Αναποδες στροφες

Δεκ. 30, 2020

Η ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά τον Σπύρο Κομίνη

 30.12.2020 12:07

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του δημοσιογράφου, διακεκριμένου αρθρογράφου και αναλυτή διεθνών θεμάτων Σπύρου Κομίνη, ο οποίος απεβίωσε χθες βράδυ, ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 73 ετών.

Ο Σπύρος Κομίνης γεννήθηκε στην Αθήνα τo 1947. Από πολύ νεαρή ηλικία τον κέρδισε το δημοσιογραφικό επάγγελμα, στο οποίο είδε, με όλη τη νεανική του διάθεση και ορμή, τους στόχους και τα όνειρά του να εκπληρώνονται.

Από το 1968 εργάστηκε συστηματικά, ως συντάκτης εξωτερικών ειδήσεων, σε πολλές αθηναϊκές εφημερίδες: «Ελεύθερος Κόσμος», «Τα Σημερινά», «Η Ακρόπολις», «Έθνος», «Πρωινή», «Ελευθεροτυπία», στο ιδιωτικό ραδιόφωνο «Ωχ FM» με πολύκροτες συνεντεύξεις και στην ΕΡΤ. Αρθρογραφούσε, για ορισμένα χρόνια, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και συνεργάστηκε, επίσης, με τον «Ρίζο της Δευτέρας» (Δευτεριάτικο απογευματινό φύλλο του Ριζοσπάστη), δημιουργώντας το σατυρικό ένθετο «Σατιρίζος».

Σε δική του έμπνευση οφείλεται η έκδοση της εφημερίδας «Η Πρώτη», ενώ είχε καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην έκδοση της πρώτης ανεξάρτητης συνεταιριστικής σατιρικής εφημερίδας «το Ποντίκι», στη δεκαετία του ΄70.

Ο Σπύρος Κομίνης είχε μοναδικό ταλέντο να ανακαλύπτει και να αποκαλύπτει, ανάμεσα στις γραμμές, την αθέατη πλευρά των γεγονότων και να οδηγεί τον αναγνώστη, τον ακροατή, τον θεατή στην αλήθεια. Συνδύαζε άσχετες και τελείως αγνοημένες ειδήσεις από ολόκληρο τον πλανήτη, αποκαλύπτοντας  γεγονότα που είχαν διαφύγει από την προσοχή των άλλων ΜΜΕ. Ήταν ασυμβίβαστος για τις ιδέες του και υπηρέτησε με πάθος την πραγματική και σε βάθος ενημέρωση. Ήταν από τους δημοσιογράφους που προέβλεψε την κρίση του 2008-2010 και για τη θέση του αυτή δυστυχώς λογοκρίθηκε, προκαλώντας, τότε, την έντονη αντίδραση της ΕΣΗΕΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται βαθύτατα την οικογένεια και τους οικείους του Σπύρου Κομίνη και αποχαιρετά στο τελευταίο του ταξίδι τον εκλεκτό συνάδελφο, που τίμησε την ελληνική δημοσιογραφία .

Η κηδεία του Σπύρου Κομίνη θα γίνει αύριο Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου στη 1 μμ στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΠΟΔΑ

Δεκ. 30, 2020
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΣΕΒΕΙΑ
Δυστοκία στην πλειοψηφία των 6 στην ΕΣΗΕΑ για να βγει
ανακοίνωση για τον θάνατο του Σπύρου Κομίνη
Αύριο το μεσημέρι από το Α Νεκροταφείο Αθηνών αποχαιρετούμε τον Δημοσιογράφο Σπύρο Κομίνη.
Συμβαίνει όμως κάτι πρωτοφανές που επίσης αποτελεί όμως τίτλο τιμής για τον Σπύρο Κομίνη. Πρόκειται για το γεγονός ότι μέχρι αυτή τη στιγμή 11.00 πμ. η θλιβερή σύμπραξη των 6 στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν μεταξύ τους ν για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του θανάτου του.
Και αυτό παρ ότι έχουν αναρτηθεί σε ιστοσελίδες και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κείμενα και μηνύματα για την νέα μεγάλη απώλεια του δημοσιογραφικού κόσμου.
Σημειώνεται ότι άρθρα του Σπύρου Κομίνη στο παρελθόν είχαν λογοκριθεί σε εφημερίδες που εργάστηκε και ό ίδιος απολύθηκε. Τώρα όπως όλα δείχνουν ότι η εργοδοτική πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δίνει εξετάσεις στα αφεντικά της.
Η σύνταξη του κειμένου έχει ανατεθεί σε υπάλληλο με μισθό ρετιρέ, που φαίνεται να δηλώνει κώλυμα και η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ έχει ενημερωθεί από χθες το βράδυ.
Η ΕΣΗΕΑ έχει τελειώσει. Απλώς οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ειδοποιηθεί.
30/12/2020
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων
πηγη##ked press
 
ANAΠΟΔΑ
Δεκ. 30, 2020
Ο Σπύρος Κομίνης ο ασυμβίβαστος Δημοσιογράφος
κάνει τώρα εξωτερικό δελτίο από τον Παράδεισο
«Έφυγε" απόψε από την ζωή και ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΜΙΝΗΣ Ο Δημοσιογράφος ,ο σπουδαίος αρθρογράφος, ο ανεξάρτητος αναλυτής των διεθνών θεμάτων που με την αρθογραφία του προέβλεψε την κρίση του 2008-2010, ο ασυμβίβαστος για τις ιδέες του , που υπηρέτησε με πάθος την πραγματική και σε βάθος ενημέρωση .
Γεννήθηκε στην Αθήνα 24 Δεκεμβρίου 1947. Είχε το μοναδικό ταλέντο και την ανεπανάληπτη ικανότητα να ανακαλύπτει και να αποκαλύπτει, ανάμεσα στις γραμμές, την αθέατη πλευρά των γεγονότων οδηγώντας τον αναγνώστη , τον ακροατή, τον θεατή στην μοναδική αλήθεια.
Στέλεχος εφημερίδων από την δεκαετία του 1970 ασχολήθηκε συστηματικά με τα διεθνή , το εξωτερικό δελτίο ειδήσεων , όπως έλεγαν οι παλιότεροι στις εφημερίδες Έθνος, Πρωινή Ελευθεροτυπία, Ειδήσεις και στην ΕΡΤ αλλά και στο ιδιωτικό ραδιόφωνο ”Ωχ FM” με πολύκροτες συνεντεύξεις.
Σε δική του έμπνευση οφείλεται η έκδοση της εφημερίδα «Η Πρώτη», ενώ είχε καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην έκδοση της πρώτης ανεξάρτητης συνεταιριστικής εφημερίδας το Ποντίκι στη δεκαετία του ΄70.
Όταν διαφώνησε κι αποχώρησε από το "Π" συμμετείχε στην έκδοση του «Ρίζου της Δευτέρας» (εβδομαδιαία απογευματινή έκδοση του Ριζοσπάστη), γράφοντας το ένθετο δισέλιδο «Σατιρίζος» που αποτέλεσε επανάσταση-τότε- για τα δεδομένα του ΚΚΕ.
Πήρε μέρος μαζί με τον Λυκούργο Κομίνη στην έκδοση της εφημερίδας της ΕΣΗΕΑ "ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΓΝΩΜΗ".
Με την κυκλοφορία του μοναδικού φύλλου οι εκδότες υποχρεώθηκαν συνθηκολογήσουν, να υπογράψουν ΣΣΕ με την ΕΣΗΕΑ και να αποβεί έτσι νικηφόρα για τον κλάδο η μεγάλη απεργία του 1975.
Ένα μήνα ακριβώς μετά τον Κώστα Μπετινάκη τώρα «ταξιδεύει» στον Παράδεισο και ο Σπύρος Κομίνης.
Οι δύο συμμαθητές,από το Δημοτικό, κάνουν τώρα εξωτερικό δελτίο από τον Παράδεισο
Ελίνα Κώστα Νίκο κουράγιο μας αφήνει σπουδαίες παρακαταθήκες
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ι. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ
Στη ΦΩΤΟ Ο Σπύρος Κομίνης πρώτος από αριστερά σε παλιότερη εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Τάσο Λειβαδίτη, που είχε διοργανώσει η ΠΟΕΣΥ σε συνεργασία με την Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων.
 
πηγη## ked press
 
ΑΝΑΠΟΔΑ
Δεκ. 20, 2020

Εσεις της Ομοσπονδιας Στρατιωτικων Ενωσεων καπου εχετε μπερδεψει τις ημερομηνιες ( η οχι ? ) δεν εχουμε ( ακομα ) Χουντα .

Οι δημοσιογραφοι κανουν ακομα ρεπορταζ χωρις λογοκρισια.

 

                  --------------------------------------------------

 

 

Επιστολή της ΕΣΗΕΑ στην ΠΟΜΕΝΣ

ΓενικέςΔελτία Τύπου 16.12.2020 15:00

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) την ακόλουθη επιστολή :

«Κύριοι,

Σε απάντηση της από 12-12-20 κοινοποίησης προς εμάς της επιστολής σας που απευθύνετε στο μέλος μας κ. Ιωάννα Ηλιάδη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σας καλεί να σταματήσετε να επιχειρείτε ανάμειξή σας στο έργο δημοσιογράφων.

Οι δημοσιογράφοι υπηρετούν την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τους κανόνες Δεοντολογίας της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Σε αυτό το καθήκον για την ενημέρωση των πολιτών δεν χωράει καμία παρέμβαση.

Η ΕΣΗΕΑ στηρίζει τα μέλη της στην πραγματοποίηση των σκοπών της ελευθερίας και της ενημέρωσης.

 

                    Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

    Η Πρόεδρος                         Ο Γενικός Γραμματέας»

 

                    ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ολο το παρασκηνιο  εδω απο το Army Voice

 

Κρίση πανικού συνδικαλιστών Στοχοποιούν δημοσιογράφο Απάντηση ΕΣΗΕΑ

Πρόεδρος ΠΟΜΕΝΣ Δημήτρης Ρώτας

Κρίση πανικού συνδικαλιστών – στοχοποιούν δημοσιογράφο – Σκληρή απάντηση ΕΣΗΕΑ – Πλήθος μηνυμάτων συμπαράστασης στο Armyvoice.gr

Νέα απόπειρα φίμωσης του Τύπου με απειλητικές ανακοινώσεις εκδηλώθηκε σήμερα από την ΠΟΜΕΝΣ.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ Δημήτρης Ρώτας και ο Γενικός Γραμμέας Γεώργιος Θεοδώρου, στοχοποιούν το Armyvoice.gr και τη δημοσιογράφο Ιωάννα Ηλιάδη,

η οποία αντέδρασε άμεσα στην επιχείρηση φίμωσης του Τύπου, η οποία εκπορεύτηκε από τον Οργανωτικό Γραμματέα της ΠΟΜΕΝΣ Ηλία Κολλύρη και καταδικάστηκε από τον πολιτικό κόσμο, τους στρατιωτικούς, τους δημοσιογράφους και την ΕΣΗΕΑ.

Κάνοντας δήθεν πως δεν έχουν δει τις αντιδράσεις, αλλά και τα δημοσιεύματα σε όλο τον Τύπο, στοχοποιούν την δημοσιογράφο απειλώντας με νέες διώξεις και αγωγές,

κάτι που συνηθίζουν να κάνουν όχι μόνο στους δημοσιογράφους, αλλά και στους ίδιους τους συναδέλφους τους. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ: ΠΟΜΕΝΣ: Οι συνδρομές των στρατιωτικών γίνονται αγωγές και εξώδικα

Αντιδρώντας στην στοχοποίηση της Δημοσιογράφου, η ΕΣΗΕΑ παίρνει για μια ακόμα φορά θέση και καταδικάζει την επίθεση, η οποία έχει στόχο να φιμώσει και να λογοκρίνει το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Πιο συγκεκριμένα η ΕΣΗΕΑ αναφέρει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την επίθεση που δέχεται η συνάδελφος Ιωάννα Ηλιάδη από αξιωματικούς.

Παρότι τα σχόλια συγκεκριμένων επιτελών περί φίμωσης του Τύπου και μέτρων κατά διαπιστευμένων δημοσιογράφων έχουν προκαλέσει οξύτατη κριτική από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης και την αντίδραση όλων των κομμάτων, ωστόσο τα βέλη τώρα στρέφονται προσωπικά κατά της συναδέλφου!

Η συνάδελφος στοχοποιείται δήθεν για “επιχείρηση διχασμού των στρατιωτικών” επειδή στηλίτευσε την προσπάθεια λογοκρισίας των δημοσιογράφων και υποβάθμισης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει την συμπαράστασή του στη συνάδελφο και τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι η ΕΣΗΕΑ δεν θα εμπλακεί στις όποιες αντιπαραθέσεις μεταξύ αξιωματικών.

Δηλώσεις συμπαράστασης στην επίθεση που δεχθήκαμε έρχονται από παντού

Υποπτέραρχος ε.α. Παύλος Χρήστου, αντιπρόεδρος ΕΑΑΑ

Αποδοκιμάζω τις δηλώσεις της ΠΟΜΕΝΣ που αφορούν τους διαπιστευμένους
δημοσιογράφους στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι στο ΥΠΕΘΑ, διαχρονικά επιτελούν το σημαντικό έργο της ενημέρωσης του Ελληνικού λαού με υπευθυνότητα και συνέπεια και διαμορφώνουν την ορθή δημόσια πληροφόρηση.

Η άσκηση οποιασδήποτε «πίεσης» από «μηχανισμούς» στην ελεύθερη δημοσιογραφία και ελευθεροτυπία με σκοπό τη δημιουργία μιας ελεγχόμενης στρατηγικής πληροφόρησης, δεν είναι μόνον καταδικαστέα, είναι και επικίνδυνη.

Αλλά πέραν των άλλων η Αλήθεια είναι μαχόμενη, πρέπει να μάχεται.

Η στοχοποίηση συγκεκριμένης δημοσιογράφου που εδώ και 30 χρόνια είναι διαπιστευμένη στο ΥΠΕΘΑ (που διακρίνεται για το ήθος της και τη μαχητικότητα της), δημιουργεί εύλογες απορίες και ανησυχίες ως προς τη σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής αλλά και τη γενικότερη αντίληψη περί ελευθεροτυπίας.

Ανακοίνωση ΕΣΠΕΛ

Σεβόμενοι το ήθος, την αξιοπρέπεια και το κύρος που εκπέμπει ο Έλληνας Στρατιωτικός, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (Ε.Σ.Π.Ε.Λ),

με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου που σχετίζονται με την τοποθέτηση του Γραμματέα Οργανωτικού της ΠΟΜΕΝΣ κ. Ηλία Κολλύρη κατά την διάρκεια διεξαγωγής Ενημερωτικής Ημερίδας της Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ την 29 Νοε 19,

εκφράζει απερίφραστα την βαθύτατη του θλίψη, για το δυσμενές «περιβάλλον» που συντελέστηκε στους «κόλπους» της Στρατιωτικής οικογένειας, από την παραπάνω «στάση» του εν λόγω συναδέλφου.

Τα μέλη του Δ.Σ της Ε.Σ.Π.Ε.Λ καταδικάζουν την συγκεκριμένη συμπεριφορά του κ. Ηλία Κολλύρη, βροντοφωνάζοντας ότι:

  • Είναι αντίθετα, με ενέργειες Ένστολων, που κρύβουν υπαιτιότητα δημιουργίας συνθηκών λογοκρισίας του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.
  • Είναι αντίθετα, με την οποιαδήποτε «παρέμβαση» Ένστολου στα καθήκοντα της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
  • Είναι αντίθετα, με εκπομπή μηνύσεων προς κάθε κατεύθυνση (ΜΜΕ, συναδέλφους) από εκπροσώπους Ένστολων.

Ως ενεργά μέλη της συλλογικής έκφρασης, καθήκον μας είναι να τιμούμε την Στρατιωτική μας ιδιότητα, αναδεικνύοντας – διεκδικώντας δίκαιη λύση στα προβλήματα των Συναδέλφων μας και όχι με την ενασχόληση μας με οτιδήποτε αλλότριο που θα μας αποπροσανατολίζει του στόχου μας.

Με Εκτίμηση
Το Δ.Σ της Ε.Σ.Π.Ε.Λ

ΑΝΑΠΟΔΟΣ

Δεκ. 7, 2020