Αναποδες στροφες

Οκτ. 14, 2020

Αντιδράσεις για την “αντίδραση” της ΕΣΗΕΑ ή όταν οι δημοσιογράφοι δεν δέχονται κριτική από την κοινωνία

Όταν οι δημοσιογράφοι δέχονται έντονη κριτική-και με δυναμικό τρόπο- αντί να δουν τα λάθη τους, εμφανίζονται ως “θύματα”.

Όταν η κριτική γίνεται με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ίδιοι για να πουν τη γνώμη τους, να κριτικάρουν να ασκήσουν πολεμική ή και να συκοφαντήσουν-λοιδωρήσουν, αντιδρούν άστοχα (ευγενικά το γράφω).

Μια τέτοια απόφαση είναι η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τη δημοσιογράφο Ιωάννα Μάνδρου.

Την την κατά πλειοψηφία ανακοίνωση του οργάνου μπορείτε να δείτε εδώ  με τίτλο “Λέμε όχι στον διαδικτυακό διασυρμό των συναδέλφων”.  

Προσωπικά ως μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, εκπρόσωπος του σχήματος “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” αντέδρασα στην εν λόγω ανακοίνωση, την οποία και δεν ψήφισα.

Με τη θέση ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουμε να ξέρουμε- και να εκπαιδευτούμε- να δεχόμαστε κριτική όταν ξεφεύγουμε.

Θυμίζοντας τον Παγκόσμιο Χάρτη Δεοντολογίας και υπερασπίζοντας το δικαίωμα της κοινωνίας να μας κρίνει.

Προτιμώ ωστόσο να δανειστώ το κείμενο του συναδέλφου Δημήτρη Σούλτα από τη σελίδα του στο facebook για το θέμα αυτό. (το αναρτώ παρακάτω).

Φαίνετα ξεκάθαρα πως δεν είμαστε όλοι οι δημοσιογράφοι υπερασπιστές της …συντεχνίας.

Και να προσθέσω την οπτική του Γιώργου Πλειού που έγραψε: “Η κριτική προς τους δημοσιογράφους, ακόμα και η σκληρή, δεν συνιστά ως τέτοια καμία από τα 23 μορφές παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου.

Φυσικά πάντα υπάρχει η δυνατότητα να επινοηθεί μια 24η”.

Ματίνα Παπαχριστούδη

Από τον Δημήτρη Σούλτα: “Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση υποστήριξης της Ιωάννας Μάνδρου με την οποία μας πληροφορεί ότι η συνάδελφος με “τον δικό της τρόπο, την εκθείασε (τη Μάγδα Φύσσα) σ’ όλη τη διάρκεια του ρεπορτάζ της για τη δύναμη, το κουράγιο και τη μαχητικότητά της”.

Προσθέτει δε η ανακοίνωση ότι υπήρξε “διαδικτυακός κανιβαλισμός”, που θέτει σε κίνδυνο “την πολυφωνία και την ελευθερία της έκφρασης”.
Προφανώς το Σωματείο μπορεί να βγάλει ανακοίνωση στηρίζοντας οποιοδήποτε μέλος του, αλλά ας έχει υπόψη του ότι έχει και άλλα μέλη, τα οποία δεν είναι ηλίθια και είναι σε θέση, με τα λίγα Ελληνικά που γνωρίζουν, να καταλάβουν τι σημαίνει η φράση “συμπεριφορές που δεν τις περιμένεις απ’ αυτά τα κοινωνικά στρώματα”.

Θα ήταν καλό επίσης να προτρέπει τα μέλη του όταν κάνουν κάποια χοντρή γκάφα να μάθουν να ζητούν συγγνώμη, αντί να κάνουν λόγο για fake news (όρο τον οποίον δεν έχουν κατανοήσει) και “αλητεία”. Να ενημερώσουμε το Σωματείο ότι ουκ ολίγοι εξ ημών έχουμε “φάει ξύλο” στα κοινωνικά δίκτυα, έχουμε δεχθεί τόνους λάσπης, έχουμε λάβει υβριστικά μηνύματα, έχουμε δει κομματικά τρολ να πανηγυρίζουν επειδή μας έκοψαν το ρεύμα, αλλά το αντιμετωπίσαμε μόνοι μας.
Θα ήταν ενδιαφέρον επίσης το Σωματείο μας να μας ενημερώσει πότε εγκάλεσε ή παρέπεμψε στα Πειθαρχικά μέλη του που έκαναν ρατσιστικά κηρύγματα, που εξωράιζαν τους ναζιστές, που παραβίαζαν καθ’ εκάστην τον κώδικα δεοντολογίας.

Μην ψάχνετε.

Καμία.

Εδώ χρειάστηκαν χρόνια ολόκληρα για να διαγραφεί ο Χίος.
Γιατί ξέρετε είναι διαφορετικό να εμφανίζομαστε στην κοινωνία ότι προασπίζουμε αρχές και διαφορετικό να εμφανιζόμαστε ως συντεχνία, που κουκουλώνει αθλιότητες μελών της και ξυπνάει μια μέρα ανήσυχη για την ελευθερία του λόγου.

πηγη## Mediatvnews

AΝΑΠΟΔΑ

Οκτ. 13, 2020
2 ώρ.  · 
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΔΣ ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ
 
Xαράτσι 6% θέλουν να βάλουν
στα πετσοκομμένα αναδρομικά
 
Επιστολή-παρέμβαση στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ κατέθεσε σήμερα το μέλος του ΔΣ Δημήτρης Ι Τσαλαπάτης ζητώντας την διασφάλιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων. Ειδικότερα επισημαίνει:
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Mε χαράτσι 6% απειλούνται τα πετσοκομμένα αναδρομικά του 11μήνου, που οφείλει, κατ αρχήν, να επιστρέψει στους δημοσιογράφους ο ΕΦΚΑ ( καθολικός διάδοχος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας
«Το μικτό ποσό που προκύπτει μετά τον υπολογισμό των επιστρεπτέων ποσών, υπόκειται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη σε ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) για το διάστημα από 11.6.2015 έως 31.06.2015 και σε ποσοστό έξι τοις εκατό (6%) από 01.07.2015 έως 12.5.2016.»
 
Οι συνάδελφοι όμως που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ( 1η διεύθυνση πρώην ΤΣΠΕΑΘ) και είναι από τότε συνταξιούχοι ΔΕΝ υποχρεούνται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη επί της κύριας σύνταξης , διότι σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ κατέβαλαν ήδη μέχρι τις 31.12.16, 3% , επί της καταβαλλόμενης από τον ΕΔΟΕΑΠ επικουρικής σύνταξης.
Αυτή είναι η μόνη υποχρέωση τους και το ποσόν έχει καταβληθεί και έχει εξοφληθεί.
Συνεπώς αυτό που επιχειρείται με την ΚΥΑ για τα μέλη της ΕΣΗΕΑ, που είναι ταυτόχρονα μέλη- μέτοχοι του ΕΔΟΕΑΠ συνταξιούχοι, συνιστά παρανομία και θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί από την διοίκηση του Ταμείου και της ΕΣΗΕΑ.
13/10/2020
 
Δημήτρης Ι. Τσαλαπάτης
Μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΑ π. Α’ Αντιπρόεδρος
 
ΑΝΑΠΟΔΑ
Οκτ. 12, 2020
Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΩΝ 6 ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ
Να συνεδριάσει εκτάκτως το ΔΣ
της ΕΣΗΕΑ σε ζωντανή μετάδοση
Tην πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, σε ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου, πρότεινε από χθες το βράδυ το μέλος του ΔΣ Δημ. Ι Τσαλαπάτης, προκειμένου να συζητηθούν ΟΛΑ όσα διαδραματίσθηκαν τις τελευταίες μέρες στον κλάδο και στην ενημέρωση μαζί με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή».
Χθες , μετά από ένα ολονύκτιο θρίλερ στην ΕΣΗΕΑ, εκδόθηκε ΜΟΝΟ μια κολοβή ανακοίνωση για την επίθεση στον Α. Πορτοσάλτε , η Πρόεδρος κρύφτηκε και από το πρωί αναζητεί κάποιους , που θεωρεί πρόθυμους , στις εντολές της στα Πειθαρχικά Συμβούλια, να βγάλουν αυτά μια ανακοίνωση μήπως και κουκουλώσει ΟΛΑ τα άλλα. Απλώς Καπάκος-Αντωνιάδου αυτοκαταργούνται και συμπαρασύρουν μαζί τους τους τελευταίους που μένουν να τους ακολουθούν!..
Μέχρι στιγμής η σύμπραξη των 6 στο ΔΣ αρνείται να απαντήσει για τη συνεδρίαση, προφανώς για να μην υπάρξει δημόσια τοποθέτηση, ενώ ο ΓΓ και Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ με την συνοδεία του τηρούν ένοχη σιωπή.
Στην πρόταση του, το μέλος του ΔΣ, επισημαίνει:
-Επειδή πρότεινα να υπάρξει ενιαία στάση του ΔΣ με κοινή ανακοίνωση
-Επειδή Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση επιδίδονται σε ένα πίγκ πόγκ , επικίνδυνο για την Δημοκρατία.
-Επειδή η Πρόεδρος θέλει να παραπέμψει…… Πρωτοσέλιδα!..
-Επειδή τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά, με τις αστείες παρουσίες των 6 που συγκροτούν την πλειοψηφία και τσακώνονται ΜΟΝΟ για τις δουλειές στην ΕΣΗΕΑ.
12/10/2020
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων
 
 
 
ΑΝΑΠΟΔΑ
 
 
Σεπ. 5, 2020

ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΕUROPE
Χαστούκι στην διοίκηση της ΕΡΤ
από το Ευρωκοινοβούλιο

Την ανάγκη διασφάλισης του δικαιώματος του πλουραλισμού στην ΕΡΤ επισημαίνει σε επιστολή-παρέμβαση ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβιντ Σασόλι με αφορμή την διακοπή της εκπομπής Europe, που συντόνιζε και παρουσίαζε η δημοσιογράφος Εύα Μπούρα.
Ο κ. Σασόλι με την επιστολή του απαντάει σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη και η απάντηση του είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις δηλώσεις των ελλήνων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ( Έλενα Κουντουρά, Κώστα Αρβανίτη, Στέλιο Κούλογλου, Αλέξη Γεωργούλη Πέτρο Κόκκαλη) του ΚΙΝΑΛ( Ν. Ανδρουλάκης, Ευα Καιλή) και του ΚΚΕ( Κ Παπαδάκη, Λευτέρη Νικόλαο – Αλαβάνο)
Το θέμα συζητήθηκε και στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με πρόταση του πρώην αντιπροέδρου Δημ. Τσαλαπάτη , το οποίο αποφάσισε και έστειλε σχετική επιστολή στη διοίκηση της ΕΡΤ, για την αποκατάσταση της πολυφωνίας και της εργασιακής σχέσης της συναδέλφου και όλων των συντελεστών της εκπομπής.
Την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει προκληθεί έχει ζητήσει από την διοίκηση, της δημόσιας τηλεόρασης που προβάλλει περίεργα προσκόμματα και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Στ. Πέτσας διαπιστώνοντας ότι το πρόβλημα έχει προκληθεί, κυρίως από την προσωπική στρατηγική του νέου γενικού διευθυντή ενημέρωσης
Προφανώς η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει την έγκριση, αν όχι την προτροπή, των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου που δεν θέλουν να υπάρχει δυσαρέσκεια στο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου με τα εθνικά θέματα σε κρίσιμη καμπή και με δυσοίωνες προοπτικές στο « μέτωπο» της πανδημίας.
Στη συζήτηση του θέματος στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην πρόταση της ΚΕΔ υποχρεώθηκαν να προσχωρήσουν οι Σ Καπάκος και Μ Νικολάρα,, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, και ανάλογη θέση υπέρ των συναδέλφων είχαν και οι εκπρόσωποι της παράταξης Νέας ΕΣΗΕΑ. Εντύπωση προκαλεί η αρνητική στάση της Α΄ Αντιπροέδρου που επίσης εργάζεται στην ΕΡΤ και ως συνήθως υποστηρίζει τις επιλογές της διοίκησης.
Στην επιστολή του ο κ. Σασόλι επισημαίνει:
«…. Το δικαίωμα στην ενημέρωση και η διαφύλαξη του πλουραλισμού σε όλα τα κράτη μέλη είναι βασική προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για μένα προσωπικά θέμα ύψιστης σημασίας.
Συμμερίζομαι πλήρως την άποψή σας ότι πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες, ανεξάρτητες και αμερόληπτες πληροφορίες σχετικά με το έργο του θεσμικού μας οργάνου.
Σημειώνω λοιπόν ότι η διακοπή του τηλεοπτικού προγράμματος «Europe» από την ΕΡΤ περιορίζει τις ευκαιρίες για τους Έλληνες πολίτες να ενημερώνονται για ευρωπαϊκά ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή και το μέλλον τους.
Ενημερώθηκα ότι το Γραφείο Συνδέσμου του Κοινοβουλίου στην Αθήνα έχει ήδη κοινοποιήσει στην ΕΡΤ τη σημασία της παροχής στο ελληνικό κοινό ποιοτικών πληροφοριών για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και της μέριμνας του Ευρωκοινοβουλίου στο δικαίωμα της πληροφόρησης και του πλουραλισμού.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις που σχετίζονται με την κάλυψη των ευρωπαϊκών υποθέσεων από την ΕΡΤ..»
(Πηγή: Παρον της Κυριακής, ρεπορτάζ styx,Kίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων ΔΣ ΕΣΗΕΑ)
5/9/2020
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

ΑΝΑΠΟΔΑ

Αυγ. 2, 2020

ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΟΒΟΥΝ ΔΩΡΑ ΕΟΡΤΩΝ – ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΚΟΥΣ
Νέες περικοπές στις συντάξεις
φέρνει το κόλπο με τα αναδρομικά!..
Του Δημήτρη Ι. Τσαλαπάτη
Μέλους ΔΣ της ΕΣΗΕΑ π. Προέδρου ΠΟΕΣΥ

Τρεις υπουργοί προκαλούν, αν δεν διαπράττουν, δήμευση ή συνεργούν με τον ΕΦΚΑ σε υπεξαίρεση για τα δώρα και τους τόκους των αναδρομικών από τις μη νόμιμες περικοπές των συντάξεων.
Ταυτόχρονα όμως αλλοιώνουν ακόμη και την αμφιλεγόμενη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ που με την πιλοτική δίκη θέλησε να περιορίσει μόνο σε 11 μήνες ( 2015-2016) τις υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ παρόλο ότι έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων για ΟΛΗ την περίοδο 2013-2018.
Βέβαια οι διεκδικήσεις του κόσμου της τρίτης ηλικίας σε αρκετές περιπτώσεις συνεχίζονται και θα απασχολήσουν και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια . Με την τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι κ. Χ.Σταϊκούρας και Ν. Βρούτσης μετά από την επεξεργασία της από τον καθηγητή-υπουργό Επικρατείας και η οποία υπερψηφίσθηκε ΜΟΝΟ από την πλειοψηφία που πλαισιώνει την κυβέρνηση πλήττεται βάναυσα ακόμη και η ελάχιστη προσδοκία της περιουσίας ( 2ο πρωτόκολλο ΕΣΔΑ). Καταργούνται εκ νέου τα στοιχειώδη δώρα εορτών και η άδεια αναψυχής που οφείλονται να καταβληθούν αναδρομικά αλλά ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ και στο διηνεκές σε όλους τους συνταξιούχους (ΣτΕ 2287/2015). Επιδιώκεται επίσης να διαγραφούν οι τόκοι όσων έχουν προσφύγει αλλά ευτυχώς υπάρχουν αντίθετες δικαστικές αποφάσεις.
Ιδιαίτερη όμως είναι η αίσθηση από την εκκωφαντική σιωπή της Προεδρίας της Δημοκρατίας για ένα τόσο σοβαρό πολιτειακό και κοινωνικό ζήτημα.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση δικηγορικών συλλόγων της χώρας, του ΤΕΕ, Επιστημονικών Συλλόγων όπως και της πολιτικής σύμπραξης ( Σύριζα-ΝΔ) που διοικεί τα τελευταία χρόνια την ΕΣΗΕΑ.


Η νομοθετική ρύθμιση που προήλθε από την τροπολογία της κυβέρνησης παρέχει εξουσιοδότηση για την έκδοση υπουργικής απόφασης προκειμένου:
1. Ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης,
(ν4051/12 αρ.6 παρ 1 ΚΑΙ ν. 4093.2012 ΙΑ περ.1 ) Δεν γίνεται όμως ουδεμία αναφορά στα δώρα εορτών και επίδομα άδειας ( ν 4093/12 ΙΑ 6 περ.3).

2. Το μεγάλο κόλπο λοιπόν με το οποίο επιδιώκεται να ΜΗΝ πληρωθούν τα δώρα αλλά και στο εξής να καταργηθούν γίνεται με την παράγραφο 3 της διάταξης.
Δηλαδή χωρίς να προβλέπεται από την τροπολογία η καταβολή των δώρων αποσβέννυνται οι αξιώσεις ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ για την καταβολή των δώρων τους !
Κατά το άρθρο όμως 416 του Αστικού Κώδικα απόσβεση ενοχής ( οφειλής) επέρχεται με την καταβολή της οφειλής.
Προφανώς η μηχανή που έχει στηθεί με την τροπολογία αποσκοπεί σε άφεση χρέους ( 454 ΑΚ) , ώστε αφού αναλογούν κάποια αναδρομικά στο συνταξιούχο αυτός θα τα δικαιούται, εφόσον αποδεχτεί ότι εξοφλείται και για όσα δεν θα εισπράξει ( δώρα, τόκοι, μεγαλύτερες διαφορές κλπ).
Εκτός όμως από το κούρεμα με την ψιλή στα αναδρομικά και τα δώρα που περικόπτονται με αυτή τη….. δημοκρατική διαδικασία τα υπόλοιπα χρήματα που θέλει να επιστρέψει η κυβέρνηση δεν είναι ακατάσχετα συνεπώς συμψηφίζονται ή παρακρατούνται με οφειλόμενα.
Από τον Βρούτση στον Κατρούγκαλο λοιπόν και πάλι μία από τα ίδια…

πηγη## ked pres

ΑΝΑΠΟΔΑ