Σεπ. 28, 2016

Ο Αντιπεριφερειαρχης Δ. Μακεδ. & το Επιμελητηριο Φλωρινας εβαλαν "φωτιες" στην "αυλη" του Ταγματαρχη

 
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κρήτης  και εφορος στο Δ.Σ  της ΠΟΕΣΥ  ΝέλληΚατσαμά, πριν ενάμισυ περίπου χρόνο, στα πλαίσια  ενός δημόσιου  διαλόγου που είχαν ανοίξει  οι αγωνιζόμενοι της ελεύθερης ΕΡΤ  με την κοινωνία σχετικά  με το  "ποιά ΕΡΤ θέλουμε"  σημείωνε  σε κείμενό της  για  τους  περιφερειακούς σταθμούς  της ΕΡΤ:
"...Ένας Δημόσιος Φορέας Ραδιοτηλεόρασης οφείλει να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης αλλά και γεωγραφικής και κοινωνικής θέσης. Ως εκ τούτου, απέναντι σε κάθε συγκεντρωτικό, υδροκέφαλο αθηνοκεντρικό σχήμα, οφείλει να λειτουργεί περιφερειακές μονάδες και να τους παρέχει τα μέσα ώστε: να συνδράμουν με πολυφωνία στην ανάδειξη κάθε τοπικής έκφρασης, να αντιτίθενται σε κάθε προσπάθεια συγκέντρωσης της πληροφορίας και κάθε ενέργειας που αντιμετωπίζει τον πολίτη και την κοινή γνώμη ως δέκτη και καταναλωτή και ενδεχομένως προσπαθεί να κατευθύνει και να χειραγωγήσει το φρόνημα, τις συνήθειες και την εν γένει συμπεριφορά τους. Οφείλει να εμπλουτίζει την δημόσια συζήτηση και να διασφαλίζει την δίκαιη συμμετοχή όλων των πολιτών στην δημόσια ζωή.Έτσι επαναλειτουργεί κάθε περιφερειακό Σταθμό, που με την δική του ιστορική διαδρομή, έχει αναδείξει την ευθύνη της παραγωγής και εκμετάλλευσης προγραμμάτων ηχητικού περιεχομένου και ειδικότερα ενημερωτικού, μουσικού, ψυχαγωγικού και επιμορφωτικού. Κάθε περιφερειακός Σταθμός, οφείλει να μεριμνά για την ποιότητα, την αντικειμενική ενημέρωση, την διασφάλιση της πολυφωνίας και την προαγωγή του πολιτισμού. Να είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τον τοπικό χαρακτήρα για την παρουσίαση της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής και αθλητικής δραστηριότητας της περιφέρειάς του και να αναδεικνύει την ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική της φυσιογνωμία. Κοινωνικοί και πνευματικοί φορείς συμβάλουν στην διαμόρφωση του προγράμματος, καθώς και την δυνατότητα πρόσβασης των τοπικών πνευματικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δυνάμεων  και της νεολαίας. Αποτελούν έτσι, και το όργανο κοινωνικού ελέγχου, κάθε μονάδας..."
(βλ. εδώ)
Αυτά  αλλά και  άλλα  πολλά  που είχαν  ειπωθεί  τότε, σήμερα  είτε  έχουν ξεχαστεί  είτε  ερμηνεύονται κατά  το δοκούν απο  την διοίκηση  της ΕΡΤ  και τους   διορισμένους  απο αυτήν διευθυντές και συντονιστές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες  μας   οι "παρεμβάσεις" του "υπεύθυνου περιφερειακών σταθμών" δημοσιογράφου Γ. Παπαζαχαρίου στο πρόγραμμα  των περιφερειακών  ραδιοφώνων της ΕΡΤ  (αυτών δηλ. που  δεν  υπάρχουν  στο οργανόγραμμα  της "νέας" ΕΡΤ), προκάλεσαν  πολλές  αντιδράσεις  στις τοπικές  κοινωνίες αλλά και σε εργαζόμενους  της ΕΡΤ που αναρωτιούνται  αν  πίσω  απο αυτές  υπάρχει  μια  μεθόδευση  για  περαιτέρω απαξίωση  της  λειτουργίας  των  περιφερειακών  σταθμών  με στόχο  την  σταδιακή  μετατροπή τους  σε  απλούς αναμεταδότες  του  αθηναϊκού  προγράμματος και την de facto κατάργησή τους.Μια έξυπνη δηλαδή εφαρμογή  ενός  επικαιροποιημένου  σχεδίου συρρίκνωσης της ΕΡΤ  που θα αρχίσει απο την περιφέρεια.

Αυτές  οι αντιδράσεις  και ειδικά  εκείνες  που αποτυπώθηκαν  στην επιστολή  του αντιπεριφερειάρχη  Δ. Μακεδονίας , εξόργισαν όπως  μάθαμε  κυρίως τους διευθυντές  Παπαζαχαρίου , Μιχαλίτση και Τσιμπίδα   που  άρχισαν  να εκτοξεύουν  κατηγορίες "κατά παντός υπευθύνου" απειλώντας  "θεούς και δαίμονες" ανεβάζοντας τον πήχυ  της νεοφιλελεύθερης - σοσιαλδημοκρατικής αξίας  του  λεγόμενου "διευθυντικού δικαιώματος".

Δυστυχώς και τρείς τους ξέχασαν τι έλεγαν πρίν ενάμισυ περίπου χρόνο όταν συνυπέγραφαν  μια  "διακήρυξη - πρόταση" για το πώς  πρέπει να είναι η  "νέα ΕΡΤ".Παραθέτουμε ένα μικρό μόνο απόσπασμα:
"...θεσμοθέτηση μηνιαίων συνελεύσεων όλων των εργαζομένων ανά διεύθυνση ή πρόγραμμα όχι για εργασιακά θέματα (αυτές τις συνελεύσεις τις συγκαλούν τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα) αλλά για θέματα λειτουργίας και ανάπτυξης. Οι διευθυντές θα οφείλουν να παρίστανται, να ενημερώνουν, να κάνουν απολογισμό επίτευξης των στόχων  και να θέτουν νέους. Οι εργαζόμενοι θα συζητούν, θα κρίνουν και θα κάνουν προτάσεις για την καλή λειτουργία των τμημάτων τους.   Το σώμα θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο στην επιλογή στελεχών αλλά και στόχων της εταιρείας και θα μετέχει με αμεσοδημοκρατικό και αδιαμεσολάβητο τρόπο στην επιλογή και αξιολόγηση των διευθυντών, αρχισυντακτών και υπεύθυνων των τμημάτων..."  (βλ. εδώ)

Ας δούμε  τι καταγγέλλουν  στις επιστολές τους  ο Αντιπεριφερειάρχης  Δ. Μακεδονίας  και το Επιμελητήριο Φλώρινας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ταχ. Δ/νση : Πτολεμαίων 1, 531 00, ΦλώριναΦλώρινα 20/09/2016
Πληροφορίες: 23853 – 50400 και 50409Αρ. Πρωτ.: 126433/1389

Προς: ΕΡΤ Φλώρινας
Κοινοποίηση: Υποδιεύθυνση περιφερειακών σταθμών ΕΡΤ

ΘΕΜΑ: Συρρίκνωση προγράμματος πρωινής ζώνης (7-10 π.μ.) για τις τοπικές ειδήσεις της Π.Ε. Φλώρινας

Κύριε προϊστάμενε,

Έκπληκτος διαπίστωσα τη συρρίκνωση του προγράμματός σας της πρωινής ζώνης (7 – 10 π.μ.) σε μία ώρα για τις τοπικές ειδήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.

Η ΕΡΤ Φλώρινας αποτελούσε το βήμα έκφρασης και προβολής των δραστηριοτήτων όλων των τοπικών φορέων, συλλόγων και προσώπων. Ήταν το βήμα ειλικρινούς και δημοκρατικού διαλόγου, το οποίο σήμερα με την αλλαγή του προγράμματός σας εκλείπει. Κι αυτό είναι πολύ αρνητικό για την περιοχή μας. Η πράξη σας αυτή συμβάλλει στην έτι περαιτέρω απομόνωση της περιοχής μας.

Οφείλω να σας ομολογήσω ότι καθημερινά γίνομαι δέκτης παραπόνων και διαμαρτυριών από τους διαφημιζόμενους στο ραδιόφωνό σας αλλά και από ακροατές σας οι οποίοι οδηγούνται πια σε άλλα τοπικά μέσα με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ΕΡΑ Φλώρινας.

Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη και τον καθένα μας ως φορείς είναι η προβολή των τοπικών ειδήσεων, γιατί αυτές στοχεύουν στην καθημερινότητά μας. Και ο χρόνος γι’ αυτές είναι ελαχιστότατος.

Με την περικοπή – συρρίκνωση του προγράμματός σας της πρωινής ζώνης, είναι σαν να ρίχνετε κι εσείς ένα ιδιότυπο “μαύρο” στη Φλώρινα, στους ανθρώπους της ακριτικής περιοχής μας, που κυριολεκτικά φυλάνε Θερμοπύλες.

Φλώρινα, 20 Σεπτεμβρίου 2016-09-2016

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας

Στέφανος Μπίρος
===============================================================

Φλώρινα, 27-09-2016
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ 
ΤΗΣ ΕΡΤ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Κύριε Προϊστάμενε,

Το Επιμελητήριο Φλώρινας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με την περικοπή της πρωινής ζώνης κατά δύο ώρες.

Η ΕΡΤ Φλώρινας αποτελούσε το βήμα διαλόγου, προβολής των θέσεων και δράσεων μας καθώς και της διαφήμισης των επιχειρήσεων μας.


Σε μία περιοχή όπως η Φλώρινα που ένα τμήμα των κατοίκων της καθημερινά περνάει τα σύνορα προς την FYROM προκειμένου να βρει φθηνά προϊόντα πλην όμως υποβαθμισμένα ποιοτικά, η ΕΡΤ Φλώρινας ήταν το εφαλτήριο για να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τις διαφορές των δικών μας αγαθών με αυτά της γειτονικής χώρας.

Το ραδιοφωνικό μέσον από το οποίο μπορούσαμε να εκφραστούμε έπαψε να υπάρχει. Μοιραία με την χρονική μείωση της πρωινής ζώνης μας οδηγείτε στα ιδιωτικά μέσα με πιθανότατο κίνδυνο, αν όχι βεβαιότητα, να χάσετε σε ακροαματικότητα και έσοδα από διαφήμιση.

Ο καταναλωτής- ακροατής της Φλώρινας θέλει να ακούει τις δικές του τοπικές ειδήσεις και γεγονότα γιατί μ’ αυτά είναι συνδεδεμένος και όχι της Κοζάνης, της Λάρισας, της Τρίπολης. Η τηλεόραση μας δίνει χιλιάδες ειδήσεις καθημερινά, δεν μας χρειάζονται κι άλλες.

Για την επιχείρηση είναι πολύ σημαντικό οι συνήθειες του καταναλωτή –ακροατή, κι επηρεάζουν σημαντικά την επιχειρηματικότητα.

Παρακαλούμε κ. Προϊστάμενε να επαναφέρετε την τρίωρη πρωινή ζώνη και όχι μόνον αυτό αλλά και να την ενισχύσετε. Μη γίνεστε υπαίτιος με άστοχες αποφάσεις να κλείσετε την ΕΡΤ Φλώρινας. Γιατί κάποιον που ανοίγει το πρωί το ραδιόφωνο σε άλλον σταθμό ακούει αυτόν και δεν επιστρέφει στην ΕΡΤ.

Φλώρινα, 27/09/2016
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
 
πηγη## Τυποφρενεια
 
ΑΝΑΠΟΔΑ