Αναποδες στροφες

Οκτ. 5, 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η συνταγή είναι γερμανική και δοκιμασμένη από τα χρόνια της κατοχής. Τότε μόνο το άκουσμα  προκαλούσε ανατριχίλα.

Τώρα όμως το επιτελικό κράτος  εφαρμόζει  κάτι ανάλογο  εν ψυχρώ και στα δημόσια ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Διοικητικοί υπάλληλοι και ημέτεροι αναλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, στα γραφεία τύπου, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ ώστε  οι  δημοσιογράφοι να νοιώθουν τον έλεγχο στο σβέρκο  τους.

Προφανώς κάποιοι στην  κυβέρνηση τρέμουν  μην ξαναγίνει της Ικαρίας και βουλιάξει η επιτυχία με τις φρεγάτες.   

Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιλογές  γίνονται από τα κεντρικά  και τα προσόντα των Επιτρόπων της νέας τάξης πραγμάτων   είναι το παρελθόν τους . 

Κάτι σαν το μοντέλο του Ναυάρχου που ναυάγησε.  

Ένα από τα ορφανά που με προϋπηρεσία στο  σύστημα Παπά στη ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ήδη τοποθετείται –και όχι τυχαία- στην  κρίσιμη διεύθυνση επικοινωνίας. 

Η λίστα Πέτσα  και  επιχορηγήσεις τύπου  Φουρθιώτη έχουν αφήσει εποχή αλλά είναι διαπιστευτήρια.

Η επάνοδος του στελέχους του Σύριζα, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εποπτεία των ΜΜΕ αλλά και ως διορισμένος πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου  σε κρίσιμες αποφάσεις προηγούμενης περιόδου η οποία έχει και το στίγμα με τις τηλεοπτικές άδειες, φαίνεται ότι δεν ενοχλεί ούτε τους δικούς του στην Κουμουνδούρου ούτε την  εργοδοτική ομάδα των 6 ( συνεργασία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) που διατηρούν μέχρι στιγμής οριακή πλειοψηφία στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ  και του ΕΔΟΕΑΠ.

Όσο για τα γραφεία τύπου του εξωτερικού  έχουν καταντήσει θέρετρα αναψυχής κολλητών και ημετέρων.

Στη Θεσσαλονίκη στο ίδιο υπουργείο τους δημοσιογράφους ελέγχει διοικητικός γραμματέας ως προϊστάμενος  και την ίδια ώρα η διεύθυνση του Αθηναϊκού Πρακτορείου στην Μακεδονία Θράκη γίνεται τμήμα.

Και οδηγείται σε μεγαλύτερη συρρίκνωση ως  θυσία στην ευρωπαϊκή πορεία του γείτονα που στηρίζει η νέα τάξη μετά τις Πρέσπες.

Κάτι ανάλογο με την κατάργηση που αντιμετωπίζει η  ελληνική γλώσσα από την πλατφόρμα του EURONEWS με την Κυβέρνηση και το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ να επιδίδονται σε εθιμοτυπική αλληλογραφία με τις Βρυξέλλες.

Στο ΑΠΕ η τροποποίηση –σκάνδαλο στο καταστατικό του με φωτογραφικές διατάξεις για τοποθετήσεις ημετέρων συνεχίζονται, και η αυτοκρατορική στάση  του μικρού Προέδρου βγάζει μάτι ακόμη και στο Μαξίμου.

Η προϋπηρεσία είναι που  μετράει και μάλιστα σε θέσεις δίπλα σε υπόλογους για τη λίστα σε στικάκι.

Στην ΕΡΤ  το newsroom του Καφαράκη είναι το κόλπο  για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων , ώστε όλοι να τα κάνουν όλα.

Περισσότερη δουλειά με λιγότερα λεφτά για τους μόνιμους και συμβάσεις από το παράθυρο με καλά λεφτά για όσους έρχονται από τα ιδιωτικά.

Και όποιος έχει αντίρρηση πάει ψυγείο.  

Τώρα είναι σε εξέλιξη και το ξεχαρβάλωμα του ραδιοφώνου, αφού ακόμη και τα γραφεία του τα… χρειάζονται ξαφνικά οι οικονομικές υπηρεσίες και η μυθοπλασία.

Που να χωρέσουν τόσα τιμολόγια για μικτές παραγωγές  και εργολαβίες.

Όσο για τις εκπομπές εσωτερικής παραγωγής πέφτει μαχαίρι.

Σςςς   το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συνεδριάζει……

Πηγη## Κεδ press

ΑΝΑΠΟΔΑ

 

Σεπ. 23, 2021

Πρωτη φορα ( και φοβαμαι οχι η τελευταια ) τεθηκε προς ψηφιση η  απαλλαγη του ΔΣ απο καθε ευθυνη κακοδιαχειρισης ( τυχον  κομπινες - μιζες -σπαταλες και πολλα αλλα).

Πως ειστε σιγουρες/οι ?

Μηπως μπηκαν ορκωτοι λογιστες και τα ελεγξαν?

Μηπως λεω μηπως εχετε την ικανοτητα να ελεγξετε μονοι σας ?

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΝΕΙΣ

Ξερετε οτι ειστε συνυπευθυνοι ? 

                                          --------------------------------------------

Παραθετω τα θεματα των 2 τελευταιων ΓΣ για να διαπιστωσετε και εσεις οτι το θεμα της ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ δεν υπηρχε στην προηγουμενη ΓΣ.

Θα επανελθουμε με νεοτερα.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γενικη Συνελευση ΕΔΟΕΑΠ 2021:

 Υπερψηφίστηκαν οικονομικές καταστάσεις,

προϋπολογισμοί και  Απαλλαγη του ΔΣ απο καθε ευθυνη

Με τη συμμετοχή 1.673 ασφαλισμένων-άμεσων μελών, κατά την ώρα της έναρξης της ψηφοφορίας, διεξήχθη η πρώτη διαδικτυακή, λόγω πανδημίας, γενική τακτική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ.

Στη συνέλευση υπερψηφίστηκαν, με μεγάλη πλειοψηφία, η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων 2019, 2020, του προϋπολογισμού 2021, 2022 και η απαλλαγή του ΔΣ έναντι κάθε ευθύνης για τις χρήσεις 2019 και 2020.

Οι ασφαλισμένοι, επίσης, ενημερώθηκαν για την έκθεση των ορκωτών ελεγκτών και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής για τη χρήση 2019 και 2020.

Μήνυμα αλληλεγγύης και συνεχούς στήριξης του ΕΔΟΕΑΠ απέστειλε στη γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ), Γιουνές Μζαχέντ.

«Ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που  εκπροσωπεί 600.000 επαγγελματίες των ΜΜΕ από 187 συνδικαλιστικές δημοσιογραφικές Ενώσεις και Οργανώσεις σε περισσότερες από 140 χώρες, στέλνω σήμερα τους χαιρετισμούς συναδελφικής αλληλεγγύης στους Έλληνες δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ, που συμμετέχουν στη γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ.

Τον Ιούνιο του 2019 επισκέφθηκα την Αθήνα, για να παρακολουθήσω την ακρόαση της εκδίκασης, για το 2% κατά του ΕΔΟΕΑΠ από μερίδα ιδιοκτητών ΜΜΕ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να εκφράσω την αλληλεγγύη της ΔΟΔ στους Έλληνες συναδέλφους. Έκτοτε παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, προκειμένου να  διασφαλίσουμε ότι ο ΕΔΟΕΑΠ, με την υποδειγματική λειτουργία του, θα συνεχίσει να παρέχει υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες και επικουρική ασφάλιση στους δημοσιογράφους και όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και στις οικογένειές τους σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα, μαζί με εμένα, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης συμμετέχουν στη γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη μας».

 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής:

  • Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων, περιόδου 2019 μετά των επ’ αυτών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών. Υπέρ: 1.344, Κατά: 66, Λευκό: 84
  • Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων, περιόδου 2020, μετά των επ’ αυτών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών. Υπέρ: 1.337, Κατά: 70, Λευκό: 84
  • Υποβολή και έγκριση προϋπολογισμού διαχειριστικής περιόδου.2021.Υπέρ: 1344 , Κατά: 72, Λευκό: 73
  • Υποβολή και έγκριση προϋπολογισμού διαχειριστικής περιόδου.2022. Υπέρ: 1332, Κατά: 73, Λευκό: 80
  • Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη, για τη διαχειριστική περίοδο 2019. Υπέρ: 1070, Κατά: 188, Λευκό: 227
  • Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη, για τη διαχειριστική περίοδο 2020. Υπέρ: 1066, Κατά: 190, Λευκό: 225

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Γενική Συνέλευση ΕΔΟΕΑΠ 2018: Υπερψηφίστηκαν ισολογισμός, προϋπολογισμός και πεπραγμένα ΔΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Γενική Συνέλευση ΕΔΟΕΑΠ: Υπερψηφίστηκαν

 ισολογισμός, προϋπολογισμός και πεπραγμένα Δ.Σ.

Με τη συμμετοχή 1.155 ασφαλισμένων-άμεσων μελών διηξήχθη η πρώτη τακτική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ με το νέο καταστατικό και τη διευρυμένη του σύνθεση.

Στη συνέλευση υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης 2017, ο προϋπολογισμός 2018 και ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του ΔΣ.

Οι ασφαλισμένοι, επίσης, ενημερώθηκαν για την έκθεση των ορκωτών ελεγκτών και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής για τη χρήση 2017, την έγκριση του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης 2017, καθώς και την έγκριση προϋπολογισμού 2018.

ΑΑΠΟΔΑ

Σεπ. 22, 2021

 

 
ΕΡΓΑ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΟN ΕΔΟΕΑΠ
 
11 Οκτωβρίου 2021 στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στο 4ο όροφο του κτιρίου του Εφετείου Αθηνών , η πολιτική και η διαχείριση του ΕΔΟΕΑΠ προηγουμένων χρήσεων με την τότε πρόεδρο του Ασφαλιστικού Ταμείου μας, κάθεται στο εδώλιο με βαρύ κατηγορητήριο.
22 Σεπτεμβρίου 2021 το σημερινό προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ, στα απόνερα της περιόδου που ελέγχεται δικαστικά, συγκαλεί γενική συνέλευση, με τρόπο που να αποκλείει ΣΚΟΠΙΜΑ εκατοντάδες ασφαλισμένους από την διαδικασία και χωρίς να έχει δώσει προηγουμένως, όπως έχει υποχρέωση, στοιχεία απολογισμών ούτε πρόταση προϋπολογισμού 2021, ο οποίος όμως εκτελείται ήδη γιατί ο χρόνος τελειώνει.
Τι συνδέει όμως τα δύο γεγονότα;
1.-H πλειοψηφία του ΔΣ αρνήθηκε να κάνει παράσταση, όπως έχει υποχρέωση, για απόδειξη της κατηγορίας (πολιτική αγωγή) στη δίκη κατά της παλιάς διοίκησης.
2.-Σε αντάλλαγμα η κατηγορούμενη, με όσους φίλους της έχουν απομείνει , υποστηρίζει την πρωτοβουλία του σημερινού προεδρείου του Ταμείου για να γίνει μια γενική συνέλευση έτσι στα τυφλά.
Πρόκειται για μεθόδευση που εξυπηρετεί τέως και νυν αφού αποσκοπεί σε αμοιβαία απαλλαγή ευθυνών μέσω διαδικτύου.
Δηλαδή μέσα από μια ΔΗΘΕΝ γενική συνέλευση τύπου ,στην οποία όσοι τελικά πάρουν μέρος θα πατάνε ένα κουμπί για να παραμείνει ο ΕΔΟΕΑΠ της ζωής μας, στα χέρια συγκεκριμένων εργοδοτών και των κηπουρών τους.
Προηγουμένως όσοι τα καταφέρουν και θελήσουν να μπουν στην πλατφόρμα για τη συνέλευση κάνουν δήλωση ότι εκχωρούν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους(..!) και δίνουν στον εργολάβο, που έχει πάρει την δουλειά, το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους!..
Με τον τρόπο αυτό, εκτός των άλλων, το προεδρείο θεωρεί ότι χει «δεδομένους» κιόλας πάνω από 200 ασφαλισμένους , όσοι είναι οι υπάλληλοι του ΕΔΟΕΑΠ , , αφού το σύστημα καταγράφει ποιος είπε τι και η διοίκηση ξέρει ποιος ψήφισε τι!.. 
Από κει και πέρα το φακέλωμα συνεχίζεται με τους ασφαλισμένους δημοσιογράφους και όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ γίνεται…. για να απαλλαγεί η σημερινή διοίκηση και ΜΗΠΩΣ καταφέρει να κλείσει τα παλιά τεφτέρια και η τέως Πρόεδρος..
Τι κρύβουν όμως από τον κόσμο;
- ο, τι ο λογαριασμός υγείας του Ταμείου βγαίνει δεν βγαίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.
-ο, τι οι συμβάσεις με διαγνωστικά και νοσοκομεία σε αρκετές παθήσεις περιλαμβάνουν εξετάσεις και θεραπείες ΔΗΘΕΝ ακοστολόγητες με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης να το ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ από τη τσέπη τους οι ασφαλισμένοι.
-ο, τι έχουν γίνει ήδη διαδοχικές περικοπές ύψους 14% στο ήδη κομμένο εφάπαξ όσων βγαίνουν ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΙΑ στη σύνταξη (7+7) και αυτό θα συνεχίζεται…
-o,τι τα αποθεματικά για την επικούρηση όπως και για το εφάπαξ είναι στο κόκκινο.
-ο,τι υπάρχουν σκέψεις για νέες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές, αφού το 2% επί του τζίρου τηλεοράσεων, ραδιοφώνων και εφημερίδων κατευθύνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στην περίθαλψη.
ο, τι οι συντάξεις πληρώνονται από το 2% που καταβάλλουν ( όσοι το πληρώνουν) από το διαδίκτυο αλλά ΔΕΝ έχει κριθεί ακόμη από το ΣτΕ και μέχρι τότε…
-ο, τι με τον προϋπολογισμό θέλουν να καθιερώσουν και στον ΕΔΟΕΑΠ τη νοητή κεφαλαιοποίηση του ληστρικού νόμου Κατρούγκαλου που σφάζει εφάπαξ και άλλες παροχές.
-Ο, τι ο ΕΦΚΑ παρακρατεί πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ από το παλιό αγγελιόσημο της περιόδου μέχρι το 2017 με την πλειοψηφία του ΔΣ να έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευθύνη που αυτά τα εκατομμύρια με τις αποδόσεις του μένουν στο Δημόσιο.
Τώρα βέβαια ποιος να ρωτήσει για τα λεφτά που έκαναν φτερά με το PSI και ένα σωρό ανοικτές υποθέσεις…
Πάντως η χθεσινοβραδινή παρέμβαση μιας κυρίας από την ΕΡΤ, που συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και δίνει οδηγίες πως στήνεται απαρτία-μαϊμού στη σημερινή συνέλευση, αποκαλύπτει ότι και η εργοδοσία της ΕΡΤ θέλει μερτικό από το κουμάντο που κάνουν άλλοι καναλάρχες στο Ταμείο.
Η αλλιώς πώς μπορεί να πέσει ό Όλυμπος.
Kαι το κρίσιμο ερώτημα είναι τελικά θα ψηφίσει και ο Φουρθιώτης;
 
22/09/2021
 
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων
 
ΑΝΑΠΟΔΑ
Σεπ. 20, 2021
ΤΟ ΦΙΡΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΡΙΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠτΔ – ΕΝΔΟΤΙΚΗ η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
 
Υπακοή ή απόλυση για τους δημοσιογράφους
 
Του Δημήτρη Ι Τσαλαπάτη
π. Α Αντιπροέδρου ΕΣΗΕΑ-π. Προέδρου ΠΟΕΣΥ
 
Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται και επίσημα οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Εκτός από τις διαδικασίες χειραγώγησης της ενημέρωσης που εξυφαίνονται, συνήθως στο παρασκήνιο, ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ και αποτυπώνονται σε πρωτοσέλιδα και δελτία ειδήσεων, υπάρχουν και….. νομιμοφανείς εκτροπές, που προφανώς γνωρίζει από πρώτο χέρι, η σημερινή πρώτη πολίτης της χώρας.
Το αποτέλεσμα είναι το δικαίωμα της κοινής γνώμης για ενημέρωση να έχει μπει στην ουσία στον πάγο και μάλιστα με την ανοχή ( αν όχι συνενοχή) των εργοδοτικών και κυβερνητικών πλειοψηφιών που έχουν εγκατασταθεί στις διοικήσεις των δημοσιογραφικών ενώσεων.
Στην…. πρωτοπορία αυτή του δημοσιογραφικού κλάδου, συμβάλλει η σύμπραξη πολιτικών φίλων και στελεχών της « ομάδας Σαμαρά» και Σύριζα στην ΕΣΗΕΑ και στον ΕΔΟΕΑΠ, που πλαισιώνεται και από υπάκουους δημοσίους υπαλλήλους και άλλους πρόθυμους που τα τελευταία πέντε χρόνια συγκροτούν μια πλειοψηφία των έξη στις διοικήσεις τους.
Στις 19.12.2018 24 συντάκτες διαπιστευμένοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης στο ΣτΕ και σε άλλα δικαστήρια στέλνουν αναφορά στην ΕΣΗΕΑ , ενόψει της εφαρμογής από τις 25 Μαΐου 2018 του Κανονισμού 2016/79 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 «για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της Οδηγίας 95/46/ΕΚ,», ο οποίος είναι ήδη ευρύτερα γνωστός ως Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων ή απλώς GDPR.
Οι έγκριτοι συνάδελφοι με την αναφορά τους αυτή επισημαίνουν στην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ ότι ήδη:
-Η εφαρμογή του ανωτέρω Κανονισμού στη χώρα μας έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα (και θα προκαλέσει κι άλλα) στην ελευθερία του Τύπου, τη συλλογή πληροφοριών, την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και γενικότερα την ενημέρωση. Περά από όλα αυτά, προκαλεί, ειδικότερα, τεράστιο πρόβλημα στο ρεπορτάζ των συναδέλφων του υπουργείου Δικαιοσύνης και του δικαστικού ρεπορτάζ.
-Οι Κανονισμοί, ως δευτερογενές ενωσιακό δίκαιο, είναι κατώτερης τυπικής ισχύος από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (ΧΘΔΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος ανήκει στο πρωτογενές ενωσιακό δίκαιο, είναι ισόκυρος των Συνθηκών της Ε.Ε. και συνεπώς υπερισχύει των Κανονισμών.
Όμως το άρθρο 11 του Χ Θ ΔΕ Ε., υπό τον τίτλο «Ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης», αναφέρει σχετικά με το εδώ τιθέμενο ζήτημα: «1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών , χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων»
Αλλά και το άρθρο 85 του ίδιου κανονισμού κάνει ιδιαίτερη μνεία για την περιφρούρηση στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και πληροφόρησης συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας δεδομένων για δημοσιογραφικούς σκοπούς κλπ.
Η αναφορά αυτή αγνοήθηκε, προφανώς όχι τυχαία, από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και φυσικά δεν ετέθη προς διεξοδική συζήτηση παρά τις διαμαρτυρίες των υπολοίπων μελών.
Πέντε εβδομάδες αργότερα, στις 7 Φεβρουαρίου 2019, η τότε Πρόεδρος του ΣτΕ και νυν Πρόεδρος Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελαροπούλου απευθύνει επιστολή (Απ 46 Προέδρου ΣτΕ) προς την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ η οποία ουδέποτε επίσης συζητήθηκε στο ΔΣ της ΄Ενωσης ,στην οποία μεταξύ άλλων ,αναφέρει ότι η θέση σε ισχύ το Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων, επιβάλλει τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων του Δικαστηρίου με τους δημοσιογράφους, με γνώμονα την ανεύρεση δίκαιης ισορροπίας μεταξύ του σεβασμού της αποστολής τους και της ανάγκης προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, προστασία, άλλωστε, η οποία αναγνωρίζεται και σε επίπεδο Συντάγματος.
Ενόψει αυτών, μετά και τη συνάντηση μου με μέλη της Ένωσης σας που καλύπτουν το δικαστικό ρεπορτάζ του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε συνεργασία με την αρμόδια επιτροπή καταλήξαμε στη διαδικασία που περιγράφεται στο συνημμένο έγγραφο.
Η κ Σακελαροπούλου με την επιστολή της αυτή ζητεί να κοινοποιηθεί το έγγραφο της στα μέλη της ΕΣΗΕΑ για την ενημέρωση τους.
Πρόκειται για ένα τρισέλιδο κείμενο, με το οποίο η τότε ηγεσία του ΣτΕ προσπερνά την ΕΣΗΕΑ, τις ΣΣΕ και τον Κώδικα δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, συνάπτοντας στην ουσία σύμβαση προσχώρησης των δικαστικών συντακτών στη διαδικασία που περιγράφεται στο συνημμένο έγγραφο Δηλαδή να κάνουν την δουλειά τους , αφού πρώτα εγκρίνει την διαπίστευση τους και εκείνοι αποδεχτούν τις δεσμεύσεις που επιβάλλει το έγγραφο.
Προϋπόθεση της διαπίστευσης είναι ο συντάκτης να δηλώνει ότι τηρεί τους όρους εχεμύθειας/εμπιστευτικότητας, και της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα!..
Το ρεπορτάζ πλέον επιτρέπεται ΜΟΝΟ δια αλληλογραφίας(..!), αφού το γραφείο καταθέσεων, θα αποστέλλει στους συντάκτες κατάλογο με τα ένδικα βοηθήματα και μέσα που κατά κανόνα κατατέθηκαν την προηγούμενη μέρα. Δηλαδή αν δεν είναι όλα δεν χάλασε κι ό κόσμος!!!!..
Το πλέον ενδιαφέρον σημείο του τρισέλιδου εγγράφου είναι αυτό που αναφέρει ότι :
Εάν από τη μελέτη του καταλόγου, προκύψει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένη υπόθεση, ο ενδιαφερόμενος δημοσιογράφος που έχει λάβει γενική διαπίστευση δύναται να υποβάλει, κατά περίπτωση, προς την Πρόεδρο του Δικαστηρίου ή στους δικαστικούς λειτουργούς που έχει η ίδια ορίσει, αίτημα για περαιτέρω πληροφόρηση επί των υποθέσεων αυτών.
Δηλαδή θα γίνεται ρεπορτάζ κατόπιν αιτήσεως(!..)
Εφόσον το αίτημα αυτό γίνει δεκτό, χορηγείται στον ενδιαφερόμενο δημοσιογράφο είτε αντίγραφο της κατ" άρθρο 41 του ν. 4055/2012 συνοπτικής έκθεσης, είτε συνοπτική περίληψη του δικογράφου, η οποία συντάσσεται από δικαστικό λειτουργό και περιέχει αναφορά στα τιθέμενα νομικά ζητήματα.
Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί, κατ’ εξαίρεση να επιτραπεί η πρόσβαση στο δικόγραφο του ενδίκου βοηθήματος ή μέσου, εφόσον όμως από την πρόσβαση αυτή δεν απειλείται σοβαρός κίνδυνος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων φυσικών προσώπων που αναφέρονται στο δικόγραφο.
Ως προ τον ενδεχόμενο κίνδυνο πάλι θα αποφασίζει ο πρόεδρος και θα μπορεί να απαγορεύει!..
Η πρόσβαση στο δικόγραφο περιορίζεται στην ανάγνωση και όχι στην αναπαραγωγή του με οποιοδήποτε μέσο.
Κάποιος βέβαια θα τα κρίνει αυτά και θα παρέχεται η σχετικά άδεια!
Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν όσα προβλέπονται στο «σύμφωνο προσχώρησης» αυτό θα «συνεπάγεται την ανάκληση της διαπίστευσης του συντάκτη»
Τώρα γιατί αυτό θυμίζει υπακοή ή απόλυση, η απάντηση μπορεί να αναζητηθεί στις επιχειρησιακές συμβάσεις μεγάλων ομίλων MEDIA , οι οποίες ,πάλι με την ανοχή της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, προβλέπουν όρους εχεμύθειας και άλλα σχετικά για τους συντάκτες.
Πρεμιέρα της εφαρμογής πάντως του μνημονίου της τότε Προέδρου ου ΣτΕ έγινε με τις δοθείσες περιλήψεις των αποφάσεων του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκε …συνταγματικός ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) και με τον οποίο επήλθε η τελική σφαγή των συντάξεων. Στη διάσκεψη της ολομέλειας προήδρευσε η ίδια πριν παραιτηθεί.(!. )για να είναι υποψηφία για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στην ίδια κατεύθυνση όμως είναι από τον Φεβρουάριο του 2020 και το δόγμα Χαρδαλιά που κατάργησε την ενημέρωση δήθεν λόγω πανδημίας, με την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να του βάζει πλάτη και να εκδίδει ακόμη και ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι δεν ισχύουν οι δημοσιογραφικές ταυτότητες για να κλείσει τους δημοσιογράφους στα σπίτια τους.
Ώστε η Fake ενημέρωση και για τον covid-19 να γίνεται με …διαγγέλματα.
 
Πηγή: www.ereportaz.gr
 
ΑΝΑΠΟΔΑ
 
 
Ιουν. 30, 2021

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Με ένα κουπόνι για εμβόλιο

και ρεπό για μεροκάματο…

 

 

 

Του Δημήτρη Ι. Τσαλαπάτη

 

Θα μπορούσε να είναι σύμπτωση αλλά δεν είναι. Δυστυχώς  κάπως έτσι γράφεται  η πολιτική ιστορία του τόπου.

 

1985: Στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Και η καμπάνια της Ρηγίλλης, για τις εκλογές που έρχονταικ επικεντρώνεται με  πολιτική εξαγγελία για  φτηνό αυτοκίνητο. Το… σύνθημα από το «Ποντίκι» της εποχής είναι: Αυτοκινητάκι; στου Μητσοτάκη!.. Και ο Λαός  γυρίζει την πλάτη στη ΝΔ και τα δώρα της, γιατί υπήρχε τότε άλλη πολιτική  πρόταση. Χρειάσθηκε ο Κοσκωτάς και το ’89  για να πάρει ο αείμνηστος την Κυβέρνηση… και  να πέσει από τον Συμπιλίδη, το 1993,ο οποίος  το  προηγούμενο βράδυ  ξημερώθηκε με το γνωστό καρέ στο σπίτι του Σαμαρά.

 

2021:Πρωθυπουργός είναι τώρα  ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πανδημία να επισκιάζει τα πάντα. Έχει αρχίσει επιστροφή στην κανονικότητα. Η ανοσία όμως  φαίνεται να καθυστερεί. Ο πρωθυπουργός  κλείνει τώρα το μάτι στους νέους . Ανακοινώνει κουπόνι ενάμιση κατοστάρικο, σε όσους (18-25 ετών) σπεύσουν να εμβολιαστούν!.. Ε δεν μπορεί έχει στο μυαλό του και τις εκλογές. Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα… Θα τις κάνει…

 

Καπάκι όμως έρχεται και  η ανακοίνωση από την AEGEANτου κ. Βασιλάκη,  Κάνει, λέει,  τρία κατοστάρικά το ενάμιση (!)  διπλασιάζοντας την αξία του freedompassαν πετάξουν οι νέοι  με την εταιρία του. Βέβαια όλα αυτά για τις πτήσεις μετά την 1η Σεπτεμβρίου αλλά τι σημασία έχει. Το μάρκετινγκ δουλεύει και για την πολιτική.    

 

Εντελώς συμπτωματικά  μοιραίος υπουργός, αποδεικνύεται και αυτή την περίοδο ο Κ Χατζηδάκης. Το 2009  χειρίστηκε την υπόθεση της Ολυμπιακής, όπως και την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής. Έκλεισε το κρατικό… μονοπώλιο και σήμερα δεσπόζει  στη  θέση του η ιδιωτική παρουσία.  Ανοίγει όμως δρόμους με παράλληλο… νόμισμα για τους εργαζόμενους το… ρεπό!..   

 

Κάτι η πανδημία που σκοτώνει, κάτι ή επιλογή για την ανοσία της αγέλης, το θρίλερ με τα εμβόλια, η επικοινωνία του φόβου, η θορυβώδης επιστροφή Καλογρίτσα από τον Σύριζα, στον παλιό του εταίρο της συγκυβέρνησης  ’89-90 και είναι στρωμένο το χαλί για την επιστροφή στο πολιτικό Μεσαίωνα που ήδη φέρνει:

 

1.Τίς αδέσποτες απολύσεις, το μητρώο σωματείων  που καταργεί την  απεργία,   την ψηφιακή κάρτα ( βραχιολάκι) για ωράριο-λάστιχο και το κοντράτο με το αφεντικό  αντί  για Συλλογική Σύμβαση.   

 

2.Tις  επικουρικές συντάξεις με το σύστημα τρύπιου  κουμπαρά πο οποίο έρχεται να ολοκληρώσει τη νοητή κεφαλαιοποίηση του Κατρούγκαλου, που ως μέθοδος πρωτοεμφανίστηκε  από το ΔΝΤ  στη Χιλή  με την δικτατορία  Πινοσέτ.  

 

    ‘Όχι μόνο  ο ΣΕΒ αλλά  ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα  η Δρακουλέσκου και ο Τόμσεν  θα  μπορούσαν  να το πιστέψουν όλο αυτό!..

 

ΥΓ: Kι ακόμη είμαστε μόνο  στην αρχή  με την  μετάλλαξη Δέλτα, που ήδη χρησιμοποιείται ως άλλοθι και για όσα ακολουθούν

πηγη ## Kεδpress

ΑΝΑΠΟΔΑ