Αναποδες στροφες

Απρ. 2, 2020

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΣΤΕΡΙΑΣ και ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΠΑΚΟΣ-ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ και Σια

Επιστρέφουν οι κυριακάτικες εφημερίδες
έλεγχος για συντάκτες υπό αναστολή

Επανέρχονται κανονικά οι κυριακάτικες εφημερίδες στα περίπτερα. Οι αποκαλύψεις της ΚΕΔ προκάλεσαν έντονες συζητήσεις που άναψαν φωτιές.

Μεσολάβησαν όμως και υπόγειες αντιδράσεις που φαίνεται ότι οδηγούν πάλι στην κανονικότητα.
Με τον συνωστισμό εκδόσεων το Σάββατο , απεδείχθη ότι ο κορωνοϊός «σκοτώνει» εφημερίδες και οδηγεί σε ντόμινο ανατροπών στην αγορά (πχ. με μειώσεις μισθών , απολύσεις, με μείωση πωλήσεων εσόδων κλπ).

Επιπλέον αλλοιώνει την έννοια και το κύρος της καθημερινής εφημερίδας , αφού, σε αρκετές περιπτώσεις, περιορίζει σε πέντε τις έξη εκδόσεις την εβδομάδα για κάθε εφημερίδα, γεγονός που συμπαρασύρει προ τα κάτω και τις αμοιβές των εργαζομένων και τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ.
Αποκαλύπτεται ότι σχέδιο της σύμπραξης στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με κάποιους εκδότες για συντάκτες υπό αναστολή, που θα δουλεύουν από το σπίτι και την κατάργηση των κυριακάτικων φύλλων, αφορούσε την ενίσχυση συγκεκριμένης έκδοσης του Σαββάτου, σε βάρος παραδοσιακών και άλλων εκδόσεων της Κυριακής.
Η κινητικότητα που παρατηρείται ήδη στο περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών για την επαναλειτουργία των σούπερ-μάρκετ και τις Κυριακές αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ενδεχομένως η λύση να προέλθει από γνωμάτευση του κ. καθηγητού στις 6 το απόγευμα μέσω ΕΡΤ.
Στον αέρα όμως είναι και η αναστολή της εργασίας των συντακτών, οι οποίοι από την 1η Απριλίου μέχρι τις 15 Μαϊου, μπορούν να επιδοτούνται από τον προϋπολογισμό( εξομοιούμενοι στην ουσία με ανέργους), ώστε να μην επιβαρύνονται οι εργοδότες τους. Με το τέχνασμα αυτό όμως θα μένουν σπίτι αλλά θα υποχρεώνονται σε τηλε-εργασία.
Μόνο που δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που οφείλουν αποδοχές2-6 μηνών(…!) και χιλιάδες ευρώ στον ΕΔΟΕΑΠ και δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για την συνέχεια.
Σε πολλές περιπτώσεις οι συνάδελφοι στην ουσία απλήρωτοι από τον εργοδότη , παρά το ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, αναστολή, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, καλούνται ήδη να στέλνουν κείμενα από το σπίτι αλλά σε ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση, ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η δουλειά τους και να μην τεκμηριωθεί η παρανομία!...
Η εκτροπή περιλαμβάνει και απαγόρευση υπογραφής για τους συντάκτες που είναι υπό αναστολή.
Χθες υπήρξε και προσωπική υπόδειξη της Προέδρου της ΕΣΗΕΑ στο συγκρότημα όπου, κατά καιρούς αρθρογραφεί, για να μπουν σε αναστολή συντάκτες .Σήμερα όμως έχει βάλει τον υποτακτικό της να προτείνει κατάργηση της αναστολής.
Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ( εφαρμοστική του νόμου και της ΠΝΠ συνεπώς ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ)) ορίζεται ότι μόνο το 10% από τους συντάκτες που είναι σε αναστολή μπορεί να απασχοληθεί με τηλε-εργασία , για να εκδοθεί η εφημερίδα. Αυτό όμως ισχύει ΜΟΝΟ για «κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών». Δηλαδή η απασχόληση αυτή ΔΕΝ αφορά καθημερινές ανάγκες ( πάγιες και διαρκείς).
Δεν αποκλείεται με εντολή Βρούτση ο ΣΕΠΕ και οι ελεγκτικές αρχές να κάνουν τα στραβά μάτια. Προβλέπονται όμως για τις παραβάσεις αυτές πρόστιμα 300-50.000 ευρώ (Ν 3996/2011 αρ. 24).
Πάντως υπάρχουν επιχειρήσεις που δήλωσαν όλους τους συντάκτες υπό αναστολή και τώρα προσπαθούν να τους εξαιρέσουν αλλά δεν υπάρχει στην πλατφόρμα και στη νομοθεσία πρόβλεψη υπαναχώρησης.
Ήδη από χθες το βράδυ με μια οδυνηρή κωλοτούμπα τα δύο μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που εκπροσωπούν τον Σύριζα στο ΔΣ της Ένωσης, με ανακοίνωσή τους αδειάζουν εν ψυχρώ ακόμη και τους συντρόφους τους στην Εφ Συν, και σε άλλες εφημερίδες και καταγγέλλουν την Κυβέρνηση με την οποία συμφώνησαν για την αναστολή!..
Το ίδιο κάνουν όμως και οι άλλοι τέσσερις.

Αντιμέτωποι με την κατακραυγή και σε κατάσταση υστερίας οι έξη της πλειοψηφίας υποχρεώνονται σε άτακτη υποχώρηση και για ξεκάρφωμα στέλνουν επιστολή στον Σταϊκούρα.

Περίμεναν όμως προηγουμένως να δημιουργηθούν τετελεσμένα για να είναι σίγουροι ότι έκαναν το χρέος τους στους εργοδότες και όχι μόνο.
Οι συνάδελφοι όμως μένουν απλήρωτοι, τα ΜΜΕ κλυδωνίζονται και η πλειοψηφία έχει καταργήσει ακόμη και τις δημοσιογραφικές ταυτότητες, για να κρατήσει τους δημοσιογράφους στο σπίτι, επειδή αυτό ζήτησε ,όπως ανακοινώθηκε, από την Πρόεδρο και τον ΓΓ. ο κύριος πολιτική προστασία.
Η ΚΕΔ επιμένει στην δημόσια πρόταση που κατέθεσε και στην άμεση καταβολή δώρου Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση.
02/04/2020

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

 ΠΗΓΗ##Ked Press
 
ΑΝΑΠΟΔΑ
Μαρ. 31, 2020

Κυριακάτικες εφημερίδες τέλος
συντάκτες υπό αναστολή

Από αυτή την εβδομάδα καταργούνται κυριακάτικες εφημερίδες.

Θα κυκλοφορούν πλέον το Σάββατο, ώστε να μπορούν να διακινούνται από Σούπερ Μάρκετ, τα οποία πλέον είναι κλειστά την Κυριακή, παρ’ όλο ότι αρχικά είχαν ανοίξει για αυτό το λόγο!.. Παράλληλα οι δημοσιογράφοι υπό αναστολή θα δουλεύουν με μεροκάματο χαμηλότερο από αυτό του ανειδίκευτού και ουδείς γνωρίζει τι διαγράφεται στον ορίζονται μετά από μερικές εβδομάδες.
Αυτό αποκαλύπτει το μέλος του ΔΣ π. Α’ Αντιπρόεδρος Δημήτρης Τσαλαπάτης σε επιστολή του προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ , η οποία παραμένει εκτός λειτουργίας με ευθύνη της πλειοψηφίας. Επισημαίνει την ανάγκη σχεδίου εκτάκτου ανάγκης.
Στην επιστολή τονίζεται:
«…Η ΕΣΗΕΑ παραμένει εκτός λειτουργίας, με προβλήματα που διατηρούνται από χρόνια και αξιοποιούνται τώρα ως άλλοθι.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες αλλά η πλειοψηφία των έξη στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, έχει καταδικάσει την ένωση να λειτουργεί πλέον ως «ρεσεψιόν» της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Από αυτή την εβδομάδα καταργούνται, χωρίς προειδοποίηση και ερήμην των εργαζομένων κυριακάτικες εφημερίδες. Θα κυκλοφορούν πλέον το Σάββατο, ώστε να μπορούν να διακινούνται από Σούπερ Μάρκετ, τα οποία πλέον είναι κλειστά την Κυριακή, παρ’ όλο ότι αρχικά είχαν ανοίξει για αυτό το λόγο!..
Είναι μια εξέλιξη που βεβαίως γνωρίζουν η πρόεδρος και ο ΓΓ αλλά αφήνουν, ως συνήθως να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

’Ηδη η εφημερίδα που διευθύνει ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ, κυκλοφόρησε με ημερομηνία του περασμένου Σαββάτου, κάνοντας πρόβα με τον τρόπο αυτό.
Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις θα προκαλέσουν ντόμινο, και η ανακατανομή μεριδίων στις κυκλοφορίες και στη διαφήμιση σε σχέση με άλλες εφημερίδες που κυκλοφορούν Σάββατο ή Σαββατοκύριακο θα οδηγήσουν σε πρόσθετους κλυδωνισμούς .
Δημιουργείται , με τη συνενοχή της πλειοψηφίας των έξη του ΔΣ, μοντέλο για Εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ χωρίς δημοσιογράφους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ενημέρωση και τις εργασιακές σχέσεις.
Οι συνάδελφοι μένουν σπίτι για να πάρουν, ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ για 45 μέρες 800 ευρώ, δηλαδή 17,77 ευρώ ημερησίως κατ ευθείαν από το Δημόσιο και εκεί κλείνει ο ορίζοντας. Ακούγεται όμως ότι το επόμενο στάδιο μπορεί να είναι VOUCHER
Οι επιπτώσεις στον ΕΔΟΕΑΠ, που «ζορίζεται» είναι η αμέσως επόμενη εξέλιξη, ,η στάση πληρωμών για τα οφειλόμενα δεν είναι καλός οιωνός.
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα και με την κοινωνία έγκλειστη μια καταιγίδα επικοινωνίας σαρώνει την ενημέρωση από τα ηλεκτρονικά Μέσα και αρκετά πρωτοσέλιδα.
Επιτρέπονται μόνο ΜΟΝΟ πέντε ερωτήσεις που υποβάλλονται εγγράφως εκ των προτέρων για να απαντησουν στις  6 το απόγευμα οι αρμόδιοι!.. Και όχι κάθε μέρα. Οι συνάδελφοι υποχρεώνονται να μπαίνουν στην ουρά και όταν έρθει η σειρά τους . Κάθε μέρα έχει οπωσδήποτε από μία ερώτηση ΜΟΝΟ η ΕΡΤ μια το ΑΠΕ, μία ένα site , μία δίνεται σε καθημερινή εφημερίδα και μία σε μία κυριακάτικη. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και για τα θέματα της οικονομίας και της αγοράς.
Η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα και να λειτουργήσουν οι εγγυήσεις που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και στα ΜΜΕ:
Η πρόταση μας είναι ότι:
-Κυβέρνηση και εργοδότες πρέπει να καταβάλουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ το δώρο του Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.
-Οι θέσεις εργασίας να διατηρηθούν με τους συναδέλφους στις θέσεις τους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
-ΝΑ υπάρξει ανάλογη μέριμνα για τους συνταξιούχους και τους ανέργους ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ και όχι «φιλανθρωπία» με δελτία και κουπόνια. Θυμίζουν κατοχή. Υπάρχει ο δρόμος της αλληλεγγύης.
Η επιδίωξη που υπηρετεί η πλειοψηφία του ΔΣ είναι η κυβερνητική-εργοδοτική κατεύθυνση, θέλει την Ενημέρωση –καραντίνα και τη διαφωνία μαζί με το συνδικαλιστικό δικαίωμα στο γύψο. Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί.

30/03/2020
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

πηγη# Ked Press

ΑΝΑΠΟΔΑ

Μαρ. 30, 2020

 

Ένας από τους τελευταίους ήρωες της εθνικής αντίστασης, ένας πρόσωπο -σύμβολο της κατεχόμενης Ελλάδας την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο αγωνιστής, δημοσιογράφος και πολιτικός Μανώλης Γλέζος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών.

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου το 1922. Το 1935 ήλθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, δουλεύοντας παράλληλα ως φαρμακοϋπάλληλος. Το 1940 πέτυχε στην ΑΣΟΕΕ, το σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Ως μαθητής γυμνασίου, ακόμα, δημιούργησε, το 1939, αντιφασιστική ομάδα για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς και την αποτίναξη της δικτατορίας του Μεταξά. Μόλις ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, στις 28 Οκτωβρίου 1940, ζήτησε να καταταχτεί ως εθελοντής, αλλά λόγω του νεαρού της ηλικίας του δεν του επετράπη. Εργάστηκε, όμως, εθελοντικά στο Υπουργείο Οικονομικών (Γ’ Ταμείο Εισπράξεων Αθηνών).

Την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, 1941-1944, ανέπτυξε έντονη απελευθερωτική δράση μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, με αποτέλεσμα να υποστεί φυλακίσεις και διώξεις. Τη νύχτα της 30ης προς την 31η Μαΐου 1941, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, κατέβασε από την Ακρόπολη τη γερμανική σβάστικα και καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο.

Στις 24 Μαρτίου 1942 συνελήφθη, μαζί με τον Απόστολο Σάντα από τα γερμανικά στρατεύματα και φυλακίστηκε επί ένα μήνα στις φυλακές Αβέρωφ, όπου βασανίστηκε απάνθρωπα, με αποτέλεσμα να προσβληθεί από φυματίωση βαρυτάτης μορφής. Στις 21 Απριλίου 1943 συνελήφθη από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής και παρέμεινε φυλακισμένος επί τρεις μήνες. Στις 7 Φεβρουαρίου 1944 συνελήφθη από συνεργάτες των αρχών κατοχής και παρέμεινε στις φυλακές επί επτάμισι μήνες, απ’ όπου δραπέτευσε στις 21 Σεπτεμβρίου 1944. Κατά τη διάρκεια της κατοχής δούλεψε ως υπάλληλος στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (1941-1943) και στον Δήμο Αθηναίων (1943-1945).

Μετά την απελευθέρωση δούλεψε στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» ως συντάκτης και από τις 10 Αυγούστου 1947 έως το κλείσιμό της ως αρχισυντάκτης, εκδότης και διευθυντής.

Στις 3 Μαρτίου 1948 συνελήφθη εκ νέου. Συνολικά παραπέμφθηκε σε 28 δίκες και καταδικάστηκε σε διάφορες ποινές, από τις οποίες μία φορά σε θάνατο, τον Οκτώβριο του 1948. Άλλη μία φορά καταδικάστηκε σε θάνατο, στις 21 Μαρτίου 1949, για παράβαση του Γ’ Ψηφίσματος. Οι θανατικές καταδίκες δεν πραγματοποιήθηκαν, ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης. Το 1950 οι θανατικές ποινές μετετράπησαν σε ισόβια και τελικά αποφυλακίστηκε στις 16 Ιουλίου 1954.

Στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951, αν και φυλακισμένος, εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ. Τότε κήρυξε απεργία πείνας, με αίτημα την αποφυλάκιση των δέκα εκλεγέντων βουλευτών της ΕΔΑ, που ήταν στην εξορία και στη φυλακή. Σταμάτησε την απεργία πείνας τη 12η ημέρα, όταν έφεραν από την εξορία τους επτά εξόριστους βουλευτές. Μετά την αποφυλάκισή του, εκλέχτηκε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ και ανέλαβε οργανωτικός γραμματέας της.

Τον Δεκέμβριο του 1956 ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας «Η Αυγή». Στις 5 Δεκεμβρίου 1958 συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπίας και καταδικάστηκε. Αποφυλακίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1962, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης. Στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στη φυλακή.

Αμέσως μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 συνελήφθη μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες και κρατήθηκε στου Γουδή, στο Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια, στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου και τέλος στον Ωρωπό, απ’ όπου αποφυλακίστηκε το 1971.

Μετά τη Μεταπολίτευση εργάστηκε για την ανασυγκρότηση της ΕΔΑ, της οποίας διετέλεσε γραμματέας ως το 1985 και πρόεδρος από το 1985 έως το 1989. Παράλληλα, συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Το 1981 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών, το 1984 ευρωβουλευτής και το 1985 βουλευτής Β’ Πειραιά.

Στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του 1986 εξελέγη κοινοτάρχης Απειράνθου, του χωριού όπου γεννήθηκε, και εισήγαγε τον θεσμό της Άμεσης Δημοκρατίας στη λήψη και την εκτέλεση των αποφάσεων.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 κατήλθε επικεφαλής του συνδυασμού «Ενεργοί Πολίτες» για τη διευρυμένη Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, που υποστηρίχθηκε από τον Συνασπισμό και εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος, ενώ ο συνδυασμός του συγκέντρωσε το 11% των ψήφων.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Πάρου, επικεφαλής του συνδυασμού «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου».

Επανήλθε στην κεντρική πολιτική σκηνή το 2012, όταν στις διπλές εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με το ίδιο κόμμα εξελέγη ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, για να κάνει γνωστό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑΕ, χωρίς όμως να εκλεγεί.

Ο Μανώλης Γλέζος παρέμεινε δραστήριος κοινωνικά και πολιτικά για περισσότερο από 80 χρόνια! Η ενασχόλησή του με τα κοινά και η διαρκής δραστηριοποίησή του ήταν και ένα από τα μυστικά της μακροζωίας του, όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ίδιος, ως ομιλητής στο Διεθνές συνέδριο με θέμα «Μακροζωία ένας ρεαλιστικός στόχος». Τα άλλα δύο ήταν η θέληση για ζωή και η καλή διατροφή.

Το 2016, με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, έγινε μέλος της Ένωσης για να πραγματοποιηθεί έτσι μία μεγάλη επιθυμία του σπουδαίου αυτού αγωνιστή, ο οποίος και με τη διαδρομή του στη δημοσιογραφία τίμησε τη δημοκρατία. Ο ίδιος, άλλωστε, δήλωνε πάνω από όλα δημοσιογράφος και μέσα από το λειτούργημα της δημοσιογραφίας υποστήριξε και υπερασπίστηκε, μαζί με τα οράματα και τα ιδανικά του, τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του ατόμου και του πολίτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στο θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Μανώλη Γλέζου, εκφράζει το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του για την απαράμιλλη προσφορά του στην πατρίδα, υποκλίνεται στη μνήμη του και συλλυπείται βαθύτατα τη σύζυγο και τους οικείους του.

 ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΠΟΔΑ

Μαρ. 29, 2020

Τα μέτρα της κυβέρνησης χαριστική βολή

(και) για τους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ

 

Το τσουνάμι της πανδημίας πλήττει ήδη με ορμή τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Αποδεικνύοντας, έτσι, πως και στον κλάδο μας, όπως και σε όλους τους άλλους, τα μέτρα της κυβέρνησης είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των εργοδοτών. Οι επιδοτήσεις και διευκολύνσεις αφορούν τις επιχειρήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να τη βγάζουν με φιλοδωρήματα, να δέχονται απειλές και να γνωρίζουν ότι μόλις η κρίση τελειώσει, οι θέσεις και οι μισθοί τους δεν θα είναι διασφαλισμένα.

Μετά τις… αναγνωριστικές κινήσεις των πρώτων ημερών, το συνολικό σχέδιο άρχισε να μπαίνει σε εφαρμογή και γρήγορα θα γενικευτεί. Έχει δε διάφορες εκδοχές, αλλά τον ίδιο στόχο: Να ολοκληρωθεί ό,τι έχει ξεκινήσει με την προηγούμενη κρίση, μην αφήνοντας τίποτα όρθιο στις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των συναδέλφων. 

Η εικόνα είναι ζοφερή: Αναστολή συμβάσεων σε μια σειρά εφημερίδες με αντάλλαγμα τα 800 ευρώ της κρατικής επιδότησης και με την αόριστη (και μάλλον ανησυχητική…) υπόσχεση «μετά βλέπουμε», λουκέτο σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, απολύσεις, καθυστερήσεις και μειώσεις μισθών, καθώς και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας σε ορισμένα τηλεοπτικά Μέσα των οποίων οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να μας πείσουν για την αξία του «Μένουμε Σπίτι», αλλά απαιτούν το «Πάμε Όλοι Δουλειά».  

Όπως είναι προφανές, έπεται συνέχεια. Όσο για την πλειοψηφία των διοικήσεων στην ΕΣΗΕΑ και τις άλλες συνδικαλιστικές Ενώσεις, ασφαλώς αισθάνονται ότι κάνουν το καθήκον τους βγάζοντας ανακοινώσεις καταδίκης των εργοδοτών και συμπαράστασης στους εργαζόμενους… 

Να το ξέρουν, όμως. Είναι συνένοχες στο νέο φονικό. Μαζί με κυβέρνηση και εργοδότες.

 

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

ΑΝΑΠΟΔΑ

 

Μαρ. 29, 2020

Η ΕΣΗΕΑ είδε μόνο την αναστολή συμβάσεων στην Εφ ΣΥΝ;

Πριν λίγη ώρα βγήκε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ (παρακάτω) για τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας. Περίεργο όμως που αναφέρει μόνο την περίπτωση της Εφημερίδας των Συντακτών! Όταν είναι γνωστό στα συνδικαλιστικά στελέχη(τα γράφουν στις σελίδες τους στο face book εξάλλου) πως αναστολή συμβάσεων έγινε στα έντυπα του Γ. Φιλιππάκη που έχει και απλήρωτους τους συντάκτες και ακούγεται πως οι συντάκτες θα πρέπει να επιστρέψουν στον εκδότη χρήματα από την επιδότηση των 800 ευρώ γιατί πληρώνονται λιγότερα! Αναστολή έγινε και στον Αlpha αλλά και αλλού. Δεν ξέρει η ΕΣΗΕΑ;

 

Πρωταρχικός στόχος της ΕΣΗΕΑ η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας

Από τη πρώτη στιγμή η ΕΣΗΕΑ ζήτησε μέτρα στήριξης του Τύπου που δοκιμάζεται ήδη από τη κρίση λόγω της πανδημίας, με μεγάλη πτώση των πωλήσεων και σχεδόν μηδενικά έσοδα από διαφήμιση. Πρωταρχικός στόχος της Ένωσης είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας που υπάρχουν σήμερα, όχι μόνο σε αριθμό αλλά και σε πρόσωπα, να μην υπάρξουν μισθολογικές απώλειες και να διατηρηθούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Προειδοποιούμε τους εργοδότες που σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τις ρυθμίσεις της ΠΝΠ με καταχρηστικό τρόπο και εντέλει ανήθικο σε μια τέτοια συγκυρία, ότι θα μας βρουν απέναντι τους.

Περιμένουμε από το συνεταιριστικό έντυπο της Εφημερίδας των Συντακτών, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε προσωρινή αναστολή μεγάλου αριθμού συμβάσεων με την εφημερίδα να κυκλοφορεί, ότι θα διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας και θα καλύψει το σύνολο της μισθοδοσίας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η ΕΣΗΕΑ θα αξιοποιήσει κάθε νόμιμο και συνδικαλιστικό μέσο για να αποτρέψει την επιστροφή του κλάδου σε εργασιακό μεσαίωνα με όχημα την πανδημία.

Τα Μέσα Ενημέρωσης, ο έντυπος Τύπος (χαρακτηριστικά οι αθλητικές εφημερίδες βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση λόγω της αναστολής των αθλητικών δραστηριοτήτων), έχουν μπει σε ένα καθοδικό σπιράλ με την συρρίκνωση της κυκλοφορίας λόγω και των πολλών κλειστών σημείων πώλησης. Γι’ αυτό και απαιτούμε για άλλη μια φορά από τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει άμεσα τα μέτρα στήριξης του Τύπου που βρίσκονται στο συρτάρι του από τον Ιανουάριο.  

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-πηγη# mediatvnews

ΥΓ. Κυριε Καπακο , την παπια κανετε ? 

ΑΝΑΠΟΔΑ