Αναποδες στροφες

Αυγ. 2, 2020

ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΟΒΟΥΝ ΔΩΡΑ ΕΟΡΤΩΝ – ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΚΟΥΣ
Νέες περικοπές στις συντάξεις
φέρνει το κόλπο με τα αναδρομικά!..
Του Δημήτρη Ι. Τσαλαπάτη
Μέλους ΔΣ της ΕΣΗΕΑ π. Προέδρου ΠΟΕΣΥ

Τρεις υπουργοί προκαλούν, αν δεν διαπράττουν, δήμευση ή συνεργούν με τον ΕΦΚΑ σε υπεξαίρεση για τα δώρα και τους τόκους των αναδρομικών από τις μη νόμιμες περικοπές των συντάξεων.
Ταυτόχρονα όμως αλλοιώνουν ακόμη και την αμφιλεγόμενη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ που με την πιλοτική δίκη θέλησε να περιορίσει μόνο σε 11 μήνες ( 2015-2016) τις υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ παρόλο ότι έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων για ΟΛΗ την περίοδο 2013-2018.
Βέβαια οι διεκδικήσεις του κόσμου της τρίτης ηλικίας σε αρκετές περιπτώσεις συνεχίζονται και θα απασχολήσουν και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια . Με την τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι κ. Χ.Σταϊκούρας και Ν. Βρούτσης μετά από την επεξεργασία της από τον καθηγητή-υπουργό Επικρατείας και η οποία υπερψηφίσθηκε ΜΟΝΟ από την πλειοψηφία που πλαισιώνει την κυβέρνηση πλήττεται βάναυσα ακόμη και η ελάχιστη προσδοκία της περιουσίας ( 2ο πρωτόκολλο ΕΣΔΑ). Καταργούνται εκ νέου τα στοιχειώδη δώρα εορτών και η άδεια αναψυχής που οφείλονται να καταβληθούν αναδρομικά αλλά ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ και στο διηνεκές σε όλους τους συνταξιούχους (ΣτΕ 2287/2015). Επιδιώκεται επίσης να διαγραφούν οι τόκοι όσων έχουν προσφύγει αλλά ευτυχώς υπάρχουν αντίθετες δικαστικές αποφάσεις.
Ιδιαίτερη όμως είναι η αίσθηση από την εκκωφαντική σιωπή της Προεδρίας της Δημοκρατίας για ένα τόσο σοβαρό πολιτειακό και κοινωνικό ζήτημα.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση δικηγορικών συλλόγων της χώρας, του ΤΕΕ, Επιστημονικών Συλλόγων όπως και της πολιτικής σύμπραξης ( Σύριζα-ΝΔ) που διοικεί τα τελευταία χρόνια την ΕΣΗΕΑ.


Η νομοθετική ρύθμιση που προήλθε από την τροπολογία της κυβέρνησης παρέχει εξουσιοδότηση για την έκδοση υπουργικής απόφασης προκειμένου:
1. Ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης,
(ν4051/12 αρ.6 παρ 1 ΚΑΙ ν. 4093.2012 ΙΑ περ.1 ) Δεν γίνεται όμως ουδεμία αναφορά στα δώρα εορτών και επίδομα άδειας ( ν 4093/12 ΙΑ 6 περ.3).

2. Το μεγάλο κόλπο λοιπόν με το οποίο επιδιώκεται να ΜΗΝ πληρωθούν τα δώρα αλλά και στο εξής να καταργηθούν γίνεται με την παράγραφο 3 της διάταξης.
Δηλαδή χωρίς να προβλέπεται από την τροπολογία η καταβολή των δώρων αποσβέννυνται οι αξιώσεις ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ για την καταβολή των δώρων τους !
Κατά το άρθρο όμως 416 του Αστικού Κώδικα απόσβεση ενοχής ( οφειλής) επέρχεται με την καταβολή της οφειλής.
Προφανώς η μηχανή που έχει στηθεί με την τροπολογία αποσκοπεί σε άφεση χρέους ( 454 ΑΚ) , ώστε αφού αναλογούν κάποια αναδρομικά στο συνταξιούχο αυτός θα τα δικαιούται, εφόσον αποδεχτεί ότι εξοφλείται και για όσα δεν θα εισπράξει ( δώρα, τόκοι, μεγαλύτερες διαφορές κλπ).
Εκτός όμως από το κούρεμα με την ψιλή στα αναδρομικά και τα δώρα που περικόπτονται με αυτή τη….. δημοκρατική διαδικασία τα υπόλοιπα χρήματα που θέλει να επιστρέψει η κυβέρνηση δεν είναι ακατάσχετα συνεπώς συμψηφίζονται ή παρακρατούνται με οφειλόμενα.
Από τον Βρούτση στον Κατρούγκαλο λοιπόν και πάλι μία από τα ίδια…

πηγη## ked pres

ΑΝΑΠΟΔΑ

 

 

 

 
Ιουν. 25, 2020

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, παρακολουθεί την συνεχιζόμενη παρουσίαση από τα ΜΜΕ της γνωστής υπόθεσης με το βιτριόλι, που δυστυχώς, πέρα από το ειδησεογραφικό μέρος, το θέμα επεκτείνεται και σε στοιχεία των εμπλεκομένων που ανάγονται σε λεπτομέρειες, οι οποίες αγγίζουν αν δεν παραβιάζουν τον χώρο των προσωπικών δεδομένων.

Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τη φερόμενη ως δράστιδα, αλλά και για το θύμα, με ακατάσχετες και συνεχείς αναφορές, που πέρα από τον κορεσμό, εκφεύγουν από τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Δυστυχώς, η ίδια αντιδεοντολογική πρακτική, ακολουθείται και στην υπόθεση της απαγωγής της ανήλικης στη Θεσσαλονίκη. Το ΕΟΔ έχει προ ημερών με ανακοίνωσή του επισημάνει, ότι είναι αντιδεοντολογική και παράνομη η παρουσίαση της φωτογραφίας, χωρίς σκίαση, καθώς και η αναφορά στο όνομα και σε λεπτομέρειες που τροφοδοτούν την περιέργεια, χωρίς να εξυπηρετούν την ενημέρωση. Το κατοχυρωμένο διεθνώς δικαίωμα του παιδιού στην ιδιωτικότητα, πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστό, ώστε να αποτρέπονται οι επιπτώσεις στην ψυχολογία του, την εκπαίδευση και τη ζωή του.

Ως προς την φερόμενη δράστιδα της δεύτερης υπόθεσης, ισχύουν όσα προαναφέρονται και στην πρώτη. Οι λεπτομέρειες προσωπικού χαρακτήρα και η υπέρμετρη καθημερινή ενασχόληση, που εκφεύγει από τον ειδησεογραφικό χαρακτήρα, είναι πέρα από τη δεοντολογία.

Υπάρχουν θεσμοθετημένες διατάξεις που προστατεύουν τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου.

Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η εκδίκαση σε κάθε υπόθεση και η τελική κρίση ανήκει στα Δικαστήρια, και είναι ανεπίτρεπτο να επιχειρείται να υποκατασταθούν, χάριν εντυπώσεων και τηλεθέασης με τις γνωστές «τηλεδίκες» που υποβαθμίζουν και εκτρέπουν το δημοσιογραφικό μας ρόλο.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας

της ΕΣΗΕΑ

ΑΝΑΠΟΔΑ

Ιουν. 23, 2020

 

Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Υπόψη Μ. Αντωνιάδου – Σ. Καπάκου

Η τηλεδιάσκεψη την οποία μας ανακοινώσατε ότι θέλετε να πραγματοποιήσετε με τον ΓΓ του Σύριζα κ. Π. Σκουρλέτη, θεωρώ ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε απευθείας μετάδοση μέσω διαδικτύου για να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη τι ακριβώς συμβαίνει.

Με  όρους όμως  και προϋποθέσεις που να αποτελούν εγγυήσεις για ένα  δημόσιο πολιτικό διάλογο με όλους και για όλα.

Σας κοινοποιώ και την ανακοίνωση της Κίνησης Επαγγελματιών δημοσιογράφων ,ως αφετηρία για τη δημόσια αυτή συζήτηση με την επιφύλαξη να καταθέσουμε και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

πιγη ## Τυπολογιες

ΑΝΑΠΟΔΑ

 

Δ. Ι. Τσαλαπάτης

 

Ιουν. 10, 2020
10/6/2020
 
Προς Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ
 
Αξιότιμοι συνάδελφοι,
Δημοσιεύτηκε χθες 9/6 η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην ερώτηση που είχε κατατεθεί στις 29/4 από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των Μέσων που συμμετέχουν στην καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» για την ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία Covid-19 και πιο συγκεκριμένα για τους λόγους αποκλεισμού της εφημερίδας Documento και του σάιτ documentonews.gr.
Στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει:
«Η καμπάνια αυτή ξεδιπλώθηκε στο σύνολο των κατηγοριών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με σκοπό η διάχυση και διείσδυση των μηνυμάτων της εκστρατείας να είναι η κατά το δυνατόν ευρύτερη και αποτελεσματικότερη, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέσα αυτά λειτουργούν πληρώντας κριτήρια αντικειμενικότητας και αμεροληψίας και τηρώντας τις αρχές της ηθικής και δεοντολογίας, συνεκτιμώμενης της αξιοπιστίας των μέσων αναφορικά με τη μη αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων (fake news) και τη μη πρόκληση σύγχυσης στο κοινό.
Τα ΜΜΕ που συμμετείχαν στην εκστρατεία καθορίστηκαν με την εφαρμογή τέτοιων αντικειμενικών, ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων, και πάντα σε σχέση το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εγκυρότητας της εκστρατείας και την προστασία της ασφάλειας των πολιτών.
Ως εκ τούτου, ουδέποτε τέθηκε ως κριτήριο αποκλεισμού από την εκστρατεία η πολιτική τοποθέτηση ενός Μέσου. Αντίθετα, συμμετείχαν μέσα ενημέρωσης που δεν είναι φίλα προσκείμενα στην Κυβέρνηση ασκώντας συνεχώς έντονη κριτική στο έργο της. Ενδεικτικά αναφέρουμε Μέσα όπως η Αυγή, η Εφημερίδα των Συντακτών, ο Ριζοσπάστης, ο Δρόμος της Αριστεράς, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ κ.α.».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ομολογεί ότι πράγματι υπάρχουν ΜΜΕ τα οποία αποκλείστηκαν από την καμπάνια, με κριτήρια «αντικειμενικότητας», «αμεροληψίας», «αξιοπιστίας», «ηθικής» και τήρησης της «δεοντολογίας», τα οποία μάλιστα εισάγει αυθαίρετα χωρίς κανένα νόμιμο έρεισμα εφόσον δεν γίνεται αναφορά σε αυτά στις σχετικές ΚΥΑ. Σας αποστέλλω τον πλήρη αναλυτικό κατάλογο των 1.232(!) Μέσων που συμπεριλήφθηκαν στην καμπάνια, ώστε να μπορέσει και ο ουδέτερος και καλόπιστος παρατηρητής να εκτιμήσει πώς εφαρμόζονται στην πράξη αυτά τα υψηλά κριτήρια.
Στην πραγματικότητα αυτό που δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ότι η εκτελεστική εξουσία είναι αρμόδια να κρίνει το δημοσιογραφικό έργο, πραγματοποιώντας πλήρη αντιστροφή και καταργώντας ουσιαστικά τον ρόλο της δημοσιογραφίας ως μέσο ελέγχου της αυθαιρεσίας της εξουσίας εν γένει. Επιπλέον, οι μομφές αυτές στρέφονται άμεσα και κατά των δημοσιογράφων που εργάζονται στο Μέσο καθώς πλήττουν και τη δική τους αξιοπιστία και κύρος. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για κραυγαλέο δείγμα νοοτροπίας ολοκληρωτισμού και χειραγώγησης του Τύπου που υπερβαίνει το κομματικό πεδίο και αφορά τον δημοσιογραφικό κλάδο στο σύνολό του. Ουσιαστικά πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθεροτυπίας.
Στο πλαίσιο της υποχρέωσής της να προστατεύει την ανεξαρτησία στην άρθρωση δημοσιογραφικού λόγου, η ΕΣΗΕΑ οφείλει να καταδικάσει απερίφραστα τις κυβερνητικές προσπάθειες για έλεγχο του Τύπου, όποια προβιά κι αν ενδύονται.
 
ΥΓ. Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσης/καταγγελίας μου προς την Ένωση και προς περαιτέρω τεκμηρίωσή της, σας αποστέλλω και δύο συνδέσμους από ρεπορτάζ του Documento.
Ο πρώτος αφορά χρηματοδότηση σε blogspot του Μένιου Φουρθιώτη το οποίο είχε μηδενικές δημοσιεύσεις προ της καμπάνιας και συνολικά μόλις δύο(!) δημοσιεύσεις. Ο δεύτερος αφορά τη χρηματοδότηση Μέσου που ανήκει στον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος συνειδητά και κατ' επανάληψη διασπείρει fake news με κερδοσκοπικούς στόχους. Και μιλάμε μόλις για δύο από τα 1.232 Μέσα!
Είμαι βέβαιος ότι η δημοσιογραφική έρευνα θα καταδείξει πάμπολλες ακόμη περιπτώσεις χρηματοδότησης Μέσων οι οποίες θα καταδεικνύουν ακόμη περισσότερο ότι τα κριτήρια που επικαλείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περί "αξιοπιστίας", "αντικειμενικότητας", "αναγνωσιμότητας" και "μη διασποράς fake news" δεν είναι παρά προφάσεις για να δικαιολογηθούν ο κυβερνητικός έλεγχος στην ενημέρωση και τη δημοσιογραφία και η περιθωριοποίηση Μέσων μη αρεστών στην πολιτική εξουσία.
 
 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Απόλλων Λιακόπουλος
Εκπρόσωπος συντακτών Documento στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
 
ΑΝΑΠΟΔΑ
Μαϊ. 4, 2020

ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΔΑΛΙΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Τι θα πει δημοσιογράφος
κατέβα κι εσύ από το λεωφορείο

3 Μαΐου 2020 Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
«Είναι δικαίωμα, όχι μόνο των επαγγελματιών των Μέσων ενημέρωσης, αλλά του καθενός μας. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να επιτελούν το έργο τους ελεύθερα», τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, σε δήλωση που έκανε το βράδυ της Κυριακής, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου.

Με άλλοθι όμως την πανδημία στην Ελλάδα οι πρακτικές λογοκρισίας και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης αποτελούν, δυο μήνες τώρα, την κεντρική επιλογή στη στρατηγική της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του ιού. Πρόκειται για μελανή κηλίδα στην επέτειο, με την ΕΣΗΕΑ να αυτοκαταργείται.

Η εργοδοτική ασυδοσία καθιερώνεται ως δίκαιο του Τύπου και η διαπλοκή κάνει πάρτι με λάφυρο τις εργασιακές σχέσεις, τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Η Κυβέρνηση χορηγεί διαφημιστικά πακέτα και πολιτικό χρήμα πολύ σχολαστικά, για να εμπεδώσει ο λαός την ατομική του ευθύνη.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου διευθυντές Μέσων Ενημέρωσης όμως γνωρίζουν την « ασύμμετρη απειλή» από τους… γείτονες στα σύνορα του ΄Εβρου και από τον ιό που σκοτώνει.. Η πληροφόρηση δίνεται μια εβδομάδα πριν εκδηλωθούν από την πλέον επίσημη και υψηλή πηγή, που ζητάει, αν δεν απαιτεί, ….. αυτοσυγκράτηση σε πρωτοσέλιδα και δελτία ειδήσεων.!..
Οι εξελίξεις που μεσολαβούν είναι ραγδαίες:

-Στην Ελλάδα του κορωνοιού η καραντίνα ξεκινάει από την ενημέρωση, με την κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από το καθημερινό πάνελ του φόβου. Επιτρέπονται ΜΟΝΟ πέντε ερωτήσεις την ημέρα οι οποίες υποβάλλονται εγγράφως εκ των προτέρων για να ετοιμάσουν τις απαντήσεις τους για τις 6 το απόγευμα οι αρμόδιοι!.. Η τηλεοπτική μετάδοση μόνο με κάμερες της ΕΡΤ, που δίνει την εικόνα δωρεάν σε όλα τα δίκτυα ως ευγενική χορηγία, με πρόσχημα την αποφυγή συνωστισμού. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση συμμετέχει στη διαδικασία ως κέντρο της χειραγώγησης.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει όμως και για τα θέματα της οικονομίας και της αγοράς στα διάφορα υπουργεία. Οι διαπιστευμένοι συντάκτες «τρώνε» πόρτα διότι οι υπουργοί βγαίνουν μόνα στα κανάλια. Ας τα μάθουν κι οι δημοσιογράφοι από την τηλεόραση είναι η προχωρημένη άποψη.

-Καθιερώνεται , με πρόταση και της ΕΣΗΕΑ η αναστολή των συβάσεων εργασίας των δημοσιογράφων, οι οποίοι όμως υποχρεώνονται από τους εργοδότες να δουλεύουν από το σπίτι με τηλε-εργασία και χωρίς δικαίωμα υπογραφής στα κείμενα τους. Διότι απλά απαγορεύεται.

-H πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ- σύμπραξη Σύριζα με ακροδεξιά στοιχεία και άλλους- με ανακοίνωση της καταργεί την απρόσκοπτη πρόσβαση ΟΛΩΝ των δημοσιογράφων στις πηγές και στο ρεπορτάζ. Η ανακοίνωση-μνημείο στις 23 Μαρτίου 2020 λέει ύστερα από συμφωνία με την Αστυνομία: «Η ταυτότητα μέλους της Ένωσης δεν επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση(..!) όλων των μελών, παρά μόνο των δημοσιογράφων που εργάζονται και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης».
Ποιοι όμως εργάζονται, ποιοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή το καθορίζουν πλέον ΜΟΝΟ οι εργοδότες.

Η επόμενη φάση με αφετηρία την Πρωτομαγιά είναι η εκ περιτροπής ενημέρωση (..!)με ανάλογη απασχόληση. Δηλαδή η μερική ανεργία και για όσους είχαν ακόμη δουλειά έρχεται να προστεθεί στους μακροχρόνια άνεργους κα απλήρωτους συναδέλφους.

Όσοι δημοσιογράφοι τολμούν- δύο μήνες τώρα- να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι, χωρίς άδεια του εργοδότη, αφού η ΕΣΗΕΑ τους κατήργησε τις ταυτότητες έχουν να κάνουν με το δόγμα Χαρδαλιά. Τα όργανα τους κόβουν κλήσεις για… τροχαία παράβαση. Ακόμη κι αν κυκλοφορούν με τα πόδια.

Αν τολμήσουν να πάρουν το λεωφορείο τότε τους κατεβάζουν με το ζόρι όπως έγινε προχθές στο λεωφορείο της γραμμής στην Καλλιθέα. Και τους κόβουν κλήση που προβλέπει και αφαίρεση …πινακίδων(!..). Μέχρι στιγμής δεν ακούγεται κάτι για πρακτικές του Ν. 4000 ,με ΠνΠ, ώστε να τους κρεμάνε και μια ταμπέλα στο λαιμό.

03/05/2020
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων.

ΑΝΑΠΟΔΑ