισμό, ενώ ενεργοποιείται η απόφαση της διοίκησης, για την περικοπή στο εφάπαξ, που υποχρεούται να χορηγεί ο ΕΔΟΕΑΠ καθώς και όσα ακολουθούν.
Ο κλάδος απαιτεί απαντήσεις για τα 100 εκατομμύρια ευρώ από αγγελιόσημο που οφείλονται στον ΕΔΟΕΑΠ και στις ενώσεις αλλά Καπάκος και την Αντωνιάδου έχουν άλλες προτεραιότητες .
Τώρα κόβουν παροχές και ανέργους…
16/10/2019

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

ΑΝΑΠΟΔΑ

Οκτ. 12, 2019

Είναι ρουσφέτι; Γίνεται πράξη...! Κι άσε το ΣτΕ να ...κουρεύεται...!

Το μεταμεσονύκτιο δώρο της κυβέρνησης προς τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ήταν αναμενόμενο, αλλά όχι σε... τέτοια έκταση.

Η Ν.Δ. καταργεί με ένα άρθρο (αρ. 158), του κατά τα άλλα "Αναπτυξιακού" νομοσχεδίου (!), προηγούμενους νόμους που επέβαλλαν -για λόγους διαφάνειας- την αναγκαστική ονομαστικοποίηση των μετοχών σε κάθε εταιρεία ΜΜΕ.

Το συγκεκριμένο άρθρο που ...παρεισέφρησε νύκτωρ στο πολυνομοσχέδιο -δεν τέθηκε καν σε δημόσια διαβούλευση- το οποίο καταργεί και εργασιακά δικαιώματα κατ' απαίτηση των εργοδοτών,
προβλέπει ότι: Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ δεν θα έχουν πλέον την υποχρέωση να καταθέτουν «Πόθεν Έσχες», ενώ κανείς δεν θα γνωρίζει ποιος είναι ο πρώτος ή ο τελευταίος μέτοχος μιας ανάλογης επιχείρησης, μια και όλα θα συμπεριλαμβάνονται στα πάσης φύσεως funds.

Το αστείο είναι, ότι το βασικό επιχείρημα για τη συγκεκριμένη θεσμοθέτηση, είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις!

Ωστόσο, οι κυβερνώντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η διάταξη που προωθούν, έχει ήδη απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Κι αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο σοβαρά.

Συγκεκριμένα, η ΕΙΤΗΣΕΕ (η συνδικαλιστική οργάνωση των ιδιοκτητών ιδιωτικών καναλιών), σε ανύποπτο χρόνο, είχε ζητήσει με προσφυγή της στο ΣτΕ, η οποία ωστόσο, απορρίφθηκε ως αβάσιμη από την Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου (165/2017), να μην καταθέτουν «πόθεν έσχες» τα μέλη της - καναλάρχες.

Στην προσφυγή της υποστήριζε ότι η απόφαση για την υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες» για τα στελέχη των τηλεοπτικών σταθμών, είναι εξαρχής αντισυνταγματική!

Ειδικότερα, ισχυριζόταν πως η υποχρέωση αυτή πλήττει υπέρμετρα την ελευθερία της τηλεόρασης, την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και την ενημέρωση!

Επίσης, ισχυριζόταν ότι παραβιάζει το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, του ιδιωτικού βίου και της ασφάλειας των υπόχρεων και των οικογενειών τους!

Ακόμα, υποστήριζε πως υπήρχε κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ΜΜΕ...!!!

Εάν τελικά η προωθούμενη διάταξη, την οποία το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμη, γίνει νόμος του κράτους, "Πόθεν Έσχες" θα υποβάλλουν τελικά μόνον οι εργαζόμενοι -και πολλές φορές απλήρωτοι ή υποαμειβόμενοι- δημοσιογράφοι των ΜΜΕ και όχι τα αφεντικά τους...!

Στην περίπτωση αυτή, δεν θα πρόκειται απλά για παράδοξο, αλλά για ωμή πρόκληση...

Άλλωστε, ποιος θυμάται τους χιλιάδες απολυμένους και τους άνεργους δημοσιογράφους, θύματα των εκδοτών και των καναλαρχών, με τα δάνεια του "αέρα" που βέβαια δεν έμπαιναν ποτέ στις επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που όλα τα «σχέδια ανάπτυξης» ήταν μόνο η αφορμή του στρίβειν διά της πτωχεύσεως...

ΑΝΑΠΟΔΑ

Οκτ. 3, 2019

Μολις πηραμε μια επιστολη απο τον δημοσιογραφο μελος της ΕΣΗΕΑ Κωστα Κορελλη.

 Αγαπητοί/τες Συνάδελφοι, Η αποτίμηση του εκλογικού αγώνα της ΕΣΗΕΑ με οδήγησε σε ορισμένα συμπεράσματα:

Ένα από αυτά είναι πως εκείνοι που με τίμησαν με την ψήφο τους, με έφεραν πρώτο σε σταυρούς με την Παράταξη "Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι - Επανεκκίνηση.

Όσο για την έδρα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αυτή θα μπορούσε να είχε εξασφαλιστεί εάν μου έδειχναν την εμπιστοσύνη τους μερικοί συνάδελφοι ακόμη, ωστόσο αυτό δεν συνέβη.

Ο λόγος δεν είναι τόσο οι ψήφοι όσων ήθελαν να υποστηρίξουν μια άλλη Παράταξη, αλλά η δυσπιστία εκ των έσω απέναντι στο πρόσωπό μου.

Είναι κάτι που γράφω με πλήρη γνώση των όσων συμβαίνουν και λέγονται.

Η δυσπιστία αυτή καθόλου δεν με θύμωσε ή έδωσε τροφή στο αίσθημα της αδικίας:

Αντίθετα, τιμώ και σέβομαι την πλειοψηφία της Παράταξης "Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι - Επανεκκίνηση", η οποία δεν επιθυμεί να μου δηλώσει την εμπιστοσύνη της κι αυτό έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει.

Επομένως ως απάντηση στο "αίτημά" της, δηλώνω την αποχώρησή μου από την Παράταξη προκειμένου το κενό αυτό να καλυφθεί από κάποιον που θα ικανοποιεί τα μέλη της. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Χρήστο Κυρίτση, ο οποίος μου έδωσε το βήμα και την ευκαιρία να υπερασπιστώ με δίκαια αιτήματα το καλό όλων των συναδέλφων μου.

Ακόμη και εκτός της Παράταξης δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι για μια καλύτερη ΕΣΗΕΑ.

Συναδελφικά, Κώστας Κορέλλης

ΑΝΑΠΟΔΑ