ΠΟΣΠΕΡΤ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Οκτ. 20, 2021

 

 ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ :
 
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες....
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μετά από διεξοδική συζήτηση για το θέμα των εκλογών στον ΕΔΟΕΑΠ, τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των εργαζομένων της ΕΡΤ στην εκλογική διαδικασία.
Ο ΕΔΟΕΑΠ μας αφορά όλους καθώς η ένταξή μας στον εν λόγω Οργανισμό καθορίζει την επικουρική ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη.
Ως Ομοσπονδία όμως, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι:
1. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, μια διαδικασία η οποία προβλέπεται μεν από τον αντι- εργατικό νόμο Χατζηδάκη αλλά δεν παύει δε, να αντιβαίνει και να θέτει το εκλογικό δικαίωμα των μελών στην βάσανο μιας αντιδημοκρατικής και επιτρέψτε μας την έκφραση, αδιαφανούς διαδικασίας.
Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες αποτελούν casus belli για κάθε εργαζόμενο, αφού υπονομεύουν την ζωντανή συμμετοχική δράση, υποθάλπουν λογικές ανάθεσης, απαξιώνουν την δημοκρατική διεκδίκηση αιτημάτων, αποτελούν τροχοπέδη στην συνδικαλιστική δράση και δεν συνάδουν με την δημοκρατία.
Επίσης, και η επιστολική ψήφος κατά την γνώμη μας δεν θα πρέπει να αποτελεί προτιμητέα συνθήκη, παρά μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις που για εξαιρετικούς λόγους καθίσταται αδύνατη η δια ζώσης ψηφοφορία.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί την Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να διαφυλάξει την δημοκρατική διαδικασία των εκλογών, να μην νομιμοποιήσει τις αντιδημοκρατικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη, μεριμνώντας για την εγκατάσταση και στελέχωση των απαραίτητων εκλογικών κέντρων σε όλη την επικράτεια, ειδικά στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, διαφυλάττοντας το αδιάβλητο του εκλογικού δικαιώματος όπως αρμόζει στις Δημοκρατίες.
2. Παρ’ ότι η ένταξη της ΕΡΤ στον ΕΔΟΕΑΠ κρίνεται σε σημεία θετική από τους εργαζόμενους, εν τούτοις δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε και στρεβλώσεις του Οργανισμού.
Κυρίαρχα θέματα, η ομηρία συναδέλφων που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν μπορούν να το ασκήσουν περιμένοντας την συμπλήρωση 5ετίας στον Οργανισμό, αλλά και η ταλαιπωρία συναδέλφων στην περιφέρεια και τις ανυποστήρικτες υπηρεσίες του Οργανισμού.
Τέλος η ΠΟΣΠΕΡΤ προτρέπει τα Πρωτοβάθμια Σωματεία να στηρίξουν κοινούς υποψήφιους στις εκλογές.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΝΑΙ ΣΕ ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
 
ΑΝΑΠΟΔΑ
Ιουν. 29, 2020

 

Στις 19 Ιουνίου 2020 με αριθμό πρωτοκόλλου 570 ζητήσατε τη διατύπωση γνώμης από τα σωματεία μέλη μας επί του σχεδίου νέου οργανογράμματος και κειμένου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας για τη Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ3.

Όπως γνωρίζετε πριν από κάθε κρίσιμη απόφαση που αφορά στις εργασιακές σχέσεις, τη λειτουργία της εταιρείας, το παρόν και το μέλλον μας σε αυτήν, συγκαλείται το μικτό συμβούλιο της ΠΟΣΠΕΡΤ, που απαρτίζεται από τα μέλη του Δ.Σ. της και τους προέδρους και γενικούς γραμματείς των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΕΡΤ.

Έτσι πράξαμε στις 25 Ιουνίου 2020 και συγκαλέσαμε το μικτό μας συμβούλιο, έχοντας υπόψη και την απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, απορρίψαμε με ομόφωνη απόφασή μας το προτεινόμενο σχέδιο οργανογράμματος και εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας για την ΕΡΤ3.

Ομόθυμα οι εργαζόμενοι δεν συμφωνούν σε ένα οργανόγραμμα, που δεν έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό του την λειτουργία και την ανάπτυξη της ΕΡΤ3, αλλά όπως καθαρά απεικονίζετε και περιγράφετε, το βόλεμα «ημετέρων» και την εξυπηρέτηση των μύχιων σκοπών σας, οι οποίοι όπως έχει αποδειχθεί, θέλουν έναν εργαζόμενο «ορχήστρα» που να εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα και όχι αυτά της ΕΡΤ3 (κάτι που ισχύει και για όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ).Έναν εργαζόμενο –λάστιχο που θα υπάρχει (;) σε μια ΕΡΤ3 αποδυναμωμένη και παραδομένη στην απαξία και στην υποβάθμιση.

Η διαπίστωσή μας είναι ότι πρόκειται για μια κακομαγειρεμένη σούπα, μια μίξη των αμίκτων, με τη μορφή ενός δήθεν οργανογράμματος, μέσω του οποίου θα συνεχίσετε να εξυπηρετείτε τα ρουσφέτια την αδιαφάνεια και τον ρεβανσισμό.

Ένα οργανόγραμμα κατασκευασμένο για την εξυπηρέτηση των προσώπων που έχουν προεπιλεγεί και όχι των πραγματικών αναγκών της εταιρείας στην κατεύθυνση της προόδου και της ανάπτυξης της ΕΡΤ3.
Πέρα από τις αντιφάσεις σας μεταξύ των οργανογραμμάτων της ΕΡΤ και τη διαφορετική «φιλοσοφία», στο θέμα που αφορά τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ3, όπως και στα κεντρικά, είστε …σταθεροί στις «στοχεύσεις» που σας έχουν δώσει. Θέλετε να τα εξαφανίσετε, με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος.

Το οργανόγραμμα της ΕΡΤ 3 που κατασκευάσατε μαζί με την συνδιοικούσα «ετερόκλητη» αυλή σας ερήμην των εργαζομένων, εκτός του ότι μετατρέπει την ΕΡΤ3 σε ένα θνησιγενές παρακολούθημα της Αθήνας, είναι στην ουσία ένα ακόμα εργαλείο , που θα χρησιμοποιηθεί στον επιχειρησιακά καταστροφικό και στρατηγικά ηττημένο σχεδιασμό της κυβερνητικής «ύπατης αρμοστείας» μαζί με το οργανόγραμμα της υπόλοιπης ΕΡΤ και τον ΓΚΠ.

Ένα οργανόγραμμα ενταγμένο απόλυτα στον «επιχειρησιακό» …σχεδιασμό, που όπως έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως αλλά και με την πρόσφατη εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία μας προς τον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τη διοίκηση - θα οδηγήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ 3, σε μια άνευ προηγουμένου επιχειρησιακή καταστροφή και μια στρατηγική ήττα , αφού θα μετατρέψει ολόκληρη την ΕΡΤ σε μία «εταιρεία υποδοχής» εργολάβων, διαπλεκόμενων με την εξουσία κρατικοδίαιτων «επιχειρηματιών» και τους εργαζόμενους σε αναλώσιμα και ευάλωτα από κάθε άποψη «ευέλικτα τεμάχια».

«Τεμάχια» των οποίων το παρόν και το μέλλον θα ορίζεται όχι από νόμους και ΣΣΕ αλλά από τα εκάστοτε συμφέροντα της πολιτικο- οικονομικής διαπλοκής, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο χώρο των ΜΜΕ.

Τα περί ανοικοδόμησης νέου κτιρίου της ΕΡΤ 3, πάγιο αίτημα των εργαζομένων και της ΠΟΣΠΕΡΤ αφού παράνομα και καταχρηστικά δεν καλύπτονται ούτε τα στοιχειώδη που επιβάλει ο νόμος για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, μόνο ως στάχτη στα μάτια των εργαζομένων μπορούν να ιδωθούν και ως ένας φθηνός επικοινωνιακός αντιπερισπασμός εκ μέρους της διοίκησης, στα πλαίσια του γνωστού της δόγματος «να σε κάψω πρώτα και μετά θα σε αλείψω με λάδι».

Καταγγέλλουμε το τελεσίγραφο της διοίκησης, που με θράσος θεωρεί ως «διαβούλευση» τον εκβιασμό των εργαζόμενων να συναινέσουν με fast track διαδικασίες, σε ένα αθηνοκεντρικού χαρακτήρα σχέδιο εξόντωσης και αυτού του τμήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, δηλαδή της ΕΡΤ3, την οποία θέλουν να εκδικηθούν γιατί
μαζί με την ΕΡΤopen και τους περιφερειακούς σταθμούς, στα δύο χρόνια του ανένδοτου αγώνα μας εναντίον του μαύρου, έγινε παγκόσμιο σύμβολο υπεύθυνης, αποτελεσματικής και δημοκρατικής αντίστασης σε όσους επιχειρούν να φέρουν το σκοτάδι στην ενημέρωση και τον πολιτισμό.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και τα μετέχοντα σε αυτήν σωματεία εργαζομένων της ΕΡΤ, στηρίζουν την απόφαση της πρόσφατης συνέλευσης των συναδέλφων της ΕΡΤ3 που μας κοινοποιήθηκε και προειδοποιούν τη διοίκηση, ότι αν θέλει να ακολουθήσει το δρόμο της νομιμότητας και της δημοκρατίας, δεν έχει παρά να πάρει πίσω το άκυρο, ασυνάρτητο και άκρως υπονομευτικό για την ΕΡΤ3 «οργανόγραμμα» και διαβουλευόμενη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων χωρίς προαπαιτούμενα και όπως ορίζουν οι νόμοι, να συνδιαμορφώσει μαζί τους ένα νέο οργανόγραμμα, που θα θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη και την πρόοδο της, την προστασία της ελευθερίας και των εργατικών δικαιωμάτων.

Αληθινή και ουσιαστική λοιπόν διαβούλευση για ένα πραγματικά αναπτυξιακό, ορθολογικό και δίκαιο οργανόγραμμα στην ΕΡΤ3, που θα έχει ως βάση τη σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία της, με αξιοκρατία, ισονομία, αξιοπρέπεια. Ένα οργανόγραμμα που θα αναγνωρίζει τον επαγγελματισμό των εργαζομένων, την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση του προσωπικού σε κάθε κλάδο.

Καλούμε τη διοίκηση να λάβει ως βάση το σχέδιο οργανογράμματος που είχε συνταχθεί το 2018 με δημοκρατικό τρόπο και που είχε βγεί μέσα από μια πραγματική διαβούλευση εργαζομένων, εκπροσώπων και διοίκησης. Αυτό δηλαδή το οργανόγραμμα που είχε κατατεθεί από την αρμόδια επιτροπή στην τότε διοίκηση, αλλά δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί.

Η διοίκηση και οι εντολείς της πρέπει να καταλάβουν ότι πάνω από τους ιδιοτελείς τους στόχους και τις …δεσμεύσεις τους , βρίσκεται το συμφέρον της ΕΡΤ3.
Μιας ΕΡΤ3 που δεν είναι και δεν θα αφήσουμε να γίνει ένα ασθενικό- θνησιγεννές μέλος ενός κατακερματισμένου Αθηνοκεντρικού σώματος , το οποίο θα μπορούν να το ακρωτηριάσουν κατά το δοκούν οι σημερινοί ή οι αυριανοί διοικούντες εντολοδόχοι , αλλά μια ισχυρή υγιής και παραγωγική ραδιοτηλεοπτική οντότητα με εργαζόμενους που έχουν αποδείξει την επαγγελματική τους αξία ,την αγάπη τους στην ΕΡΤ και το αγωνιστικό τους φρόνημα ενωμένοι και αδιαίρετοι με όλους τους εργαζόμενους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα, παρά τις μεθοδεύσεις και τα σχέδια μερικών μωροφιλόδοξων και με το αζημίωτο πεμπτοφαλαγγιτών.

Είτε σας αρέσει είτε όχι, τόσο εσείς σαν διοίκηση όσο και εμείς σαν εργαζόμενοι , υπάρχουμε στην ΕΡΤ για να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον και όχι για να εκτελούμε κυβερνητικές εντολές ή να εξυπηρετούμε τις νεοφιλελεύθερες ορέξεις της …αγοράς.

Δυστυχώς όμως, αυτό που σίγουρα θα προκύψει από τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σας "οράματα", θα είναι ένας εφιάλτης για τους εργαζόμενους που μοχθούν και αγωνίζονται καθημερινά για την ανάπτυξη και την πρόοδο της ΕΡΤ και μία απογοήτευση για τους εργαζόμενους και την κοινωνία που διψούν για αντικειμενική έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, για αληθινή ψυχαγωγία και πολιτισμό, για ελεύθερη διακίνηση ιδεών, για δημοκρατία.

Σας καλούμε, όπως και με προηγούμενες επιστολές μας, να λειτουργήσετε σύμφωνα με το νόμο, την καλή πίστη και τα χρηστά συναλλακτικά ήθη για ένα πραγματικό βήμα προς τα εμπρός που εμείς προτείνουμε και όχι μετέωρο και ετοιμόρροπο που εσείς θέλετε για την ΕΡΤ3 και να πραγματοποιηθεί διάλογος εφ’ όλης της ύλης.

ΑΝΑΠΟΔΑ

Ιουν. 24, 2020

ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

 
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   
Αγ. Παρασκευή 24/6/20
 

 ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ  ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ  

 
Με εξώδικη δήλωση - διαμαρτυρία της προς τον Πρωθυπουργό, η ΠΟΣΠΕΡΤ εξουσιοδοτημένη απο το μικτό συμβούλιο της,  στο οποίο μετέχουν τα μέλη του Δ.Σ και εκπρόσωποι των Δ.Σ των πρωτοβάθμιων σωματείων πού είναι μέλη της, ζητά  απο τον  κ. Μητσοτάκη ο οποίος είναι και ο "ύπατος  αρμοστής" της  ΕΡΤ, να αναλάβει τις  ευθύνες  του και να πάρει θέση  για τις παρανομίες  της  διορισμένης  απο τον ίδιο  διοίκησης της εταιρείας.

Της διοίκησης  των παράνομων αποφάσεων, της αδιαφάνειας, της κατασπατάλησης  δημόσιου χρήματος, της  λογοκρισίας και της ρουσφετολογίας.
Της διοίκησης που παρέκαμψε, τον δύσκολο για αυτήν, δρόμο της νομιμότητας και της δημοκρατίας, για να παραδώσει την δημόσια ραδιοτηλεόραση, μέσω  ενός  δήθεν "στρατηγικού - επιχειρησιακού σχεδιασμού",  βορά στις νεοφιλελεύθερες ορέξεις της αγοράς, που καραδοκεί  να μπήξει τα νύχια  της  στην  σάρκα της ΕΡΤ. 
Της διοίκησης που νομοτελειακά θα οδηγήσει την ΕΡΤ όχι, όπως διαπρυσίως ισχυρίζονται, στον «μετασχηματισμό» της σε «σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό μέσο» αλλά σε μία καταστροφική πορεία, η οποία θα την μεταμορφώσει τελικά σε μια ευάλωτη, θεσμικά αθωράκιστη και απολύτως εξαρτημένη εταιρεία υποδοχής κρατικοδίαιτων ιδιωτικών επιχειρήσεων. 
 Της διοίκησης  που  έχει ως  "επιχειρησιακό όραμα" έναν εφιάλτη για τους εργαζόμενους  και τον λαό που διψά για Δημοκρατία, αντικειμενική ενημέρωση, αληθινή ψυχαγωγία και πολιτισμό.Έναν εφιάλτη  που θα οδηγήσει την ΕΡΤ σε μια άνευ προηγουμένου στρατηγική ήττα, ώστε ολοκληρωτικά πλέον απαξιωμένη να γίνει αναπόφευκτα ο «ακόλουθος» της Digea και του λοιπού πανίσχυρου μιντιακού κατεστημένου. 

 


Ακολουθεί συνημμένη ολόκληρη  η εξώδικη δήλωση - διαμαρτυρία  της  ΠΟΣΠΕΡΤ:

 
 
ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ ΑΡΧΗΣ
       ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ                                 
 
 
Της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία: «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ» που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή Αττικής και επί της Λεωφόρου Μεσογείων, αρ. 432 και εκπροσωπείται νόμιμα
 
ΠΡΟΣ
 
1.  Τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκηαρμόδιο για την ΕΡΤ κατά το νόμο.
2. Τον Υπουργό Οικονομικών που εκπροσωπεί το αρμόδιο Υπουργείο και είναι  μοναδικός μέτοχος της ΕΡΤ.
3. Τον Υφυπουργώ παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης, Στυλιανό Πέτσα, ο οποίος ως εκ της ιδιότητάς του κατοικοεδρεύει στην Αθήνα.
4. Την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.)» που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή Αττικής και επί της Λεωφόρου Μεσογείων, αρ. 423 και εκπροσωπείται νόμιμα.
 
 
Κύριοι μονομερώς και χωρίς την προηγούμενη απαιτούμενη διαβούλευση με την Ομοσπονδία μας, η διοίκηση της ΕΡΤ προχώρησε στην εκπόνηση και έγκριση Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου 2020 – 2024 της επιχείρησης. Η ενέργεια αυτή έρχεται σε αποκορύφωμα όλων των προηγούμενων μονομερών ενεργειών αναφορικά με την τροποποίηση του Γ.Κ.Π., του Οργανογράμματος, καθώς και κάθε άλλου επιχειρησιακού μέτρου που επιφέρει ουσιαστικές μεταβολές στην οργάνωση, τις εργασιακές σχέσεις, στις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων μελών μας και σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία συμπεριλαμβανομένων όσων καλύπτονται από τις ισχύουσες διατάξεις του Ν. 1387/1983.
Το εντυπωσιακό έγκειται στο γεγονός – μόνο έκπληξη δεν μας προκάλεσε η ομολογία και η καταγραφή της παρανομίας τους - ότι με την υπ’ αριθμ. 222/25.05.2020 απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. προσέδωσε
στην ως άνω μονομερή της ενέργεια την εύσχημη πρόφαση της θέσης της υποχρεωτικής διαβούλευσης του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου 2020 – 2024 της ΕΡΤ ΑΕ με την εκ των υστέρων διατύπωση «γνώμης» (!) από τους εργαζομένους, όταν επί λέξει δηλώνεται σ’ αυτήν αναγράφοντας ότι δήθεν «στη διάρκεια της οποίας τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εκπρόσωποί τους είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τα σχόλια τους και να εκφράσουν τη γνώμη τους, όπως προβλέπεται στο νόμο (αρ. 4, αρ. 5, παρ. 10 αρ. 9 ν. 4173/13 ν. 4173/13, όπως ισχύει».
Πρόκειται επί της ουσίας για το φύλλο συκής με το οποίο θέλουν να παραπλανήσουν και επιδιώκουν να σκεπαστούν οι πρωτοφανώς παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες κατά το βαθμό που παρακάμπτεται η εθνική και κοινοτική νομοθεσία ως προς την προηγούμενη διαβούλευση με τους συνδικαλιστικούς φορείς. Προσπαθούν επιμελώς να κρύψουν ότι ακόμα και στο Ν. 4173/2013 που επικαλούνται, τονίζεται ότι η διαβούλευση προϋπάρχει του σχεδιασμού και δεν έπεται αυτού ως πρόσχημα ή αποτέλεσμα εκβιασμού και ότι η διαβούλευση με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων καθορίζεται και στον τόπο και στον χρόνο και στον τρόπο.
Το Δ.Σ. της ΕΡΤ άριστα γνώριζε ότι η θεσμοθέτηση του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, ακόμα και του Γ.Κ.Π. ή του οργανογράμματος προϋποθέτει πραγματική νομική και ουσιαστική διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και όχι απλά την εκ των υστέρων διατύπωση της γνώμης τους επί τετελεσμένων. Στο πλαίσιο αυτό, εξόχως υποκριτική και προσβλητική στις θεμελιώδεις έννοιες του δικαιϊκού μας συστήματος είναι η εκ μέρους της διοίκησης επίκληση του νόμου, όταν επιχειρεί να προσδώσει επίφαση νομιμοφάνειας στις παράνομες ενέργειες της, αναγορεύοντας ως τυπική – διαδικαστική προϋπόθεση την εκ των υστέρων διατύπωση γνώμης από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και προσπαθεί να συγκαλύψει με τον τρόπο αυτό το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που απαιτεί ρητά προηγούμενη διαβούλευση με αυτούς, έτσι ώστε τα επιχειρησιακά μέτρα στο μέτρο του δυνατού, να αποτελούν προϊόν σύνθεσης και συναπόφασης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Πόσο μάλλον όταν αυτή η συναπόφαση προϋποθέτει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Στο υπ’ αριθμ. 222/25.05.2020 πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου επιμελώς παραλείπεται η οποιαδήποτε αναφορά στο άρθρο 7 παρ. 10 Ν. 4324/2015 για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, σύμφωνα με το οποίο: «Το Διοικητικό Συμβούλιο εκπονεί στρατηγικό σχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, θέτοντας οικονομικούς και ποιοτικούς στόχους αναφορικά με την εκπλήρωση του σκοπού και της αποστολής της εταιρείας μετά από διαβούλευση ιδίως με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και αντιπροσωπευτικών φορέων της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας. Το σχέδιο αυτό υποβάλλεται στον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».
Η ενέργειά αυτή της διοίκησης είναι το αποκορύφωμα μιας απαράδεκτης εργοδοτικής συμπεριφοράς και τακτικής μέσω της οποίας επιδιώκεται να παγιωθεί ως ορθή μια παράνομη στάση για το τι σημαίνει διαβούλευση με τους εργαζόμενους, μετατρέποντάς την πονηρά από υποχρέωση σε παρεχόμενο από την εργοδοσία.. προνόμιο. Η διοίκηση της ΕΡΤ όχι μόνο παραποιεί το περιεχόμενο των διατάξεων του Ν.4324/2015 για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ αλλά παράλληλα περιφρονεί κατά τρόπο προκλητικό τις διατάξεις του Ν.1264/1982 και τα όσα προβλέπονται αναφορικά με την υποχρέωση διαβούλευσης από την ευρωπαϊκή οδηγία 2002/14/ΕΚ, η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το Π.Δ. 240/2006, ορίζοντας συγκεκριμένες διαδικασίες και κανόνες με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Να σας υπενθυμίσουμε, λοιπόν, ότι σκοπός της ενημέρωσης και διαβούλευσης είναι να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι δια των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων ουσιαστικά και όχι προσχηματικά στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων με σκοπό τη διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών (ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί), ασφαλιστικών και κοινωνικών συμφερόντων τους και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.
Επειδή ακριβώς η διοίκηση της ΕΡΤ θεωρεί κενή περιεχομένου την ως άνω υποχρέωση και στερούμενης οποιασδήποτε κανονιστικής αξίας, υπενθυμίζουμε ότι παγίως από τα ελληνικά δικαστήρια γίνεται δεκτό ότι η ματαίωση του δικαιώματος ενημέρωσης και διαβούλευσης των εργαζομένων προκαλεί εκτός των άλλων και ηθική βλάβη, αφού όπως έχει κριθεί η παραβίαση της υποχρέωσης αυτής συνιστά προσβολή της προσωπικότητας εκάστου εργαζομένου στην επιχείρηση (ΜΠΑ 560/2007).
Αυτή η πρωτόγνωρη, αυθαίρετη και αυταρχική αντίληψη της διοίκησης για το πώς  «διαβουλεύεται» με τους εργαζόμενους, μας έχει αναγκάσει επανειλημμένως να της  στείλουμε επιστολές με τις οποίες διαμαρτυρόμαστε  για την περιφρόνηση των κανόνων  της νόμιμης και ουσιαστικής διαβούλευσης με τους εργαζομένους που αφορούσε στην κατάρτιση του Γ.Κ.Π, του οργανογράμματος και του «Νέου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού». Πρόκειται, τηρουμένων των αναλογιών, για την ίδια αντίληψη που κυριαρχεί και στον «Στρατηγικό- επιχειρησιακό σχεδιασμό 2020 – 2024 της ΕΡΤ ΑΕ» που …εκπόνησε και ενέκρινε ερήμην των εργαζομένων η διοίκηση. Ένας  «σχεδιασμός» που νομοτελειακά θα οδηγήσει την ΕΡΤ όχι, όπως διαπρυσίως ισχυρίζονται, στον «μετασχηματισμό» της σε «σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό μέσο» αλλά οδηγείται σε μία καταστροφική πορεία που θα την μεταμορφώσει τελικά σε μια ευάλωτη, θεσμικά αθωράκιστη και απολύτως εξαρτημένη εταιρεία υποδοχής κρατικοδίαιτων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο ως προσχηματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρόσκληση  για την εκ των υστέρων και σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια υποβολή «βελτιωτικών προτάσεων»!
Ακόμα κι αν παραβλέψουμε την ρητή επιταγή του Ν.4324/15 αλλά και του Ν.4173/13 που παραπλανητικά επικαλείται η διοίκηση, σύμφωνα με την οποία όμως «Το Διοικητικό Συμβούλιο εκπονεί στρατηγικό σχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα… μετά από διαβούλευση ιδίως με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε…», τι είδους  «βελτιωτικές προτάσεις» θα μπορούσαμε να κάνουμε  σε έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό που προβάλλει με ασαφή και έωλα  επιχειρήματα την ανάγκη για απελευθέρωση από  τα δεσμά  του «ενιαίου μισθολογίου»  των μισθών  των  δήθεν  υποαμειβόμενων  κατώτερων, μεσαίων και ανώτερων  στελεχών της «αριστήνδην» συντιθειμένης διοίκησης σε  αντίθεση  με τους μισθούς  των απλών εργαζομένων – πληβείων που η διοίκηση θεωρεί ως  επαρκώς  αμειβόμενους; Τι είδους  «βελτιωτικές προτάσεις» θα μπορούσαμε  να υποβάλλουμε  σε  ένα  προαποφασισμένο  σχεδιασμό  που περιγράφει  κυνικά  την απόρρύθμιση  των  εργασιακών μας σχέσεων ,  την  εντατικοποίηση της  εργασίας, την ελαστικοποίηση της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου δυναμικού, την ανυπαρξία  πρόβλεψης  στην κάλυψη  με μόνιμο προσωπικό  των  οργανικών  κενών που υπάρχουν και θα  υπάρξουν  λόγω  συνταξιοδοτήσεων, την καλλιέργεια  υποβάθρου  χρήσης  εργολάβων  (ενοικίαση εργαζομένων κλπ), την δημιουργία  θυγατρικών  εμπορικών  εταιρειών στα πρότυπα  μάλιστα ,όπως  χαρακτηριστικά  αναφέρουν, ιδιωτικών ΜΜΕ  με  προφανή  στόχο  την  «απορρόφηση»  τακτικού  προσωπικού της  ΕΡΤ  σε αυτές  με άλλου είδους  «ευέλικτες» συμβάσεις εργασίας, τις απολύσεις («εθελούσιες» και μη), την εκ των πραγμάτων  συρρίκνωση των δομών και των υποδομών της ΕΡΤ κλπ;
Με αυτόν τον αυθαίρετα δομημένο δήθεν «Επιχειρησιακό Σχεδιασμό» η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα παραδοθεί στις νεοφιλελεύθερες ορέξεις της αγοράς που καραδοκεί  να μπήξει τα νύχια  της  στην  σάρκα της,  είτε  με   «συνέργειες», είτε με  «αναθέσεις», είτε με «εργολαβίες». Ένας «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός» που θα οδηγήσει την ΕΡΤ στην επιδιωκόμενη από τη διοίκηση ανήκεστη στρατηγική ήττα όπου ολοκληρωτικά απαξιωμένη θα γίνει αναπόφευκτα ο «ακόλουθος» της Digea και του λοιπού πανίσχυρου μιντιακού κατεστημένου.
Η διοίκηση μεθοδικά  και με δόλο  παρέκαμψε  τον «δύσκολο δρόμο» της νομιμότητας και της Δημοκρατίας, αποφεύγοντας να τηρήσει τη θεσμική της υποχρέωση να διαβουλευθεί όταν έπρεπε και όπως έπρεπε  με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αναγνωρίζοντας  ότι αυτή  η ηθικά  και νομικά  κατάλληλη  διαδικασία  θα ήταν αντιπαραθετική και εμπόδιο  στις δικές της  σκοπιμότητες που όπως προαναφέραμε  τίποτα καλό δεν προοιωνίζουν  για το παρόν και το μέλλον της  ΕΡΤ και των εργαζόμενων σε αυτήν.
Για όλους αυτούς τους σχεδιασμούς κανένα σωματείο δεν έχει συναινέσει και με ανακοινώσεις τους έχουν επικρίνει αυτές τις ενέργειες, ζητώντας πραγματική διαβούλευση.
Στο πλαίσιο αυτό, με αίσθημα ευθύνης έναντι των εργαζομένων – μελών μας αλλά και της κοινωνίας, καταγγέλλουμε και αποκρούουμε ως μη σύννομη αυτή την  συμπεριφορά και τακτική της διοίκησης, που  περιφρονώντας με προκλητικό τρόπο  την ηθική και θεσμική υποχρέωση της  εκ των προτέρων διαβούλευσης με τους  εκπροσώπους των εργαζομένων, τηρώντας  τους όρους και τους κανόνες  που θέτουν  οι νόμοι και τα συναλλακτικά  ήθη, προχώρησε  σε μία νομικά και ηθικά άκυρη   έγκριση  ενός  στρατηγικού – επιχειρησιακού σχεδιασμού που εκτός των άλλων, νομοτελειακά  επιφέρει βλαπτικές μεταβολές στους εργαζόμενους και στην ΕΡΤ.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μας
ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ως νόμιμο και έγκυρο το επιχειρησιακό σχέδιο με ότι αυτό περιέχει.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ και δεν αποδεχόμαστε την πάγια τακτική του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ να επιβάλλει αδιαφανώς και μονομερώς επιχειρηματικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΡΤ Α.Ε.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ και δεν αποδεχόμαστε την καταπάτηση και καταστρατήγηση των νόμων και των δικαιωμάτων μας εκ μέρους της διοίκησης της ΕΡΤ.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ και δεν αποδεχόμαστε τον πρωτοφανή κυνισμό και θράσος  της διοίκησης που ομολογεί στην 222/25.05.2020 απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ την παρανομία της και τη μη εφαρμογή της νομιμότητας.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ και δεν αποδεχόμαστε το στρατηγικό σχεδιασμό και τα  επιχειρησιακά «οράματα» μιας αυταρχικής διοίκησης που θέλει εξαρτημένη την ΕΡΤ και υπόδουλη του συστήματος και τα οποία θα είναι ένας εφιάλτης για τους εργαζόμενους που μοχθούν και αγωνίζονται καθημερινά για την ανάπτυξη και την πρόοδο της ΕΡΤ, αλλά και μια απογοήτευση για την κοινωνία, που διψά για αντικειμενική και έγκυρη ενημέρωση, για αληθινή ψυχαγωγία και πολιτισμό, για ελεύθερη διακίνηση ιδεών, για δημοκρατία.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ και δεν αποδεχόμαστε, την υποβάθμιση εκ μέρους της διοίκησης του πραγματικού ρόλου - στόχου της ΕΡΤ όπως περιγράφεται στον ιδρυτικό της νόμο και στο Σύνταγμα, και ο οποίος  πρέπει να είναι καθαρά «πολιτο-κεντρικός» και όχι «πελατο- κεντρικός», όπως χαρακτηριστικά  αναφέρεται στον νέο στρατηγικό-επιχειρησιακό σχεδιασμό, γεγονός που θα την μεταμορφώσει  στην καλύτερη περίπτωση σε ένα ραδιοτηλεοπτικό  υβρίδιο  των  ιδιωτικών  ΜΜΕ και πρόσφορο πεδίο εξυπηρέτησης ιδιωτικών και πολιτικών συμφερόντων.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ, ο καθένας με τη δική του ευθύνη, να συμβάλλει ώστε να δημιουργηθεί ένας πραγματοποιήσιμος και σύννομος στρατηγικός σχεδιασμός, όπως και με την επιστολή μας 2039/15-05-2020 είχαμε επισημάνει στη διοίκηση.
Να τηρήσετε τους νόμους που αφορούν στην διαβούλευση και να εξυπηρετήσετε  πραγματικά τη διαφάνεια δίνοντας μας όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα και στοιχειοθετούν τον «στρατηγικό – επιχειρησιακό σχεδιασμό» για την ΕΡΤ ΑΕ .
 
Να μας δοθούν επίσης και  όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που επικαλείται η διοίκηση της ΕΡΤ για τη σύνταξη αυτού του «πονήματος» όπως : το πόρισμα της Grant Thornton από την οποία ζητήθηκε να επικαιροποιηθούν από την προηγούμενη μελέτη της, τα αποτελέσματα των δύο «ερευνών» σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού και αμοιβών που εκπόνησε, κατόπιν παραγγελίας, η συμβουλευτική εταιρεία Korn Ferry, τη δημοσκοπική μελέτη των  εταιρειών Marc και  QED Group LLC, τα στατιστικά κ.α στοιχεία της EBU, το επενδυτικό σχέδιο και άλλα, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση που είναι απαραίτητη σε κάθε γνήσια  διαβούλευση που αν τηρηθούν επιτέλους οι νόμοι και οι κανόνες εξασφαλίζει τη διαφάνεια, και το όφελος της εταιρείας. Τότε θα συμμετάσχουμε όπως πρέπει και σύμφωνα με τον νόμο σε αυτή την διαβούλευση, στο πλαίσιο των απαιτούμενων διαδικασιών, με τεκμηριωμένες  προτάσεις που σαν αποτέλεσμα θα εξασφαλίσουν την πρόοδο της ΕΡΤ προς όφελος της κοινωνίας, την ανάπτυξη και την εργασιακή ειρήνη.
ΑΛΛΩΣ ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας ενώπιον των αρμοδίων Αρχών και Δικαστηρίων.
Με την ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει την παρούσα προς αυτήν που απευθύνεται και αυτούς που κοινοποιείται, προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας το κείμενο της στην έκθεση επίδοσης του.
 
                                                                                                                                                                 
Αθήνα,  22 Ιουνίου 2020
 
Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι
 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΠ. ΠΕΡΠΑΤΑΡΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – Α.Μ.Δ.Σ.Α.: 80758
ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ 110 – 11527 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 – 3645656 – FAX: 210 – 3645651
ΑΦΜ: 996826609 – Δ.Ο.Υ.: ΙΒ’ ΑΘΗΝΩΝ
 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε. ΡΟΥΚΛΙΩΤΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Α.Μ.Δ.Σ.Α.: 36957
Δ.Μ.Σ. ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ 110 – 11527 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 – 3645656 – 6978284591
Α.Φ.Μ.: 996826609 – Δ.Ο.Υ.: ΙΒ’ ΑΘΗΝΩΝ
Emailnik.roukliotis@yahoo.gr
 
ΑΝΑΠΟΔΑ
Φεβ. 10, 2020

ΠΟΣΠΕΡΤ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ «ΜΑΥΡΟ» ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ «ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ» ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ


 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                                                                 Παρασκευή,10/02/2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ «ΜΑΥΡΟ»
ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ 
«ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ» ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ 
 
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
 
Με τον μισό ποινικό κώδικα κατηγορείται ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, ο οποίος καλείται να παρουσιαστεί στις 24/02/2020 ενώπιον του Θ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών  προκειμένου να δικαστεί για το «κατ΄ εξακολούθηση τελεσθέν  έγκλημα της λειτουργίας  του ραδιοφωνικού σταθμού 106,7 FM ΕΡΤ-OPEN RADIO, χωρίς άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης η λειτουργίας». 
 
Όπως φαίνεται αποπειράται η «επικαιροποίηση», της προεκλογικά διατυπωμένης σε ανακοίνωση της ΝΔ απόφασης του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού, ότι δηλαδή «στη νέα ακομμάτιστη ΕΡΤ που είναι αποφασισμένη να επανιδρύσει η ΝΔ, προφανώς δεν θα έχουν καμία θέση οι πάσης φύσεως Καλφαγιάννηδες και οι συμβασιούχοι κομματικοί γκαουλάιτερ του ΣΥΡΙΖΑ».
 
Πέρασαν λίγες εβδομάδες λοιπόν, από τότε που υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας σε εντολοδόχους του «συνδικαλιστές» τους διαβεβαίωνε, ότι σύντομα θα πάρουν ένα «δωράκι» που θα τους ευχαριστήσει και θα τους βοηθήσει στην …αποστολή τους.
Το «δωράκι» αυτό δεν στάλθηκε φυσικά από το γραφείο του, αλλά από την Εισαγγελία  Πρωτοδικών Αθηνών  με τη μορφή «κλητηρίου θεσπίσματος» εναντίον  του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ .
 
Πόσο τυχαίο είναι ότι στο δικόγραφο που ήλθε στα χέρια μας πριν λίγες ημέρες υπάρχει χειρόγραφη σημείωση : «Όπως προσδιορισθεί ταχέως»… και προσδιορίσθηκε.
 
Στην πραγματικότητα  το «έγκλημα»  του προέδρου  της ΠΟΣΠΕΡΤ είναι  η
άρνηση να προσκυνήσει ο ίδιος και το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζόμενων στην ΕΡΤ και στα ιδιωτικά ΜΜΕ τα «θέλω» της  διαπλεκόμενης εξουσίας  και να υποκύψει στις άνομες και αντεργατικές επιθυμίες εκείνων που ήθελαν και θέλουν  την  ΕΡΤ  κλειστή  ή …περίπου  κλειστή και τους εργαζόμενους παθητικούς δέκτες της  μοίρας τους.
 
Ο Καλφαγιάννης είναι «εγκληματίας» γιατί αν και γνώριζε τι θα επακολουθούσε, δεν υπέκυψε ούτε στην τρομοκρατία των πραξικοπηματιών  του «μαύρου»  της συγκυβέρνησης  Σαμαρά – Βενιζέλου, γιατί  αρνήθηκε  να απαρνηθεί τον συνδικαλιστικό του ρόλο και να γίνει κλακαδόρος των εκάστοτε «ισχυρών», γιατί δεν πούλησε την ΠΟΣΠΕΡΤ και τους συναγωνιστές του, γιατί δεν πούλησε τα μαλάματα του αγώνα των εργαζόμενων στους παλιατζήδες της κάθε εργοδοτικής η κυβερνητικής εξουσίας εξαργυρώνοντάς τα με δόξα, στήριξη και φράγκα.
 
Είναι «εγκληματίας» ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ γιατί δεν υπέκυψε και δεν υποκύπτει στις οργανωμένες  επιθέσεις λάσπης εναντίον του και εναντίον της ομοσπονδίας των εργαζομένων στην ΕΡΤ και στα ιδιωτικά ΜΜΕ γιατί δεν σταμάτησε να διεκδικεί και να κερδίζει, ακόμα και για εκείνους που παραπλανήθηκαν από τους πεμπτοφαλαγγίτες του συστήματος και του νενέκους «συνδικαλιστές».  
 
Τα καθεστώτα που υπηρετούσαν και υπηρετούν την διαπλοκή, ήθελαν και θέλουν να χειραγωγήσουν και να διαλύσουν την ΠΟΣΠΕΡΤ που ήταν και είναι εμπόδιο στα άνομα σχέδιά τους και ο μόνος  τρόπος για να το καταφέρουν  ήταν και είναι να φύγει από τη μέση ο πρόεδρός της καταλογίζοντάς του κατά καιρούς και δήθεν ποινικές ευθύνες.
 
Προσπάθησαν να τον εξαγοράσουν, να τον εξοντώσουν ηθικά και ψυχικά, η δολοφονία χαρακτήρων σε ημερησία διάταξη για να τον απαξιώσουν με τόνους λάσπης στα μάτια των  συναδέλφων του, να τον συνταξιοδοτήσουν αναγκαστικά  κι αφού έσπασαν τα μούτρα τους  παντού, χρησιμοποιούν τώρα το όπλο της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής του δράσης και επενδύουν στην πολιτική του δίωξη.
 
Ιστορικό :
Μετά από καταγγελία του γνωστού Παπαουλάκη της ΕΕΤΤ (ήταν αυτός που κατέβασε στις 11 Ιουνίου 2013 τους πομπούς της ΕΡΤ κατ’ εντολή της τότε κυβέρνησης και της DIGEA, σύμβουλος της κας. Ασημακοπούλου και της Ν.Δ.) η αστυνομία είχε συλλάβει τον πρόεδρο Παναγιώτη Καλφαγιάννη και τον τότε ταμία και νυν γ. γραμματέα της ΠΟΣΠΕΡΤ Δημήτρη Κούνη, επειδή ως συνδικαλιστές δεν φίμωσαν την φωνή των εργαζομένων και δεν έριξαν «μαύρο» στο ραδιόφωνο της ERTopen.
 
Ένα από τα βραβεία που είχε πάρει η ΠΟΣΠΕΡΤ για τον δίχρονο αγώνα της εναντίον του «μαύρου» και υπέρ της Δημοκρατίας, ήταν και αυτό της «Παγκόσμιας Ένωσης  Εργαζομένων στα ΜΜΕ»  που είχε ως τίτλο «Με τον αγώνα σας νικήσατε τον φόβο».
 
Πράγματι δώσαμε έναν απαράμιλλο αγώνα δημοκρατίας που είναι παγκοίνως γνωστός και η κατάθεση ψυχής ήταν αυτή που τον πότισε με αίμα και δάκρυ, με συμπαράσταση και αλληλέγγυα την παγκόσμια κοινότητα σε όλες τις εκφάνσεις της.
 
Αυτός ο αγώνας δικαιώθηκε και κοινωνικά και συνδικαλιστικά και θεσμικά, μέσα από την ERTopen και ήταν αυτή που έβγαλε τις χειροπέδες από την ενημέρωση και ήταν η κύρια αιτία της συντριβής του «μαύρου».
 
Είναι τιμή λοιπόν για συνδικαλιστές τέτοιες διώξεις και δεν τρομάζουν.
 
Ο αγώνας μας είναι αέναος και ανυποχώρητος για την προάσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας, της νεολαίας και του κόσμου της εργασίας απέναντι στις κυβερνήσεις που με αυταρχικό τρόπο (νόμος και τάξη) προσπαθούν να ποδοπατήσουν και να τελειώσουν την αλληλεγγύη και το δικαίωμα αντίστασης στις πολιτικές εξαθλίωσης.
 
Στις κυβερνήσεις που εντείνουν καθημερινά τον αυταρχισμό σε βάρος ατομικών, συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που κουρελιάζουν το σύνταγμα, το κοινωνικό κράτος, τις κατακτήσεις ξεπουλούν τον πλούτο της χώρας, η απάντησή μας είναι μια :
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ!
 
 
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 
ΑΝΑΠΟΔΑ                                                                                                                                                                                           
Ιαν. 13, 2020

ΠΟΣΠΕΡΤ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ : ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΚΑΜΑΡΙΛΑΣ, ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΡΕΒΑΝΣΙΣΜΟΥ

 

               
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Αγία Παρασκευή 13/1/2020
 
Μετά το 31ο συνέδριο  της ΠΟΣΠΕΡΤ συνεδρίασε στις  9/1/2020 το μικτό συμβούλιο, στο οποίο εκτός των τακτικών μελών του Δ.Σ  συμμετέχουν  οι  πρόεδροι και οι  γραμματείς  των πρωτοβάθμιων σωματείων  που είναι μέλη της  ομοσπονδίας μας.
 
Επαναβεβαιώσαμε , ότι πρωταρχικός μας στόχος  είναι η συστράτευση  και η αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους  στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους συνταξιούχους, τους άνεργους  και όλη την κοινωνία, για τη ριζική αλλαγή  της πολιτικής των μνημονίων , της λιτότητας, της εκποίησης  του δημόσιου πλούτου, κόντρα στη νεοφιλελεύθερη  αυτ- απάτη του καπιταλισμού  πως δήθεν  η  μάχη μεταξύ των τάξεων  τελείωσε  και δεν έχει πλέον νόημα  να αγωνίζεται κανείς για τίποτα,  παραδομένος απλά στη «μοίρα» του, μια  «μοίρα» που έχουν σχεδιάσει για εκείνον  οι «άριστοι».
 
Είμαστε  απέναντι  στις  αντεργατικές αποφάσεις  του «επιτελικού κράτους»  της Ν.Δ, που υπηρετεί  τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των λίγων  με κυρίαρχο όπλο τη συσκότιση της πραγματικότητας.
 
Καταγγέλλουμε  ευθέως  τον Πρόεδρο – αρχισυντάκτη της ΕΡΤ κ. Ζούλα  και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γαμπρίτσο  διότι από τις θέσεις ευθύνης  τους,  ως διορισμένα - εντεταλμένα  όργανα αυτού του «επιτελικού κράτους», δεν εξυπηρετούν  επι της  ουσίας  τη συνταγματικά  καθορισμένη  αποστολή της ΕΡΤ  αλλά τις επιθυμίες  του μεγάρου  Μαξίμου και τις  προσωπικές τους  επιδιώξεις, φιλοδοξίες  και  στόχους (αν και περαστικοί από την ΕΡΤ), εις βάρος  φυσικά  του παρόντος και του μέλλοντος  της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης  και των  εργαζομένων σε αυτήν.
 
Μπορεί κυβέρνηση και διοίκηση  να  μιλούν υποκριτικά για μια δήθεν  «ανεξάρτητη ΕΡΤ  που πλέον δεν  θα είναι ένα μέσο κρατικής προπαγάνδας», όμως  στην πραγματικότητα  την μεταχειρίζονται και την διαχειρίζονται σαν ένα περιουσιακό στοιχείο του πρωθυπουργού,  σαν ένα  λάφυρο δηλαδή   της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας (γεγονός που καταδεικνύεται περίτρανα και στις επιλογές  των  «νέων»  προσώπων).
 
Αγαπούμε την ΕΡΤ, αγωνισθήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε  για αυτήν, ώστε να υπάρχει σαν   ένας  δημόσιος  ραδιοτηλεοπτικός φορέας,  που ανήκει στο λαό, που οφείλει να σέβεται αυτόν και την ιστορία του  προσφέροντάς του  πραγματική ψυχαγωγία, πολιτισμό  και αληθινή  ενημέρωση, αντικειμενικά, με ποιότητα  χωρίς αποκλεισμούς. Όλα  αυτά δηλαδή  που  δίνουν ζωή  στο αυτεξούσιο, στην ελευθερία   και στη σκέψη,  αυτά  που για  κάποιους  θεωρούνται  επικίνδυνα και απειλή για την εξουσία τους, αυτά  που είναι κύρια  συστατικά της Δημοκρατίας    και γι΄αυτό  δεν προσφέρονται  από τους βαρώνους  των ΜΜΕ της διαπλοκής και δυστυχώς  σήμερα ούτε από την ΕΡΤ.
 
Για αυτούς  η  κοινωνία πρέπει να εκπαιδευτεί  να ζεί με την ανέχεια και τη φτώχεια, πειθαρχημένη στους  οργουελικούς  κανόνες και να θεωρεί  ως αληθινή  την εικονική  πραγματικότητα  που περιγράφεται  στα δελτία ειδήσεων  και στις  life style εκπομπές των Μέσων Μαζικής Εξημέρωσης.
 
Για εμάς τα εργατικά  δικαιώματα, η δουλειά , υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον, είναι ανθρώπινες ανάγκες κι όχι «εμπόδια»  που βάζουν οι συνδικαλιστές  στην  «ανάπτυξη». Μια «ανάπτυξη» που βέβαια  έχει σχέση  με το όφελος   των λίγων και εκείνων που τους υπηρετούν  όπως  π.χ  του κ. Γεωργιάδη  ο οποίος  ως  υπουργός  μας διαβεβαίωνε προχθές ότι  μπορεί να ζήσει κάποιος  με 200 ευρώ  το μήνα. Μια «ανάπτυξη»  που δεν αφορά  τον μισθωτό, τον συνταξιούχο,  τον άνεργο νέο, ο οποίος στην «καλύτερη περίπτωση» θα πέσει στα νύχια  κάποιου εργολάβου από εκείνους που παρέχουν  φτηνά «ενοικιαζόμενα» εργατικά  χέρια είτε στην ΕΡΤ είτε  στον ΟΤΕ  της D.T είτε οπουδήποτε αλλού.
 
Καταγγέλλουμε επίσης  τη διοίκηση  της ΕΡΤ  όχι μόνο  για τις στρατιές  «συμβούλων» που έχει προσλάβει και τις παράνομες αναθέσεις έργου, για τις αναθέσεις  εκπομπών σε  ημέτερους  που γίνονται εν κρυπτώ  με fast track  διαδικασίες, στη λογική «Γιάννης πίνει – Γιάννης κερνάει», όχι μόνο  γιατί με την αυστηρή λογοκρισία , τους αποκλεισμούς και την απόκρυψη ειδήσεων που έχει επιβάλλει, την έχει μεταμορφώσει ακόμα περισσότερο ώστε να είναι ως προς την «ενημέρωση» 100%  «κατ΄εικόνα» και «καθ΄ομοίωσιν»  των ραδιοτηλεοράσεων της διαπλοκής , αλλά  και γιατί σύμφωνα  με τις δεδηλωμένες  προθέσεις και πράξεις της   διακυβεύεται   η αυτόνομη ύπαρξη της δημόσιας  ραδιοτηλεόρασης  και το μέλλον των εργαζόμενων  σε αυτήν.
 
Μια διοίκηση που λειτουργεί με όρους καμαρίλας, αλαζονείας και ρεβανσισμού,  χρησιμοποιώντας ακόμα και  αυτούς  που παριστάνοντας  τους «συνδικαλιστές»,  συμμετέχουν  στον στρατηγικό σχεδιασμό  της , να  διαβρωθεί η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος  και  το  αγωνιστικό φρόνημα  των συναδέλφων  μας, ώστε όταν έρθει  η ώρα  να μην  υπάρχει  καμία αντίσταση και να επικρατήσει η «σιωπή των αμνών».
 
Το  συνδικαλιστικό κίνημα   είναι ζωντανό και ισχυρό,  με  εργαζόμενους   ενωμένους  και συσπειρωμένους  στην  ΠΟΣΠΕΡΤ και τα πρωτοβάθμια σωματεία  τους - μέλη της ομοσπονδίας και δεν θα μείνουν απαθείς  δείχνοντας  για μια ακόμα φορά,  πως  έχουν  και την ψυχή και τη δύναμη  να αποτρέψουν  κάθε «κεντρικό» σχεδιασμό που αφορά  στη συρρίκνωση και την υποβάθμιση της ΕΡΤ.
 
Σε αυτό το μικτό συμβούλιο  δηλώσαμε  την προσήλωσή μας  στο πρόγραμμα δράσης του  31ου συνεδρίου της ΠΟΣΠΕΡΤ και την  πλήρη αγωνιστική μας ετοιμότητα, για να αντισταθούμε  σε  κάθε είδους υποβάθμιση και  απαξίωση του προσωπικού  όπως και σε κάθε αντιερτικό και αντεργατικό «αιφνιδιασμό»   κυβέρνησης και  διοίκησης.
 
 Η  ΠΟΣΠΕΡΤ  θα συντάξει και θα παραδώσει  στην διοίκηση και στην κυβέρνηση εξώδικη διαμαρτυρία, στην οποία  θα  τονίζονται για ακόμα μια φορά  οι θέσεις μας για το παρόν και το μέλλον  της ΕΡΤ και των εργαζομένων  σε αυτήν αλλά  και η πρόθεσή  μας  να απαντήσουμε δυναμικά  και αποφασιστικά όποτε κριθεί απαραίτητο.
 
Δεν θα δεχθούμε  κανενός είδους συρρίκνωση  της ΕΡΤ  είτε  αυτή αφορά στην απαξίωση της γ. δ. ραδιοφωνίας και  στο κλείσιμο περιφερειακών σταθμών, είτε  στην  κατάργηση λειτουργικών  μονάδων- κέντρων εκπομπής, είτε στην αποεπένδυση  σε τεχνολογικό εξοπλισμό που αφορά  στην προετοιμασία παραγωγή και μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων  με συνέπεια την   υπονόμευση  υποδομών  και λειτουργιών που θα  φέρουν ακόμα και το  κλείσιμο καναλιών και ραδιοφώνων , την εκχώρηση πολυπλεξιών  μας στην Digea  των  καναλαρχών  και την  επαναφορά  της ΕΡΤ  σε καθεστώς  ομηρείας  σε αυτούς με την πρόφαση της «συνέργειας».
 
Θα αντισταθούμε στην πρόθεση της διοίκησης  να  περικόψει  την HD  τηλεοπτική  μετάδοση από κανάλια της ΕΡΤ , ενώ την ίδια στιγμή   στην Ευρώπη  οι δημόσιες  ραδιοτηλεοράσεις   στρέφονται  σε ακόμα πιο σύγχρονες τεχνολογίες  όπως  η  τηλεοπτική μετάδοση  4k.( Κατά τα άλλα στον τέταρτο όροφο ονειρεύονται  «ευρωπαϊκά οργανογράμματα»,  δίνοντας μάλιστα παραγγελία  στην ίδια ιδιωτική εταιρεία που εκπόνησε  την αρχική μελέτη να  αλλάξει  το βασικό «μενού» της «συνταγής» και αυτό για κάποιους δυστυχώς λέγεται δεξιότητα και ικανότητα διαχείρισης).
 
Απαιτούμε επίσης:
Τη διεκδίκηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ  που παράνομα και καταχρηστικά της αφαιρέθηκε.
Αξιοκρατία – αντικειμενικά κριτήρια  στην  επιλογή της ιεραρχίας.
Εσωτερική παραγωγή στην ΕΡΤ  που να προσεγγίζει το 65%.
Να σταματήσει η κλοπή  του ανταποδοτικού τέλους και η αφαίμαξη των εσόδων της ΕΡΤ , είτε αυτή πηγαίνει στον κρατικό κορβανά, είτε  στα  ταμεία  των  ιδιοκτητών  εφημερίδων όπως έχει προτείνει ο ανεκδιήγητος Καπάκος της ΕΣΗΕΑ.
Να γίνει  πράξη  η πάγια θέση μας  να εξαιρεθεί η ΕΡΤ από τις ΔΕΚΟ  στο σύνολό της  κι όχι μόνο για τους εντεταλμένους  συμβούλους και τη διοίκηση.
Να υπογραφούν ΣΣΕ  με μισθολογικό και θεσμικό περιεχόμενο για όλους ,με την ίδια πρακτική και  ισόνομη διαδικασία που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα.
Να καλυφθούν τα οργανικά κενά που ήδη  υπάρχουν  και που θα υπάρξουν  στο μέλλον με  προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού  κι όχι με  εργολαβικές σχέσεις εργασίας, που εκτός ότι  απαγορεύονται  κρύβουν  εκμετάλλευση και συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Όσοι σήμερα  εργάζονται μέσω εργολαβικών εταιρειών στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και προσφέρουν στο κύριο παραγόμενο έργο της, πρέπει να υπογράψουν  σύμβαση αορίστου χρόνου απ΄ευθείας  με την ΕΡΤ ή αν  εργάζονται σε ιδιωτικούς σταθμούς  με τον κύριο εργοδότη τους.
Την ισχυροποίηση  θεσμικά και λειτουργικά της ΕΡΤ3  καθώς επίσης  και την  στέγασή της  σε  κτιριακές δομές  κατάλληλες  για  τη λειτουργία της.
Να πληρωθούν άμεσα όλα  όσα  οφείλει στους δικαιούχους  ο εκκαθαριστής της ΕΡΤ.Α.Ε
 
Κάθε ενέργεια της  κυβέρνησης,, της  διοίκησης και των εντολοδόχων τους, που αποβλέπει στην υποβάθμιση  της ΕΡΤ και την υπονόμευση  του παρόντος και του μέλλοντος  των εργαζομένων σε αυτήν, όπως πάντα θα μας βρίσκει απέναντι, δυνατούς, ενωμένους και αποφασισμένους, να υπερασπιζόμαστε  αυτή τη δημόσια περιουσία ως οι  γνήσιοι θεματοφύλακες.
 
ΑΝΑΠΟΔΑ