Εκτακτη Επικαιροτητα

Νοε. 2, 2018

 

- Ο Κρέτσος ζητά να παραιτηθεί όλη η διοίκηση

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες επικαλείται λόγους αναποτελεσματικής συνεργασίας των δύο στελεχών με την πολιτική ηγεσία      

  Τις παραιτήσεις του διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Κωστόπουλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, Γιώργου Θαλασσινού, της ΕΡΤ, ζήτησε ο Λευτέρης Κρέτσος, υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης.

  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή» ο κ Κρέτσος επικαλείται λόγους αναποτελεσματικής συνεργασίας των δύο στελεχών με την πολιτική ηγεσία.  

Χθες υπήρξαν πληροφορίες για «μυστική» συνεδρίαση με επίκεντρο την ΕΡΤ στην Κουμουνδούρου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με θέμα το ζήτημα διοίκησης της ραδιοτηλεόρασης.

  Είχε προηγηθεί ανκοίνωση της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, που είχαν επικρίνει τον διευθύνων σύμβουλο της ΕΡΤ για τις πρακτικές του:   «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ και τα Δ.Σ. των Ενώσεων Συντακτών καταγγέλλουν, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις στην ΕΡΤ Α.Ε., την αλλοίωση της δημοσιογραφικής φυσιογνωμίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με την τοποθέτηση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Βασίλη Κωστόπουλο στη θέση των προϊσταμένων των περιφερειακών σταθμών ΕΡΤ, προσώπων που ουδεμία σχέση έχουν με το επάγγελμα του δημοσιογράφου.  

Η κίνηση αυτή του Δ/νοντος Συμβούλου, που πρόσφατα ανέλαβε και τα καθήκοντα γενικού Συντονιστή του τομέα Ειδήσεων της γενικής Δ/νσης Ενημέρωσης της ΕΡΤ, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την προσωπική δέσμευση στην οποία είχε προβεί σε συνάντηση με εκπροσώπους των Δημοσιογραφικών Ενώσεων με αφορμή τα προβλήματα λειτουργίας των Περιφερειακών Σταθμών.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΕΡΤ είχε δεσμευτεί για το αυτονόητο, ότι δηλαδή επικεφαλής των ενημερωτικών τομέων θα είναι δημοσιογράφοι.

Αντί αυτού με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΤ ανέλαβε και τον τομέα της Ενημέρωσης μετά την παραίτηση του εντεταλμένου Συμβούλου Ενημέρωσης κ. Βασίλη Ταλαμάγκα ενώ και στον ορισμό των διευθυντών των περιφερειακών σταθμών η δέσμευση του Δ/ντος συμβούλου ενώπιον των Δημοσιογραφικών Ενώσεων και πάλι δεν τηρήθηκε.  

Στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ και στην Φωνή της Ελλάδας επελέγησαν διευθυντές μη δημοσιογράφοι.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν και οι συντονιστές των περιφερειακών σταθμών όπου επιβεβαιώνεται ότι στην ΕΡΤ οι δημοσιογράφοι περιθωριοποιούνται από την παραγωγή του δημοσιογραφικού έργου.

Σε σύνολο 19 περιφερειακών σταθμών μόνο σε 5 ορίστηκαν επικεφαλής δημοσιογράφοι.

Οι υπόλοιποι 14 προέρχονται από άλλες ειδικότητες εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, τέσσερις μουσικοί παραγωγοί, τρεις τεχνικοί και ένας είναι χειριστής ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Θεωρώντας τις ενέργειες αυτές ως παράτυπες, αντιδεοντολογικές και ασυμβίβαστες με τις δημοσιογραφικές αρχές, τα Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων υπογραμμίζουν:

Σε μια περίοδο που ο κλάδος της Ενημέρωσης εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως πεδίο βολής, τόσο κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων όσο και κατά της ίδιας της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Τύπου με παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο, λογοκρισία και μεθόδευση για την αλλοίωση του αγαθού της Ενημέρωσης, ενέργειες τέτοιου τύπου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν λαμβάνουν χώρα στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, προσκρούουν όχι μόνο στην κοινή λογική αλλά και στις αρχές της αξιοκρατίας.  

Καταστρατηγούν τον απαιτούμενο σεβασμό στη δεοντολογία και στους κατανεμημένους όρους και ρόλους της διοικητικής ενημερωτικής ιεραρχίας και ξεκάθαρα αφήνουν υποψίες για φαινόμενα «παραδιοίκησης», προσπάθειας υπερσυγκέντρωσης εξουσίας, μεθόδευσης, διαπλοκής αρμοδιοτήτων, αποκλεισμού ικανών στελεχών και τέλος έλλειψης λογοδοσίας και αδιαφάνειας στην πλήρωση στρατηγικών για τη δημόσια ενημέρωση θέσεων.  

Τα Διοικητικά Συμβούλια διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι:

  Η διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη με αυτές τις επιλογές που δεν διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και την απόκρουση φαινομένων αδιαφάνειας.

Αντίθετα, κατάφωρα απειλούν και υπονομεύουν τη δημοσιογραφική, προγραμματική και οικονομική ανεξαρτησία της, βλάπτοντας την αξιοπιστία της και κατά συνέπεια την ποιότητα της ενημέρωσης των πολιτών.

Με έωλες και σκιώδεις διαδικασίες, με «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών και –κυρίως- έλλειψη στρατηγικού οράματος για την ΕΡΤ, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα παραδοθεί σταδιακά στην απίσχνανση και τελικά απαξίωση του ρόλου της, με την τεράστια ευθύνη που αυτό συνεπάγεται για τους διοικούντες οι οποίοι ας μην ξεχνούν πως είναι υπόλογοι απέναντι στο αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη για Δημόσια Ενημέρωση που «υπακούει» μόνο στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθεροτυπίας, της αξιοκρατίας και του πλουραλισμού.

Τέλος, τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι το δημοσιογραφικό λειτούργημα, όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν μπορεί να υπαχθεί και να «υποταχθεί» σε κανενός είδους εργοδοτική αυθαιρεσία, πολλώ δε μάλλον, όταν αυτή ασκείται στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.»

  

Πηγή: LIFO.gr

ΑΝΑΠΟΔΑ

 

Οκτ. 17, 2018

Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς

Κατά πληροφορίες έθεσε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν από λίγη ώρα. 9 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ    

  Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν και μόλις έγινε γνωστό πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε.

  Κατά πληροφορίες έθεσε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν από λίγη ώρα.  

Σύντομα θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις.

  Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΥΠΕΞ ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τη στάση του πρωθυπουργού στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο θεωρεί πως δεν στηρίχτηκε στη διαμάχη του με τον Πάνο Κάμμένο

Πηγή: www.lifo.gr

ΑΝΑΠΟΔΑ

Νοε. 28, 2017

Εννέα  Τούρκους  - οκτώ άνδρες και μία γυναίκα - προσήγαγε σήμερα   η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία  η γνωστή  Δ.Α.Ε.Ε.Β. οι οποίοι φέρονται από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας σαν μέλη της  οργάνωσης  ΗΚP-C την οποία στην Τουρκία θεωρούν σαν τρομοκρατική  οργάνωση . Βέβαια στη γειτονική μας χώρα το καθεστώς  του Ταγίπ Ερντογάν έχει ονομάσει όλες τις αντικαθεστωτικές οργανώσεις σαν τρομοκρατικές με αποτέλεσμα τα μέλη τους  να διώκονται και να φυλακίζονται.
Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας  στα σπίτια των συλληφθέντων στην Καλλιθέα και το  Νέο Κόσμο  δεν αναφέρεται  αν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά .
Παραμένει άγνωστο αν οι συλλήψεις των εννέα Τούρκων αντικαθεστωτικών  πραγματοποιήθηκαν  έπειτα από πληροφορίες των ελληνικών αρχών ασφαλείας ή αν δόθηκαν από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας κάτι που έχει γίνει πάμπολες φορές στο παρελθόν .
Μέλη της ίδιας οργάνωσης στο παρελθόν  και συγκεκριμένα το  2010 - 2011  είχαν εντοπισθεί στη Θεσσαλονίκη  όπου  κάτω από άγνωστες συνθήκες  τότε είχε σημειωθεί έκρηξη στην περιοχή της Τριανδρίας  σε αποθήκη με αποτέλεσμα  τον θάνατο ενός ατόμου .
Το  2013 πάλι μέλη της ίδιας οργάνωσης εντοπίσθηκαν στην θαλάσσια περιοχή της Χίου και συγκεκριμένα στις Οινούσες  όπου σε σκάφος στο οποίο επέβαιναν βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά .
Την ανακοίνωση επίσης μετέδωσε πρίν από λίγη ώρα  και το CNN - Turk  το  επίσημο  κομμάτι του  διεθνούς πρακτορείου στην Τουρκία επικαλούμενο ελληνικές  δημοσιογραφικές πηγές .
Και βέβαια όλα αυτά πρίν από  την επίσημη  του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα που - όπως  έγραψε πρίν από λίγες μέρες ο Ανάποδος  -  τοποθετείται στις αρχές Δεκεμβρίου 2017.

Πιρανχας

ΑΝΑΠΟΔΑ

 

Ιουλ. 19, 2017

 

 

Και τιποτα δεν προμηνυει οτι η τριμερης της Δευτερας θα αποδωσει κατι. 

Κανεις μεχρι τωρα δεν γνωριζει με ποια προταση πηγαινουμε σε αυτη την τριμερη.

Με την προταση Καπακου ? που ειναι και η μονη κατατεθειμενη προταση  η με τις γενικολογιες της προεδρου? 

Ολοι απο χτες εχουμε αντιληφθει πως παιζεται το παιχνιδι.

Δινει η κυβερνηση στον ανθρωπο της  τις προτασεις της .

Τις παρουσιαζει αυτος ως δικες του και κατα πασαν πιθανοτητα αυτη θα ειναι και η δικη μας προταση .

Και εδω μπαινουν κρισιμα ερωτηματα .

1. Γιατι πριν απο την κρισιμη τριμερη δεν συνεδριασε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ?

2. Γιατι δεν πληροφορηθηκαμε οτι η προταση Καπακου δεν ειναι προταση ολης της παραταξης του, αφου οπως μαθαμε και οι δικοι του " τσινισαν ' και θεωρησαν καταστροφικο για τον ΕΔΟΕΑΠ αυτο το κειμενο.

3. Γιατι ο κυριος Καπακος απεφυγε να αναλυσει την προταση του στη χθεσινη Γ.Σ. επικαλουμενος μαλιστα μια προσφατη εγχειρηση που εχει κανει το μηνα Απριλιο?

Ηδη η παραταξη  Πρωτοβουλια για την Ανατροπη  εχει καλεσει τους δημοσιογραφους μελη του ΕΔΟΕΑΠ την Παρασκευη στις 10 το πρωι εξω απο το Υπουργειο Εργασιας οπου πραγματοποιειται η τριμερης.

Εκει πρεπει να ειμαστε ολοι και να απαιτησουμε να ενημερωθουμε για το τι συζητηθηκε.

Και αν δεν υπαρχει καμια εξεληξη στο θεμα του πορου, να επιστρεψει η προεδρος στην ΕΣΗΕΑ και να συγκαλεσει εκτακτο Δ.Σ. με μοναδικο θεμα την προκυριξη απεργιας διαρκειας σε ολα τα ΜΜΕ.

Μεντα

Μαϊ. 26, 2017

Συμφωνα με πληροφοριες της τελευταιας στιγμης ο ΕΔΟΕΑΠ δεν θα καταβαλει τη Δευτερα την επικουρηση του μηνος Ιουνιου .

Για οτι νεωτερο θα σας ενημερωσουμε αμεσα.

Αναποδος