Αναποδες στροφες

Νοε. 15, 2017

 

Ποιες αλλαγές επιφέρει ο νέος φορέας

 

Ένα νέο Ταμείο υγείας και περίθαλψης γεννιέται εντός του 2018, μετά την κατάθεση της τροπολογίας των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής, Εργασίας και Οικονομικών αλλά και το πράσινο φως των ασφαλισμένων του νυν ΕΔΟΕΑΠ για αλλαγές στο Καταστατικό του Οργανισμού, που μετατρέπεται πλέον σε κανονικό Ταμείο, με ασφαλισμένους και όχι μετόχους.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, εντός 15 ημερών οι αρμόδιοι υπουργοί θα διορίσουν δύο νέα μέλη στο εννεαμελές ψηφισμένο ΔΣ του Ταμείου από την εργοδοτική πλευρά και εντός έξι μηνών ο ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές για νέο ΔΣ. Έως τότε θα εγγραφούν στο νέο Ταμείο οι νέοι ασφαλισμένοι, δηλαδή οι μισθωτοί εργαζόμενοι όλων των ΜΜΕ, και των διαδικτυακών. Ο αριθμός τους έχει υπολογιστεί από το υπουργείο Εργασίας σε 45.000 περίπου.

Οι αυξημένες εισφορές για τους ασφαλισμένους και τους εργοδότες θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η/1/2017 και θα καταβληθούν σε 10 δόσεις, ενώ η επιπλέον εργοδοτική εισφορά 2% επί του τζίρου των ΜΜΕ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν πλέον 2,55% για υγεία και 1% για πρόνοια. Ο τομέας της επικούρησης ισχύει μόνο για τους παλιούς ασφαλισμένους στον νυν ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίοι θα πληρώνουν εισφορά 3,5%. Το ίδιο ποσοστό (3,5%) ισχύει και για τους εργοδότες, οι οποίοι θα πληρώνουν εισφορές για την υγεία ύψους 4,55%. Οι νυν συνταξιούχοι του ΕΔΟΕΑΠ θα συνεχίσουν να είναι ασφαλισμένοι του Ταμείου πληρώνοντας 5% εισφορά, δηλαδή 2% περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα.

Ο νέος ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να οργανώσει υπηρεσία για την εισροή των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και σε περιπτώσεις μη καταβολής θα μπορεί να ζητάει τη συνδρομή του ΚΕΑΟ. Οι παροχές στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας θα αναπροσαρμόζονται βάσει ετήσιων αναλογιστικών μελετών, ενώ για οποιαδήποτε επιπλέον παροχή θα απαιτείται ομόφωνη απόφαση του ΔΣ!

Το Ταμείο θα έχει τον χρόνο να αναδιοργανωθεί στα νέα πρότυπα, αφού το υπουργείο Εργασίας θα απελευθερώσει τα χρωστούμενα από το αγγελιόσημο που έχει εισπραχθεί από το 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016, που καταργήθηκε. Κατά πληροφορίες, το ποσό αυτό κυμαίνεται από 45 έως 60 εκατ. ευρώ και θα είναι πραγματική ανάσα για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Ταμείου.

 

<ΜΕΤ> Η ψηφοφορία για την αλλαγή του Καταστατικού

Με την απειλή «Ψηφίζετε τις αλλαγές του Καταστατικού ή κλείνει ο ΕΔΟΕΑΠ», η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων του κατήλθε στις κάλπες που στήθηκαν επί τρεις ημέρες στο δεύτερο κτίριο του Ταμείου, στην οδό Σισίνη. Σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση, οι συνδικαλιστές της κυβερνητικής Συσπείρωσης σε ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ και η παράταξη της ΝΔ χρησιμοποίησαν όλα τα όπλα για να πείσουν τους ασφαλισμένους να ψηφίσουν χωρίς να έχει προηγηθεί καταστατική συνέλευση. Ενέργεια που ενέχει κινδύνους για τη διαδικασία σε περίπτωση προσφυγής στη Δικαιοσύνη!

Στην τριήμερη ψηφοφορία ψήφισαν συνολικά 6.127 μέλη από τα 10.110 που απαιτούνταν για απαρτία της συνέλευσης. «Ναι» στις αλλαγές ψήφισαν 5.619 μέλη, «Όχι» 350, ενώ υπήρξαν 115 λευκά και 43 άκυρα. Το 40% περίπου των μελών απείχε από τη διαδικασία, καθώς είχε καταγγελθεί από τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις ως «πραξικοπηματική». Το ενδιαφέρον είναι πως με το «Ναι» των παραπάνω συνδικαλιστών δόθηκε το πράσινο φως και για την αποδυνάμωση των ίδιων των συνδικαλιστικών Ενώσεων, που πλέον δεν θα έχουν καμία αρμοδιότητα για τον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ δεν θα έχουν και τα έσοδα από την εργοδοτική εισφορά, όπως ίσχυε επί αγγελιοσήμου.

πηγη## Τυπολογιες

ΑΝΑΠΟΔΑ

Νοε. 14, 2017

 

Το δημοψήφισμα τέλειωσε και ήρθε η ώρα της ανάπαυλας για τον Καρούτζο, που απόκαμε να τρομοκρατεί τον κόσμο «συντάξεις τέλος» «κλείνει ο ΕΔΟΕΑΠ» και άλλα ανάλογα.

Και βέβαια με τα μαγικά κόλπα, που πριν την ψηφοφορία δεν υπήρχαν χρήματα για επικουρικές, αλλά μετά το ΝΑΙ έγινε το θαύμα!!!!

 Έτσι μετά τη Βαρκελώνη και το Παρίσι ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ  έπρεπε να επισκεφθεί και την ιταλική πρωτεύουσα « για επαφές με διάφορους φορείς.

 Κυρίως, όπως δηλώνει , για να τους ευχαριστήσει για τη βοήθεια στις «διαπραγματεύσεις» για τον ΕΔΟΕΑΠ,  και το δικαίωμα να συμφωνούμε ως άφωνοι ιχθείς, ώστε ο Πετρόπουλος και οι καναλάρχες να μας δέσουν χειροπόδαρα. Με το γνωστό κόλπο της  «Καταστατικής Συνέλευσης» της μεγαλύτερης ξεφτίλας που δέχθηκε ποτέ ο κλάδος.

   Η προπαγάνδα της ετερόκλητης συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με ότι ψέμα μπορούσε να σκεφτεί και η κάθε μορφής τρομοκρατία, εξασφάλισαν την πολυπόθητη απαρτία και την πλειοψηφία του ΝΑΙ.

Οι πανηγυρισμοί όμως κράτησαν για λίγο και η πραγματικότητα άρχισε να τους προσγειώνει ανώμαλα.

    Έρχεται ο νέος ΕΔΟΕΑΠ. Με χιλιάδες πρόσθετο κόσμο που θα χάνει το σκυλί τον αφέντη του. Καμιά υποδομή και με ουρές που θα αρχίσουμε να αποζητάμε τον ΕΟΠΠΥ με τον οποίο αρχίζουν επαφές, όπως δήλωσε η Αχτσιόγλου.

 Εκεί μας θέλουν κυβέρνηση και εργοδότες. Μάλιστα η Αχτσιόγλου το πήγε ακόμα πιο πέρα. Ο ΕΔΟΕΑΠ να χρησιμοποιείται από όλους τους ασφαλισμένους της χώρας.

 Κάπως έτσι  διαγράφεται η πορεία του «νέου» ΕΔΟΕΑΠ που επαγγέλθηκε όλη αυτή  η συριζοδεξιά συμμαχία. Καπάκος, Αντωνιάδου, Κουμπιάς, Σαββίδης και από κοντά ο γνωστός Γκανάς της ΕΠΗΕΑ.

Τον ανύπαρκτο ρόλο τους  καταγράφει η κίνηση του Πετρόπουλου να χαρίσει στους εργοδότες για έντεκα μήνες το 2%, δηλαδή να αφαιρέσει περίπου 15.000.000 ευρώ από αυτά που έπρεπε να πάρει ο ΕΔΟΕΑΠ.

Ακούσατε καμιά διαμαρτυρία από τους συνδικαλιστάδες;

Ούτε για τα προσχήματα.

Έτσι έκαναν και τις «διαπραγματεύσεις».

Η φωνή του κυρίου τους.

Αναποδος

 

Νοε. 9, 2017

Αυτο αποφασισε η πλειοψηφια των ( πρωην ) μελων μετοχων του Ταμειου.

                           -------

Ρευστοποίηση του Κοινού ταμείου στην τράπεζας Ελλάδας για να πληρωθούν οι …πελάτες ΕΔΟΕΑΠ!

Σε παραλήλημα χαράς και ευφορίας της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ για τη “νίκη” μετατροπής του ΕΔΟΕΑΠ σε ένα “μεγάλο υπερταμείο”, έπρεπε άμεσα

εδοεαπ-3

να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε σε συνταξιούχους για να ψηφίσουν οπωσδήποτε “Ναι” στις καταστατικές αλλαγές. Και επειδή λεφτά δεν υπάρχουν και ούτε πρόκειται να έρθουν πριν τον Γενάρη του 2018 κι αυτά θα είναι από τις εισφορές των εργαζομένων ή από το υπουργείο Εργασίας, η ίδια πλειοψηφία αποφάσισε σήμερα να τελειώσει το “Κοινό κεφάλαιο”, τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ(του παλιού καλού ΕΔΟΕΑΠ) στο ποσό των 5 εκατ. ευρώ. Για να πληρωθούν, λέει, συντάξεις και μέρος του εφάπαξ σε όσους προφανώς το υποσχέθηκαν (για το Ναι που ψήφισαν).

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ με επικεφαλής τον Νίκο Καρούτζο που όπως μαθαίνουμε βρίζει σκαιότατα τους διαφωνούντες και καταγγέλοντες την πολιτική τους, εσπευσμένα έθεσε θέμα στο ΔΣ του ταμείου σήμερα να ρευστοποιηθεί το Κοινό κεφάλαιο που διατηρεί ο ΕΔΟΕΑΠ στην Τράπεζα Ελλάδας. Ενέργεια που όταν έκανε η πρώην πρόεδρος του ταμείου Ελένη Σπανοπούλου προκάλεσε σεισμό αντιδράσεων! Το δε “Κοινό κεφάλαιο” σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδας είναι κάτι παραπάνω από 5 εκατ. ευρώ!

Την παραπάνω πρόταση δεν ψήφισε το μέλος της αντιπολίτευσης Πόπη Χριστοδουλίδου δηλώνοντας πως τα χρήματα αυτά δεν είναι δικά τους για να …φαγωθούν με αυτό τον τρόπο. Έκανε πολύ συγκεκριμένη πρόταση για το που θα βρεθούν τα χρήματα, να τα πάρει άμεσα το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ από το υπουργείο Εργασίας το οποίο και σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε σήμερα, θα αποδώσει στον ΕΔΟΕΑΠ το μέρος των 70 εκατ. ευρώ εισπραχθέντων από αγγελιόσημο ως τον Οκτώβριο του 2016. Ποσό που κατά πληροφορίες φθάνει τα 14 εκα. ευρώ.

Ο Ν. Καρούτζος όμως και η παρέα του βιάζεται να ικανοποιήσει τους …πελάτες του. Για αυτό αποφασίζει να ρευστοποιήσει και τα τελευταία αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ, απόλυτα σίγουρος πως πλέον με την πλειοψηφία όσων ψήφισαν την πρόταση του, θα γίνει ο πρόεδρος ενός υπερταμείου με 45.000 ασφαλισμένους. Όσο για τον κόπο χιλιάδων δημοσιογράφων πρώην μετόχων ενός πρώην εύρρωστου ταμείου υγείας, χάθηκε στις επιλογές και τις ενέργειες όσων έπαιξαν στις πλάτες τους. Με την ψήφο τους βέβαια, επειδή δεν θέλουν να ενημερώνονται και κυρίως να αγωνίζονται…

πηγη##Mediatvnews

AΝΑΠΟΔΑ

Νοε. 7, 2017

 

Όχι πως θα διέγραφε τα καλόπαιδα της απεργοσπασίας η Μαρία Αντωνιάδου. Όλους αυτούς τους υποτακτικούς του Αλαφούζου που υπερασπίζονταν τάχα …το δικαίωμα στην  εργασία. Οικονόμου , Πορτοσάλτε και Σία. Όταν ο κλάδος αγωνιζόταν για τον ΕΔΟΕΑΠ εκείνοι σαν κοινοί λιποτάκτες  πέρναγαν στο αντίθετο στρατόπεδο.

  Η αγανάκτηση εναντίον τους πέρασε στα ψιλά και η Παπαδιά το έκανε γαργάρα, ώστε να μείνουν ατιμώρητα τα «δικά μας παιδιά».

Στο στόχαστρο μπήκαν τώρα οι απεργοί πείνας και οι σκληροτράχηλοι που αρνούνται να αποδεχθούν την ξεφτίλα  και τα Καρουτζοζιλίκια της παράνομης διαδικασίας, που βαφτίστηκε «Καταστατική Συνέλευση». Για να περάσει το σχέδιο για την διάλυση του Ταμείου και την αναγκαστική κατεύθυνση προς τον ΕΟΠΠΥ.

    Έτσι τώρα οι αξιόπιστοι (!!!) αυτοί κύριοι της απεργοσπασίας, εμφανίζονται χωρίς καμιά ντροπή    ως καθοδηγητές και συμβουλάτορες εκείνων που μάτωναν στον αγώνα για τον ΕΔΟΕΑΠ. Τώρα  …αγωνιούν τάχα για το Ταμείο και καλούν με θράσος τον κόσμο  να πάρει μέρος  στην ψηφοφορία και φυσικά να ψηφίσουν το ΝΑΙ του Πετρόπουλου, των Αλαφούζων και άλλων πρωτοκλασάτων της εργοδοσίας.  

  Οικονόμου και Πορτοσάλτε δείχνουν το δρόμο …Αυτοί θα μας σώσουν….

Αναποδα

 

Νοε. 6, 2017

«Μη βαράτε το ‘μαγαζί’… απέναντι»

Μια κατάθεση για όσα συνέβησαν στην ΕΡΤopen τις τελευταίες ημέρες, γύρω από και με αφορμή τις αναφορές στις εκπομπές αλληλέγγυων και ακροατών που κόπηκαν από την ΕΡΤ Χανίων.

 
 

Κάθε φορά που δημοσιογράφος ή παραγωγός στην ERTopen με πλησίαζε τελευταία για να δηλώσει τη δυσαρέσκεια ή την σκέψη αποχώρησης, εξαιτίας της χρονίζουσας διακοπής εκπομπής σήματος του σταθμού στα FM, τον έστελνα στο διάολο.

Κατανοούσα απόλυτα την έγνοια όσων συμμετέχουν στο εγχείρημα του σταθμού, για το αν ακουγόμασταν ή ποιες ενέργειες έπρεπε να κάνει η διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκπομπή μέσα από την συχνότητα μας, όχι όμως ως όρο παραμονής τους στο δυναμικό μας.

Ταυτόχρονα η διασφάλιση όλων των χαρακτηριστικών για ένα ποιοτικό, ανεξάρτητο, αυτοδιαχειριζόμενο, εναλλακτικό ραδιόφωνο, ανοιχτό στη κοινωνία, τις συλλογικότητες και τα κινήματα, στο πλαίσιο μιας αλογόκριτης δημοσιογραφίας, απεξαρτημένης από άνωθεν «εντολές» και άνωθεν «κατευθύνσεις» ήταν όσα θέταμε ως όρους όλοι και όλες μας.

Όσο αυτά παρέμεναν αδιαπραγμάτευτα και με διασφαλισμένη την ιντερνετική εκπομπή της ERTopen με την αναμετάδοση του προγράμματος στα FM και τα μεσαία, από περιφερειακούς σταθμούς, ο δρόμος ήταν ένας: Να συνεχιστεί το πρόγραμμά μας και όλοι μαζί με την ΠΟΣΠΕΡΤ να συστρατευθούμε για να βρεθεί η λύση.

Με αφορμή το θέμα της συχνότητας, την Τρίτη 31 Οκτώβρη 2017 συγκλήθηκε, ομολογουμένως μετά από πραγματικά πολύ καιρό για αυτοδιαχειριζόμενη συλλογικότητα, γενική συνέλευση.

Εμβρόντητος ακούσα, μαζί με τους υπόλοιπους, τον Παναγιώτη Καλφαγιάννη να λέει ότι επειδή βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την νέα διοίκηση και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ ώστε να μας παραχωρηθεί η συχνότητα, καλό είναι να «μην βαράμε τους απέναντι» για κάποιο διάστημα μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα της συχνότητας του ραδιοφωνικού σταθμού της ERTopen.

Επειδή μάλιστα, «αυτά θέλουν αρκετό χρόνο» ζήτησε «υπομονή» από δημοσιογράφους, παραγωγούς, τεχνικούς και υποσχέθηκε ότι το ζήτημα της συχνότητας θα διευθετηθεί με χέρι βοήθειας από την νέα διοίκηση της ΕΡΤ.

Στην «οδηγία» του πρόεδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ προς το σώμα της γενικής συνέλευσης, μια αλληλέγγυα δημοσιογράφος δεν μπόρεσε να εκφράσει την δυσαρέσκειά της, όπως μου δήλωσε σε κατ’ ιδίαν συνομιλία μας εκ των ύστερων, μιας και αποχώρησε καθώς ξεκινούσε η εκπομπή της.

Ειπώθηκαν και πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης, αλλά αξίζει να αναφερθεί πως στη συνέλευση παραβρίσκονταν ο πρώην αλληλέγγυος με δική του εκπομπή στην ΕRTopen, μέχρι πριν αναλάβει νέος υποδιευθυντής περιφερειακών ραδιοφώνων της ΕΡΤ, Mιχάλης Μεσσήνης.

Όταν πήρα το λόγο, ανέφερα χαρακτηριστικά πως με «κάλυψε» σε όλα τα ερωτήματα που είχα πριν την συνέλευση ο Π. Καλφαγιάννης (ερωτήματα τύπου: to know us better), θέτοντας τρεις παραμέτρους για την πρόοδο της συζήτησης.

Πρώτα δήλωσα πως σε ό,τι με αφορά, δεν θα άλλαζα την προσωπική στάση ζωής μου, πίσω ή μπροστά από το μικρόφωνο, μέσα ή έξω από το στούντιο. Κατόπιν έθεσα το ερώτημα: γιατί η διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, ενώ πέρσι τέτοια εποχή με άμεση ταχύτητα αποκατέστησε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την κατάσχεση του πομπού, κάνοντας ταυτόχρονα δημόσιες ανακοινώσεις συνεπικουρούμενη από την ΕΣΗΕΑ, η οποία με ανακοίνωση είχε εκδηλώσει την ανησυχία – διαμαρτυρία της, σήμερα και μετά από τρεις μήνες σιγής από την συχνότητα των FM, εξακολουθεί να τηρεί μια ιδιότυπη «σιγή ασυρμάτου» για το θέμα;

Η απάντηση που δόθηκε ήταν πως πέρσι ήταν άλλες οι συνθήκες (;) σε σχέση με φέτος.

Τέλος, έθεσα πρόταση προς το σώμα για μια νέα γενική συνέλευση με αποκλειστικό θέμα το ραδιόφωνο και την λειτουργία μας, ενώ λίγο μετά αποχώρησα για το στούντιο όπου είχα εκπομπή αφιερωμένη στην αυτοδιαχειριζόμενη – ανακτημένη ΒΙΟ.ΜΕ. με εκπρόσωπο του σωματείου εργαζομένων και έναν γιατρό από το εργατικό ιατρείο της.

Την Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017, κλείνοντας τα θέματα της επόμενης εκπομπής για το Σάββατο 4 του ίδιου μήνα, προγραμματίζοντας τους καλεσμένους, είχα ήδη συμφωνήσει να ακούσουμε στο πρώτο μέρος τον Θράσο Αβραάμ, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου, για την κατάσταση που επικρατεί και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Μόρια.

Στο δεύτερο μέρος προσκαλεσμένοι να μιλήσουν για την αιφνίδια διακοπή τους από την ΕΡΑ Χανίων ήταν οι συντελεστές των εκπομπών «Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες», «Πολιτισμός εν κινήσει», «Roundabout», «Οι λέξεις ταξιδεύουν», καθώς και η εκπομπή των Κωσταντίνας Γεωργαντά και Κατερίνας Φουράκη.

Πρόκειται, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, για «εκπομπές που τις δημιουργούν μη εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, δηλαδή άνθρωποι που έχουν μεράκι για το ραδιόφωνο. Προσφέρουν την εργασία τους αφιλοκερδώς και χωρίς φυσικά να επιβαρύνουν τα οικονομικά του σταθμού.

Το περιεχόμενό τους, δε, ποικίλει. Υπάρχουν κάποιες με πολιτικό κι άλλες με πολιτιστικό, μουσικό χαρακτήρα ενώ άλλες είναι εκπομπές λόγου και μουσικής.

Κάποιες έχουν καλεσμένους από την τοπική κοινωνία και άλλες εμβαθύνουν σε κοινωνικά ζητήματα. Με λίγα λόγια, αυτές είναι εκπομπές που συνεισφέρουν στο πρόγραμμα της ΕΡΤ Χανίων, εμπλουτίζοντας το δημοσιογραφικό πρόγραμμα της πρωινής ζώνης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και δίνοντας ένα βήμα σε όσους και όσες δεν ακούγονται τα πρωινά. Οι εκπομπές αυτές είναι μια προσφορά της κοινωνίας στην κοινωνία και έτσι αποτελούν ένα έμπρακτο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση αφουγκράζεται το σύνολο των ανθρώπων που αντιπροσωπεύει».

Ενημέρωσα τον νέο υποδιευθυντή περιφερειακών ραδιοφώνων της ΕΡΤ, Mιχάλη Μεσσήνη, ότι μπορεί να παρέμβει δίνοντας τις δικές του απαντήσεις μιας και με δική του απόφαση σταμάτησαν να μεταδίδονται οι εκπομπές αυτές.

Θεώρησα δεοντολογικά σωστό να τον ενημερώσω εξαιτίας και της «γνωριμίας» μας στο αλληλέγγυο ραδιόφωνο της ΕRTopen.

H απάντηση του ήταν αρνητική. Επικαλέστηκε ότι χρειάζεται άδεια της διοίκησης για να μιλήσει και δεν ήταν διατεθειμένος να το πράξει, γνωστοποιώντας μου ταυτόχρονα την αρνητική απάντηση – γνωμοδότηση που έχει λάβει από την αρμοδία νομική υπηρεσία της ΕΡΤ για την λειτουργία και μετάδοση αυτών των εκπομπών από όλους τους περιφερειακούς σταθμούς.

Ενώ ετοίμαζα, όπως συνηθίζεται, το δελτίο τύπου της εκπομπής και λίγο μετά την συνομιλία μου με τον Μιχάλη Μεσσήνη δέχτηκα τηλεφώνημα από τον Δημήτρη Κούνη, ταμία της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Επισημαίνοντάς μου την άποψη, όπως την διατύπωσε στη συνέλευση ο Π. Καλφαγιάννης, να «μην βαράμε τους απέναντι», η ΠΟΣΠΕΡΤ θεώρησε, μετά την ενημέρωση που είχε για το περιεχόμενο της εκπομπής μου από τον Μ. Μεσσήνη, πως χτυπάω την νέα διοίκηση εξαιτίας του θέματος (των κομμένων ραδιοφωνικών εκπομπών στην ΕΡΤ Χανίων) που ήθελα να αναδείξω.

Συνέχισε λέγοντας πως η ΠΟΣΠΕΡΤ διαφωνεί με την χρονική περίοδο ανάδειξης των κομμένων εκπομπών της ΕΡΤ, μιας και «το μοναδικό χέρι βοηθείας» που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της συχνότητας είναι η σημερινή διοίκησή της, καλώντας με εκ μέρους της Ομοσπονδίας να μη κάνω την εκπομπή με αυτό το περιεχόμενο.

Επίσης θεωρώντας, ως διοίκηση ΠΟΣΠΕΡΤ, ανεπιθύμητο εχθρό της ΕRTopen έναν εκ των καλεσμένων συντελεστών από τις κομμένες εκπομπές στην ΕΡΑ Χανίων, και αφού ήμουν ανυποχώρητος στο να δεχθώ τέτοιου είδους λογοκρισία, στο τέλος μου πρότεινε να μην βγάλω στον «αέρα» τον «ανεπιθύμητο εχθρό της ΕRTopen», μέσω ενός άτυπου συμβιβασμού, ώστε να μην ματαιώσω τελικά την εκπομπή.

Σε πρώτο χρόνο δεν κατάλαβα το νόημα αυτής της πρότασης και ευγενικά αρνήθηκα ακόμα και να την συζητήσω.

Μετά από περίπου 110 εκπομπές στο αυτοδιαχειριζόμενο ραδιόφωνο μας και χωρίς ποτέ να έχει παρέμβει κανένας στον τρόπο, τη θεματολογία και τη λειτουργία της εκπομπής μου, θεώρησα ευθεία παρέμβαση αυτή τη στάση εκ μέρους της διοίκησης της ΠΟΣΠΕΡΤ στη θεματική και το περιεχόμενο των εκπομπών μου.

Μη αποδεχόμενος λογοκρισία, χειραγώγηση ή φίμωση από κανέναν, είπα στον Δ. Κούνη πως η παρουσία μου μέσα και έξω από τα στούντιο της ERTopen είναι πια περιττή.

Θεώρησα προσβλητική και αδιανόητη αυτή την παρέμβαση προς το πρόσωπο μου, την εκπομπή αλλά και προς την ίδια την αυτοδιαχειριζόμενη ραδιοφωνική συλλογικότητα μας, ενώ ενημέρωσα αμέσως όλους τους καλεσμένους ότι η εκπομπή, τελικά, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Εύχομαι και ελπίζω η δική μου απουσία να αποτελέσει το έναυσμα ώστε καμία μεθόδευση, καμία φίμωση, καμία παρέμβαση, καμία λογοκρισία, κανένας σκοπός που αγιάζει τα μέσα, να μην γίνουν αποδεκτά από ακηδεμόνευτους παραγωγούς, δημοσιογράφους και τεχνικούς της ERTopen.

Συστήνω, δε, ανεπιφύλακτα σε όλους και σε όλες να διαβάσουν την τελευταία ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά την επίθεση που δέχθηκε ο σταθμός μας από συστημικά τηλεοπτικά μέσα και εφημερίδες, με τίτλο:

Δεν αντέχουν το “ΕΡΤopen”, το μοναδικό ελεύθερο ραδιόφωνο της πόλης.

Εύχομαι και ελπίζω να το αντέχουν τουλάχιστον οι συντάκτες της ανακοίνωσης.

Αντί επιλόγου:

Περιορίστηκα στην παράθεση των γεγονότων όπως αυτά συνέβησαν.

Για την ουσία της κοινωνικής και δημόσιας ενημέρωσης, την ελεύθερη και αχειραγώγητη έκφραση της κοινωνίας, των συλλογικοτήτων και των κινημάτων χωρίς περιορισμούς, το δικαίωμα συμμετοχής του λαού στα δημόσια – κρατικά μέσα μαζικής επικοινωνίας θα επανέλθω σύντομα.

Ευχαριστώ ραδιοφωνικούς παραγωγούς και δημοσιογράφους του εγχειρήματος της ERTopen όπως και όσα μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ εξέφρασαν την συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στο πρόσωπο μου.

Η επόμενη μέρα θέλει ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και σύνεση ώστε να μη χαθεί το εγχείρημα για ελευθεροφωνία μέσα από την ύπαρξη του σταθμού μας.

Τέλος, ευχαριστώ την δημοσιογράφο Εύα Μαυρογένη, την ψυχή της ERTopen για την στήριξη και τη βοήθειά της, από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκα στο δυναμικό του σταθμού μας.

Η ελευθεροτυπία και η ελευθεροφωνία δεν στήνονται στο απόσπασμα.

ΕΡΤ κλειστή στην κοινωνία δεν σημαίνει και ERTopen κλειστή στη κοινωνία.

πηγη## ΕΡΤopen.gr

ΑΝΑΠΟΔΑ