Αναποδες στροφες

Οκτ. 20, 2018

Παθιασμένος, οξύς και μελανός ο τρόπος του Καψώχα!..

 
 
Πειθαρχική δίωξη από ΕΣΗΕΑ στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ για τον Μητσοτάκη

Aυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά του δημοσιογράφουΣωτήρη Καψώχα άσκησε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Οπως αναφέρει η απόφαση του ΠΠΣ ο δημοσιογράφος - σχολιαστής της εκπομπής «Δεύτερη Ματιά» "αναφέρθηκε στον αρχηγό της ΝΔ..
κατά τρόπο απαράδεκτο και η αναφορά του ήταν ακραία και ατεκμηρίωτη και εκφωνήθηκε με παθιασμένο τρόπο (...) "Χρησιμοποίησε οξύ και μελανό τρόπο" και είναι, λέει, απαράδεκτη "η δημόσια σκύλευση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου πολιτικού αρχηγού".
Ο ίδιος ο Σ. Καψώχας γράφει σχετικά στο fb: 
Πήρα σήμερα μια επιστολή του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, με την οποία με διώκουν για το σχολιασμό μου στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (τα κεφαλαία είναι του Σεβαστού Δικαστηρίου) Κυριάκο Μητσοτάκη, στην εκπομπή "Δεύτερη Ματιά". Πρόκειται για μνημείο "κατά παραγγελία γελοιότητας", αφού εγκαλούμαι για λόγους ύφους και χρωματολογικού πολιτικού προσδιορισμού. Το κατηγορητήριο επικαλείται αναφορές μου που "εκφωνήθηκαν με παθιασμένο τρόπο" (ποιο άρθρο άραγε του Κώδικα Δεοντολογίας προβλέπει την ενοχικότητα των εκφράσεων του προσώπου ή του ανοίγματος των ματιών;) και το κυριότερο ότι:
"χρησιμοποίησα οξύ και μελανό τρόπο και προκάλεσα τη δημόσια σκύλευση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου πολιτικού αρχηγού". (κάτι σαν καυστικό νάτριο ήταν ο λόγος μου!).
Μετά απ΄αυτά τι να πω εγώ για τον Πανούντσιο;

Απολαύστε το κατηγορητήριο:
πηγη##Zoornalistas
ΑΝΑΠΟΔΑ
Οκτ. 16, 2018

Ενημέρωση για τις περικοπές των συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ενημερώνει τους συνταξιούχους συναδέλφους ότι υφίσταται δυνατότητα διεκδίκησης, αναδρομικά, των περικοπών που επιβλήθηκαν στις συντάξεις με το δεύτερο μνημόνιο. Το Δ.Σ. με νεώτερη ανακοίνωση θα ενημερώσει τους συνταξιούχους συναδέλφους για τις απαιτούμενες ενέργειες διασφάλισης των αξιώσεών τους από τις αντισυνταγματικές περικοπές των συντάξεών τους. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με δυναμισμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ενημερώνει τους συνταξιούχους συναδέλφους, ώστε να μην χάσει κανείς τα δικαιώματά του.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΠΟΔΑ

Οκτ. 16, 2018

ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Κρύβουν ότι ψήφιζε στην ΕΣΗΕΑ 
τις μέρες του Μαύρου ο Κεδίκογλου

Την συγκάλυψη της υπόθεσης Κεδίκογλου μεθοδεύει η ευκαιριακή πλειοψηφία Αντωνιάδου στην ΕΣΗΕΑ, θέλοντας να οδηγήσει σε παραγραφή τις ευθύνες για το Μαύρο στην ΕΡΤ την περίοδο 2013-15 και τις «χειροπέδες στην ενημέρωση». 

Προσπαθούν να κρύψoυν το γεγονός, παραπλανώντας και τους δικαστικούς λειτουργούς, ότι ό τότε υπουργός σε όλη αυτή την περίοδο παρόλο ότι ήταν ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ, και εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να μπορεί να ψηφίζει, εντούτοις εμφανίζεται ως πολιτικός, που είχε ΔΗΘΕΝ ασυμβίβαστο. 
Θέλουν με τον… τρόπο αυτό να τον απαλλάξουν!

Με επιστολή του στο ΔΣ της Ένωσης το μέλος του ΔΣ Δημήτρης Τσαλαπάτης επισημαίνει ότι:

Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ 
Υπόψη κ. Μαρίας Αντωνιάδου
Κυρία Αντωνιάδου,
Όπως και προφορικά είχα την ευκαιρία να σας υπενθυμίσω αύριο εκπνέει η προθεσμία για κατάθεση αίτησης αναίρεσης κατά της απόφασης του Εφετείου Αθηνών , ώστε να μην επέλθει παραγραφή για το Μαύρο στην ΕΡΤ το 2013, την εν συνεχεία εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιο-μέγαρο και τις χειροπέδες στην ενημέρωση.
Θεωρώ ότι η σημερινή αναβολή στη συνεδρίαση του ΔΣ και οι υπόγειες διαδικασίες που μεθοδεύονται αποσκοπούν στη συγκάλυψη της πολύκροτης αυτής υπόθεσης.
Η επιδίωξη σας να εξασφαλίστε δια περιφοράς πλειοψηφία κατά της κατάθεσης της αίτησης αναίρεσης είναι ενδεικτική του πανικού που επικρατεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη συζήτηση του θέματος Κεδίκογλου φροντίσατε να απουσιάσετε από τη συνεδρίαση του Μικτού Συμβουλίου. 
Την περασμένη εβδομάδα στη συνέλευση των εργαζομένων στο ραδιο-μέγαρο τόσο εσείς όσο και η αντιπρόεδρος σας, που ύστερα από τις κομματικές περιπλανήσεις της, επέστρεψε στην ΕΡΤ μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της, παραλείψατε προκλητικά να κάνετε οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση Κεδίκογλου. 
Θα ήταν εξόχως ενδιαφέρον να πληροφορηθούν οι συνάδελφοι αν αυτό το τελευταίο έγινε σε συνεννόηση και με άλλους εντός η εκτός ΕΡΤ. Η εκκωφαντική σιωπή για το θέμα ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ στη συνέλευση των εργαζομένων την περασμένη Παρασκευή μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι.
Όπως και η απουσία αναφοράς-και στο κείμενο της ανακοίνωσης- για τις ΜΙΚΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ, με τεχνογνωσία από τις μέρες του 2012-13 στη δημόσια τηλεόραση.
Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που επιχειρήσετε να « βγάλετε την υποχρέωση» , με μια τυπική αίτηση, όπως ακούγεται, χωρίς τα ουσιαστικά στοιχεία που συνιστούν λόγους αναίρεσης, αντιλαμβάνεσθε ότι οι ευθύνες είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ και για την Πρόεδρο του ΔΣ και για την ευκαιριακή πλειοψηφία της.
Δημήτρης Ι. Τσαλαπάτης

Εκκωφαντική σιωπή για το θέμα διαπιστώνεται ότι τηρούν με τη στάση τους και συνδικαλιστικά στελέχη της ΕΡΤ. 
16/10/2018

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

ΑΝΑΠΟΔΑ

Οκτ. 13, 2018

 

Συναδέλφισσες,  -φοι,

στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας ( 28/09 ) με οριακή απαρτία,  ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ σχετικά με την ΚΥΑ της αναβίωσης της σχέσης εργασίας μας.  Μας είπε ότι έχει πάρει υπογραφή από τους τρεις συναρμόδιους Υπουργούς ( Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομικών και Εργασίας ) και ότι προκειμένου να εκδοθεί το ΦΕΚ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζήτησε από την ΕΡΤ οικονομική  μελέτη του κόστους εφαρμογής της.

Η ΕΡΤ από τη μεριά της εξέδωσε δύο  διαφορετικές οικονομικές μελέτες με διαφορετικό αποτέλεσμα για το ίδιο θέμα, οι οποίες έχουν απόκλιση 20 εκατομμύρια ευρώ !!!  Οι οικονομικές υπηρεσίες υπολογίζουν το ποσό των 47 εκ. € και οι διοικητικές το ποσό των 67 εκ €.

Αυτό που μπορεί να  υποθέσει κανείς μπροστά σε αυτό το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ !!!. είναι ότι κάποια υπηρεσία από τις δυο είναι ανίκανη να ολοκληρώσει το έργο της,  κάτι που εμείς αδυνατούμε να το πιστέψουμε.

Αυτή όμως η απόκλιση δημιουργεί πρόβλημα στο να μην μπορεί να προχωρήσει  το ΦΕΚ της ΚΥΑ, δημιουργώντας κόλλημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 

Όταν το άνοιγμα είναι  20 ολόκληρα εκατομμύρια €  κάτι δεν πάει καλά.

 

Τα ερωτήματα είναι απλά.

  1. Γιατί μια εταιρεία του μεγέθους και του κύρους  της ΕΡΤ μπορεί να έχει μια τόσο τεράστια απόκλιση στα οικονομικά της αποτελέσματα;

  2. Ποια είναι η σκοπιμότητα του να υπάρχουν δυο διαφορετικές μελέτες, όπως και γιατί αυτό δεν μπορεί να διευθετηθεί άμεσα;

  3. Έχει καλέσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ σε σύσκεψη την αρμόδια  Γενική Διεύθυνση στην οποία ανήκουν οι δύο Διευθύνσεις και να ζητήσει εξηγήσεις για τον λόγο που έχει κολλήσει το θέμα;

  4. Ο Υπουργός έχει ζητήσει την άμεση επίλυση του προβλήματος από όλους τους εμπλεκόμενους;

  5. Άραγε έχει ενημερωθεί ο Υπουργός;

  6. Το σημαντικότερο ερώτημα όμως είναι γατί η ΠΟΣΠΕΡΤ δεν ενημερώνει όλους τους συναδέλφους για τους λόγους που  κωλυσιεργεί η ΚΥΑ;

 

Το ζητήσαμε και περιμέναμε υπομονετικά για δυο εβδομάδες αλλά μάταια.

Έτσι εκ των πραγμάτων αναγκαζόμαστε  να το κάνουμε εμείς γιατί η ενημέρωση των εργαζομένων  είναι υποχρέωσή μας.

 

 

 

 

Στην συνέχεια της συνεδρίασης του ΔΣ ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ πρότεινε απεργιακές κινητοποιήσεις και  ψηφοφορία για να ληφθεί απόφαση.

 

Η Αγωνιστική Προοπτική με τους εκπροσώπους της (Κασιμάτης,  Κλαδευτήρας) ζήτησε να γίνει ενημέρωση όλων των εργαζομένων με κοινές συγκεντρώσεις για  :

  • την ΚΥΑ και τους λόγους κωλυσιεργίας αφού οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί έχουν υπογράψει,  

  • την ΣΣΕ  που θα πρέπει να  ενημερωθούμε με συγκεκριμένο σχέδιο,

  • το ίδιο για τον ΓΚΠ,  προσλήψεις κ.α.

 

και κατόπιν μέσα από  ΓΣ των πρωτοβάθμιων Σωματείων οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την άποψή τους και να αποφασίσουν οι ίδιοι.  Η απεργία αποτελεί το ισχυρότερο όπλο των εργαζομένων, που δεν μπαίνει πρώτο στη μάχη αν δεν εξαντλήσουμε όλες τις άλλες μορφές διεκδίκησης, με βασική προϋπόθεση τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων.

Για αυτό και δηλώσαμε αποχή από τη ψηφοφορία, που δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί, αφού δεν υπήρχε πλέον απαρτία από τα  μέλη της ΕΡΤ στη συνεδρίαση.

 

Τα συμπεράσματα δικά σας  …

 

Συνάδελφοι η εφαρμογή της ΚΥΑ αποτελεί την κορυφαία πράξη μετά το άνοιγμα της ΕΡΤ για την τελική δικαίωση  των απολυμένων και του αγώνα που έδωσαν για το άνοιγμα της, αλλά και της εργασιακής συνέχειας που αποκαθίσταται πλήρως. Ταυτόχρονα διαμορφώνει συνθήκες εργασιακής ασφάλειας  που δεν θα μπορούν να αλλοιωθούν στο μέλλον.

Προσθέτει ένα μισθολογικό κλιμάκιο σε κάθε εργαζόμενο.

Τα δύο χρόνια ένσημα που προκύπτουν από την εφαρμογή της ΚΥΑ για τους δεκάδες συναδέλφους που συνταξιοδοτούνται το επόμενο διάστημα, προσδίδουν αύξηση  30 - 40 € το μήνα ανάλογα με το μισθό αποχώρησης και εξομαλύνουν σε ένα βαθμό τις μειώσεις που εισάγει το νέο ασφαλιστικό καθεστώς.

Ενεργοποιείται η αποζημίωση απόλυσης η οποία είναι 15.000 € για όποιον συνταξιοδοτείται.

 

Η Αγωνιστική Προοπτική πορεύεται σταθερά στις αρχές και στις αξίες για τις οποίες στρατευτήκαμε, για αυτές θα συνεχίσει να αγωνίζεται, μαζί με τους εργαζόμενους.  

Όλοι στους συνδικαλιστικούς αγώνες έχουμε χρέος να αφουγκραζόμαστε τους σ/δφους μας και όσους εκπροσωπούμε.

Καλούμε τους πέντε σ/δφους,  μέλη του ΔΣ του ΠΑΣΥΜΗΤΕ, να  πράξουν το ίδιο. Οι αγώνες είναι κοινοί και αυτοί μας ενώνουν.

 

Αγωνιστικη Προοπτικη

ΑΝΑΠΟΔΑ

 

Οκτ. 11, 2018

Την άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου οι άνεργοι ασφαλισμένοι του να συμμετάσχουν κανονικά στην ετήσια Γενική Συνέλευσή του Οργανισμού, στο τέλος του μήνα, ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογάφων (ΚΕΔ) στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

Είναι η πρώτη φορά που με ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, οι άνεργοι καλούνται να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους έως τις 20 Οκτωβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη γενική συνέλευση του Ταμείου, τόνισε το μέλος του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ και της ΚΕΔ, Δημήτρης Τσαλαπάτης.

Σημειώνεται, ότι το τελεσίγραφο αυτό, προκαλεί ήδη τις έντονες αντιδράσεις των ανέργων-μελών του ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίοι έπειτα από την αλλαγή του καταστατικού του, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πλήρους αποκλεισμού και εξοβελισμού τους από τα θεσμικά όργανα του Ταμείου.

Επίσης, για πρώτη φορά, ακόμα και εν ενεργεία συνάδελφοι ειδοποιούνται με SMS στα κινητά τους τηλέφωνα, ότι το αφεντικό τους δεν έχει πληρώσει τις εισφορές Ιουλίου-Αυγούστου 2018 και ως εκ τούτου υπάρχει πρόβλημα συμμετοχής τους στη Γενική Συνέλευση! Πρόκειται για κίνηση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, το Ταμείο, αντί να κυνηγήσει τους μπαταχτσήδες εργοδότες, επιρρίπτει στα μέλη-ασφαλισμένους του, την ευθύνη της μη πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών!

Και τα δύο αυτά ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν την Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις.

ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

ΑΝΑΠΟΔΑ