Η ισπανική και στη συνέχεια βορειοαμερικανική εθνοκάθαρση, η αναφερόμενη ως η μεγαλύτερη στην ιστορία, που εκτιμάται ότι προκάλεσε την εξόντωση 100 εκατομμυρίων ανθρώπων φάνταζε ως τελειωμένη υπόθεση. Ιθαγενείς πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται μέχρι και σήμερα στις φυλακές των ΗΠΑ, αυτόχθονες κοινωνικοί ηγέτες δολοφονούνται καθημερινά σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο ιθαγενής πληθυσμός εξακολουθεί να εξοντώνεται καθημερινά από τη φτώχεια, τις αρρώστιες και τις ανισότητες. Έτσι η περιρρέουσα εντύπωση είναι ότι οι λαοί αυτοί δίνουν κάποιες μάχες οπισθοφυλακών μέχρι να πεθάνουν. Αυτό εντυπώθηκε στο συνειδητό ή στο υποσυνείδητο γενιών και γενιών που μεγάλωσαν με τις υπερπαραγωγές γουέστερν του Χόλυγουντ και έμαθαν να είναι πάντα με τους καλούς "καουμπόιδες" και όχι με τους κακούς ινδιάνους.
Λ. Αμερικη - Κινηματα
Της Madeleine John
Μόλις πριν από δύο εβδομάδες το κράτος ήταν συνώνυμο της γραφειοκρατίας, της αναποτελεσματικότητας και της διαφθοράς. Με όλους τους τελευταίους προέδρους στη φυλακή, σε κατ ‘οίκον περιορισμό, με εντολή έκδοσης ή αυτόχειρες, η δυσπιστία στην πολιτική τάξη ήταν καθολική. Πέρυσι, ο πληθυσμός ζητούσε το κλείσιμο ενός κονγκρέσου που παρεμπόδιζε οποιοδήποτε μέτρο, έχοντας κατά νου να εκμεταλλευτεί τις επερχόμενες εκλογές. Το κλείσιμο του κονγκρέσου επικροτήθηκε από την πλειοψηφία. Από την αστυνομία αναμέναμε μόνο αυθαιρεσία και διαφθορά.
Το σιωπηλό σύνθημα στο οποίο πίστευε ο κόσμος ήταν: «Μόνο οι ιδιωτικές εταιρείες θα σώσουν το Περού» και όλοι ζούσαν ταμπουρωμένοι στο όνειρό τους για ατομική επιτυχία.
Τι συνέβη αυτές τις τελευταίες
ημέρες;
Έφτασε η πρώτη περίπτωση λοίμωξης με κορονοϊό.
Στις 11 Μαρτίου έκλεισαν οι τάξεις σε κολέγια, ινστιτούτα
και πανεπιστήμια. Την επόμενη μέρα έκλεισαν τα σύνορα, μετά
ανακοινώθηκε το κλείσιμο των αεροπορικών, θαλάσσιων
και χερσαίων μεταφορών σε όλη την επικράτεια. Κάθε μέρα
λαμβάνονταν νέα μέτρα. Η κατάσταση επιταχύνθηκε γρήγορα.
Αρχικά απαγορεύτηκε οποιαδήποτε συνάντηση με περισσότερους
από 300 ανθρώπους και μια εβδομάδα αργότερα είμαστε σε
υποχρεωτικό κοινωνικό περιορισμό και απαγόρευση
της κυκλοφορίας από τις 20:00 έως τις 5:00. Όλες οι εγκαταστάσεις
έκλεισαν εκτός από τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία, τα μέσα
ενημέρωσης και τα κέντρα παροχής. Δημιουργήθηκε κατάσταση
έκτακτης ανάγκης με την αναστολή των εγγυήσεων, ενώ
αστυνομικές και στρατιωτικές περιπολίες είναι υπεύθυνες
για την εφαρμογή κυβερνητικών μέτρων.
10 μέρες αργότερα
ο πρόεδρος έχει 87% συναίνεση και η μεγάλη πλειοψηφία
των Περουβιανών τάσσονται υπέρ της κατεύθυνσης που
χαράσσει. Τι το δημιούργησε αυτό μέσα σε τόσο μικρό χρονικό
διάστημα;
Πιστεύουμε ότι οι προτεραιότητες ξαφνικά άλλαξαν και οι πόροι του κράτους αναδιανεμήθηκαν για τη φροντίδα και προστασία του πληθυσμού του. Για παράδειγμα, δόθηκε ένα επίδομα περίπου 120 δολαρίων σε 3 εκατομμύρια οικογένειες σε κατάσταση φτώχειας ή ακραίας φτώχειας, το οποίο άρχισε να καταβάλλεται από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου μέσω του τραπεζικού συστήματος. Κάτι περίεργο: ορίστηκε ένα μέλος από κάθε οικογένεια για να εισπράττει το επίδομα. Το επίδομα θα δοθεί στις γυναίκες, εκτός από τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει γυναίκα στην οικογένεια, οπότε θα δοθεί σε έναν άνδρα. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί ένα επίδομα σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν μπορούν να βγουν να δουλέψουν.
Ανακατανεμήθηκαν πόροι για τον τομέα της υγείας σε όλες τις περιφέρειες. Μόνο στη Λίμα, ένα νοσοκομείο που επρόκειτο να ανοίξει σε λίγους μήνες, άνοιξε ήδη μόνο για τους ασθενείς με COVID-19 και το αθλητικό συγκρότημα για τους Παναμερικανικούς Αγώνες ετοιμάστηκε μέσα σε λίγες ημέρες για να φιλοξενήσει τους αρρώστους. Το Υπουργείο Υγείας καλεί τις ιδιωτικές κλινικές να συμμετάσχουν υπό τον συντονισμό του. Ανοίγουν 80.000 τηλεφωνικές γραμμές για όλους τους τύπους ιατρικής περίθαλψης.
Η κυβέρνηση διέταξε επίσης
τον επαναπρογραμματισμό στεγαστικών δανείων, πιστωτικών
καρτών και κάθε είδους χρεών με το χρηματοπιστωτικό
σύστημα χωρίς χρεώσεις ή πρόστιμα.
Η ταχύτητα ανταπόκρισης
της εκτελεστικής εξουσίας ήταν απίστευτη. Ο Υπουργός
Παιδείας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την εφαρμογή
εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές
βαθμίδες από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, το κρατικό τηλεοπτικό
κανάλι και το Εθνικό Ραδιόφωνο σε ισπανικά, κετσούα,
αϊμάρα και σε 14 γλώσσες του Αμαζονίου. Όπως είπε ο υπουργός:
«Θα προσπαθήσουμε να επωφεληθούμε από αυτή τη δύσκολη
κατάσταση, αντιμετωπίζοντάς την ως μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε
τον τρόπο με τον οποίο παρέχουμε εκπαίδευση».
Κάθε
μέρα έχουμε τον πρόεδρο με τους υπουργούς του σε
τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου που συγκεντρώνει τις
ανησυχίες του πληθυσμού. «Κύριε Πρόεδρε, κερδοσκοπούν
στις τιμές των τροφίμων». Την επόμενη μέρα εξηγεί ότι επεξεργάζονται
έναν νόμο για τον έλεγχο και την αποφυγή κερδοσκοπίας
που θεωρεί την κερδοσκοπία έγκλημα. Ο νόμος της προσφοράς
και της ζήτησης και η ελεύθερη αγορά πήγαν περίπατο.
Μέσω της εφαρμογής «Agrochatea» και «Mi Caserita», το Υπουργείο Γεωργίας
ενημερώνει καθημερινά για τις τιμές στις αγορές.
Η
αστυνομία και ο στρατός έχουν σαφή οδηγία να αποφύγουν
κάθε κοινωνικό κόστος. Ακόμη και όταν μια ομάδα απελπισμένων
ανθρώπων τους επιτίθεται, πρέπει να ανταποκρίνονται
ήρεμα και με σύνεση, παρέχοντας εξηγήσεις και υποστήριξη.
Στα καθημερινά μηνύματα του, ο πρόεδρος μας καλεί να
είμαστε αλληλέγγυοι, να σκεφτόμαστε και να φροντίζουμε
ο ένας τον άλλον. Επίσης επισημαίνει αρνητικές συμπεριφορές
εξυπνάδας, εκμετάλλευσης, ανευθυνότητας, επισημαίνοντας
τις αρνητικές συνέπειες για όλους. Και, περιέργως,
πολλοί άνθρωποι αφήνουν τη συνηθισμένη τους δραστηριότητα
και ενώνονται με αυτή την πλημμυρίδα συναισθημάτων προς
το σύνολο.
Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού μας συγκλόνισε
στο Περού των 3 εκατομμυρίων οικογενειών σε κατάσταση
φτώχειας και ακραίας φτώχειας, των 3 εκατομμυρίων ανθρώπων
σε περιοχές μακριά από τη Λίμα χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο
νερό, του εξαντλημένου και υπερπλήρους συστήματος
υγείας, των ξεχασμένων κοινοτήτων, του ατομικισμού.
Έχουν περάσει μόνο 10 ημέρες. Τίποτα πλέον δεν θα είναι το
ίδιο. Ο καθένας είναι σημαντικός και ο καθένας μπορεί
να συμβάλει από τη θέση του στη σύγκλιση για το κοινό
καλό.
Μετάφραση από τα ισπανικά για την ελληνική Pressenza: Αρετή Μαθιουδάκη.
πηγη# Pressenza
AΝΑΠΟΔΑ
Η UNICEF επιβεβαιώνει: η Κούβα έχει μηδενικό ποσοστό παιδικού υποσιτισμού
Η πείνα και ο υποσιτισμός θερίζουν κυριολεκτικά όλης της γης τους κολασμένους, την ώρα που -μόλις χτες κυνικά και προκλητικά μας ενημερώνουν (Forbes) πως «ο ιδρυτής της Amazon Jeffrey Preston Bezos παραμένει ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο μπροστά από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Ουόρεν Μπάφετ, αλλά ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ υποχωρεί τρεις θέσεις και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ανεβαίνει δύο», με τον Μπέζος, που κατέχει περίπου το 16% της Amazon να «αυξάνει τη διαφορά με τον δεύτερο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτή της Microsoft που έγινε φιλάνθρωπος» (sic!!). ΣΣ |> Για να καταλάβουμε σε απλά νούμερα για τι ποσά μιλάμε, τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των δέκα χρυσοκάνθαρων είναι (σε δις $) |> 131+96,5+82,5+76,5+64+62,7+58+62,3+55,5+50,8=739,8 δις …που ισοδυναμεί με σχεδόν τέσσερις Ελλάδες (369% του ΑΕΠ μας).
Σχετικά με τον παιδικό υποσιτισμό, που για όλους μας είναι -λαϊκά, ταυτόσημος με τα σκελετωμένα παιδάκια ειδικά από την Αφρική, υπάρχουν δύο πλευρές: Η πρώτη αυτό που θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε στον όρο «ελλειποβαρές»: το παιδί (που γεννιέται 2,5-3kg) και πρέπει να παίρνει βάρος κατά ΜΟ 2-3kg το χρόνο δηλ. στα πέντε (5) του χρόνια να είναι ~13-18kg. Η δεύτερη, σύμφωνα και με την “UNICEF” είναι λιγότερο προφανής: «το στερεότυπο του παιδιού που πεθαίνει απ’ την πείνα και έχει καταστεί το παγκόσμιο σύμβολο του υποσιτισμού, δίνει ανακριβή εικόνα του προβλήματος, στην πραγματικότητα, οι περισσότερες περιπτώσεις υποσιτισμού είναι απολύτως αθέατες.
Επειδή το θέμα είναι κοινωνικά τεράστιο, θα σταθούμε πιο αναλυτικά σε επόμενο σημείωμα, εισαγωγικά αναφέρουμε πως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο υποσιτισμός συντελεί σε περισσότερους από το ένα τρίτο όλων των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών. Κλέβει τη δύναμη των παιδιών και καθιστά τις ασθένειες πιο επικίνδυνες. Πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών που πεθαίνουν από πνευμονία, διάρροια και άλλες ασθένειες θα μπορούσαν να είχαν επιβιώσει αν δεν ήταν υποσιτισμένα. Αλλά και τα παιδιά που επιβιώνουν από υποσιτισμό συχνά έχουν ασθενή υγεία σε όλη τη ζωή τους και μειωμένες νοητικές ικανότητες που περιορίζουν τη δυνατότητά τους να μάθουν και να κερδίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Έτσι παγιδεύονται σε ένα φαύλο κύκλο ασθενικής υγείας και φτώχειας από γενιά σε γενιά. Διατροφικές ανεπάρκειες κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου των 1.000 πρώτων ημερών από τη σύλληψη, μέχρι και τα δεύτερα γενέθλια ενός παιδιού, μπορεί να μειώσουν την ικανότητά του να καταπολεμά και να επιβιώνει ασθένειες και μπορεί να υποσκάψουν τις κοινωνικές και νοητικές του δυνατότητες. Ο υποσιτισμός προκαλείται από φτωχή διατροφή και ανεπαρκή φροντίδα και. Εάν ένα παιδί πάσχει από διάρροια – εξαιτίας της έλλειψης καθαρού νερού και υγιεινής ή από κακές πρακτικές υγιεινής – θα αποστραγγίσει τα θρεπτικά στοιχεία από το ίδιο του το σώμα…
Η UNICEF επιβεβαιώνει: η Κούβα έχει 0% παιδικό υποσιτισμό
Η ύπαρξη στον αναπτυσσόμενο κόσμο 146.000.000 ελλειποβαρών παιδιών κάτω των πέντε ετών, είναι μια εικόνα ξένη με την καθημερινότητα και την πραγματικότητα του νησιού της επανάστασης, που, όπως αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο είναι μακράν έξω από το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα.
Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία που εμφανίστηκαν σε έκθεση της UNICEF, με θέμα την Παιδική ηλικία (έκθεση σχετικά με τη διατροφή), υπάρχει ο συγκεκριμένος πίνακας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το ποσοστό των λιποβαρών παιδιών (ΣΣ |> ο όρος έχει να κάνει με το μειωμένο βάρος σε σχέση με τα διεθνή standards) είναι 28% στην Υποσαχάρια Αφρική, 17% στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, 15% στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό και 7% στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Ο πίνακας ολοκληρώνεται από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με 5% και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, με 27%.
Η Κούβα δεν έχει τέτοια προβλήματα, είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που έχει εξαλειφθεί ο υποσιτισμός των παιδιών, χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη βελτίωση της διατροφής του λαού, ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων ομάδων.
Η σκληρή πραγματικότητα στον κόσμο δείχνουν ότι 852.000.000 άνθρωποι υποφέρουν από πείνα και ότι 53.000.000 από αυτούς ζουν στη Λατινική Αμερική. Μόνο στο Μεξικό, υπάρχουν 5.200.000 που υποσιτίζονται και στην Αϊτή, 3.800.000, ενώ σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο πεθαίνουν από την πείνα περισσότερα από 5.000.000 παιδιά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, δεν θα ήταν και πολύ «ακριβό» να επιτευχθεί η βασική υγεία και διατροφή για όλους τους κατοίκους του Τρίτου Κόσμου. Επαρκούν για την επίτευξη αυτού του στόχου 13 δις επιπλέον δολάρια ετησίως (ΣΣ |> μόνο το 1,76% της περιουσίας των δέκα χρυσοκάνθαρων, που αναφέραμε και λιγότερο από το 0,3% από τους 100 πιο πλούσιους του πλανήτη). Ψίχουλα συγκριτικά με τα δισεκατομμύρια της εμπορικής διαφήμισης, με τα 400 δις των ναρκωτικών …να θυμίσουμε και τα οκτώ δις που δαπανώνται στις Ηνωμένες Πολιτείες για καλλυντικά.
Αποτελεί τιμή η αναγνώριση της Κούβας, από τον Οργανισμό Τροφίμων & Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) πως αποτελεί τη χώρα με τα καλύτερα αποτελέσματα στη Λατινική Αμερική σ’ ότι αφορά στην καταπολέμηση του υποσιτισμού.
Το κουβανικό κράτος είναι αυτό που εγγυάται εκείνο που ονομάζουμε «βασικό καλάθι» τροφίμων που επιτρέπει τη στοιχειώδη διατροφή του πληθυσμού, μέσω ενός καλά οργανωμένου δικτύου διανομής και ελέγχου, που συνεχώς βελτιώνεται.
Ομοίως, «πραγματοποιούνται οικονομικές αναπροσαρμογές σε άλλες αγορές και τοπικές υπηρεσίες για τη βελτίωση της διατροφής του λαού της Κούβας με τη συνεχή μείωση του ελλείμματος τροφίμων». Συγκεκριμένα, αυξάνει επαγρύπνηση και η ετοιμότητα όσον αφορά τα μέσα διαβίωσης των παιδιών και των εφήβων: «η προσοχή στη διατροφή αρχίζει με την προώθηση ενός καλύτερου και φυσικότερου -ποιοτικού, τρόπου διατροφής του λαού μας».
Το ζήτημα του υποσιτισμού δεσπόζει στην εκστρατεία του ΟΗΕ για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων, που εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που πραγματοποιήθηκε το 2000, και έχει μεταξύ των στόχων την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και της πείνας (ΣΣ |> αναφέρεται -όπως και σε άλλα σημεία σε σχέδιο / ευχολόγιο του ΟΗΕ -ως συνήθως επί χάρτου, με καταληκτική ημερομηνία το 2015, που φυσικά δεν υλοποιήθηκε, δεν παύει όμως να έχει αξία).
Και βέβαια θα επισημάνουμε, τις σοβαρές δυσκολίες που βρήκε μπροστά του το νησί της επανάστασης από το οικονομικό, εμπορικό και πολιτικό εμπάργκο, που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν για πέντε δεκαετίες και ισχύει ακόμη, παρά τις καταδίκες από τους διεθνείς οργανισμούς.
Η Κούβα ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και είναι περήφανη που ούτε ένα από τα 146.000.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών που ζουν στον κόσμο δεν είναι Κουβανός-ή.
(Με πληροφορίες από την Prensa Latina)
ΑΝΑΠΟΔΑ
Η Κούβα στέλνει ιατρική βοήθεια αλληλεγγύης στην βαρειά χτυπημένη από τον τυφώνα Μοζαμβίκη
40 γιατροί και άλλο νοσηλευτικό προσωπικό συμμετέχουν στην αποστολή βοήθειας των σκληρά χτυπημένων περιοχών και ανθρώπων στην Μοζαμβίκη από τον τελευταίο καταστροφικό τυφώνα.
Η διεθνιστική βοήθεια της Κούβας για μιά ακόμη φορά καταπλήσει αποδεικνύοντας την ανωτερότητα του σοσιαλισμού και των σοσιαλιστικών ανθρώπων.
Το παρακάτω άρθρο της Granma τιτλοφορείται: « Τιμή μας να δώσουμε βοήθεια στην Μοζαμβίκη».
Και μόνο ο τίτλος δείχνει τον ανθρωπισμό και τα υψηλά ιδεώδη του Κουβανέζικου λαού. Οι συνεντεύξεις που δίνουν οι γιατροί που συμμετέχουν στην αποστολή είναι μνημεία αλτρουισμού και αλληλεγγύης. Δείχνουν ακόμη την πλατειά συμμετοχή του ιατρικού προσωπικού της Κούβας όπου παρουσιάζεται ανάγκη βοήθειας σε όλους τους λαούς του πλανήτη. «Για μένα αυτή η αποστολή είναι μια εκπλήρωση καθήκοντος, αφήνοντας μια κληρονομιά, δηλαδή, να είμαι μέρος της ιατρικής ιστορίας της Κούβας» όπως δηλώνει ο ένας από αυτούς.
Όλο τα άρθρο:
« Τιμή μας να δώσουμε βοήθεια στην Μοζαμβίκη».
Μια ιατρική Ταξιαρχία του «Henry Reeve Contingent» ειδικευμένη σε καταστάσεις καταστροφών και σοβαρών επιδημιών, σώζει ζωές στην αδελφή χώρα της Αφρικής
Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Idai στη Μοζαμβίκη έχει κινητοποιήσει για μιά ακόμη φορά την αλληλεγγύη της Κούβας, με μια ιατρική Ταξιαρχία, ειδικευμένη σε καταστάσεις καταστροφών και σοβαρών επιδημιών, παρέχοντας βοήθεια στην πόλη του Beira, στην επαρχία Sofala. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα άφησαν πίσω τους 468 νεκρούς, ενώ άλλοι 259 χάθηκαν στη γειτονική Ζιμπάμπουε και τουλάχιστον 56 στο Μαλάουι.
Περίπου τρία εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, που περιγράφεται από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres ως μία από τις χειρότερες καταστροφικές καιρικές συνθήκες στην ιστορία της αφρικανικής ηπείρου.
Τα 40 μέλη της αποστολής πήραν μαζί τους εξοπλισμό για ένα υπαίθριο νοσοκομείο, που είναι δώρο της Κούβας, όπου συμπεριλαμβάνει χώρους για διαβουλεύσεις, λειτουργικά δωμάτια, κλινικό και μικροβιολογικό εργαστήριο, εξοπλισμό απεικόνισης, και χώρο για 20 κλίνες.
Περιλαμβάνονται στην ομάδα ειδικοί στην γενική ιατρική (MGI), χειρουργική, παθολογία, παιδιατρική, Γυναικολογία, ορθοπεδική, επιδημιολογία και στις τεχνολογίες υγείας. Στην ομάδα θα προστεθούν και οι 270 Κουβανοί που ήδη εργάζονται στη χώρα, μέρος της ιατρικής συνεργασία που έχει παρουσία από το 1975, όταν κηρύχθηκε η ανεξαρτησία.
Ο Δρ Miguel Zorrilla Quiñones, γιατρός γενικής ιατρικής, από την επαρχία του Πινάρ Ντελ Ρίο, δηλώνει στην Γκράνμα ότι, όταν χτύπησε η τραγωδία την Μοζαμβίκη στις 27 Μαρτίου, η κυβέρνηση της Κούβας αμέσως πρότεινε την αποστολή αλληλεγγύης και άρχισε να προετοιμάζει την αναχώρηση με συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη θέση και την επιδημιολογική κατάσταση.
Έχει την εμπειρία εργασίας σε άλλες χώρες: πρώτα στην Βενεζουέλα από το 2001 έως το 2006, στη συνέχεια στο Πακιστάν, μετά τον σεισμό του 2006, στην Αγκόλα (2006-2009) και στη Βραζιλία (2015-2018).
«Στη Μοζαμβίκη περιμένω να βρω οικογένειες με ανάγκες ιατρικής βοήθειας και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσουμε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.» Ένα παρόμοιο σχόλιο εκφράστηκε από τον Δρ Ralfys Armando Carbó Sánchez, γυναικολόγο στο νοσοκομείο Pedro Betancourt στην Ματάνσας, ο οποίος παρείχε υπηρεσίες στην πόλη Ebebellín, της Ισημερινής Γουϊνέας από το 2008 έως το 2010, και αντιμετωπίζονται ασθενείς σε συνθήκες που σπάνια προκύπτουν στην Κούβα.
«Ήμουν ο μόνος γυναικολόγος. Επίσης εργάζονται εκεί ένας χειρουργός και ένας παιδίατρος, και δύο γιατροί γενικής ιατρικής. Διοργανώναμε βάρδιες στη γενική ιατρική και κάθε ένας από εμάς αντιμετώπιζε όλες τις ασθένειες με τις οποίες ο πληθυσμός έφτασε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εάν μια ειδική κατάσταση προέκυπτε τότε καλούνταν ο ειδικός, έτσι ήμασταν στο καθήκον 24 ώρες την ημέρα,”, περιγράφει ο γιατρός.
Υπήρχε η ελονοσία, το HIV/AIDS και ο τυφοειδής πυρετός, κι έτσι άρχισε η πρόληψη και προαγωγή της υγείας σε περιαστιακές περιοχές και μακρινά χωριά εξηγώντας τα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων χορηγούσαν φάρμακα για τη θεραπεία χρόνιων μη λοιμωδων νόσων και προχωρούσαν στην διάγνωση πιθανών επιδημιολογικών συνθηκών, ενώ συμμετείχαν παράλληλα και στο υπάρχον εθνικό πρόγραμμα με τίτλο « Ανάπτυξη χωρίς ελονοσία» συμμετέχοντας σε ομιλίες σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τον έλεγχο εξάπλωσης της ασθένειας.
«Έχω πολλές ιστορίες να διηγηθώ, αλλά ιδιαίτερα η περίπτωση μιας έγκυου γυναίκας που ήρθε να μας σε πολύ σοβαρή κατάσταση, με συγκίνησε. Εξακολουθούσε να είναι στην δουλειά της για πέντε ημέρες, με πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση. Είχε σπασμούς όταν έφτασε σε εμάς και χωρίς να διαθέτω πολλούς πόρους και υλικό, ήμουν σε θέση να σώσω τη ζωή της. Ούτε αυτή ούτε το μωρό πέθανε. Αργότερα με επισκέφτηκε αρκετές φορές για να με ευχαριστήσει για την βοήθεια μου» λέει ο γιατρός Sánchez.
Επίσης, έζησε την εμπειρία της θεραπείας γυναικών που είχαν αποβολές κάτω από κακές συνθήκες υγιεινής και ανεπτυγμένων λοιμώξεων που οφείλονται σε αυτές τις μη ασφαλείς διαδικασίες. Στις περιπτώσεις αυτές, ήταν υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει όλες τις γνώσεις για να βοηθήσει τις γυναίκες, και είναι περήφανος να πει ότι στα δύο χρόνια της υπηρεσίας του, δεν είχε καμία περίπτωση μητρικών θανάτων και το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας μειώθηκε.
Ετοιμάζεται να φύγει για την Μοζαμβίκη, έλαβε ακριβείς πληροφορίες και συμμετείχε στα επαγγελματικά σεμινάρια για χολέρα και ελονοσία, δεδομένου ότι αυτές είναι δύο ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες μετά από πλημμύρες. «Συζητήσαμε το έργο πρόληψης και προφύλαξης που πρέπει να δημιουργήσουμε, κυρίως, παρουσιάζοντας ενημερώσεις για τα μέτρα προστασίας». Ο ίδιος υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις για να προσδιορίσει τις δικές του παραμέτρους υγείας και εμβολιάστηκε να αποτρέψει ενδημικές ασθένειες που έχουν εξαλειφθεί στην Κούβα. Ανέλυσε τα μέτρα που πρέπει να πάρει για να αποφύγει να αρρωστήσει και ενημέρωσε τον ιατρικό του φάκελό του, που θα έπαιρνε μαζί του, με την πρόσφατη κλινική αξιολόγηση.
Από την την πλευρά του, ο νοσοκόμος αναισθησιολογίας Serguei León Alonso, από την Βίλα Κλάρα, που μόλις έφτασε από τη Γουατεμάλα όπου και υπηρέτησε σε νοσοκομείο, στην πόλη Ixchiguan, στην επαρχία San Marcos, σχολίασε, «στη Μοζαμβίκη θα αντιμετωπίσω μια δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση. Περιμένω να δω τον πληθυσμό πολύ λυπημένο και μέσα στον πόνο, μάρτυρες μιας μεγάλης καταστροφής» είπε ο νεαρός άνδρας
Δηλώνει ακόμη περήφανος που έχει επιλεγεί για να εργαστεί σε αυτές τις συνθήκες για να δείξει ότι ο ανθρωπισμός του επαγγέλματός του, κάτι που έμαθε στα πολλά χρόνια μελέτης αλλά και σαν μέρος της κληρονομιάς, της ζωής και της σκέψης του Φιντέλ Κάστρο, που ενστάλαξε στους Κουβανοί την επιθυμία να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη όσο μακριά και να ζουν ακόμη και σε απομακρυσμένα χωριά, προσθέτοντας, «κάθε επαγγελματίας της υγείας πρέπει να βρίσκεται όπου το καθήκον τον καλεί».
Ομοίως ο Yoanky Baullosa Valdés, 33χρονος ψυχίατρος στην Πολυκλινική Borrás Pedro του Πινάρ Ντελ Ρίο, έχει την εμπειρία της συνεργασίας με αυτόχθονες πληθυσμούς στην ορεινή περιοχή στους δήμους Cajigal y Cariacó, στην Βενεζουέλας Σούκρε από το 2016 έως το 2018.
Επισημαίνει ότι οι Κουβανοι επαγγελματίες έχουν επαρκή ακαδημαϊκή προετοιμασία να προσαρμοστούν γρήγορα στις αλλαγές και να βρουν λύσεις στα προβλήματά και των άλλων. Η αποστολή του περιλαμβάνει την παροχή κλινικής θεραπείας για τον τοπικό πληθυσμό αλλά και στους συναδέλφους του, οι οποίοι χωρίς αμφιβολία θα ζήσουν δύσκολες στιγμές, με δεδομένη την πολύπλοκη κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν στη Μοζαμβίκη. «Για μένα αυτή η αποστολή είναι μια εκπλήρωση καθήκοντος, αφήνοντας μια κληρονομιά, δηλαδή, να είμαι μέρος της ιατρικής ιστορίας της Κούβας».
πηγη##Ατεχνως
ΑΝΑΠΟΔΑ
Οι πρωτόγνωρες, γνήσια δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες -ουσιαστικές και σε βάθος, όχι κατ’ επίφαση, αποτελούν στρατηγική επιλογή, όλα αυτά τα χρόνια, από το 1959 μέχρι σήμερα –¡Año 60 de la revolución! για το νησί της επανάστασης. Σε όλα, στα «μικρά» -της καθημερινότητας και στα «μεγάλα» -πχ. συνταγματική αναθεώρηση, ο λαός της Κούβας, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, ατομικά και συλλογικά, αποφασίζει μέσα από τις οργανώσεις του, στη γειτονιά CDR -Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης, στους τόπους δουλειάς και μόρφωσης, των συνδικάτων (όπου στη μεγάλη τους πλειοψηφία –πάνω από 80% είναι ενταγμένοι και οι «ιδιώτες» αυτοαπασχολούμενοι), της νεολαίας …στα σχολεία, στους φοιτητές, στο γυναικείο κίνημα στους απόμαχους και στους βετεράνους.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια στις 24-Φεβρουαρίου, σε δυο μέρες από σήμερα, γίνεται το δημοψήφισμα μέσα από μια μοναδική για τα παγκόσμια δεδομένα διαδικασία, όπου πήραν μέρος σχεδόν 9.000.000 λαού (θυμίζουμε πως ~11.000.000 είναι όλος ο πληθυσμός της Κούβας) και έγιναν περισσότερες από 133.000 στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας, «στοιχειοθετώντας ~ 780.000 προτάσεις, που κεφαλαιοποιήθηκαν μετά από επεξεργασία σε 9.600 «propuestas tipo» (ΣΣ |> «πρότυπες» προτάσεις), που ενσωματώνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Σύνταγμα, έτσι που το τελικό σχέδιο εμπεριέχει -σε σχέση με το αρχικό 760 αλλαγές».
Σε ό,τι μας αφορά σε αναλυτικό μας (με παραπομπή σε πολλές πηγές) πολιτικό σημείωμα, καταθέσαμε προβληματισμούς και ανησυχίες, έχοντας όμως ταυτόχρονα εμπιστοσύνη στο κριτήριο ενός ατσαλωμένου όλα αυτά τα χρόνια λαϊκού παράγοντα με επί κεφαλής το ΚΚ Κούβας, στην παρακαταθήκη του Camilo Cienfuegos «Aqui no se rinde nadie (carajo)» –εδώ κανείς δεν παραδίνεται, κανείς δεν κάνει βήμα πίσω ! –όταν το “¡Vas bien, Fidel!” (“πάμε καλά, Fidel !!”) επαναλήφθηκε από τις χιλιάδες του συγκεντρωμένου / επαναστατημένου / ένοπλου λαού και έγινε έτσι ένα από τα σλόγκαν της επανάστασης.
Και ξαφνικά, αστικά ΜΜΕ που από τα παραπάνω «δεν έχουν δει» ούτε «ακούσει» τίποτε τα έπιασε ο πόνος: αυτοί που τόσον καιρό δεν ασχολήθηκαν με άλλο τίποτε από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» (όχι βέβαια για να αναδείξουν το πως οι κουβανοί χάρις στην οργάνωση πρόληψης και παρέμβασης δεν θρηνούν ανθρώπινες ζωές), η με την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία και στον ίδιο χρόνο με κάποιο ασήμαντο τροχαίο …ακόμη πως (οδηγία στους τουρίστες) «η Κούβα δεν είναι τόσο φθηνή όσο νομίζουμε» κά. Α! ναι! ανέδειξαν την «ιστορική “πρεμιέρα” του προέδρου της Κούβας στο Twitter» και οι περισπούδαστες (πολιτικές υποτίθεται) αναλύσεις τους ήταν είδους «ο Τραμπ φέρνει κοντά Κούβα και Ευρωπαϊκή Ένωση», όσο για την αναθεώρηση του συντάγματος κάποιοι επισήμαναν -προφανώς σαν χαρακτηριστικό, πως «με την ευκαιρία αυτή, οι τοιχογραφίες προς τιμήν του πρώην προέδρου (ΣΣ |> αφέρονται στον Φιδέλ), ανακαινίσθηκαν στους δρόμους της Αβάνας». Σε πρόσφατο δημοσίευμα με τίτλο «”Τέλος εποχής” -η Κούβα αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ιδιωτική περιουσία» μιλάει για «νέο Σύνταγμα που φέρνει επαναστατικές αλλαγές για τα δεδομένα της χώρας» … «για τον απλό λόγο» ότι «στο δημοψήφισμα οι πολίτες της θα κληθούν να πουν το μεγάλο ναι στο δικαίωμα στην ιδιωτική περιουσία, στο ρόλο των ξένων επενδύσεων στη χώρα αλλά σ’ αυτόν που μπορεί να παίξει το Internet» με τους «αναλυτές (να) επισημαίνουν» ότι «είναι πλέον πολύ πιθανό να μην παρατηρηθούν εκ νέου τα… σταλινικά ποσοστά του δημοψηφίσματος του 1976», προβλέποντας πως «ναι μεν το νέο Σύνταγμα θα εγκριθεί, ωστόσο το ποσοστό αποδοχής μπορεί να πέσει και κάτω από το 80% αφού η αντιπολίτευση μπορεί να επηρεάσει ακόμα και το 1/4 των ψήφων».
Αντίστοιχα το liberal.gr , βλέπει «Ιστορική στροφή για την Κούβα» αναμασώντας σχεδόν καρμπόν τα παραπάνω, απλά δε μιλάει για «σταλινικά» %, αλλά για «εκτιμήσεις του Reuters»που αναμένει «να εκφράσουν άνευ προηγουμένου αντίθεση …έως και το 25% του κουβανικού λαού ίσως εναντιωθεί στις υποδείξεις του κόμματος» (ΣΣ |> Το 25% στα μαθηματικά, αν δεν κάνουμε λάθος είναι ακριβώς ¼ … αυτά είναι τα «καρμπόν» ΜΜΕ -τυχαία; δε νομίζουμε!). Τα υπόλοιπα γι αυτούς είναι ψιλά γράμματα.
Υπομονή παιδιά! και προπάντων ψυχραιμία!: οι Kουβανοί, δίπλα στο «¡Hasta la victoriasiempre!», έχουν γραμμένο το «¡patria o muerte – socialismo o muerte, venceremos!» και εκείνη η -πριν 66 χρόνια «¡La Historia me absolverá!» διακήρυξη του Fidel στο δικαστήριο, ζωντανή ακόμη σήμερα ενσωματώνει στο υπό ψήφιση σύνταγμα την ανατρεπτική διέξοδοστο καπιταλιστικό νεοαποικισμό, δηλ. την επαναστατική προοπτική στην ιδιοκτησία της γης, την εκβιομηχάνιση, την υγεία, την εκπαίδευση, την ανεργία, τη στέγαση, με νόμο μιας επαναστατικής κυβέρνησης που βρίσκεται στην εξουσία.
[άρθρο] …
Η “Granma.cu” όργανο της ΚΕ του Κ.Κ.Κούβας με άρθρο του Raúl Castro «ο δρόμος δεν πρέπει ποτέ να παρεκκλίνει από την επαναστατική διατηρώντας άσβεστη την αγωνιστική φλόγα», αφού αναφέρεται αρχικά στην στρατιωτική / πολεμική απειλή και την οικονομική επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ενάντια στη Βενεζουέλα «ενάντια στις κοινωνικές κατακτήσεις» (ενέργειες που) «αποσταθεροποιούν την περιοχή και θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», συνεχίζει
Εμείς που είχαμε το προνόμιο να αγωνιστούμε ενάντια στην τυραννία υπό τις εντολές του Φιντέλ από την Μονκάδα, στη Granma (ΣΣ |> εννοεί το ιστορικό πλοίο όπου κατάφεραν να χωρέσουν -αντί για 20-25, 82! επαναστάτες, που τους μετέφερε στις 25-11-1956 στην Κούβα) και στο επαναστατικό αντάρτικο, αισθανόμαστε, για τους ηρωικούς ανθρώπους της Κούβας, βαθιά ικανοποίηση για ένα έργο, που εδραίωσε την Επανάσταση -ό,τι καλύτερο έχουμε κάνει ποτέ και είμαστε γεμάτοι χαρά και γαλήνια αυτοπεποίθηση, βλέποντας με τα μάτια μας τη μεταλαμπάδευση στις νέες γενιές της αποστολής συνέχισης οικοδόμησης του σοσιαλισμού και, συνεπώς, διασφάλισης της ανεξαρτησίας και της εθνικής μας κυριαρχίας.
[Φωτογραφία: Vicente Brito]
60 χρόνια μετά τη νίκη έχουμε τη δύναμη να αντιστεκόμαστε χωρίς φόβο, στη γλώσσα της βίας και των απειλών -εδώ τα καταφέραμε στην δύσκολη περίοδο που η επανάσταση δεν είχε ακόμη σταθεροποιηθεί και εδραιωθεί, ενώ τώρα η ενότητα του λαού είναι μια απτή πραγματικότητα και αν χτες (τότε) ήμασταν λίγοι, σήμερα είμαστε ένας ολόκληρος λαός που υπερασπίζεται την Επανάστασή του.
Το μεγαλύτερο μάθημα που τα επαναστατικά και προοδευτικά κινήματα πρέπει να αντλήσουν είναι να μην αποκόπτονται ποτέ από τους λαούς τους, να είναι ανυποχώρητοι στον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των καταπιεσμένων, όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες .
Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας μας είναι ο θεμελιώδης νόμος όπου βασίζεται το κράτος και, επομένως, το πιο σημαντικό νομικό και πολιτικό έγγραφο όπως και κάθε χώρας, που ορίζει τις βασικές αρχές της, τη δομή της εξουσίας και το πεδίο εφαρμογής, καθώς επίσης εγγυάται τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών.
Η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση το ενέκρινε και πάμε σε δημοψήφισμα στις 24 Φεβρουαρίου.
(…) μια ευρεία λαϊκή διαβούλευση αναπτύχθηκε, στην οποία οι πολίτες εξέφρασαν ελεύθερα τις απόψεις τους σχετικά με το περιεχόμενο, οδηγώντας στην τροποποίηση του 60% των άρθρων, σαφής απόδειξη του βαθύτατα δημοκρατικού χαρακτήρα της επανάστασης, όπου οι βασικές αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή του έθνους παίρνονται με τη συμβολή όλων των Κουβανών.
Θέλω μόνο να προσθέσω τη βεβαιότητα ότι για άλλη μια φορά αυτός ο περήφανος και γενναίος λαός μας, θα στηρίξει στην πλειοψηφία του μέσα από την κάλπη την Επανάσταση και το Σοσιαλισμό, γιορτάζοντας και τα 150χρονα του 1ου Συντάγματος της Κούβας, που εγκρίθηκε στο Γκουαϊμάρο από τους πιονιέρους του πολέμου για ανεξαρτησία.
Μετά από 60 χρόνια αγώνες, θυσίες, προσπάθειες και νίκες, αντικρίζουμε σήμερα μια χώρα ελεύθερη, ανεξάρτητη και αφέντη του πεπρωμένου της, προσβλέποντας στο χάραμα ενός μέλλοντος ευημερίας και προόδου της Πατρίδας.
(το άρθρο της Granma έχει γίνει με βάση ομιλίες του Ραούλ μεταξύ Μαρτ-2018 & Ιαν-2019)
Πηγη:Ατεχνως
ΑΝΑΠΟΔΑ
Τελευταία σχόλια