Ιουλ. 6, 2018

Ο .... Θαυματουργος Αγιος Μαρκος ... της Χιου

 

Να λοιπόν που  στις μέρες μες στον  21 αιώνα η Χίος  απέκτησε  εδώ και αρκετά χρόνια  ένα ... θαυματουργό  Αγιο  τον Μητροπολίτη  Μάρκο κατά κόσμο  κ. Μάρκο  Βασιλάκη .
Η δράση του πολύπλευρη, πολυσχηδείς  και κυρίως  εθνικοπατριωτική  αλλά  και με πολλές αλλες  ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δράσεις  κυρίως στον οικονομικό τομέα  για την ενίσχυση  των ταμείων της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου  Ψαρών και Οινουσών  όπως είναι  ο πλήρης τίτλος της Μητρόπολης Χίου .
Από το 2011  ηγείται  του ποιμνίου  του στη Χίο  ενώ έχει έρθει σε σύγκρουση  πολλές φορές για τις αποφάσεις του με τον Σύνδεσμο  Κληρικών Χίου αλλα και με  πολλούς  πολίτες στο νησί .
Θεωρείται από τους σκληροπυρηνικούς ιεράρχες  και μάλιστα ήταν ένας από τους τρείς μητροπολίτες  που εκφώνησαν  στην Αθήνα στο Σύνταγμα με την ευκαιρία του γνωστού συλλαλητηρίου  για την ελληνικότητα της Μακεδονίας  πύρηνο λόγο  που αν τον άκουγες  θα σου θύμιζε προεκλογική συγκέντρωση  της επάρατης  Δεξιάς .
Πόσφατα  αποφάσισε και  επέβαλε  το λεγόμενο  ευλογόσημο  που κοστίζει πέντε ευρώ σε κάθε ζευγάρι που  παντρεύεται  στην περιοχή  της Μητρόπολης Χίου .
Οι αντιδράσεις πολιτών αλλά και μερίδας του τύπου στη Χίο  υπήρξαν μεγάλες με αποτέλεσμα ο   πανέξυπνος   Αγιος  ....Χίου  να το καταργήσει μεν αλλά να το φορτώσει πάνω στην άδεια γάμου η οποία μέχρι πρότινος στοίχιζε στους  μαλόνυμφους 20  ευρώ .
Εδώ και αρκετό καιρό  έφτασε αισίως τα 25  ευρώ με ανοδικές τάσεις .....
Μια πρόσφατη απόφασή του  είναι η καταγραφή  των  ιερών  σκευών που διαθέτει η κάθε εκκλησία και κυρίως  τα αφιερώματα των πολιτών τα τάματα  και τα κάθε είδους  αντικείμενα  που προσφάρει ένας πιστός  στην εκκλησία  ή την ενορία του .
Ετσι  οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου  καθώς και οι επίτροποι των εκκλησιών τρέχουν και δεν προφταίνουν για να ικανοποιήσουν την απαίτηση του Δεσπότη τους .
Μάλιστα πρόσφατα  με αφορμή την ονοματοδοσία των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία  έκανε και δηλώσεις στον τύπο  καταγγέλοντας την ανθελληνική  στάση της Κυβέρνησης  που τόλμησε να προχωρήσει στην ενέργεια αυτή .
Την ίδια  στιγμή με απόφαση που έβγαλε εδώ και μερικούς μήνες  απαίτησε από τους κληρικούς της Χίου  να εισπράξουν αναδρομικά  από κάθε  ζευγέρι που πάντρεψαν από το 2011 και μετά τα πέντε ευρώ  που δεν κατέβαλαν  τότε . 
Τρέχουν  και δεν φτάνουν οι κληρικοί της Χίου  για να πάρουν τα πέντε ευρώ αλλά οι πολίτες δεν τα καταβάλουν .
Ομως  η Μητρόπολης  Χίου  όπως και αλλες Μητροπόλεις  σαν αποφασίσει κάποιος να παντρευτεί  ζητούν από τους ενδιαφερόμενους να προσκομίσουν βεβαίωση για τον κουμπάρο ή την κουμπάρα  ότι παντρεύτηκαν κάποια στιγμή με θρησκευτικό γάμο .
Αν ο κουμπάρος ή η κουμπάρα  διέπραξε το λάθος να  παντρευτεί με πολιτικό  γάμο που έχει κάθε πολίτης το δικαίωμα  τότε δεν γίνονται δεκτοί σαν κουμπάροι  σε γάμο που τελείται  σε εκκλησία της Μητρόπλης Χίου Ψαρών και Οινουσών .
Βέβαια  θα ήταν παράλειψη να μην αναφέραμε  ότι στις  Δημοτικές εκλογές που  έγιναν το  2014  στη χώρα  ο Αγιος ....Χίου  στήριξε  με κάθε τρόπο τον σημερινό δήμαρχο Χίου κ.  Βουρνού  και με τις ευλογίες του  Μητροπολίτη ο  Δήμαρχος εκλέχτηκε .
Δεν ήταν άλλωστε  και λίγοι οι  παπάδες στη Χίο που έδιναν σταυρωμένα ψηφοδέλτια  στο ποίμνιό τους  υπέρ του συνδιασμού του  νύν  Δημάρχου και της εκλεκτής  του ομάδας .
Πάνω στο νησί  και συγκεκριμένα στη ΒΙΑΛ  υπάρχει  το γνωστό κέντρο για πρόσφυγες και μετανάστες .
Το κέντρο φτιάχτηκε για να δεχτεί  περίπου  1000  έως 1500  αλλά σήμερα βρίσκονται  περισσότεροι  από  2500  ψυχές .
Ανάμεσά τους  μικρά παιδιά  που αν μη τι άλλο έχουν ανάγκη  από στέγη τροφή  και ένδυση . Θα περίμενε κανείς  ο  Μητροπολίτης Χίου  κ. Μάρκος να  έκανε κάποια κίνηση  του λάχιστον για τα ανήλικα ή  τα ασυνόδευτα  παιδάκια . Πού τέτοια τύχη όμως .
Μάλιστα κάποια στιγμή είχε πεί  ότι θα φρόντιζε για τα ανήλικα αλλά  μετά προφανώς το ...ξέχασε  .
Για να μην τον αδικούμε  σαφώς πρέπει να αναφέρουμε  και τα συσίτια της Μητρόπολης Χίου  που καθημερινά φτάνουν τις 600  μερίδες για φτωχούς και απόρους  στο νησί αλλά  και λίγη στοργή  στους μετανάστες  και πρόσφυγες Αγιε  Δέσποτα  δεν θα έβλαπτε.
Κάποτε  εδώ και πολλές δεκαετίες  στη Χίο  ένας άλλος  Μητροπολίτης  ο  Παντελεήμων  Φωστίνης  παντοδύναμος τότε  έβαλε κάποια νύχτα να χτυπήσουν οι καμπάνες  σε κάποιες εκκλησίες .
Ο δαιμόνιος  Παντελεήμων το απέδωσε σε θαύμα με αποτέλεσμα  οι πιστοί  να τρέχουν να προσκυνήσουν και να καταβάλουν τον οβολόν τους .
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξαναδούμε ανάλογα ... θαύματα  στην εποχή του κ. Μάρκου  στη Μητρόπολη  της Χίου .
ΑΝΑΠΟΔΑ
 
Του ανταποκριτη μας στη Χιο Λουκη Λαρα