Αναποδες στροφες

Απρ. 18, 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Ορκωτός Ελεγκτής στην ΕΣΗΕΑ, τώρα!

Με έκπληξη διάβασα μια τρικυμιώδη ανακοίνωση των Ενωμένων Δημοσιογράφων που απαντούν στις καταγγελίες μου για την κακοδιαχείριση που διαπίστωσα κατά τη θητεία μου ως Ταμίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Δεν τους κακίζω που παίζουν τον ρόλο του υπερασπιστή καθώς άλλωστε η Κυρία Πρόεδρος Μαρία Αντωνιάδου η Α' δεν φημίζεται για την ικανότητά της να συντάσσει κείμενα και προτιμά να γράφουν άλλοι αντ' Αυτής.

Παρά το εκτενές της Ανακοίνωσης, απάντηση στα ερωτήματα που έθεσα δεν είδα, παρά μόνο κάτι δακρύβρεχτες ιστορίες περί θρυλικών, τρισμέγιστων και ιστορικών προσώπων, κάποιων δε ήδη μακαριστών, η επίκληση των οποίων ουδεμία σχέση έχει με την οικονομική διαχείριση , η οποία διέπεται από απλούς Νόμους.

Τηρείται το γράμμα του Νόμου στην οικονομική διαχείριση της ΕΣΗΕΑ;

Αν η Πρόεδρος Μαρία Α' θεωρεί πως οι καταγγελίες μου δεν έχουν βάση, ας κάνει το απλό: Να δεχτεί την πρότασή μου για έλεγχο από ορκωτούς Ελεγκτές, αίτημα το οποίο όσες φορές κι αν έθεσα δημιούργησε αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές που ο λίβανος προκαλεί στον Οξαποδώ...

Αυτές τις Αρχές έχουμε όλα τα μέλη της παράταξής μας ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ και καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί όταν έχει θεσμικό ρόλο.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Χρήστος Μαζανίτης

(πρώην Ταμίας) μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΑ

 

                                   ------------------------------------------------------------------

 

 

Η απαντηση των Ενωμενων Δημοσιογραφων

Οι πραγματικοί στόχοι μιας παραίτησης με ψευδείς και συκοφαντικές αιτιάσεις (ανακοίνωση)

Ο επί δυο χρόνια ταμίας της ΕΣΗΕΑ και μόλις δυο μήνες πριν από την διενέργεια εκλογών παραιτηθείς, Χρήστος Μαζανίτης, έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή με την οποία προσπαθεί να δικαιολογήσει την παραίτησή του και την άρνησή του να καταθέσει απολογισμό και προϋπολογισμό, όπως είχε την υποχρέωση να πράξει από το καταστατικό της Ένωσης.

Μια  επιστολή με την οποία ο κ. Μαζανίτης έρχεται αντιμέτωπος με τον κλάδο και, κυρίως, με τον εαυτό του.

Ξεκινάμε από την πιο προσβλητική αναφορά που περιέχει η επιστολή· προσβλητική για την ιστορία, τους δωρητές και τους παγκοσμίως αναγνωρισμένους επιστήμονες που ανέλαβαν το έργο της ανακατασκευής της βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ, η οποία μετά από 20 χρόνια υπερπροσπάθειας τέθηκε ξανά σε λειτουργία ενώ το περιεχόμενο της συντηρήθηκε, καταλογραφείται και βρίσκεται στη διάθεση των μελετητών.

Η βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ ονομάστηκε «Δ. Πουρνάρας», προς τιμήν του πρώην Προέδρου της Ένωσης, δημοσιογράφου, εκδότη και συγγραφέα Δημήτρη Πουρνάρα, καθώς αποτελεί δωρεά της οικογένειάς του.

Ο επί δυο χρόνια ταμίας της ΕΣΕΗΑ -και δυο μήνες πριν από τις εκλογές παραιτηθείς-, αναρωτιέται «ποιο ήταν το κόστος του έργου», «πώς παραλήφθηκε» εάν έγιναν «επιμετρήσεις από μηχανικούς του ΤΕΕ», ζητά «αντίγραφα συμβάσεων», «παραγγελιών», «αγορών» κ.λ.π.

Δεν θα ήταν δύσκολο να μάθει, εάν είχε βέβαια ενδιαφερθεί.

Οι δωρητές παρήγγειλαν και πλήρωσαν τα πάντα με βάση το σχεδιασμό, παραδίδοντας το έργο «με το κλειδί στο χέρι». Μας παρέδωσαν ένα κόσμημα.

Και όταν τελείωσε η ανακατασκευή της βιβλιοθήκης οι δωρητές, στη μνήμη του πατέρα τους, ανέλαβαν για έναν ακόμη χρόνο την δαπάνη για τους μελετητές που καταγράφουν και αρχειοθετούν την ιστορία της Ένωσης. Ποιους εγκαλεί αυτός ο κύριος αλήθεια; Αυτούς που ο πατέρας τους εκδιώχθηκε από τον Ιταλό φρούραρχο κατά τη διάρκεια της κατοχής, όταν καταλήφθηκε το κτίριο της Ένωσης και πάσχισε να διασώσει ότι δεν κατέστρεψε ο εισβολέας της χώρας μας.

Αλλά τι να περιμένει κανείς από έναν άνθρωπο ο οποίος, προκειμένου να μεταφερθεί το σπάνιο και πολύτιμο αρχειακό υλικό το οποίο προσέφερε στην Ένωση η οικογένεια, ζητούσε να «διαπραγματευτεί» την  προσφορά της μεταφορικής εταιρείας.

Τον έβγαλαν από την «δύσκολη θέση», οι δωρητές που μετέφεραν το αρχείο Πουρνάρα με δικές τους δαπάνες, όπως με έξοδα της οικογένειας αναλήφθηκε και η σύνδεση με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Η ΕΣΗΕΑ πλήρωσε μόνο τους υπαλλήλους της -κάτι που θα έκανε ούτως ή άλλως-, οι οποίοι πραγματοποίησαν το πακετάρισμα των βιβλίων και τα μετέφεραν για λόγους ασφαλείας στον 7ο όροφο του κτηρίου.

Ο επί δυο χρόνια Ταμίας της Ένωσης και μόλις δυο μήνες πριν από τις εκλογές παραιτηθείς, διερωτάται ακόμη:

«Τι έγινε τελικά με τον θησαυρό της βιβλιοθήκης; Πώς έφυγαν και γύρισαν στην ΕΣΗΕΑ με φορτηγά τα βιβλία – θησαυρός της ΕΣΗΕΑ, χωρίς να έχει γίνει απογραφή;»

Εάν ο κ. Μαζανίτης ερχόταν συχνότερα στην Ένωση Συντακτών – έχει μετάσχει σε μόνον 11 από τις 25 συνολικά συνεδριάσεις του Δ.Σ του Μορφωτικού Ιδρύματος – θα είχε εύκολα διαπιστώσει ότι ούτε έφυγαν φορτηγά με βιβλία, ούτε βέβαια γύρισαν.

Τα φορτηγά στα οποία αναφέρεται δεν μετέφεραν βιβλία, αλλά 2.007 τόμους με φύλλα εφημερίδων που μεταφέρθηκαν σε αποθήκες γιατί κινδύνευε η στατικότητα του κτιρίου. Πριν από την μεταφορά του το υλικό καταγράφηκε, για πρώτη φορά, και ο κατάλογος έχει κατατεθεί από την 13 Ιουνίου του 2018 στο πρωτόκολλο της Ένωσης. Δεν μεταφέρθηκαν και παρέμειναν στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ φύλλα εφημερίδων που ήταν σπάνια. Καταγράφηκαν όλα τα έπιπλα που κρίθηκε από επιτροπή του Δ.Σ. ότι πρέπει να καταστραφούν ως άχρηστα.

Καταγεγραμμένα είναι επίσης και όσα έπιπλα τοποθετήθηκαν σε αποθήκες αφού κρίθηκαν ως επισκευάσιμα από την ίδια επιτροπή. Όσα κρίθηκαν αξιοποιήσιμα βρίσκονται σε ειδικές θέσεις, στους ορόφους του κτηρίου της Ακαδημίας 20. Για τις μεταφορές ελήφθησαν αντίστοιχες αποφάσεις του ΔΣ τις οποίες υπερψήφισε ο κ. Μαζανίτης, και με δικές του προτάσεις επιλέχθηκαν, μετά από κατάθεση προσφορών, οι μεταφορείς. Θα έπρεπε άρα να γνωρίζει τι μεταφέρεται.

Δεν τα κάνει όλα αυτά από άγνοια. Αυτός που σήμερα στρέφεται εναντίον των δωρητών, ήταν ο ίδιος που τους εκθείαζε και τους επαινούσε και που υπερψήφισε το 80% των αποφάσεων του ΔΣ που αφορούσαν στο έργο.

Ο επί δυο χρόνια Ταμίας της ΕΣΗΕΑ και δυο μήνες πριν από τις εκλογές παραιτηθείς, Χρήστος Μαζανίτης, καταγγέλλει πως η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και επικεφαλής της παράταξης των Ενωμένων ΔημοσιογράφωνΜαρία Αντωνιάδουδιαπραγματεύτηκε με τράπεζες – χωρίς την ενημέρωση του Ταμία και του ΔΣ – προκειμένου να λάβει χορηγίες για το Μορφωτικό Ίδρυμα, με μοναδικό σκοπό να διοργανώνει συνέδρια – φιέστες επιδιώκοντας πρωτίστως την προσωπική της προβολή» και «αφαίρεσε εν κρυπτώ από τον Ταμία το δικαίωμα περεταίρω μόχλευσης των επιτοκίων των διαθεσίμων».

Η ΕΣΗΕΑ διαθέτει περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ αποθεματικά τοποθετημένα σε μια συστημική, μόνο, τράπεζα και σε δύο μη  συστημικές. Όλες οι τοποθετήσεις έγιναν μετά από εισηγήσεις του γραπτές και προφορικές, τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Ιούλιο του 2018 και τις αποδέχθηκε η πλειοψηφία του Δ.Σ. παρά τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς που εξέφραζαν ορισμένα μέλη του, γιατί έως εκείνη την ώρα, όλα τα αποθεματικά ήταν τοποθετημένα μόνο, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε συστημικές τράπεζες και σε καμία μη συστημική.

Το ΔΣ της ΕΣΕΗΑ δέχθηκε όλες τις προτάσεις του κ. Μαζανίτη εκτός από μία. Εκείνη που υπέβαλε τον περασμένο Δεκέμβριο και με την οποία ζητούσε την συμμετοχή της ΕΣΗΕΑ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μη συστημικής τράπεζας και στην έκδοση νέων ομολόγων.

Όταν η πλειοψηφία του αρνήθηκε, ζητώντας γραπτή εισήγηση και το Δ.Σ αποφάσισε την ενεργοποίηση της συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής που λειτούργησε επί δεκαετίες – αποτελούμενη από οικονομικούς συντάκτες μέλη της Ένωσης -, συμβουλεύοντας το Δ.Σ. για την αξιοποίηση των αποθεματικών, ο κ. Μαζανίτης αρνήθηκε τη σύγκληση και στη συνέχεια την τορπίλισε με κάθε τρόπο, αφού ουδέποτε την συγκάλεσε ως προεδρεύων της επιτροπής.

Ο ίδιος όμως επέμεινε επί των προτάσεων του χαρακτηρίζοντας δελεαστικά τα επιτόκια που εξασφάλιζε ο ίδιος και μόνον ο ίδιος. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα εισηγήθηκε την ρευστοποίηση ενός μικρού σε χρηματική αξία ομολόγου που κληροδοτήθηκε στην Ένωση από τον θρυλικό Ηρακλή Πετμεζά, το οποίο βρέθηκε 19 χρόνια μετά τον θάνατο του, χάρη στο ενδιαφέρον μέλους της ΕΣΗΕΑ και τις άοκνες  προσπάθειες του Προεδρείου.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ζήτησε την ρευστοποίηση του ομολόγου στηριζόμενος σε μια ενημέρωση παρελθόντος μηνός για την πορεία του, το οποίο όπως δήλωσε «χάνει την αξία του». Όταν η πλειοψηφία του συμβουλίου ζήτησε νέα ενημέρωση για την πορεία του ομολόγου και διέκοψε την συνεδρίαση, αναμένοντας την ενημέρωση του λογιστηρίου ο κ. Μαζανίτης ανακάλυψε ότι στον μήνα που μεσολάβησε η αξία του είχε αυξηθεί. Έτσι υποχρεώθηκε να αποσύρει την προηγούμενη εισήγηση του.

Στην εκ νέου απόφαση για την ενεργοποίηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής των οικονομικών συντακτών, η απάντηση ήταν ύβρεις και μόνον ύβρεις προς τα μέλη του Δ.Σ. από οποία παράταξη και αν προερχόταν. Κι αυτό γιατί του άσκησαν κριτική για την στάση και την συμπεριφορά του.

Τις χορηγίες ύψους 45.000 ευρώ, τις εξασφάλισε το Μορφωτικό Ίδρυμα αποστέλλοντας επιστολές στους χορηγούς που ήταν ιδιωτικοί αλλά και δημόσιοι φορείς. Οι επιστολές απεστάλησαν στις 23 και στις 25 Ιουλίου του 2018, ενώ ήδη από τις 10 Ιουλίου ο κ. Μαζανίτης είχε υπογράψει ο ίδιος τις συμφωνίες για τα αποθεματικά, «κλειδωμένες» έως τον Ιούλιο του 2019. Οι χορηγίες λοιπόν δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση με τις καταθέσεις των αποθεματικών της Ένωσης.

Άλλωστε για να ληφθούν χορηγίες 45.000 ευρώ, πόσα έπρεπε να έχουν κατατεθεί; Το επισημαίνουμε, γιατί όταν ανέλαβε την θέση του Ταμία τοποθετηθήκαν 9.000.0000 από τα αποθεματικά της Ένωσης και ο ίδιος εξασφάλισε μόλις 9.000 ευρώ χορηγία για το Μορφωτικό Ίδρυμα, ποσόν που επαρκούσε να καλύψει μόνο τρεις μήνες λειτουργίας. Το Μορφωτικό Ίδρυμα από το 2012 δεν λαμβάνει καμία ενίσχυση και λειτουργεί μόνον με χορηγίες.

Αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Μαζανίτη να εξαπολύσει άγριες λεκτικές επιθέσεις κατά μελών του ΔΣ του Μορφωτικού. Κορυφαίων προσωπικοτήτων της λογοτεχνίας και της δημοσιογραφίας, όπως ο Βασίλης Βασιλικός και ο Δημήτρης Γκιώνης, οι οποίοι έφθασαν στο σημείο να απειλήσουν με παραιτήσεις.  

Ακόμη, με επιστολή της η Διοίκηση του Μορφωτικού, είχε καταγγείλει τον κ. Μαζανίτη ότι ευθύνεται για την μη εκταμίευση των χορηγιών της Βουλής των Ελλήνων και του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των εκδηλώσεων στη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη και του Βασίλη Κοραχάη, επειδή δεν είχε καταθέσει τον οικονομικό απολογισμό του έτους 2018.

Αναφέρεται ο κ. Μαζανίτης στις υπερωρίες που κατεβλήθησαν στο προσωπικό της Ένωσης. Το ποσόν που καταβλήθηκε ήταν ακριβώς εκείνο που είχε προβλέψει ίδιος στον προϋπολογισμό που κατάθεσε  και που ήταν μειωμένο κατά 50% σε σχέση με προηγούμενα έτη, ενώ περίσσεψαν και 2.000 ευρώ.

Ο επί δυο χρόνια ταμίας της Ένωσης και δυο μήνες πριν από τις εκλογές παραιτηθείς ρωτά «γιατί δεν μετατράπηκε σε βιβλιοθήκη το ακίνητο της οδού Τριπόδων στην Πλάκα».

Θα έπρεπε να γνωρίζει, αλλά δεν γνωρίζει, ότι το ακίνητο αυτό δεν ανήκει εδώ και χρόνια στην ΕΣΗΕΑ. Πρόκειται για διατηρητέο κτήριο που παραχωρήθηκε στην Ένωση από το υπουργείο Πολιτισμού στην δεκαετία του ’90 και επιστράφηκε όταν κατά την διάρκεια των έργων ανακατασκευής αποκαλύφθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα.

Επίσης διερωτάται για ακίνητο στο Μοναστηράκι, το οποίο παραχωρήθηκε στην Ένωση στις αρχές του 2000 και επιστράφηκε στο υπουργείο Πολιτισμού γιατί είναι κατεστραμμένο και παραμένει μόνο η πρόσοψη του. 

Ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε να εκταμιεύσει την ελάχιστη προβλεπόμενη αμοιβή του πολιτικού μηχανικού για την έκδοση των σχετικών αδειών (πχ ενεργειακών πιστοποιητικών), που ήταν απαραίτητες για την αξιοποίηση των ακινήτων της Ένωσης και την ενίσχυση των εσόδων της, την ώρα που έχουν μειωθεί δραματικά οι πόροι του σωματείου.

Δεν θα σχολιάσουμε την αναφορά του κατά της νομικής υπηρεσίας όπου ζητάει την είσπραξη ποσού ύψους 750 χιλιάδων ευρώ έναντι οφειλών από συνδρομές. Ο επί δυο χρόνια ταμίας, φαίνεται να μην γνωρίζει, ότι στις 750 χιλιάδες που διεκδικούμε είναι εφημερίδες όπως η «Χώρα», η «Ελλάδα Αύριο» ο «Αδέσμευτος Τύπος», η «Ελευθεροτυπία», το «Κέρδος», η «Εξπρές», ο τηλεοπτικός σταθμός «Άλτερ» και άλλα ΜΜΕ που έκλεισαν πριν από 15 ή 10 ή πέντε χρόνια. Ήδη έχουν σταλεί εξώδικα για να σταματήσουν τυχόν παραγραφές από τις διεκδικήσεις της ΕΣΗΕΑ.

Ο επί δυο έτη ταμίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και δυο μήνες προ των εκλογών παραιτηθείς, Χρήστος Μαζανίτης, ισχυρίζεται ότι παραιτήθηκε αρνούμενος να καταθέσει ελλειμματικό προϋπολογισμό.

Αλλά, από το 2011 η ΕΣΗΕΑ δυστυχώς έχει παθητικούς προϋπολογισμούς και όλα αυτά τα χρόνια γίνονται αναλήψεις από τα αποθεματικά της, όποιος και αν ήταν πρόεδρος ή ταμίας ή γενικός γραμματέας, από όποια ιδεολογική, πολιτική και συνδικαλιστική παράταξη και αν προερχόταν η πλειοψηφία του ΔΣ.

Και ο ίδιος μόλις πέρυσι εισηγήθηκε ελλειμματικό προϋπολογισμέ και έκανε χρήση των αποθεματικών της Ένωσης για να καλυφθούν οι ανάγκες. Η περιστολή των εξόδων που έκανε ο ίδιος και έφθασε ακόμη και στη διακοπή αγοράς εφημερίδων από την Ένωση, δεν έφερε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Άρα δεν ήταν και δεν είναι αυτό το πρόβλημα του κ. Μαζανίτη.

Εφέτος ο κ. Μαζανίτης, αρνήθηκε να καταθέσει ετήσιο προϋπολογισμό και επέλεξε να εισηγείται αλλεπάλληλους δίμηνους προϋπολογισμούς.

Παράλληλα ζητούσε την μείωση του μισθοδοτικού κόστους κατά 40%, ενώ κατά την προηγούμενη εκλογοαπολογιστική συνέλευση είχε προτείνει την σύναψη εργολαβικών συμβάσεων με εταιρείες, παροχής νομικών υπηρεσιών, καθαριότητας και φύλαξης.

Η κατάθεση προϋπολογισμού και απολογισμού είναι διαδικασία προβλεπόμενη από το καταστατικό, προκειμένου να διεξαχθούν οι συνελεύσεις και να διενεργηθούν οι εκλογές. Να σημειωθεί επίσης πως από τις 10 Ιουνίου και μετά, το παρόν Δ.Σ. δεν μπορεί να λαμβάνει καμία απόφαση.

Το ΔΣ της ΕΣΕΗΑ και προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών και η ομαλή λειτουργία της Ένωσης, ενέκρινε τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε από τους Ενωμένους Δημοσιογράφους και τον αντιπρόεδρο του ΔΣ Μάκη Διόγο, με ψήφους επτά υπέρ και έναν κατά.

Αποτρέψαμε μια πραξικοπηματική ενέργεια η οποία απέβλεπε στη διάλυση του Δ.Σ. και, όπως ενδεχομένως να έλπιζαν ορισμένοι, στη διενέργεια εκλογών με διορισμένη διοίκηση.

Οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι», απορρίπτουμε τις προσωπικές στρατηγικές, τα ψέματα και τα προπαγανδιστικά τεχνάσματα που απειλούν την ενότητα του κλάδου, υπερασπιζόμενοι μέχρι τέλους τα συμφέροντα των μαχόμενων δημοσιογράφων, των ανέργων και των συνταξιούχων.

Καταγγέλλουμε την συμπεριφορά και τις πρακτικές του επί δυο χρόνια Ταμία της Ένωσης και δυο μήνες πριν από τις εκλογές παραιτηθέντα, Χρήστου Μαζανίτη, τον οποίο και εγκαλούμε ως υπόλογο έναντι του δημοσιογραφικού κόσμου.

ΑΝΑΠΟΔΑ

Απρ. 16, 2019

 

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΣΤΗΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Θάρσει. Λέγων τ’ αληθές ου σφαλεί ποτε.
(Έχε θάρρος. Όταν λες την αλήθεια, δεν θα κάνεις ποτέ λάθος, Σοφοκλής)

Κανένα ψέμα δεν αντέχει στο χρόνο, όσο και να προσπαθούν κάποιοι λυσσαλέα να κρύψουν την αλήθεια.
Ερχόμενος αντιμέτωπος με νέα δεδομένα στον τρόπο που γίνεται η διαχείριση των αποθεματικών της ΕΣΗΕΑ και των «νέου τύπου» πληρωμών τιμολογίων που θέλει να εισάγει η κα Αντωνιάδου με τους ακόλουθούς της, αναγκάστηκα να παραιτηθώ, αρνούμενος να συγκαλύψω πρακτικές που δεν προβλέπονται πουθενά στο Καταστατικό της Ένωσής μας. Ευλόγως θα αναρωτηθείτε πως ο Ταμίας γίνεται να μην γνώριζε τι συμβαίνει στην οικονομική διαχείριση. Η απάντηση είναι πως «γίνεται και αυτό»! Προσπάθησαν να στήσουν δεύτερο «μαγαζί» για να κάνουν ότι θέλουν!

Με πληθώρα επιστολών προς το Διοικητικό Συμβούλιο και αναφορές εντός πρακτικών κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων, έχω επισημάνει ότι ως Ταμίας αρνούμαι να υπογράψω προϋπολογισμό ελλειμματικό, με τον οποίο να «καίγονται» 1,15 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της ΕΣΗΕΑ, για να συνεχίζουν να κάνουν κάποιοι φιέστες και να μοιράζουν απλόχερα τα «χιλιάρικα» για προσκλήσεις, ενοικιάσεις καρεκλών, ακόμη και για… γκαρνταρόμπες!

Δυστυχώς, για την πρόεδρο κα Μαρία Αντωνιάδου και τους συνοδοιπόρους της , το Καταστατικό είναι απλώς μερικές σελίδες πεταμένες σε κάποιο σκονισμένο ερμάριο. Δεν εξηγείται αλλιώς πως μπορεί να γίνονται πληρωμές με εντολή συναδέλφων που δεν συμμετέχουν καν στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, χωρίς μάλιστα ο Ταμίας να γνωρίζει το παραμικρό!

Την ίδια ώρα, ερωτήματα που έχω θέσει εγγράφως παραμένουν αναπάντητα:

• Τι πραγματικά συνέβη με τα έξοδα της βιβλιοθήκης του δευτέρου ορόφου; Πόσο πραγματικά στοίχισε; Πού είναι τα τιμολόγια; Γιατί δεν φέρνουν μηχανικούς του ΤΕΕ για να κάνουν επιμετρήσεις και να προχωρήσει η ΕΣΗΕΑ σε νόμιμη παραλαβή του έργου; Ποιος ήταν ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ που ήλεγξε και έχει αντίγραφα των συμβάσεων, παραγγελιών, αγορών κλπ που προέβλεπε η σύμβαση; Για ποιο λόγο εν τέλει επιμένουν να παραληφθεί ένα έργο χωρίς τις ελάχιστες διαδικασίες διαφάνειας; 
• Για ποιο λόγο η ΕΣΗΕΑ δαπανά χρήματα με απευθείας αναθέσεις χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις διαδικασίες ελέγχου;
• Για ποιο λόγο δίνονται υπερωρίες σε συγκεκριμένους υπαλλήλους και χωρίς μάλιστα να δηλώνονται στην ΕΡΓΑΝΗ; 
• Με ποιο δικαίωμα διαπραγματεύτηκε η κα Αντωνιάδου με τράπεζες – χωρίς την ενημέρωση του Ταμία και του ΔΣ – προκειμένου να λάβει χορηγίες για το Μορφωτικό Ίδρυμα με μοναδικό σκοπό να διοργανώνει συνέδρια - φιέστες επιδιώκοντας πρωτίστως την προσωπική της προβολή; Με ποιο δικαίωμα αφαίρεσε εν κρυπτώ από τον Ταμία το δικαίωμα περεταίρω μόχλευσης των επιτοκίων των διαθεσίμων χωρίς καν να ενημερώσει το ΔΣ;
• Πώς είναι δυνατόν να δίνονται εντολές πληρωμής τιμολογίων για έργα που αποφασίστηκαν… προφορικά, χωρίς να υπάρχει προϋπολογισμός έργου; Πώς είναι δυνατόν να δίνονται εντολές πληρωμής τιμολογίων χωρίς την υπογραφή σύμβασης έργου; Πώς είναι δυνατόν να αναθεωρούνται προϋπολογισμοί έργων στο προφορικό χωρίς σαφή έγγραφη ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου και δη του Ταμία;
• Πώς είναι δυνατόν να λαμβάνονται προσφορές για εκδηλώσεις χωρίς ποτέ να έχει ενημερωθεί το λογιστήριο και ο Ταμίας; Πώς είναι δυνατόν να γίνεται επιλογή των ακριβότερων προσφορών, χωρίς την ενημέρωση του Ταμία;
• Έγιναν έργα στην ΕΣΗΕΑ χωρίς να έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες;
• Για ποιο λόγο η νομική υπηρεσία δεν προβαίνει σε μέτρα είσπραξης κατά εργοδοτών που έχουν υπεξαιρέσει χρήματα που παρακράτησαν από μέλη της ΕΣΗΕΑ παρότι υπάρχουν αποφάσεις του ΔΣ; Δεδομένου ότι η Νομική Υπηρεσία υπάγεται στον Πρόεδρο μπορεί να μας πει η κα Αντωνιάδου πότε τους έλεγξε; Αλήθεια, οι 750.000 ευρώ δεν είναι χρήματα που μας έχουν υποκλαπεί; 
• Γιατί υπάρχει πλήρης αδιαφορία για την ακίνητη περιουσία της ΕΣΗΕΑ; Γιατί όλες οι διαδικασίες «πάγωσαν» μόλις κατήγγειλα την ανάθεση έργων σε συγκεκριμένο μηχανικό;
• Τι έγινε τελικά με τον θησαυρό της βιβλιοθήκης; Πώς έφυγαν και γύρισαν στην ΕΣΗΕΑ με φορτηγά τα βιβλία – θησαυρός της ΕΣΗΕΑ χωρίς να έχει γίνει απογραφή;

Μπορώ να απαριθμώ πλήθος ερωτημάτων για τα καθημερινά κατορθώματα της Μαρίας Αντωνιάδου και των συνοδοιπόρων της, στους οποίους πρότεινα ως ύστατη κίνηση να προσληφθεί ορκωτός ελεγκτής που θα ελέγξει και θα ελέγχει τα πεπραγμένα όλων μας ώστε να μην τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης. Δεν το δέχτηκαν γιατί απλά δε θέλουν τη διαφάνεια. 
Και την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησαν σε ακόμα ένα πραξικόπημα. Ο κ. Διόγος προβαίνοντας σε αντιποίηση θέσης και εκτός κάθε διάταξης του καταστατικού κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού με πλασματικά στοιχεία έχοντας την υποστήριξη της κας Αντωνιάδου και άλλων μελών ενώ ήδη έχω καταθέσει σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο ουδέποτε μπήκαν στον κόπο να συζητήσουν επί της ουσίας. 
Δυστυχώς η ερμαφρόδιτη συμμαχία της καρέκλας που έχει δημιουργηθεί στην ΕΣΗΕΑ το μόνο που επιδιώκει είναι να βολεύει τους δικούς της, να ζει το σήμερα και να υποθηκεύει οριστικά και αμετάκλητα το αύριο της Ένωσής μας. 
Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορώ να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου ως Ταμίας, ούτε φυσικά να γίνω συνένοχος και υπογράψω το πλιάτσικο και τις παρανομίες που θέλουν, για να κάνουν προεκλογική κονσομασιόν. 
Ως εκ τούτου, σήμερα, 16 Απριλίου 2019, στην αρχή της Συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου, ανακοίνωσα την παραίτησή μου από την θέση του Ταμία.
Καλώ την εξελεγκτική επιτροπή σε άμεση συνεδρίαση προκειμένου να τους καταθέσω όλα τα οικονομικά στοιχεία που έχω ώστε να προβεί άμεσα στην ενημέρωση των μελών της ΕΣΗΕΑ .

 

Με εκτίμηση και συναδελφικούς χαιρετισμούς

Χρήστος Μαζανίτης

(πρώην Ταμίας) μέλος ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

 
 
 AΝΑΠΟΔΑ
Μαρ. 29, 2019

 

 

ΙΔΟΥ τα ορφανά του Μαξίμου που πάνε να υπογράψουν ΣΣΕ με την κυβέρνηση, πίσω από την πλάτη των εργαζομένων και των Ενώσεων.

Η κα Αντωνιάδου, ακολουθώντας πρακτικές που θα τις ζήλευε και ο Ερντογάν, ακύρωσε το προγραμματισμένο για τις 10 ΔΣ και το έβαλε στις 4 το απόγευμα ΔΣ - αγνοώντας την επιστολή μου, όπως και τις υποδείξεις άλλων μελών του Συμβουλίου γνωρίζοντας ότι πολύ δεν θα ήμαστε εκεί λόγω εργασιών - και πέρασε με πλειοψηφία επί των παρόντων (5 σε σύνολο 11 μελών του ΔΣ - αντί για διευρημένη πλειοψηφία για να στείλει μήνυμα ενότητας) το Deal που έκανε με την κυβέρνηση για νέα ΣΣΕ που καταστρατηγεί κεκτημένα δεκαετιών!

Εμφανίστηκε κι ο κρυφός λαγός, το δεκανίκι της κας Αντωνιάδου, ο πρόθυμος που τα ψηφίζει όλα! ΠΟΤΕ δεν ρώτησαν την ΠΟΕΣΥ, ΠΟΤΕ δεν ρώτησαν τις Ενώσεις της Περιφέρειας, ΠΟΤΕ δεν ρώτησαν τους συναδέλφους.

Αντίθετα, στην συνεδρίαση της Τρίτης Αντωνιάδου - Καπάκος εκθείαζαν τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν από κοινού με τον Μπερεδήμα της ΕΣΠΗΤ λέγοντας ότι δέχονται και βροχή συγχαρητηρίων από τους συναδέλφους!

Τόσο ψεύτες!

ΨΕΥΤΕΣ, ΨΕΥΤΕΣ, ΨΕΥΤΕΣ!!!!

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ!!!!


ΥΓ - Αλήθεια, ένα κείμενο που εμφάνισαν στην διαπραγμάτευση, ήταν 100% δικό τους; Ρωτάω εγώ....

πηγη## Απο το προφιλ του Christian Mazanitis

ΑΝΑΠΟΔΑ

Μαρ. 27, 2019

Οι εκλογες στην ΕΣΗΕΑ πλησιαζουν και ειναι καιρος να μαθουν τα μελη της που θα πανε στις καλπες ποιοι << το παιζουν >>  επαναστατες για ιδια οφελη .

Ειναι καιρος να μαθετε πως λειτουργει και ποιων τα συμφεροντα εξυπηρετει το προεδρειο της  Ενωσης

Ειναι καιρος να << μαθουμε ολοι >> τι ρολο παιζουν καποιες παραταξεις .

 

ΥΓ. Ολα αυτα λιγο πριν τις ΕΚΛΟΓΕΣ γιατι ξεχναμε ευκολα.

Αναποδος

 

Μαρ. 26, 2019

Αντωνιάδου-Καπάκος ξεπουλούν στον Κρέτσο τους δημοσιογράφους του δημοσίου για χάρη του Μπερεδήμα

Την ώρα που η ΚΥΑ των δημοσιογράφων που εργάζονται σε ΜΜΕ και φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα έχει παγώσει από το 2015 η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και ο ΓΓ Σταύρος Καπάκος κάνουν πως δεν βλέπουν κλείνοντας το μάτι στην κυβέρνηση προκειμένου να καταστρατηγήσει δικαιώματα που έχει κερδίσει δεκαετίες ο δημοσιογραφικός κλάδος. Η κα Αντωνιάδου μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΣΠΗΤ Θέμη Μπερεδήμα ερήμην των υπόλοιπων δημοσιογραφικών Ενώσεων που συμμετέχουν στην ΠΟΕΣΥ συζήτησαν υποτίθεται μια συλλογική σύμβαση όταν από το 2013 έχει συμφωνηθεί ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε ΜΜΕ του δημοσίου και του ευρύτερου διατηρούν όλα τα κεκτημένα.

Το μείζον ζήτημα διαπραγμάτευσης των μισθολογικών πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων από την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ την κα Αντωνιάδου, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του εκπροσώπου της ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ Χρήστου Μαζανίτη στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, να τεθεί το ζήτημα στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τον κ. Κρέτσο.

Αντί αυτού σύμβαση που υποτίθεται ότι συμφώνησαν περιλαμβάνει ως πρώτο μέτρο την αύξηση των ωρών εργασίας των εσωτερικών συντακτών από 6 σε 7 ώρες ημερησίως δημιουργώντας τις προϋποθέσεις στην καλύτερη περίπτωση να μειωθούν οι ανάγκες για προσωπικό, δηλαδή να μην γίνουν προλήψεις και στην χειρότερη να υπάρξει μείωση προσωπικού στα ΜΜΕ του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Αυτό αποτελεί ένα δώρο προς την ΕΣΠΗΤ που έχει συμφωνήσει στη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε το 2008 ότι το ωράριο εργασίας θα είναι 40 ώρες την εβδομάδα και όχι την ΕΣΗΕΑ που έχει κατοχυρώσει τις 30 ώρες εργασίας των εσωτερικών συντακτών γεγονός που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ακόμα και σε ατομικές συμβάσεις εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα το αναφερόμενο ωράριο εργασίας είναι 6 ώρες ημερησίως.

Πέραν αυτού σε ότι αφορά στους εξωτερικούς συντάκτες-ρεπόρτερς αναφέρεται ότι εκτελούν την εργασία που τους ανατίθεται αφήνοντας ανεξέλεγκτο το διευθυντικό δικαίωμα και τις εξοντωτικές ώρες απασχόλησης όταν υποτίθεται ότι στο παρελθόν έχει συμφωνηθεί με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να συσταθεί ομάδα εργασίας που καθορίζει το ωράριο πράγμα που ουδέποτε έγινε. Έτσι με τη βούλα της κας Αντωνιάδου και του κυρίου Καπάκου συνεχίζεται το άναρχο καθεστώς εργασίας των εξωτερικών συντακτών ανοίγοντας την όρεξη και των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης.

Ουσιαστικά Αντωνιάδου, Μπερεδήμας, Καπάκος εμφανίζονται να συμφώνησαν και την έμμεση μείωση των μισθών αλλά και την αύξηση της ανεργίας στον κλάδο είτε άμεσα είτε έμμεσα. Το χειρότερο είναι όμως πως ούτε η ΕΣΗΕΑ συνεργάζεται με τις υπόλοιπες Ενώσεις αλλά ούτε και οι Υπουργοί μεταξύ τους. Αλλιώς πως να εξηγήσει κάποιος το γεγονός ότι η ΠΟΕΣΥ συμφώνησε με το Υπουργείο Εσωτερικών στα γραφεία τύπου των ΟΤΑ να απασχολούνται αποκλειστικά δημοσιογράφοι μέλη των Ενώσεων μελών της ΠΟΕΣΥ ενώ την ίδια στιγμή ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ συμφώνησαν να απασχολούνται δημοσιογράφοι μέλη σε ποσοστό τουλάχιστον 80% στο δημόσιο τομέα και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ

ΑΝΑΠΟΔΑ