Αναποδες στροφες

Ιουν. 30, 2021

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Με ένα κουπόνι για εμβόλιο

και ρεπό για μεροκάματο…

 

 

 

Του Δημήτρη Ι. Τσαλαπάτη

 

Θα μπορούσε να είναι σύμπτωση αλλά δεν είναι. Δυστυχώς  κάπως έτσι γράφεται  η πολιτική ιστορία του τόπου.

 

1985: Στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Και η καμπάνια της Ρηγίλλης, για τις εκλογές που έρχονταικ επικεντρώνεται με  πολιτική εξαγγελία για  φτηνό αυτοκίνητο. Το… σύνθημα από το «Ποντίκι» της εποχής είναι: Αυτοκινητάκι; στου Μητσοτάκη!.. Και ο Λαός  γυρίζει την πλάτη στη ΝΔ και τα δώρα της, γιατί υπήρχε τότε άλλη πολιτική  πρόταση. Χρειάσθηκε ο Κοσκωτάς και το ’89  για να πάρει ο αείμνηστος την Κυβέρνηση… και  να πέσει από τον Συμπιλίδη, το 1993,ο οποίος  το  προηγούμενο βράδυ  ξημερώθηκε με το γνωστό καρέ στο σπίτι του Σαμαρά.

 

2021:Πρωθυπουργός είναι τώρα  ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πανδημία να επισκιάζει τα πάντα. Έχει αρχίσει επιστροφή στην κανονικότητα. Η ανοσία όμως  φαίνεται να καθυστερεί. Ο πρωθυπουργός  κλείνει τώρα το μάτι στους νέους . Ανακοινώνει κουπόνι ενάμιση κατοστάρικο, σε όσους (18-25 ετών) σπεύσουν να εμβολιαστούν!.. Ε δεν μπορεί έχει στο μυαλό του και τις εκλογές. Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα… Θα τις κάνει…

 

Καπάκι όμως έρχεται και  η ανακοίνωση από την AEGEANτου κ. Βασιλάκη,  Κάνει, λέει,  τρία κατοστάρικά το ενάμιση (!)  διπλασιάζοντας την αξία του freedompassαν πετάξουν οι νέοι  με την εταιρία του. Βέβαια όλα αυτά για τις πτήσεις μετά την 1η Σεπτεμβρίου αλλά τι σημασία έχει. Το μάρκετινγκ δουλεύει και για την πολιτική.    

 

Εντελώς συμπτωματικά  μοιραίος υπουργός, αποδεικνύεται και αυτή την περίοδο ο Κ Χατζηδάκης. Το 2009  χειρίστηκε την υπόθεση της Ολυμπιακής, όπως και την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής. Έκλεισε το κρατικό… μονοπώλιο και σήμερα δεσπόζει  στη  θέση του η ιδιωτική παρουσία.  Ανοίγει όμως δρόμους με παράλληλο… νόμισμα για τους εργαζόμενους το… ρεπό!..   

 

Κάτι η πανδημία που σκοτώνει, κάτι ή επιλογή για την ανοσία της αγέλης, το θρίλερ με τα εμβόλια, η επικοινωνία του φόβου, η θορυβώδης επιστροφή Καλογρίτσα από τον Σύριζα, στον παλιό του εταίρο της συγκυβέρνησης  ’89-90 και είναι στρωμένο το χαλί για την επιστροφή στο πολιτικό Μεσαίωνα που ήδη φέρνει:

 

1.Τίς αδέσποτες απολύσεις, το μητρώο σωματείων  που καταργεί την  απεργία,   την ψηφιακή κάρτα ( βραχιολάκι) για ωράριο-λάστιχο και το κοντράτο με το αφεντικό  αντί  για Συλλογική Σύμβαση.   

 

2.Tις  επικουρικές συντάξεις με το σύστημα τρύπιου  κουμπαρά πο οποίο έρχεται να ολοκληρώσει τη νοητή κεφαλαιοποίηση του Κατρούγκαλου, που ως μέθοδος πρωτοεμφανίστηκε  από το ΔΝΤ  στη Χιλή  με την δικτατορία  Πινοσέτ.  

 

    ‘Όχι μόνο  ο ΣΕΒ αλλά  ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα  η Δρακουλέσκου και ο Τόμσεν  θα  μπορούσαν  να το πιστέψουν όλο αυτό!..

 

ΥΓ: Kι ακόμη είμαστε μόνο  στην αρχή  με την  μετάλλαξη Δέλτα, που ήδη χρησιμοποιείται ως άλλοθι και για όσα ακολουθούν

πηγη ## Kεδpress

ΑΝΑΠΟΔΑ

Ιουν. 24, 2021

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΦΑΓΙΑΝΝΗΣ : ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ. ΦΕΥΓΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ ΟΜΩΣ Η ΨΥΧΗ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ

 

Αγ. Παρασκευή 23/06/2021

Αγαπητοί μου φίλοι και φίλες, συναγωνίστριες και συναγωνιστές, συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Εύχομαι να είστε καλά.

Σήμερα είναι μια μέρα ορόσημο για τη ζωή μου.

Κάτι πολύ σημαντικό τελειώνει κάτι καινούργιο αρχίζει. 

Σήμερα υπέβαλλα την παραίτηση μου μετά από 48 χρόνια (1973 – 2021) εργασίας, τα 37 χρόνια στην ΕΡΤ. Όλα αυτά τα χρόνια τα φιλώ και τα ευγνωμονώ.

Φεύγω από την ΕΡΤ γιατί ήρθε η ώρα της συνταξιοδότησης μου.

Όμως η ψυχή μου, η ουσία και ο πυρήνας της ιδεολογίας  και των αξιών μου θα παραμένουν εδώ ανόθευτα όπως ήταν, μαζί σας  στην ΕΡΤ της καρδιάς μου.

Θα συνεχίσω, όπως από παιδί, να διεκδικώ το δίκιο και το καλύτερο για όλους με ισονομία και  δημοκρατία. Θα συνεχίσω να βοηθώ και να στηρίζω όποιον μπορώ και θα συνεχίσω τους ταξικούς κοινωνικούς μου αγώνες με την ίδια αυθεντικότητα, ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια.

Την ΕΡΤ την υπηρέτησα ως συμβασιούχος, ως υπάλληλος, ως προϊστάμενος, ως εκλεγμένος συνδικαλιστής σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο όργανο καθώς και ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας. Όλα αυτά τα χρόνια η στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων μου στην ΕΡΤ και των συναδέλφων στα ιδιωτικά ΜΜΕ, μου έδιναν δύναμη να συνεχίζω με πείσμα  τον καλό αγώνα, αυτόν δηλαδή  που με ταξικό πρόσημο ήταν υπέρ της κοινωνίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.         

Ένα νέο διαφορετικό κεφάλαιο της ζωής μου ανοίγει. Ένα κεφάλαιο με μεγαλύτερη θεωρητικά ελευθερία στις επιλογές της καθημερινότητας και του αγώνα για το δίκιο, που δεν θα πάψει ποτέ να είναι στοιχείο της ζωής μου, ένα κεφάλαιο με λιγότερες υποχρεώσεις και καθήκοντα συνδικαλιστικής ευθύνης.

Αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι ότι όσο ζω θα συνεχίσω να προσπαθώ ώστε τα χρόνια που έρχονται να είναι αυθεντικά, αληθινά και έντιμα όπως αυτά που πέρασαν.

Οι φίλοι και σύντροφοί μου, οι συνάδελφοι και όλοι όσοι έχουν ζήσει τι σημαίνει ανθρωπιά, αλληλεγγύη και ανιδιοτελής βοήθεια, θα με βρίσκουν όποτε το θελήσουν.

Είμαι βέβαιος ότι οι εχθροί μου θα μ΄ αναζητούν, γιατί πολύ απλά η «απουσία» μου θα τους στερήσει τον μύθο στις ψεύτικες αφηγήσεις τους και το άλλοθι στα εγκλήματά τους, μια συμπεριφορά δηλαδή γεμάτη αχαριστία και αγνωμοσύνη.

Φίλοι και φίλες, συναγωνίστριες και συναγωνιστές, συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Περνάνε από την μνήμη μου τόσα πολλά κι από την καρδιά μου άλλα τόσα, που είναι αδύνατον να τα καταγράψω και να τα αποτυπώσω σε μια μόνο επιστολή. Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ σε μια κορυφαία περίοδο της ζωής μας, σε εκείνη που ζήσαμε τις κορυφαίες από κάθε άποψη στιγμές του μοναδικού και νικηφόρου αγώνα εναντίον του «μαύρου».

Ενός αγώνα εναντίον εκείνων που νόμιζαν ότι με το πολιτικό πραξικόπημα του μαύρου στην ΕΡΤ από τη φαύλη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, θα απονεκρωθεί μια για πάντα η δίψα της καθημαγμένης από τα μνημόνια κοινωνίας, για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία .Ενός αγώνα  ανένδοτου σε  κάθε είδους πίεση (εντός και εκτός των «τειχών»), που ποτίστηκε με δάκρυ, αίμα και ανθρώπινες θυσίες.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ επίσης στον

αγώνα που δώσαμε το 2010-2011 και ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ήθελε να κλείσει την ΕΡΤ-1 (σημερινή ΕΡΤ-2), τους περιφερειακούς σταθμούς και άλλες δομές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Και τότε η αντίστασή μας, τους εμπόδισε  να πραγματοποιήσουν τα δόλια σχέδια τους. Μια αντίσταση που έφερε αποτέλεσμα  και  στον αγώνα μας ενάντια στην προβολή από την ΕΡΤ της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Μια αντίσταση στο φασισμό, το ρατσισμό, τη ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία που δεν βρήκαν ποτέ βήμα στην ΕΡΤ εξαιτίας των στοχευμένων απεργιακών μας κινητοποιήσεων.

Μια αντίσταση που με οδήγησε στην τιμητική θέση του κατηγορούμενου από αυτή την εγκληματική συμμορία και στην ακόμα πιο τιμητική  θέση του δικαιωμένου από τα δικαστήρια, είτε αυτά αφορούσαν στις χαλκευμένες κατηγορίες της Χρυσής Αυγής, είτε σε εκείνες στις μνησίκακες και κουτοπόνηρες κατηγορίες που αφορούσαν στην λειτουργία της αγωνιστικής και μοναδικής ΕΡΤOPEN και την ποινικοποίηση του αγώνα μας.

Συνδικαλιστικά έδωσα πολλές μάχες όπως αυτήν για τη μη περικοπή του εφάπαξ, των επικουρικών συντάξεων, τη μη ένταξή μας (μέχρι το μαύρο του 2013) στο ενιαίο μισθολόγιο, την αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας των συναδέλφων του Π.Δ., την έκδοση των ΚΥΑ για την ολοκλήρωση της αναβίωσης της σχέσης εργασίας μας και την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Μάχες όπως εκείνες εναντίον της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος από διοικήσεις της ΕΡΤ, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα στα δικαστήρια όπως και εγώ θα συνεχίσω να παρίσταμαι ως μάρτυρας κατηγορίας. Δώσαμε  μάχες και για τους συναδέλφους στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Μάχες για τα εργασιακά δικαιώματα τους καθώς και για τις τηλεοπτικές άδειες και το κλείσιμο του MEGA, αυτός ήταν και ο λόγος που τα αφεντικά – καναλάρχες προσέφυγαν εναντίον μου με αγωγές ζητώντας κάθε φορά δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Χωρίς δεύτερη σκέψη και φόβο έκανα και πάλι το χρέος μου ολόψυχα αδιαφορώντας για οποιοδήποτε τυχόν προσωπικό κόστος .                        

Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά έγιναν ασφαλώς γιατί υπήρχε σύμπνοια και θέληση από το Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ καθώς και από τα Δ.Σ. των σωματείων μελών της.

Είναι αλήθεια ότι οι «εξουσίες» προσπάθησαν να μας σταματήσουν πολλές φορές, φυσικά όμως  χωρίς αποτέλεσμα. «Εξουσίες» πολιτικές και οικονομικές που ανέκαθεν εκπροσωπούνταν από αυτούς που θέλουν μια κοινωνία πειθαρχημένη στα δόγματα του life style, του κοινωνικού κανιβαλισμού ο οποίος επιβάλλεται διαχρονικά από το νεοφιλελεύθερο «πρωτόκολλο» της ακροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας. Από αυτούς που ήθελαν να μας απαξιώσουν συνδικαλιστικά  δίνοντας εντολές για «δολοφονία χαρακτήρων» σε αργυρώνητες «πέννες» και άλλους …πρόθυμους, ώστε να κυριαρχήσει τελικά στο δημόσιο βίο, η αμνησία, η λάσπη, η παραπλάνηση το ψέμα και η συκοφαντία.                                                

Είναι όλοι αυτοί οι αρχολίπαροι που πουλάνε τη ψυχή τους στο διάβολο, ή και στους αντιπροσώπους του ακόμα και για λίγα μουχλιασμένα φύλλα δάφνης.

Είμαι περήφανος για όλους τους αγώνες που δώσαμε μαζί, για τους συμμαχητές μου και πραγματικούς συνδικαλιστές που αγωνιστήκαμε για το δίκιο των εργαζομένων, για τα «ιερά και όσια» του εργατικού κινήματος, για την ίδια τη Δημοκρατία.

Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω για τους συνεργάτες μου και τον σπουδαίο  ρόλο τους  στη λειτουργία της ΠΟΣΠΕΡΤ όπως  και στους  νομικούς μας συμβούλους  που άξια μας εκπροσώπησαν σε κάθε δίκη και ήταν μαχητικοί συμπαραστάτες και σημαντικοί σύμμαχοι στους αγώνες μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς  σε όσους βρέθηκαν δίπλα μας, στους αγώνες που δώσαμε μαζί με την κοινωνία, τους αλληλέγγυους, τις συλλογικότητες, τη νεολαία, τους  φοιτητές, τους μαθητές, τους  καθηγητές, τους εργάτες, τους λίγους αλλά χαρισματικούς και ελεύθερους δημοσιογράφους, τους καλλιτέχνες, τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολιτικούς, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες, τους συλλόγους, τους συνδικαλιστές κ.α.

   

Είμαι περήφανος που αν και βαθιά πολιτικοποιημένος, δεν πήρα εντολές ή κατευθύνσεις από κόμματα και δεν είχα ούτε επιδίωξα να έχω προσωπικές «συνδιαλλαγές» με καμία κυβέρνηση. Αντίθετα, όπως όλοι γνωρίζουν και κάποιοι ξεχνούν, ήρθα σε σκληρή αντιπαράθεση διεκδικώντας τα συμφέροντα των εργαζομένων και της ΕΡΤ και των ιδιωτικών ΜΜΕ με όλες τις κυβερνήσεις.

Είμαι περήφανος που με στοχοποίησαν ουκ ολίγες φορές, οι κάθε λογής «εραστές» και νοσταλγοί του μαύρου, οι μαθητές του Γκέμπελς και οι χρήσιμοι ηλίθιοι των καθεστώτων,  όπως κάνουν δηλαδή συνήθως σε όσους αντιστέκονται. Σε αυτούς και ειδικά σε εκείνους που οψίμως μετά την …αποχώρησή τους από τις χρυσές καρέκλες της ΕΡΤ, με «στόλιζαν» με πολλών ειδών λάσπες , όπως ότι τάχα εγώ «έφταιγα»  για όλα τα κακώς κείμενα στην ΕΡΤ, απευθύνω μια απλή και σταράτη  ερώτηση.

Αλήθεια ήμουν τόσο ισχυρός ώστε τόσες κυβερνήσεις και διοικήσεις της ΕΡΤ …σέρνονταν πίσω από τη δική μου «ΕΡΤοκτόνα» βούληση;

Η ερώτηση είναι ασφαλώς ρητορική και η απάντηση είναι απλούστατη.

Πρόκειται για μια χυδαία προπαγάνδα που στηρίζεται φυσικά στην κατασκευή ενός «επικίνδυνου εχθρού» η οποία αν και θυμίζει έντονα τη ναζιστική ρητορική, βγήκε από στόματα που καμώνονταν ή αυτοπροσδιορίζονταν ως  …δημοκράτες.

Φτάνοντας στο σήμερα, και κοιτώντας στην ιστορία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, διαπιστώνεται ότι από την ΕΡΤ του ΕΛΥΤΗ (1974) ξεπέσαμε στην ΕΡΤ Α.Ε του … Α-ΛΥΤΗ (10/2019, 6/2021 και λίγο ακόμα). 

Σε αυτή την ΕΡΤ του σήμερα, όχι μόνο δεν δίνονται οι απαραίτητες λύσεις από τη διορισμένη διοίκηση, ώστε να ανταποκριθεί με συνέπεια στην αποστολή της, όπως αυτή περιγράφεται στο σύνταγμα και τους νόμους, αλλά αντίθετα ναρκοθετείται το παρόν και το μέλλον της, με τις αποφάσεις και τις ενέργειες των «αρίστων» του επιτελικού κράτους του Μαξίμου.

Μία παχυλά αμειβόμενη διοίκηση που χαρακτηρίζει ως «όραμα» τον εφιάλτη ενός «στρατηγικού σχεδιασμού», ο οποίος ευθυγραμμισμένος με εκείνον του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει έναν και μοναδικό σκοπό: τη συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα  της ΕΡΤ, την εξαφάνιση της συνταγματικά καθορισμένης κοινωνικής της αποστολής και τη μετατροπή της σε τροφοδότη της απληστίας της διαπλοκής και του κρατικοδίαιτου κεφαλαίου, χωρίς αυτοτέλεια παρία των καναλαρχών και της DIGEA.

Οι εργαζόμενοι είναι για κυβέρνηση και διοίκηση απλώς ένα «βαρίδι», ένα …εμπόδιο στα σχέδιά τους, που αποτελείται  από  «γερασμένους» και «αδέξιους» οι οποίοι σταδιακά αντικαθίστανται από …ημέτερους «επιδέξιους» εργολάβους και γαλάζιους «αλεξιπτωτιστές» της αρπαχτής.

Την ίδια στιγμή η ενημέρωση στην ΕΡΤ με όλες αυτές τις ενέσεις λογοκρισίας, αποκλεισμού, περιθωριοποίησης ή και διαστρέβλωσης των ειδήσεων, έχει συμμετάσχει στην καταβαράθρωση της Ελλάδας  στον παγκόσμιο πίνακα για την ελευθερία του τύπου στα περιεχόμενα κράτη.

Ο αόρατος «αρχισυντάκτης» του Μαξίμου  έχει μετατρέψει και την ΕΡΤ σε γαλάζιο φερέφωνο της πρωθυπουργοκεντρικής κυβερνητικής προπαγάνδας.

Η λογοκρισία, η αδιαφάνεια, η ρουσφετολογία, ο νεποτισμός, η καμαρίλα, οι διώξεις ο ρεβανσισμός και η κατασπατάληση των χρημάτων που δίνει ο ελληνικός λαός για την ΕΡΤ, είναι η πραγματική πανδημία που απειλεί θανάσιμα το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και της Δημοκρατίας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, φίλοι και φίλες, συναγωνίστριες και συναγωνιστές. 

Κυβέρνηση και διοίκηση, θέλουν έναν συνδικαλισμό ανίσχυρο, άνευρο …πειθαρχημένο, να παίζει πότε το ρόλο του «παιδονόμου» και πότε του «αμορτισέρ» που θα απορροφά «έξυπνα» τη δίκαιη αγανάκτηση των εργαζόμενων. Για να το πετύχουν αυτό εφαρμόζουν επιτελικά τη γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε», βρίσκοντας εύκολα ή δύσκολα ελαστικές συνειδήσεις …προθύμων «συνδικαλιστών».

Προσώπων δηλαδή με αναπτυγμένη την ιδιοτελή σκέψη που καμουφλαρισμένα με το πανωφόρι και τη γλώσσα του «εργατοπατέρα», θα εκτελούν χωρίς δισταγμό τις «άνωθεν εντολές» δρώντας ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων. Πρόσωπα χωρίς εργατική συνείδηση γεμάτα υποκρισία με ικανότητα στην παραπλάνηση και στην δολοπλοκία, που θα οδηγήσουν νομοτελειακά το συνδικαλιστικό κίνημα στην απόλυτη απαξίωση και τους εργαζόμενους στην απελπισία και την κατάθλιψη.

Έτσι η διοίκηση προχωρά από μόνη της καθορίζοντας τα κριτήρια, τη διαδικασία και τον τρόπο «αξιολόγησης» των εργαζομένων και αυξήσεις στις αμοιβές και …παροχές μόνο στους αρεστούς. Αξιολόγηση δηλαδή που θα είναι στην ουσία ένα εργαλείο δίωξης η συμμόρφωσης όσων δεν «συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις» και ιεραρχικής – μισθολογικής προώθησης των «ημετέρων» και αθρόες προσλήψεις «άριστων» και μισθοφόρων για θέσεις ευθύνης. 

Φίλοι και φίλες, συναγωνίστριες και συναγωνιστές, συναδέλφισσες και συνάδελφοι. 

Ο συμβιβασμός με το λίγο και το …εφικτό δεν δίνει ελπίδα για αξιοπρεπείς όρους εργασίας και αμοιβής, δεν δίνει ελπίδα για το μέλλον όλων μας και για την ΕΡΤ της καρδιάς μας, για αυτήν που παλέψαμε για αυτήν την ΕΡΤ που θέλει η κοινωνία.

Είναι αδήριτη η ανάγκη της συστράτευσης με όλους όσους  έχουν εργατική συνείδηση ιδανικά και αξίες, που θα εξυψώσουν και θα δώσουν την πνοή που πρέπει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς που  όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο εκτελεστικό απόσπασμα της κυβέρνησης. Όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και στα ιδιωτικά ΜΜΕ μέσα από την ΠΟΣΠΕΡΤ πρέπει να είναι μια γροθιά για να αντιμετωπίσουν ισχυρά τον Αρμαγεδδώνα στα εργασιακά που ήρθε.  

Μην αφήσετε την ΠΟΣΠΕΡΤ να γίνει το εργοδοτικό υβρίδιο ενός άλλοτε ισχυρού και ανεξάρτητου εργατικού συνδικάτου. Η διάσπαση της ομοσπονδίας μας είναι αυτό που ήθελαν πάντα οι εξουσίες, είναι ο δυναμίτης που θα τινάξει στον αέρα αυτόν τον πυλώνα της διεκδίκησης των εργαζομένων, αυτόν τον ενωτικό σύνδεσμο που συγκολλά όλα τα κλαδιά μαζί ώστε να μην μπορούν να σπάσουν σε καμμιά πίεση, αυτό το σώμα που με υγεία μέθοδο και οργάνωση φέρνει νίκες στις εργατικές διεκδικήσεις.

Να σας ενώσει η κοινή αγωνία για το αύριο, κρατώντας τις παρακαταθήκες του αγώνα για την ΕΡΤ για την επαγγελματική σας αξιοπρέπεια, για την αμοιβή σας, για την ισονομία που ήταν είναι και θα πρέπει να μείνει αδιαπραγμάτευτη. Όλα αυτά είναι εκείνα που θα πρέπει να κυριαρχούν στο νου σας κόντρα στα θολά λόγια των κάθε λογής εντολοδόχων και γυρολόγων που καμώνονται ή παριστάνουν τους σπουδαίους, τους σοφούς , τους εργατοπατέρες της εργοδοτικής πανούκλας.

Η βαρβαρότητα δεν είναι πολιτισμός ούτε εκσυγχρονισμός, είναι το εισιτήριο χωρίς επιστροφή στο μεσαίωνα , στο νέο φεουδαλισμό στην ανασφάλεια την παραπάνω εργασία χωρίς δικαιώματα και αμοιβή στην  μετατροπή του εργαζόμενου σε είλωτα.

Να αγωνισθείτε για μια ΕΡΤ ανοιχτή στη κοινωνία και να γίνετε  η ασπίδα που θα προστατέψει αυτή την πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση, να δικαιωθείτε μέσα από αυτόν τον αγώνα διασφαλίζοντας έτσι όχι μόνο το δικό σας παρόν και μέλλον αλλά και όλων των εργαζόμενων, όλης της κοινωνίας.

Φίλοι και φίλες, συναγωνίστριες και συναγωνιστές, συναδέλφισσες και συνάδελφοι.      

Το «αντίο» ταιριάζει παρά μόνο σε παραιτημένους και σε ριψάσπιδες κι εγώ δεν ήμουν ποτέ  ούτε το ένα ούτε το άλλο, γι’ αυτό με αυτή την επιστολή δεν σας αποχαιρετώ, αλλά σας χαιρετώ εκφράζοντας  αυτά που έχω στην ψυχή το μυαλό και την καρδιά μου και σας υπόσχομαι ότι πάντα θα είμαι δίπλα σας σε κάθε αγώνα που θα δώσετε για το δίκιο, για την ΕΡΤ και τα ΙΔ. ΜΜΕ, για την κοινωνία, για όλα αυτά δηλαδή που αγάπησα πιο πολύ και από τον ίδιο μου τον εαυτό.

«Η συνείδηση είναι ένας αλάνθαστος κριτής όταν δεν την έχουμε δολοφονήσει»   (Μπαλζακ)

Παναγιώτης Καλφαγιάννης

ΑΝΑΠΟΔΑ

Ιουν. 9, 2021

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ – ΕΥΒΟΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ-ΝΗΣΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ENΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2021

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ

ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 07/06/2021 συνεδρίασή τους αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, αντιτασσόμενα στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που σκοπό έχει, να καταρρακώσει όσα εργασιακά κεκτημένα έχουν απομείνει.

Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής απεργίας από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα και ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

Με τον προσχηματικό τίτλο: «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας, Κυρώσεις Συμβάσεων και Ενσωματώσεις Οδηγιών», το  νομοσχέδιο ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες.

Συγκεκριμένα

  • Με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό. Μέσω της υπέρβασης οκταώρου (χωρίς πρόσθετη αμοιβή για υπερεργασία, υπερωρία) και των ατομικών συμβάσεων ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και επιχειρείται η ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου.
  • Επιχειρείται η σαφής υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Με τη νέα ρύθμιση, αν δεν υπάρχει συλλογικός φορέας εκπροσώπησης των εργαζομένων της επιχείρησης ή δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ αυτού και του εργοδότη, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με συμφωνία εργοδότη εργαζομένου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).
  • Προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης.
  • Διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών. Διευρύνεται δηλαδή το δικαίωμα των εργοδότη να απολύει προστατευόμενο συνδικαλιστή.
  • Οι ρυθμίσεις περί διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών, μια σαφώς αδόκιμη υποχρέωση εκ μέρους των συνδικάτων.
  • Θεσμοθετείται αυστηρότερο πλαίσιο κήρυξης και πραγματοποίησης των απεργιών, που ουσιαστικά οδηγεί στον σαφή περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, ενώ προστίθεται διάταξη περί «Αστικής ευθύνης συνδικαλιστών» σύμφωνα με την οποία τόσο οι συνδικαλιστές όσο και η συνδικαλιστική τους οργάνωση θα έχουν αστική ευθύνη, με αποτέλεσμα τον σαφή περιορισμό του συνδικαλιστικού δικαιώματος.
  • Καταργείται το ΣΕΠΕ που ουσιαστικά ήλεγχε τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και προβλέπεται η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, με λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Οι επιχειρήσεις ραδιοφωνίας τηλεόρασης δεν λογίζονται πλέον ως κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αφαιρείται το πλεονέκτημα της μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία του ΟΜΕΔαλλά και να υποβαθμίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

Το σύνολο των εργαζομένων απορρίπτει το νομοσχέδιο που πλήττει ακόμη και τα τελευταία κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, στηρίζοντας την αυτονομία του ΕΔΟΕΑΠ και των ΕΤΑΣ-ΤΕΑΣ.

Τα Δ.Σ. των Ενώσεων, υπογραμμίζουν εν μέσω της  συνεχιζόμενης  υγειονομικής κρίσης, με την επιδείνωση των καθημερινών προβλημάτων και της αβεβαιότητας για κάθε εργαζόμενο, τη σημασία της συλλογικής αλληλεγγύης και της μάχιμης εγρήγορσης απέναντι στις συνέπειες που φέρνει αυτή η «χαριστική βολή» αποδόμησης των δικαιωμάτων μας.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ

καλούν όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία της 10ης Ιουνίου

και τον κλάδο της ενημέρωσης σε αγωνιστική ετοιμότητα

Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας, της  Ισότητας,  της Δικαιοσύνης, με απώτερο σκοπό την Ελευθεροτυπία, την αξιόπιστη κι ελεύθερη Ενημέρωση, με κανόνες δεοντολογίας, αξιοπιστίας και πλουραλισμού.

 Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν την απεργία καθώς και οι συνάδελφοι που καλύπτουν την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

                  ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

 

ΑΝΑΠΟΔΑ

 

Μαϊ. 28, 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αύριο, Πέμπτη 27/05/2021 στις 11:30 θα συγκληθεί συμβούλιο στο Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ.Αύριο λοιπόν θα συνεχιστεί η άθλια  και παρελκυστική τακτική του περιβόητου προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ Καπάκου και της παρέας του  για το θέμα που αφορά εργαζόμενους προς συνταξιοδότηση και που δεν έχουν συμπληρώσει εκ των πραγμάτων, τις 1500 ημέρες ασφάλισης (εργασίας)  στο ταμείο, όπως απαιτείται,  προκειμένου να συνεχίσουν και ως συνταξιούχοι να  έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ίδιο φορέα.

Για άλλη μια φορά αυτό το θέμα τέθηκε με δόλο τελευταίο στην ημερησία διάταξη, μετά από πλειάδα θεμάτων ήσσονος σημασίας και μεγάλης διαδικασίας , ώστε και πάλι να μη προλάβει να μπεί για συζήτηση.

Η ίδια τακτική και η ίδια μπόχα  εδώ και πολύ καιρό , ειδικά από τότε που

βγήκε στον αφρό η αλήθεια και σταμάτησε η παραπληροφόρηση και η απόκρυψη της πρότασης που δίνει  λύση στο πρόβλημα. Μια λύση που  βγάζει από το άγος της  ανασφάλειας  τους συναδέλφους  μας , εκείνους δηλαδή που  έδωσαν  το αίμα και τον ιδρώτα τους για δεκαετίες και απαιτούν τώρα από τον Καπάκο και την ομάδα του, να τους  αντιμετωπίζει με την αξία  που τους πρέπει κι όχι ως  άχρηστα «βαρίδια».

Γνωρίζουμε ότι μέλη του Δ.Σ. ζητούν επιτακτικά να συζητηθεί αυτό το θέμα πρώτο (έχει κατατεθεί και πρόταση), ώστε να πέσουν οι μάσκες αλλά ποιος τους ακούει.

Ζητάμε εδώ και τώρα να λάβει τέλος αυτός ο εμπαιγμός των εργαζομένων – ασφαλισμένων  του ταμείου και να δοθεί μια έντιμη και ντόμπρα λύση και καλούμε τα μέλη του Δ.Σ. να πάρουν καθαρή θέση, να σταματήσει επιτέλους η ταλαιπωρία και η κοροϊδία  των ενδιαφερόμενων συναδέλφων μας  ασφαλισμένων από έναν ανεκδιήγητο και ανερμάτιστο πρόεδρο, που διαρκώς εφευρίσκει  φτηνά κόλπα  προκειμένου να μην λυθεί ποτέ το πρόβλημα.

Είναι ώρα ν’ αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του χωρίς υπεκφυγές και χωρίς δικαιολογίες που έχουν ως  αφορμή τις ανεύθυνες και προβοκατόρικες ενέργειες  κάποιων, για  να οδηγείται τεχνητά η σχετική συζήτηση  στις καλένδες, ενώ στην… ημερησία διάταξη να επικρατεί  η ψευδολογία η παραφιλολογία, η παραπληροφόρηση και ο εμπαιγμός.

Οι   θεμελιώδεις συνταγματικές  αρχές  της ισότητας και της αναλογικότητας με βάση τον επιδιωκόμενο σκοπό  αφορούν αποκλειστικά   και   μόνο   την   κατηγορία   των   υποχρεωτικά υπαχθέντων  στον  ΕΔΟΕΑΠ και για  αυτό  είναι  αναγκαία  η  θέσπιση ειδικής νομοθετικής μεταβατικής διάταξης, η οποία προτείνεται να έχει ως   εξής:   «12.   Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται αναλογικώς και στον ΕΔΟΕΑΠ αποκλειστικά και μόνο για τις επαγγελματικές κατηγορίες ασφαλισμένων που υποχρεώθηκαν σε αλλαγή του ασφαλιστικού φορέα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 4498/2017.

Η παραπάνω πρόταση έχει κατατεθεί στο ΔΣ  ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ  ΟΜΟΦΩΝΑ  ΓΙΑΤΙ  ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, η «συστρατευμένη στην κοινή αντίληψη» ηγεσία του ΕΔΟΕΑΠ εμμονικά, αυταρχικά, αντισυναδελφικά, και εγωιστικά, δεν ενδιαφέρεται για το δίκαιο που περιέχεται σε αυτήν αλλά το ποιος έκανε την πρόταση και πετάνε το θέμα στις καλένδες μιλώντας για λύση μετά τις εκλογές κλπ, αδιαφορώντας για το μέλλον στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη  των συναδέλφων μας.

Στα πλαίσια αυτής της  «Ερντογανικού τύπου» αντίληψης περί δικαίου και διοίκησης, ζήτησαν από δικηγόρο γνωμοδοτικό σημείωμα που έλαβαν μάλιστα αυθημερόν, το οποίο φυσικά  απέκρυψαν γιατί δεν ικανοποιούσε τα σχέδια τους, συνεχίζοντας ωστόσο να επικαλούνται αυτή τη φορά την γνώμη της νομικής υπηρεσίας  του ταμείου  η οποία φυσικά είναι οργανικά υπό τις εντολές τους.

Ίδια τακτική όπως τότε που με εισήγηση Καπάκου απολύθηκε γιατρός που υπηρετούσε, ο οποίος δικαιώθηκε δυο φορές δικαστικά και τώρα καλείται ο… ΕΔΟΕΑΠ να πληρώσει με δεκάδες χιλιάδες ευρώ (δικά μας λεφτά), τις εμμονές και τις αντεργατικές – αντιδημοκρατικές ενέργειες του προέδρου του.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Τρία χρόνια πέρασαν από τις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ τον Μάϊο του 2018, τότε που το 1/4 (!)  των εγγεγραμμένων μελών (4.721 από τους 17.800) ανέδειξε στην προεδρία τους θεωρητικά «ιδεολογικούς αντιπάλους» (Καπάκος –ΣΥΡΙΖΑ, Αντωνιάδου – ΝΔ), οι οποίοι για τις ανάγκες της εξουσίας «συστρατεύθηκαν στην κοινή αντίληψη» (όπως έλεγαν προεκλογικά) για τη σωτηρία του ταμείου. Τρία χρόνια μετά, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και στα ιδιωτικά ΜΜΕ, που με την είσοδό τους έσωσαν το ταμείο (δεδομένου ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση ήταν και είναι ο κύριος και ασφαλέστερος χρηματοδότης  του ΕΔΟΕΑΠ) και ειδικά  αυτοί που πρόκειται να βγούν  σύντομα στην σύνταξη, βλέπουν ότι οι «συστρατευμένοι στην κοινή αντίληψη» (περί καρέκλας) δεν ήθελαν ποτέ τους ίδιους αλλά τις εισφορές τους, και βιάζονται να τους  πετάξουν σαν την τρίχα από τη ζύμη μόλις πάρουν τη σύνταξή τους, στέλνοντάς τους πίσω στον ΕΦΚΑ.

Δεν συζητούν ούτε κάν να μειωθεί στα 1.000 «ένσημα» το όριο που χρειάζονται για να παραμείνουν στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη του ΕΔΟΕΑΠ, στον οποίο μπήκαν χωρίς να τους ρωτήσει τότε κανείς «συστρατευμένος».

Η ΠΟΣΠΕΡΤ σε αντίθεση με τους «συτρατευμένους» της παλάντζας και τους παρατρεχάμενούς τους του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που όψιμα για προβοκατόρικους λόγους και σχεδιασμούς παριστάνουν τα «λιοντάρια», διαχρονικά αρνείται να απεμπολήσει  τις θεμελιώδεις αξίες, που ορίζουν τους συνδικαλιστικούς της αγώνες, αυτές δηλαδή τις αξίες που περιέχουν την έννοια της  διεκδίκησης, της ισονομίας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και γι αυτό δεν υποχώρησε στις πιέσεις εκείνων που μας ήθελαν νεροκουβαλητές στην κατασκευή ενός βολικού για το «σύστημα»  Δ.Σ  στον ΕΔΟΕΑΠ. Ενός Δ.Σ  κομμένου και ραμμένου στα μέτρα των συμφερόντων αφενός μιας ανίερης και πολιτικά ετερόκλητης συνδικαλιστικής  λυκοσυμμαχίας, αφετέρου των ιδιοκτητών ΜΜΕ, των «νταβατζήδων» κατά  την Καραμανλική «ρήση», που με τις δικές τους «ευλογίες» απέκτησαν και καρέκλα στο Δ.Σ του ταμείου με δικαίωμα μάλιστα άσκησης «βέτο».

Τόσο ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κ. Καπάκος της «αριστεράς» όσο και οι «συστρατευμένοι» με αυτόν και την κ. Αντωνιάδου της «δεξιάς», μετά από τρία  χρόνια ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και βρέθηκαν ελλιπέστατοι σε ότι αφορά τουλάχιστον τη διοίκηση αυτού του ταμείου που χρηματοδοτούμε όλοι μας.

Ξέχασε ο κ. Καπάκος  ότι εξελέγη όχι  ως επικεφαλής της «Συσπείρωσης δημοσιογράφων- Δούρειος τύπος» αλλά  ως συστρατευμένος σε μία ομάδα «δούρειων τύπων» και  επαίρεται ως «παραταξιάρχης» σε ανακοίνωσή του  ότι τάχα είναι  διοίκηση κοινής αποδοχής, όμως εδώ και μήνες δρα παραπλανητικά, προβοκατόρικα (με ορίζοντα τις εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ τάζοντας σαν νέος Μαυρογιαλούρος)  και  σκόπιμα δεν ασχολείται με  το θέμα που καίει τους συναδέλφους μας στην ΕΡΤ και στον ιδιωτικό τομέα που υποχρεώθηκαν σε αλλαγή του ασφαλιστικού φορέα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 4498/2017 και την αναλογική εφαρμογή των διατάξεων   του άρθρου 26 του Ν. 4670/2020 στον ΕΔΟΕΑΠ έτσι ώστε να θεραπευθεί η όποια δημιουργούμενη αδικία και ανισότητα δημιουργείται από την εξαίρεση του ΕΔΟΕΑΠ στην ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη μετά τη συνταξιοδότησή τους (άρθρο 26 Ν. 4670/2020).

Ήξερε για το «πρόβλημα» του Φουρθιώτη να βγάλει διαπίστευση και  του έβγαλε άψε σβήσε βεβαίωση ότι είναι ασφαλισμένος, ήξερε για θέματα που αφορούν  στην προστασία των «προσωπικών του δεδομένων» που τάχα υπήρχαν στην επιστολή του προς την «συστρατευμένη» με τον κ. Καπάκο πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, ήξερε ότι κυκλοφορούσε με πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ, όμως δεν ήξερε ότι θα αποκαλυφτεί η αλήθεια γρήγορα και ότι θ’ αναδεικνυόταν ως ο κύριος υπεύθυνος για τη μη λύση στ’ αντικειμενικό πρόβλημα που δημιουργείται στους συναδέλφους μας, στις επαγγελματικές   κατηγορίες ασφαλισμένων που υπήχθησαν υποχρεωτικά στον ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή στους τεχνικούς, διοικητικούς υπαλλήλους και στις καλλιτεχνικές ειδικότητες, κλπ… και όχι αυτούς που ανέκαθεν υπάγονταν σε αυτόν  και οι οποίοι ούτως ή άλλως συγκεντρώνουν ή πρόκειται να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη σύμφωνα με το νόμο προϋπόθεση της ασφάλισης κατά τα τελευταία πέντε έτη στον ΕΔΟΕΑΠ.

Ήξερε να κάνει μείωση στο εφάπαξ των δικαιούχων από τον ΕΔΟΕΑΠ αφού προηγουμένως είχε εισπράξει το δικό του χωρίς περικοπή.

Ήξερε ο πολυθεσίτης πρόεδρος να εισπράξει αναδρομικά το σοβαρό ποσό της μηνιαίας αποζημίωσής του ΕΔΟΕΑΠ για να πάρει αυτοκίνητο, ανακαλώντας προηγούμενη απόφαση κλπ.

Ήξερε να διασπά το μέτωπο των εργαζομένων στα ΜΜΕ στις 06/05/2021 (μητέρα των μαχών) και να συστρατεύεται για απεργία την ημέρα… της αργίας! 04/05/2021

Είμαστε περήφανοι που δεν είχαμε, δεν έχουμε ούτε πρόκειται ποτέ να έχουμε σχέση με πρόσωπα  που  δίνουν μεγαλύτερη σημασία  στο πως  θα εξυπηρετηθούν  οι κάθε λογής  «Φουρθιώτηδες» από το να ασχοληθούν  με την «πλέμπα»  των ασφαλισμένων εργαζόμενων στην ΕΡΤ και στον ιδιωτικό τομέα  που πρόκειται να βγούν στη σύνταξη. Είμαστε περήφανοι γιατί δεν πήγαμε ποτέ σε δικαστήρια για να υπερασπιστούμε  κατηγορούμενους εργοδότες, αλλά για να τους καταγγείλουμε για όσα έκαναν εις βάρος του δημοσίου ή των εργαζόμενων, δεν συμμετείχαμε σε πάρτυ με μπόνους, δεν είμαστε μάρτυρες υπεράσπισης διοικήσεων της ΕΡΤ που κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις, δε συμμετέχουμε  άτυπα (…) σε  επιτροπές προμηθειών κλπ.

Είμαστε περήφανοι που δεν επιλέγουμε το δρόμο των «σεμιναρίων» και του εργοδοτικού savoir vivre για να υπερασπιστούμε  την ελευθερία του τύπου και τα δικαιώματα των εργαζόμενων αλλά τον συνδικαλιστικό δρόμο της διεκδίκησης και της σύγκρουσης με όσους τα προσβάλλουν, με όσους θέλουν μια κοινωνία υποταγμένη, σιωπηλή εγκλωβισμένη στην απελπισία και την κατάθλιψη.

 

Απρ. 27, 2021
Αντικρουόμενα τα όσα ακούμε για τον ΕΔΟΕΑΠ λίγους μόνο μήνες πριν τις εκλογές.
Ο Ανάποδος, κάνοντας πάντα αυτό που ξέρει καλύτερα δηλαδή ρεπορτάζ, "παρεισέφρησε" στο κτίριο του Οργανισμού για να δει από κοντά τι συμβαίνει.
1. Ο ΕΔΟΕΑΠ, όπως τον ξέραμε, δεν είναι ίδιος.
Νέα ιατρεία στο ισόγειο, αναμορφώσεις, τοίχοι και το κυλικείο...στον πρώτο όροφο, άνθρωπος να μην το βλέπει! 
Τα νέα ιατρεία στο ισόγειο, 2x3 καμαρούλες μια σταλιά που λέει και το γνωστό άσμα, με παράθυρο με θέα προς το δρόμο...
Θέα δηλαδή για τους περίοικους που περιμένουν πότε κάποιος γιατρός θα ανοίξει κανένα παράθυρο για να κάνουν μπανιστήρι.
Άντε να γδυθείς...
2. Στο τηλεφωνικό κέντρο γίνεται ένας μικρός χαμούλης!
Το είχαμε διαπιστώσει και κατ' ιδίαν, αφού μάταια προσπαθούσαμε επί δίωρο να βγάλουμε γραμμή.
Δια ζώσης διαπιστώσαμε πως χρέη τηλεφωνητή κάνει και ο γυμναστής μας, τώρα που λόγω πανδημίας το γυμναστήριο δε λειτουργεί.
3. Δεν μπορέσαμε να μην παρατηρήσουμε μία ασυνήθιστη ένταση και να ακούσουμε στους διαδρόμους για ελέγχους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά κι από το Υπουργείο Εργασίας.
Και εδω να πουμε οτι συμφωνα με τις λιστες του Γεν. Λογιστ. του Κρατους ο ΕΔΟΕΑΠ ανηκει στους Ασφαλιστικους Οργανισμους Υποχρεωτικης Ασφαλισης ,
Αρα ειναι Δημοσιου Συμφεροντος με την ευρεια εννοια .
Το 2019 η Eurostat μας κατεταξε στους φορεις της Γενικης Κυβερνησης.
Στο πρακτικο αναφερονται και τα ονοματα  ( Καπακος και αλλοι )των συμετασχοντων στη συναντηση. 
Εμεις λεμε καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται, αλλά αντιληφθήκαμε πως κάποιοι φοβούνται και μάλιστα πολύ.
4. Στο παλιό κτίριο της Ορμινίου κάποιοι υπάλληλοι δεν βιάζονται να έρθουν!
Γύρω στις 11.30 είδαμε μία κυρία να μπαίνει στο κτίριο με το καφέ της και ύφος 100 και βάλε καρδηναλίων.
Μάθαμε πως είναι τομεάρχης και αυτή είναι απλώς η ώρα που συνήθως έρχεται στον Οργανισμό.
Να γιατί πάνω από 600 συντάξεις και εφάπαξ εκκρεμούν! 
Και στο κτίριο αυτό έχουν γίνει κατασκευαστικά έργα κι απ' ότι μαθαίνουμε θα γίνουν κι άλλα γιατί μελέτη πυρασφάλειας δεν υπήρχε για τους πάνω ορόφους.
Θα μπουν πυράντοχες πόρτες, θα γίνουν σκάλες διαφυγής κλπ.
Εξπέρ απ οτι μαθαμε σε αυτόν τον τομέα είναι ο κύριος Γενικός Διευθυντής που όπως ακούμε και όταν ήταν διοικητής στο Σισμανόγλειο είχε κάνει κι εκεί μελέτη πυρασφάλειας αντικαθιστώντας όλους τους πυροσβεστήρες και κάνοντας ξανά μελέτες κλπ κλπ...
5. Μάθαμε από ασφαλισμένους πως οι εξόφληση των αποδείξεων αργεί έως και τρεις μήνες , αν και λεφτά υπάρχουν, εκτός αν πας στο γραφείο του κυρίου Γενικού Γραμματέα και τον πείσεις πως θα τον ψηφίσεις στις εκλογές!
Αυτό είναι το γρηγορόσημο!!!!
Όπως επίσης μαθαμε . αν δεν έχεις ακολουθήσει τους κανόνες έκδοσης εισιτηρίων για νοσηλεία ή παραπεμπτικού για εξετάσεις, με μία επίσκεψη ή ένα τηλέφωνο στα μέλη του προεδρείου ή της προέδρου της ΕΣΗΕΑ που εξακολουθεί να διοικεί και τον ΕΔΟΕΑΠ... στο εγκρίνουν κατ' εξαίρεση!
Και είναι πολλές οι εξαιρέσεις για τους ημέτερους!
Αν όμως δεν έχεις μπάρμπα στην κορώνη, μην κάνεις τον κόπο γιατί μπορεί να μην δεχτούν καν το αίτημά σου οι υπάλληλοι!
6. Για τον Μένιο δε μάθαμε πολλά, πλην του ότι ο ΕΔΟΕΑΠ έχει πληρώσει μέρος της νοσηλείας του σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, ενώ ο ελεγκτικός μηχανισμός του Οργανισμού είχε ενημερώσει πως δεν πρέπει να εγκριθεί η νοσηλεία.
Τον κράτησαν γιατί φώναζε πως πρέπει να νοσηλευτεί πάσει θυσία...άρα γιατί να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι ένα καπρίτσιο;
6α).  Εδω να σταθουμε λιγο για καφε ( αλλα οπως ειπαμε το κυλικειο εκανε φτερα απο το ισογειο ) και να δουμε το θεμα που προεκυψε με την Βεβαιωση στον Φουρθιωτη.
Πριν την αλλαγη του Καταστατικου ο ΕΔΟΕΑΠ ειχε μονο Δημοσιογραφους οποτε δεν υπηρχε θεμα εκδοσης βεβαιωσης ασφαλισης γιατι ολοι ηταν δημοσιογραφοι μελη της ΕΣΗΕΑ. 
Μετα ομως την αλλαγη του Καταστατικου στον ΕΔΟΕΑΠ εχουν μπει ολοι οσοι εργαζονται στα ΜΜΕ απο οδηγους ελικοπτερου μεχρι κομωτες.
Οποτε ο ΕΔΟΕΑΠ δεν μπορει να εκδιδει βεβαιωσεις με υποσημειωση " για διαπιστευση σε Υπουργειο" γιατι πλεον δεν ειναι αποδεικτικο στοιχειο οτι ειναι δημοσιογραφος .
 
Περιμένουμε εξηγήσεις
 
7.Εσωτερικός έλεγχος δεν υπάρχει.
Αποφασίζει λέει το προεδρείο τους ελέγχους που θα γίνουν ( ο ελεγχόμενος είναι δηλαδή κι ελεγκτής ταυτόχρονα), αλλά αυτόν τον καιρό ανακαλύψαμε πως η υπάλληλος που έχει οριστεί στη θέση αυτή παραπονείται καθημερινά ότι δεν της έχουν δώσει κάτι να ελέγξει.
8. Κάτι μάθαμε για εθελούσιες εξόδους και ασφαλισμένους που ήθελαν να μείνουν στον ΕΔΟΕΑΠ ασφαλισμένοι για πάντα με ελάχιστα χρόνια, αλλά .... δεν τους εκατσε.
Κλαίει μαθαμε για τα ψηφαλάκια που έχασε μέλος του ΔΣ εκ της ΕΡΤ προερχόμενο, γιατί είχε τάξει πως θα βρει τρόπο να κάνει τη δουλειά.
9. Την ίδια ώρα, τα εφάπαξ δεν είναι εφ άπαξ...αλλά εφδόσεις!
Σε διμηνιαίες δόσεις το εφάπαξ, γιατί δεν υπάρχει ταμειακό διαθέσιμο απ' ότι φαίνεται, αν και ο πρόεδρος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του  πως λεφτά υπάρχουν, απλά, κάποια από τα λεφτά είναι....  κτίρια .... και δεν μπορεί να τα μοιράσει στους δικαιούχους!
10. Ο οδοντίατρος που είχε απολύσει η κυρία πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και οι φίλοι της, χωρίς καμία εξήγηση, κέρδισε και το εφετείο κι επιστρέφει στο Ταμείο.
Το γινάτι κόστισε κάπου 50.000 ευρώ στους ασφαλισμένους (εμείς πληρώνουμε δυστυχώς) κι απ' ότι μάθαμε την απόφαση αυτή θα χρησιμοποιήσουν κι άλλοι γιατροί που διώκονται επειδή είχαν μία συμπάθεια στο προηγούμενο καθεστώς διοίκησης!
 
Ελπιζουμε για το καλο του ΕΔΟΕΑΠ κατι να αλλαξει. 
 
Έπεται συνέχεια γιατι ο Αναποδος κανει ρεπορταζ ( αυτο δεν αρεσει σε καποιους ) καθε μερα .
 
ΑΝΑΠΟΔΟΣ