Οι πιστοι μας φιλοι

Ιαν. 30, 2018
 

30/1/18 

-Στις 28/1 μαζέψαμε όλες τις υπογραφές που χρειαζόμασταν για να ξεκινήσουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Εχθές 29/1, μέλη της φιλοζωικής Αιγάλεω πήγαν στην εισαγγελία και κατέθεσαν όλα τα στοιχεία που συλλέξαμε τα τελευταία χρόνια, όπως και μηνύσεις κατά πάντων υπευθύνων. Σήμερα 30/1 κάναμε ακρόαση με την εισαγγελέα η οποία μας άκουσε και εξέτασε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία μας αλλά και τα λεγόμενα μας..Θα διερευνήσει την υπόθεση και μέσα στην άλλη εβδομάδα θα έχουμε τις εξελίξεις. Δεν μπορούμε να αναφέρουμε τα όσα είπαμε γιατί είναι πολύ σοβαρά.

-Παράλληλα χθες 29/1, εθελοντές μας πήγαν στο Δικεπάζ για να δουν σε τι κατάσταση είναι ο Μπρούνο. Προς έκπληξη μας, δεν μας επέτρεψαν να περάσουμε παρόλο που υπήρχε επισκεπτήριο, με την δικαιολογία ότι είναι επιθετικός και στρεσαρισμένος και για τον λόγο αυτό μας ενημέρωσαν ότι δεν θα επανενταχθεί πάλι στον Δήμο μας. Όταν ρωτήσαμε λοιπόν εάν θα θανατωθεί μας απάντησαν πως '' εμείς δεν πράττουμε τέτοιες ενέργειες''.

- Ρωτάμε εμείς τώρα, με τι κριτήρια κύριοι κρίνεται ένα ζώο επιθετικό χωρίς να υπάρχει στον χώρο σας εκπαιδευτής - συμπεριφοριστής (και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι) ; Επίσης, όλοι γνωρίζουμε ότι το Δικεπάζ δεν φιλοξενεί σκυλιά απεριόριστου χρόνου. Αφού λοιπόν δεν θα επανενταχθεί ο Μπρούνο στο σημείο απ΄ όπου σιτιζόταν εδώ και χρόνια από τους Δημότες του Αιγάλεω, τι θα γίνει με το σκυλί;! Αφού ευθανασίες δεν κάνετε, φιλοξενίες δεν κάνετε, επανένταξη δεν κάνετε... πια θα είναι η κατάληξη λοιπόν?! Η υπόθεση από κάπου μπάζει...!

-Έχουμε και λέμε.. Επιθετικό ζώο στον Δήμο μας δεν υπάρχει...επιθετικοί άνθρωπο όμως προς τα ζώα υπάρχουν αρκετοί και θα υπάρχουν όσο τους αφήνουμε. Αυτές τις μέρες, μας έχουν έρθει πληροφορίες από διάφορες έμπιστες πηγές ότι ''κάποιοι'' θα πάρουν τα αδέσποτα του Δήμου μας και θα τα πάνε σε καταφύγιο άλλου Δήμου (γνωρίζουμε που αλλά δεν θέλουμε να το δημοσιεύσουμε). Από εμάς να ξέρετε δεν θα προκύψει καμία τέτοια συνεργασία για πολλούς λόγους οι οποίοι είναι : 1) Το καταφύγιο που έχετε αποφασίσει να πάτε τα ζώα μας, απέχει χιλιόμετρα μακριά από εμάς, κάτι που δεν θα μας επιτρέπει να μπορούμε να τα επιβλέπουμε καθημερινώς. 2) Εμείς συνεργαζόμαστε με γειτονικό σωματείο εδώ και χρόνια και αυτό δεν θα αλλάξει. Και τέλος, 3) ο νόμος ορίζει πως κάθε Δήμος θα πρέπει να έχει το δικό του καταφύγιο έστω και με συνεργασία γειτονικού δήμου - σωματείου. 
Δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να αφήσουμε δικό μας ζώο - τετράποδο φίλο μας να πάει σε άλλο Δήμο. Όλα τα ζώα μας είναι καταμετρημένα και καταγεγραμμένα και ξέρουμε ανά πάσα στιγμή ποιο λείπει, όπως επίσης ξέρουμε (με τις επαφές που έχουμε) και που θα μπορέσουμε να το βρούμε εάν κάποιο χαθεί.

- Η άλλη πληροφορία που λάβαμε, επίσης από έγκυρη πηγή, είναι πως ο δήμος μας έχει κάνει 150 στειρώσεις (μέσω δικεπάζ) τα τελευταία 2 χρόνια στα αδέσποτα μας (σκύλους και γάτες)... Να σας ενημερώσουμε ότι : τον τελευταίο 1,5 χρόνο είχαμε πάνω από 40 νεογέννητα τα οποία κάποια πέθαναν είτε από ασθένειες, είτε απο ''καλούς'' ανθρώπους, είτε εξαφανίζονταν μυστηριωδώς τα βράδια
Να σας υπενθυμίσουμε, σε περίπτωση που το έχετε ξεχάσει, πως τα στειρωμένα ζώα ΔΕΝ ΓΕΝΝΑΝΕ!! (Υπόψιν ότι δεν συμπεριλαμβάνουμε κάπου στα 22 νέα κουτάβια που ήρθαν στον κόσμο πρόσφατα... από στειρωμένες θηλυκιές)!

- Η τελευταία πληροφορία που είχαμε είναι πως, θα καταθέσουν μηνύσεις εναντίον μας για τις ''ψευδείς'' ειδήσεις που αναφέρουμε. Να ξέρετε πως αυτό θέλαμε, να πάμε στα δικαστήρια για να δούμε ποιανού τελικά είναι ψευδείς οι ειδήσεις, διότι εμείς μιλάμε με ντοκουμέντα και δεν διαδίδουμε ασυναρτησίες. Αν γινόταν αυτό, οι καταγγελίες και οι μηνύσεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα δεν θα γινόντουσαν δεκτές.

- Να ξέρετε πως δεν σταματάμε εδω.Θα συνεχίσουμε φυσικά με δυναμικές παρεμβάσεις είτε λέγονται συγκεντρώσεις είτε ενημερωτικά φυλλάδια σε κάθε γωνιά του δήμου ώστε να μάθουν όλοι πως έχουν τα πράγματα. Εμείς και τα ζώα μας είμαστε μαζί και θα μείνουμε. Εσείς είσαστε σήμερα και αύριο δεν είσαστε...

-Υ.Γ. Ούτε μεροκάματο ζητήσαμε και ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ. Δεν ζητήσαμε να μας δώσετε τα λεφτά σας, παρά μόνο ένα μέρος να στεγάσουμε τα ζώα μας, τις τροφές τους, μια ΣΟΒΑΡΗ ιατρική περίθαλψη και ότι άλλο ορίζει ο νόμος. Από εκεί και πέρα, δώστε στα ζώα αυτά που τους αναλογούν και σε εμάς ότι χρειαζόμαστε για να τα βοηθήσουμε. Ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε μόνο για τα ζώα και θα μείνει ως έχει!

πηγη##Φιλοζωικη Αιγαλεω

ΑΝΑΠΟΔΑ

Ιαν. 26, 2018

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ Δήμος Αιγάλεω ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ προς όλους να μαθευτεί το γεγονός.

Ενημερώνουμε όλους του πολίτες του Δήμου μας και τους αναγνώστες μας ότι πριν 3 μήνες είχαμε κάνει μια συνάντηση με τον Κ. Φίλη όπου συζητήσαμε τα ζητήματα για τα αδέσποτα και μας είπε πως τα αιτήματά μας θα τα μεταφέρει στο διοικητικό συμβούλιο και στον Δήμαρχο, και πως θα μας απαντούσαν γραπτώς κάτι που δεν έγινε τελικά ποτέ. Παρόλο τις έντονες προσπάθειες μας να επικοινωνήσουμε μαζί τους για να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση για τα αδέσποτα, δεν καταφέραμε ποτέ να πάρουμε μια απάντηση, και έτσι έπειτα από εκκλήσεις, οι ίδιοι μας κάλεσαν σε ραντεβού στο οποίο και δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Να ενημερώσουμε και εμείς πια με την σειρά μας, ότι πλέον ουδεμία επικοινωνία θέλουμε και πως θα πάψουμε να κάνουμε καταγγελίες και από εδώ και πέρα θα ξεκινήσουμε τις προσωπικές μηνύσεις και θα το πάμε μέχρι τέλους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ Δικεπάζ:

Εχθές 25/1/18 ενημερωθήκαμε αρκετούς πολίτες πως με βάναυσο τρόπο πιάσατε ένα γέρικο σκυλί να το μεταφέρετε στο Δικεπάζ με τις ψευδείς καταγγελίες πως είναι επιθετικό. Αυτή η συμπεριφορά σας αγγίζει τα όρια της κακοποίησης και της ανθρώπινης τρέλας. Αρπάξατε ένα γέρικο σκυλί με λάσο το οποίο έκλαιγε και ούρλιαζε από τον φόβο του για να το μεταφέρετε για ευθανασία. Όλο αυτό συνέβη, όπως λέτε, λόγω των ανύπαρκτων υπογραφών που έχουν μαζευτεί από τους πολίτες γιαυτά τα ζώα που τα κρίνουν επιθετικά. Τα συγκεκριμένα ζώα, ζούνε πολλά χρόνια στο Αιγάλεω χωρίς να έχουν πειράξει ποτέ κανέναν και σιτίζονται από εμάς του εθελοντές και την φιλοζωική του Αιγάλεω.

Θα ήθελα να ρωτήσω εσάς στο δικεπάζ, πως γίνεται να σας φωνάζουμε να έρθετε να πιάσετε ζώα που χρειάζονται να πάμε άμεσα για στείρωση και να μας λέτε είτε '' πιάστε τα εσείς'' είτε '' είναι επιθετικά δεν μπορούμε''.

Υπάρχει φωτογραφικό υλικό και βίντεο που αποδεικνύουν πως ούρλιαζε και φοβόταν το σκυλί κατά την διάρκεια που προσπαθούσατε να το πιάσετε, όλα αυτά να ξέρετε, έχουν ήδη δοθεί σε δικηγόρο και σύντομα θα μας δώσετε απαντήσεις και εσείς και ο Δήμος Αιγάλεω, στα δικαστήρια.

Να ενημερώσουμε και εσάς, πως αν πειράξετε οποιοδήποτε ζώο του Δήμου μας χωρίς πρώτα να έχουμε ενημερωθεί εμείς, οι επιπτώσεις θα είναι αρκετά άσχημες και πως έχουμε ήδη κινηθεί νομικά. ΦΕΡΤΕ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ!

Είμαστε νέοι και έχουμε δώσει όλο μας το είναι όλα αυτά τα χρόνια γιαυτά τα ζωντανά που εσείς τώρα κρίνεται επιθετικά και τα κακοποιείτε. Είμαστε διατεθειμένοι να το πάμε μέχρι τέλους.

Υ.Γ. Περιμένουμε ΕΧΘΕΣ κιόλας να μας επιστραφεί ο γέρικος σκυλάκος και αν τυχόν θανατωθεί τότε από εκεί και πέρα θα έχετε να κάνετε με την οργή μας. Έχουμε δικαίωμα σα άνθρωποι να νιώθουμε οργή και λαχτάρα για τα ζώα μας και αυτό που κάνουμε.

ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΑΝΑΠΟΔΑ

Ιαν. 24, 2018

Φόρος αν αγοράσετε και επιδότηση αν υιοθετήσετε κατοικίδιο Ελλάδα, επικαιρότητα NOW PLAYING 24 σπάνιες φωτογραφίες που δείχνουν μια διαφορετική πλευρά του κόσμου μας Σφαγή αρνιών πριονίζοντας τον λαιμό τους σύμφωνα με την μουσουλμανική διαδικασία του χαλάλ 1.6 χιλ. Την «σφραγίδα» του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, φέρει το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς (τα γνωστά μας κατοικίδια) αλλά και τα αδέσποτα, που στις αρχές του Φεβρουαρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, «με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού προχωράμε σε αυτή την μεταρρύθμιση με πρωτεύοντα στόχο την προστασία και την ευζωία των μικρών μας φίλων». Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν σε προδιαβούλευση για 6 ολόκληρους μήνες. Βασικός στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με το νέο νομοσχέδιο, είναι ο περιορισμός του αριθμού των αδέσποτων και παράλληλα βαριές κυρώσεις σε όσους προχωρούν στην εγκατάλειψη, των δεσποζόμενων ζώων τους. Ποιους αφορούν οι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς Οι αλλαγές ωστόσο δεν αφορούν μόνο ιδιοκτήτες ζώων αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως εθελοντές, φιλόζωους, κτηνιάτρους, δήμους κλπ. Μέσω του νέου σχεδίου νόμου, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο σήμανσης και καταγραφής δεσποζόμενων και αδέσποτων προκειμένου να περιοριστούν οι ανεύθυνες συμπεριφορές, η παράνομη εμπορία και η εγκατάλειψη ζώων. Επίσης, θα δημιουργηθούν θεσμοί που θα διασφαλίζουν τα χρήματα, του δημοσίου αλλά και των ζωόφιλων, να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προστασία των ζώων. Βασικοί διαχειριστές των αδέσποτων αποτελούν οι δήμοι, οι οποίοι θα ενισχυθούν και πλέον θα τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι το έργο τους. Ειδικός φόρος για αγορά κατοικιδίου και ατέλεια ή επιδότηση για όσους υιοθετούν Οι δήμοι, που θα είναι αρμόδιοι, θα μπορούν να επιβάλλουν ειδικό τέλος στην αγορά ενός ζώου ενώ αντίθετα θα μπορούν να πριμοδοτούν, με ατέλεια, την υιοθέτηση ενός αδέσποτου καθώς τα ζώα που χρειάζονται κάποιοι για λόγους υγείας, όπως τους σκύλους οδηγούς των τυφλών. Για τα ζώα εισαγωγής που θα διατεθούν προς πώληση, θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ευζωίας και ιχνηλασιμότητας, από τη γέννηση του, τη μεταφορά του στην Ελλάδα και την πώληση του από δομές που εξασφαλίζουν επαρκή χώρο ενδιαίτησης. «Ποτέ δεν θα ήμασταν διατεθειμένοι να κάνουμε ευθανασίες» Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισαν πως «σε κάθε περίπτωση αποτελεί νοσηρό αποκύημα φαντασίας η υπόνοια ότι θα προχωρούσαμε σε ευθανασίες. Ουδέποτε ετέθη από οποιονδήποτε φορέα τέτοια πρόταση, ούτε θα ήμασταν διατεθειμένοι να την αποδεχθούμε» και συμπλήρωσαν «οι ευθανασίες παραμένουν μία πράξη που αποφασίζεται αποκλειστικά για ιατρικούς λόγους, όπως προβλέπει και ο σημερινός νόμος». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα καταγεγραμμένα οικόσιτα ανέρχονται περίπου στις 200.000 και τα αδέσποτα τις 20.000.

πηγη##naftemporiki


ΑΝΑΠΟΔΑ

Ιαν. 2, 2018

 

Σκύλος

Στο στόχαστρο των φιλοζωικών φορέων της χώρας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέλος του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Τσιρώνης, καθώς προχωρά σε εκτεταμένη τροποποίηση του νόμου 4039/12, που αφορά την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς από κάθε είδους εκμετάλλευση και κακομεταχείριση.

Δεδομένου ότι ο νόμος βρίσκεται σε εφαρμογή από το 2012, κρίθηκε αναγκαία η αναπροσαρμογή του, καθώς χρήζει βελτιώσεων σε κάποιες διατάξεις του σχετικά με ασάφειες και κενά που τον διακατέχουν.

Ενα από τα βασικά ζητήματα αφορά την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των αδέσποτων ζώων που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πλησιάζουν τα 3 εκατομμύρια (σκύλοι και γάτες), καθώς και τη διαχείρισή τους από τους δήμους και τις φιλοζωικές οργανώσεις. Και ακόμη, η πάταξη των εγκλημάτων κατά των ζώων, το καθεστώς πώλησης όλων των ειδών ζώων από καταστήματα, ο χρόνος παραμονής των ζώων μέσα στα δημοτικά κυνοκομεία, οι υποχρεώσεις των κτηνιάτρων, η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη μετακίνηση των ζώων συντροφιάς και ο καθορισμός των προσόντων εκπαιδευτών σκύλων.

Κομβικό σημείο στην ένταση που έχει κορυφωθεί μεταξύ των φιλοζωικών φορέων και του Γιάννη Τσιρώνη αποτέλεσε η ευρεία σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ στις 20 Ιουλίου, υπό την προεδρία του υπουργού, με θέμα τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την τροποποίηση του νόμου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Τσιρώνης δήλωσε ότι για τον εντοπισμό των σημείων που χρήζουν αλλαγών στην υπάρχουσα νομοθεσία θα γίνει μια προσπάθεια, άξονες της οποίας θα είναι «ο δημοκρατικός διάλογος, η αποφυγή αποκλεισμού οποιουδήποτε φορέα εμπλέκεται στο θέμα της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς, η ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων, η αλληλοενημέρωση των φορέων και η διάχυση της πληροφορίας».

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, στη σύσκεψη είχαν κληθεί φορείς που είτε δεν ήταν εμπλεκόμενοι εκ του νόμου είτε -κατά τις φιλοζωικές οργανώσεις- δεν είχαν καμιά σχέση με τη φιλοζωία και την προστασία των ζώων και οι οποίοι κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις που επιχειρούν έως και την κατάργηση θετικών διατάξεων του υπάρχοντος νόμου.

Μεταξύ αυτών των φορέων ήταν ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο Σύνδεσμος Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Σκύλων, οι εκπαιδευτές στρατιωτικών σκύλων, η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων και ο Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδας.

Οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας ζήτησαν να συμμετάσχουν με δικό της εκπρόσωπο η καθεμία στην προτεινόμενη από τον υπουργό επιτροπή εργασίας που θα μελετήσει και θα προτείνει τις τροποποιήσεις του νόμου.

Ο κ. Τσιρώνης απαίτησε να υπάρξει κοινός εκπρόσωπος των τριών ομοσπονδιών, προκειμένου να συσταθεί μια ολιγομελής, ευέλικτη επιτροπή.

Και ενώ οι ομοσπονδίες δέχτηκαν να είναι δύο αντί τριών οι εκπρόσωποι, η πρότασή τους απορρίφθηκε και συστάθηκε δεύτερη επιτροπή, μόνο για τους φιλοζωικούς φορείς.

«Υποβάθμιση»

«Με την πρόταση αυτή στην πραγματικότητα επιχειρήθηκε να παραμείνουμε εκτός της βασικής επιτροπής του υπουργείου που θα αποτελέσει και το πραγματικό κέντρο λήψης αποφάσεων για την κατεύθυνση που θα πάρει ο υπό τροποποίηση νόμος και στην οποία συμμετέχουν φορείς που είτε δεν είναι φιλοζωικοί είτε οι περισσότεροι από αυτούς εξυπηρετούν αλλότρια της προστασίας των ζώων συμφέροντα. Σε αυτή τη “δεύτερη” άνευ ουσίας επιτροπή του υπουργείου αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε και, κυρίως, να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας τη διαφαινόμενη αντιφιλοζωική κατεύθυνση του νέου νόμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ).

Και έτσι, «ο δημοκρατικός διάλογος» και η «αποφυγή αποκλεισμού οποιουδήποτε φορέα εμπλέκεται στο θέμα της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς» που ευαγγελιζόταν ο κ. Τσιρώνης πήγαν… περίπατο, με τους φιλοζωικούς φορείς να απέχουν από τον διάλογο για έναν νόμο που αφορά την προστασία των ζώων.

Και να παραμένουν σ’ αυτόν φορείς που, βέβαια, έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπίζονται τα επαγγελματικά τους συμφέροντα.

«Οι κτηνίατροι είναι επαγγελματίες, δεν είναι κατ’ ανάγκη φιλόζωοι, όπως και μια σειρά άλλα επαγγέλματα που ασχολούνται με ζώα. Αυτό δεν τους καθιστά ντε φάκτο φιλόζωους για να τους καλείς –και μάλιστα ως βασικό πυλώνα– σε έναν διάλογο για τον νόμο που αφορά την προστασία των ζώων. Κανένας υπουργός δεν το έκανε αυτό στο παρελθόν. Διατύπωναν μόνο τις απόψεις και τις προτάσεις τους», λέει στην «Εφ.Συν.» η Νατάσα Βυσσίνου-Μπομπολάκη, πρόεδρος της ΠΦΠΟ.

«Εμείς θεωρούμε ότι οι φιλοζωικοί φορείς είναι ο βασικός πυλώνας προστασίας των ζώων και ότι θα έπρεπε να είναι αυξημένη η παρουσία τους σε αυτή την επιτροπή που, από την άλλη πλευρά, είχε εκτροφείς, κτηνιάτρους και τους δήμους που δεν μπορούν να βρουν μια λύση», επισημαίνει.

Εν τω μεταξύ, το αίτημα για εκπροσώπηση των φιλοζωικών οργανώσεων υπέβαλε στο υπουργείο με ομόφωνη απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις 21/11, θεωρώντας ότι «σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι εύρυθμη η λειτουργία της ομάδας εργασίας και, επομένως, δεν θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο» η δική της εκπροσώπηση

Τον περασμένο Νοέμβριο η ΠΦΠΟ και η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού ζήτησαν με επιστολή τους την παρέμβαση του πρωθυπουργού «για να σταματήσουν τα αντιφιλοζωικά σχέδια» του Γ. Τσιρώνη.

Σε αυτήν, αφού επισημαίνουν την απουσία των φιλοζωικών φορέων από την κεντρική επιτροπή επεξεργασίας του νόμου, καταγγέλλουν τη συμμετοχή «διάφορων συντεχνιακών οικονομικά φορέων που αποδεδειγμένα το μόνο που ζητούν είναι η προάσπιση των συμφερόντων τους και όχι η προστασία των ζώων που είναι το ζητούμενο», αφήνοντας ακόμη και πολιτικές αιχμές.

«Φοβούμαστε και έχουμε αρκετές ενδείξεις γι’ αυτό ότι στο ΥΠΑΑΤ ετοιμάζουν αλλαγές –και μάλιστα αντιευρωπαϊκές– στην κείμενη νομοθεσία, όπως τις συνοπτικές και μη ηθικές ευθανασίες, θεωρώντας ότι έτσι θα λύσουν το θέμα των εκατομμυρίων αδέσποτων στη χώρα μας. Αλλαγές που θα μας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω. Αλλά και τα άτομα που συμμετέχουν στην επιτροπή του ΥΠΑΑΤ δεν έχουν καμιά ιδεολογική σχέση με την κυβερνώσα Αριστερά και τις προγραμματικές διακηρύξεις της για τα ζώα. Διακηρύξεις που συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στην ανοιχτή και δημόσια υποστήριξη, από το μεγαλύτερο μέρος της πολυπληθούς φιλοζωικής κοινότητας, του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015», αναφέρουν.

Η ένταση που προκλήθηκε δυναμιτίστηκε ακόμη περισσότερο όταν δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (22/6/2017).

Αιτία, η τοποθέτηση σε αυτήν του κτηνιάτρου Τάσου Κανούρη, επικεφαλής της κτηνιατρικής ομάδας του Φιλοζωικού Κτηνιατρικού Κέντρου και εκπροσώπου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου: «Το θέμα της ευθανασίας (…) πρέπει να το αποφασίζουν οι κτηνίατροι και πρέπει, λοιπόν, το θέμα κατευθείαν να πηγαίνει στην τριμελή επιστημονική επιτροπή, αν σε ένα άρρωστο ζώο πρέπει να του χαρίζεται η ευθανασία, διότι στην ουσία αυτό το πράγμα γίνεται με την ευθανασία και όχι η θανάτωσή του».

Αντιδράσεις

Αυτό και κάποια άλλα σημεία της τοποθέτησης του κ. Κανούρη προκάλεσαν νέα οργισμένη αντίδραση από την ΠΦΠΟ: «Δώρο στα ζώα χαρακτηρίζεται από τον κύριο αυτό η θανάτωσή τους και μάλιστα με τα φιλοζωικά σωματεία απόντα», επισήμανε, αποκαλώντας τον εκλεκτό εταίρο του κ. Τσιρώνη.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου: «Το θράσος ορισμένων ανθρώπων δεν έχει όρια. Με ψέματα, λασπολογία και παιχνίδι εντυπώσεων έχουν αποφασίσει κάποιοι που φέρουν την ταμπέλα των φιλόζωων να αντιμετωπίσουν τη για πρώτη φορά προσπάθεια να βελτιωθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο επίλυσης του ζητήματος των αδέσποτων ζώων με ταυτόχρονη προστασία ζώων και δημόσιας υγείας. Με ψευδή δημοσιεύματα και επιστολές προς τον πρωθυπουργό οι δήθεν φιλόζωοι βάζουν στο στόχαστρο αξιότιμους συναδέλφους, όπως τον κ. Τ. Κανούρη, εκπρόσωπο του ΠΚΣ στην επιτροπή διαλόγου για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, ονομάζοντάς τον εκλεκτό του υπουργού, θέλοντας έτσι να ασκήσουν πολιτική πίεση με δόλιο τρόπο», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

Η ένταση δυναμιτίστηκε περαιτέρω όταν στις αρχές Δεκεμβρίου ο κ. Τσιρώνης, επιχειρώντας να παρακάμψει την άρνηση της ΚΕΔΕ να συμμετάσχει στην επιτροπή εργασίας εφόσον δεν συμμετάσχουν και δύο εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων, απηύθυνε χωριστή επιστολή στους δημάρχους της χώρας καλώντας τους να παρευρεθούν διά ζώσης στην επιτροπή.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κατά τα λοιπά «ευέλικτη» επιτροπή εργασίας που σύστησε με απόφασή του στις 16/10 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, από εξαμελής να γίνει πενταμελής, μετά την αποχώρηση από αυτήν του Σάββα Χιονίδη, δημάρχου Κατερίνης και προέδρου της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα πέντε μέλη, τα τρία εξ αυτών είναι συνεργάτες στο γραφείο του κ. Τσιρώνη, το ένα υπάλληλος του υπουργείου και το πέμπτο είναι ο Τάσος Κανούρης ως εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Ο ίδιος τυγχάνει να είναι και ένας εκ των δύο υπευθύνων επιτροπής του ΠΚΣ που έχει αντικείμενό της τους μισθωτούς και τα εργασιακά, γεγονός που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς των φιλοζωικών φορέων περί «προάσπισης των συμφερόντων οικονομικών συντεχνιών» μέσα στην επιτροπή εργασίας.

Με τους φιλοζωικούς φορείς να βρίσκονται στη διαδικασία ενημέρωσης Ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών για το ζήτημα, καθώς και Ευρωπαίων οικολόγων, και δηλώνοντας έτοιμοι να προσβάλουν τον νέο νόμο στο ΣτΕ, εφόσον τελικά φτάσει στη Βουλή, η έκβαση αυτού του ζητήματος ενδέχεται να έχει σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις συνολικότερα για την κυβέρνηση.

«Χιλιάδες και από εμάς τους πολίτες που ασχολούμαστε με την προστασία των ζώων το 2015 στηρίξαμε τις προσπάθειές μας και τις ελπίδες μας και για τα θέματα των ζώων και είναι τόσο μεγάλη η απογοήτευση που έχουμε υποστεί. Αυτό που κάνει ο Τσιρώνης δεν τολμούσαν να το κάνουν οι κυβερνήσεις της Δεξιάς. Οι πολίτες που με τον άλφα ή βήτα τρόπο ασχολούνται με τα ζώα είναι εκατοντάδες χιλιάδες και αν θέλουν να το δουν ακόμη και ψηφοθηρικά, γιατί έρχονται εκλογές το 2019, ας αλλάξουν κάποια πράγματα άρδην ή τουλάχιστον να απομακρύνουν τον κ. Τσιρώνη. Δεν μπορεί να κατέβει τέτοιος νόμος το 2018 σε μια ευρωπαϊκή χώρα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Νατάσα Βυσσίνου-Μπομπολάκη, πρόεδρος της ΠΦΠΟ.

πηγη## Εφ.Συν.

ΑΝΑΠΟΔΑ

Ιουν. 27, 2017
«Δικαίωμά σου να μη συμπαθείς τα ζώα, υποχρέωσή σου
 να τα σέβεσαι»
 

«Δικαίωμά σου να μη συμπαθείς τα ζώα, υποχρέωσή σου να τα σέβεσαι»

 
 
«Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν» ή αλλιώς, «αγάπα το συνάνθρωπό σου όπως τον εαυτό σου». Μια από τις πολλές εντολές που συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη και διδασκόμαστε από πολύ μικροί, είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο. Από μικρά παιδιά μας μάθαιναν να αγαπάμε το συνάνθρωπο, να προσφέρουμε, να μοιραζόμαστε.

«Ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον έναν». Αυτό δε μας δίδασκαν συνεχώς στο σχολείο; Ξέχασαν, όμως, να μας μάθουν κάτι εξίσου σημαντικό, κάτι πολύ βασικό. Να αγαπάμε τα ζώα. Γιατί δε γράφτηκε ποτέ και μια εντολή για ‘κείνα; Γιατί δε διδαχτήκαμε ποτέ και πουθενά, «Αγάπα τους τετράποδους φίλους σου»;

Στις μέρες μας ειδικά, αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους, αν και κάτι μου λέει πως οι μεγάλοι το έχουν περισσότερη ανάγκη. Σχεδόν καθημερινά πλέον, είτε στο διαδίκτυο είτε στην τηλεόραση, συναντώ ακραία φαινόμενα κακοποίησης ζώων. Συνεχώς περνούν μπροστά απ’ τα μάτια μου εικόνες σκληρές, που με γεμίζουν θλίψη και παράλληλα οργή. Φαντάζομαι, όχι μόνο εμένα, αλλά και πολλούς από εσάς.

Δε θα αναφερθώ φυσικά, σ’ εκείνους που προχωρούν σε τέτοιες πράξεις για εμπορικούς λόγους. Για να έχουμε όλοι εμείς τις δερμάτινες τσάντες μας και τα ζεστά πουλοβεράκια μας. Αυτό είναι ένα άλλο, μεγάλο κεφάλαιο που δε θα το θίξω, τώρα. Ούτε φυσικά και σε ‘κείνους που σκοτώνουν τα ζώα για να τρεφόμαστε όλοι εμείς.

Όπως και να το κάνουμε, είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχουν κι αυτές οι περιπτώσεις. Κι εσύ που τώρα θα βιαστείς να με κατηγορήσεις επειδή δεν είμαι χορτοφάγος, βάζω στοίχημα πως ξερογλείφεσαι στην ιδέα μιας καλοψημένης μπριζόλας. Πάμε παρακάτω λοιπόν.

 
Η κακοποίηση στην οποία αναφέρομαι είναι άλλου είδους. Έχει να κάνει με όλους εκείνους που τα βασανίζουν, που «φτιάχνονται» με την εικόνα ενός ταλαιπωρημένου ζώου. Σ’ όλους αυτούς τους «ανθρώπους» που επιλέγουν αυτό το βάναυσο τρόπο για να ξεσπάσουν. Που βγάζουν όλα τους τ’ απωθημένα και τα ψυχολογικά προβλήματα, στους πιο αδύναμους κι ανυπεράσπιστους. Δηλαδή στα ζώα.

Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω, τι είδους διαστροφή κουβαλάνε αυτοί οι «άνθρωποι»; Πόσα κόμπλεξ κατωτερότητας μπορεί να έχουν, για να προσπαθούν να επιβληθούν μ’ αυτό τον τρόπο, σ’ αυτά τα αδύναμα πλάσματα; 

Πολύ συχνά μάλιστα, συναντώ περιστατικά που αποκαλύπτουν ιδιαίτερη βαναυσότητα, κι αναρωτιέμαι, πώς στην ευχή τη βρίσκει έτσι ένας άνθρωπος; Πόση σαπίλα μπορεί να κουβαλάει μέσα του για να προβεί σε τέτοιες πράξεις; Πόσο μαύρη είναι η ψυχή του και τι ανωμαλία –συγγνώμη αλλά μόνο έτσι περιγράφεται– μπορεί να τον διακατέχει για να γουστάρει να βλέπει ένα ζώο να τυραννιέται; 

Πολύ πιθανόν, όλοι εκείνοι που κακοποιούν και βασανίζουν τα ζώα, να έχουν υπάρξει κι οι ίδιοι θύματα βίαιων πράξεων, μα αυτό δεν είναι δικαιολογία. Είναι γνωστό πως η βία παράγει βία, αλλά δεν μπορείς να δώσεις ελαφρυντικά σε ένα τέτοιο έγκλημα, απλά και μόνο επειδή κάποιος υπήρξε θύμα κακοποίησης στο παρελθόν.

Αυτό βέβαια, είναι κάτι που σίγουρα δεν έχω τις γνώσεις να το αναλύσω, μα το δικό μου φτωχό μυαλουδάκι, δεν μπορεί να συγχωρήσει και να δικαιολογήσει τέτοιες βίαιες πράξεις.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο κόσμος τούτος δεν ανήκει μόνο σε ‘μας. Ανήκει και σε όλα τα ζώα αυτού του πλανήτη, γι’ αυτό καλό θα είναι να μάθουμε να τον μοιραζόμαστε μαζί τους. Είναι κι αυτά κομμάτι του και μάλιστα πολύ σημαντικό. 

Ίσως και σημαντικότερο, γιατί όσο περνούν τα χρόνια πείθομαι ολοένα και περισσότερο για το ότι εκείνα έχουν περισσότερη ευγένεια από όλους εμάς. Κι ένα ψυχικό κόσμο πολύ πιο πλούσιο απ’ το δικό μας.

Δεν μπορείς βέβαια να παροτρύνεις κάποιον να τα αγαπήσει, αν δεν το νιώθει. Γιατί, για να μάθει κάποιος να τα αγαπάει, πρέπει να έχει μια ψυχή αγνή και μια καρδιά γεμάτη αγάπη, κάτι που δε συμβαίνει με όλους δυστυχώς.

Όλοι μας όμως, οφείλουμε να μάθουμε να συνυπάρχουμε μαζί τους ή έστω να προσπαθήσουμε. Εκείνα δίνουν τόσα πολλά στον άνθρωπο, προσφέρουν τόση αγάπη, χωρίς να ζητούν αντάλλαγμα κι εμείς όχι μόνο δεν εκτιμάμε την ανιδιοτελή προσφορά τους, αλλά επιπλέον τα κακομεταχειριζόμαστε και τα παραμελούμε. 

Κι αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι ότι τα ζώα δεν είναι αντικείμενα ή παιχνίδια, έχουν καρδιά, ψυχή κι αισθήματα όπως έχουμε κι εμείς. Αξίζουν το σεβασμό μας και οφείλουμε να τους τον δώσουμε. Δικαιούνται την αγάπη μας και πρέπει να τους την προσφέρουμε.

Μα ακόμη κι αν κάποιοι δε θέλουν να το κάνουν, ας μάθουν τουλάχιστον να τους φέρονται, όπως τους πρέπει κι όχι να βγάζουν επάνω τους ψυχολογικά προβλήματα που τυχόν κουβαλούν από παιδιά. 

Ας σταματήσουν τουλάχιστον να βγάζουν τέτοια σκληρότητα απέναντί τους. Και την επόμενη φορά που θα σκεφτούν να προχωρήσουν σε μια τέτοια αρρωστημένη πράξη ας ρίξουν πρώτα μια ματιά στον καθρέπτη τους, μήπως και μπορέσουν να καταλάβουν πού οφείλεται όλη αυτή η οργή που κουβαλούν.

Ο Μαχμάτμα Γκάντι, είπε πως ο πολιτισμός μιας χώρας, μετριέται από την αγάπη που τρέφουν οι κάτοικοί της για τα ζώα, τη συμπεριφορά και την προσφορά τους σ’ αυτά. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν αυτά τα σοφά λόγια, μα αν όντως είναι έτσι, τότε σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Όχι μόνο σαν έθνος, αλλά και σαν ανθρώπινο είδος. 


Εύα Αξιώτη για το pillowfights.gr
 
πηγη## Toocute.gr
 
AΝΑΠΟΔΑ