Αναποδες στροφες

Μαϊ. 4, 2020

ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΔΑΛΙΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Τι θα πει δημοσιογράφος
κατέβα κι εσύ από το λεωφορείο

3 Μαΐου 2020 Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
«Είναι δικαίωμα, όχι μόνο των επαγγελματιών των Μέσων ενημέρωσης, αλλά του καθενός μας. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να επιτελούν το έργο τους ελεύθερα», τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, σε δήλωση που έκανε το βράδυ της Κυριακής, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου.

Με άλλοθι όμως την πανδημία στην Ελλάδα οι πρακτικές λογοκρισίας και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης αποτελούν, δυο μήνες τώρα, την κεντρική επιλογή στη στρατηγική της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του ιού. Πρόκειται για μελανή κηλίδα στην επέτειο, με την ΕΣΗΕΑ να αυτοκαταργείται.

Η εργοδοτική ασυδοσία καθιερώνεται ως δίκαιο του Τύπου και η διαπλοκή κάνει πάρτι με λάφυρο τις εργασιακές σχέσεις, τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Η Κυβέρνηση χορηγεί διαφημιστικά πακέτα και πολιτικό χρήμα πολύ σχολαστικά, για να εμπεδώσει ο λαός την ατομική του ευθύνη.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου διευθυντές Μέσων Ενημέρωσης όμως γνωρίζουν την « ασύμμετρη απειλή» από τους… γείτονες στα σύνορα του ΄Εβρου και από τον ιό που σκοτώνει.. Η πληροφόρηση δίνεται μια εβδομάδα πριν εκδηλωθούν από την πλέον επίσημη και υψηλή πηγή, που ζητάει, αν δεν απαιτεί, ….. αυτοσυγκράτηση σε πρωτοσέλιδα και δελτία ειδήσεων.!..
Οι εξελίξεις που μεσολαβούν είναι ραγδαίες:

-Στην Ελλάδα του κορωνοιού η καραντίνα ξεκινάει από την ενημέρωση, με την κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από το καθημερινό πάνελ του φόβου. Επιτρέπονται ΜΟΝΟ πέντε ερωτήσεις την ημέρα οι οποίες υποβάλλονται εγγράφως εκ των προτέρων για να ετοιμάσουν τις απαντήσεις τους για τις 6 το απόγευμα οι αρμόδιοι!.. Η τηλεοπτική μετάδοση μόνο με κάμερες της ΕΡΤ, που δίνει την εικόνα δωρεάν σε όλα τα δίκτυα ως ευγενική χορηγία, με πρόσχημα την αποφυγή συνωστισμού. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση συμμετέχει στη διαδικασία ως κέντρο της χειραγώγησης.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει όμως και για τα θέματα της οικονομίας και της αγοράς στα διάφορα υπουργεία. Οι διαπιστευμένοι συντάκτες «τρώνε» πόρτα διότι οι υπουργοί βγαίνουν μόνα στα κανάλια. Ας τα μάθουν κι οι δημοσιογράφοι από την τηλεόραση είναι η προχωρημένη άποψη.

-Καθιερώνεται , με πρόταση και της ΕΣΗΕΑ η αναστολή των συβάσεων εργασίας των δημοσιογράφων, οι οποίοι όμως υποχρεώνονται από τους εργοδότες να δουλεύουν από το σπίτι με τηλε-εργασία και χωρίς δικαίωμα υπογραφής στα κείμενα τους. Διότι απλά απαγορεύεται.

-H πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ- σύμπραξη Σύριζα με ακροδεξιά στοιχεία και άλλους- με ανακοίνωση της καταργεί την απρόσκοπτη πρόσβαση ΟΛΩΝ των δημοσιογράφων στις πηγές και στο ρεπορτάζ. Η ανακοίνωση-μνημείο στις 23 Μαρτίου 2020 λέει ύστερα από συμφωνία με την Αστυνομία: «Η ταυτότητα μέλους της Ένωσης δεν επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση(..!) όλων των μελών, παρά μόνο των δημοσιογράφων που εργάζονται και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης».
Ποιοι όμως εργάζονται, ποιοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή το καθορίζουν πλέον ΜΟΝΟ οι εργοδότες.

Η επόμενη φάση με αφετηρία την Πρωτομαγιά είναι η εκ περιτροπής ενημέρωση (..!)με ανάλογη απασχόληση. Δηλαδή η μερική ανεργία και για όσους είχαν ακόμη δουλειά έρχεται να προστεθεί στους μακροχρόνια άνεργους κα απλήρωτους συναδέλφους.

Όσοι δημοσιογράφοι τολμούν- δύο μήνες τώρα- να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι, χωρίς άδεια του εργοδότη, αφού η ΕΣΗΕΑ τους κατήργησε τις ταυτότητες έχουν να κάνουν με το δόγμα Χαρδαλιά. Τα όργανα τους κόβουν κλήσεις για… τροχαία παράβαση. Ακόμη κι αν κυκλοφορούν με τα πόδια.

Αν τολμήσουν να πάρουν το λεωφορείο τότε τους κατεβάζουν με το ζόρι όπως έγινε προχθές στο λεωφορείο της γραμμής στην Καλλιθέα. Και τους κόβουν κλήση που προβλέπει και αφαίρεση …πινακίδων(!..). Μέχρι στιγμής δεν ακούγεται κάτι για πρακτικές του Ν. 4000 ,με ΠνΠ, ώστε να τους κρεμάνε και μια ταμπέλα στο λαιμό.

03/05/2020
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων.

ΑΝΑΠΟΔΑ

Απρ. 30, 2020

 

Ούτε απεργία αλλά ούτε και αργία
η Πρωτομαγιά για τους δημοσιογράφους!..

Μόνο μια τρίωρη στάση εργασίας για ξεκάρφωμα, προκειμένου να τιμήσει την Πρωτομαγιά, πρότεινε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την περασμένη Τρίτη η οριακή πλειοψηφία, μετά από δήθεν συνεννόηση της η κυρίας Προέδρου με την ΓΣΕΕ.

Τελικά όμως προτίμησαν να περιορισθούν σε μια απόφαση υπέρ των εργοδοτών.
Μετά από καυγάδες μεταξύ τους οι έξη, κατέληξαν: Oι δημοσιογράφοι να εργαστούν για πρώτη φορά την ημέρα της Πρωτομαγιάς (Παρασκευή 1η Μαΐου 2020) για τα φύλα του Σαββάτου και της Κυριακής καθώς και για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και η ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ να ζητήσουν από την Κυβέρνηση να δώσει ζεστό πολιτικό χρήμα, στους εργοδότες.
Και αν η Κυβέρνηση δεν δώσει τα λεφτά στους ιδιοκτήτες αποφάσισαν να βάλουν τους δημοσιογράφους την άλλη Τρίτη να κάνουν απεργία!..
Όλα για τους εργοδότες. Τα εκατομμύρια που οφείλουν κάποιοι απ΄ αυτούς σε εργαζόμενους και στον ΕΔΟΕΑΠ τα προσπερνούν σκόπιμα.
Δεν υπάρχει ίχνος ντροπής. Υπηρετούν εν ψυχρώ τους χορηγούς τους.

Άλλωστε κάποιοι έχουν μπουκώσει τις προσωπικές τους ιστοσελίδες με κρατική διαφήμιση και άλλοι δίνουν μέχρι και την εσωτερική αλληλογραφία της ΕΣΗΕΑ στο αφεντικό της ΕΡΤ.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Είναι το αποκορύφωμα της αμαρτωλής σύμπραξης εκπροσώπων του Σύριζα και της ακροδεξιάς σέχτας που αθροίζονται στους γνωστούς έξη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με τις ευλογίες κύκλων από κάποιο Πατριαρχείο και το μεγάλες μονάδες του λιανεμπορίου..
Εκτός από το ανατριχιαστικό παρασκήνιο για τη συγκεκριμένο ζήτημα, που περιγράφεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ρυπαίνουν και την εικόνα του κλάδου στην κοινή γνώμη, προβάλλοντας ένα διαφημιστικό σποτάκι , αμφιβόλου προέλευσης για δήθεν έγκυρη ενημέρωση.
Δεν είναι τυχαίες οι διαδικασίες fast track που επικράτησαν για να εγκριθεί ως …κοινωνικό μήνυμα από το ΕΣΡ και ο ρόλος συγκεκριμένων προσώπων και παραγόντων της διαπλοκής.
Θεωρούν ότι με το τρόπο αυτό θα κρύψουν ως το τέλος τις ευθύνες τους και για την ενημέρωση και για τους συντάκτες που είναι σε αναστολή ή τους συναδέλφους που τους έχουν εγκαταλείψει στη τύχη τους , ενώ σε πολλά ΜΜΕ εργάζονται ,καιρό τώρα, απλήρωτοι.
Το χειρότερο όμως είναι ότι σφυρίζουν αδιάφοροι για όσα φέρνει ο Μάιος της πανδημίας για μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα.


Τι δεν καταλαβαίνετε συνάδελφοι; Κάποιοι από σας τους ψηφίσατε.

Και θέλετε να γιορτάσετε την Πρωτομαγιά;

Aναβάλλεται…


Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

ΑΝΑΠΟΔΑ

 
Απρ. 30, 2020

Ο Καπακος …κατεδαφίζει τα κτίρια του ΕΔΟΕΑΠ

Άνω κάτω τα πάντα στον ΕΔΟΕΑΠ , αφού κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την καραντίνα για να αναδιαμορφώσουν τα δύο κτίρια του Οργανισμού με τα λεφτά μας.

Νεόφερτο στέλεχος με σύζυγο πολιτικό μηχανικό μπήκε στην πρώτη γραμμή ως έχων το know how.

Το σχέδιο είναι να γκρεμιστούν τα πάντα και να ξαναχτιστούν από την αρχή, ιατρεία, γραφεία υπαλλήλων, φυσικοθεραπευτήριο.

Τι θα μας κοστίσει; Άγνωστο!

Η αρχιτεκτονική μελέτη πάντως κοστολογήθηκε 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα σχέδια του προεδρείου, γύρω στις 200.000 ευρώ θα είναι η λυπητερή για τους ασφαλισμένους… κάποιοι άλλοι τρίβουν τα χέρια τους ήδη κι ακονίζουν τις μασέλες και τα …Κουτάλια τους…

Η αρχή έγινε με το φυσικοθεραπευτήριο.

Πανάκριβα μηχανήματα αμπαλαρίστηκαν και βρίσκονται στα υπόγεια του κτιρίου της Σισίνη.

Οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι φυσικοθεραπευτές εκτελούν χρέη γραμματείας, τηλεφωνήτριας και αποθηκάριου.

Έπειτα ο κλήρος έπεσε στους παθολόγους που μεταφέρθηκαν στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου, εκεί που ήταν ο γκισές του τομέα Υγείας.

Χωρίς παράθυρα, χωρίς χωρίσματα, χωρίς νιπτήρες για να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής…

Και κυριως με καμερες πανω απο τα κεφαλια των ασθενων. ( δεν εχουμε καμια ενημερωση εαν δουλευουν ακομα ) 

Ο ΕΔΟΕΑΠ εάλω.

Ο Καπάκος, η Αντωνιάδου και η παρέα τους διέλυσαν και το τελευταίο μας αποκούμπι.

 

ΥΓ. 1) Χωρις αποφαση του ΔΣ , χωρις καν ενημερωση .

ΥΓ.2) Ελπιζω να μην θελησει να γραψει με χρυσα γραμματα στην εισοδο , Ανακαινιστηκε  απο τον Σ.Καπακο και την παρεα του , γιατι θα μου θυμισει κατι παρομοιο στην ΕΣΗΕΑ πριν μερικα χρονια . 

ΥΓ. 3) Ποιοι νομιζετε οτι ειστε ?  

          Ξεκαβαληστε 

 

 

Αναποδος

Απρ. 27, 2020

Η ΕΣΗΕΑ νιπτει τας χειρας της με αντισηπτικο και φοραει μασκα με τσιροτο 

Την κατάσταση του παγκόσμιου Τύπου περιγράφει το ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών χθές. Σε καραντίνα η ενημέρωση, χαροπαλεύει η ελευθερία του Τύπου. Οι μεγαλύτερες δημοσιογραφικές ενώσεις της Ευρώπης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ελευθερία του Τύπου καθώς σε όλες τις χώρες με πρόσχημα την επιδημική κρίση, παίρνουν μέτρα ενάντια στην ελευθερία του Τύπου. Η χώρα μας δεν περιλαμβάνεται σε αυτές που αναφέρουν οι 8 διεθνείς οργανισμοί. Κάτι που δεν είναι τυχαίο αφού οι εγχώριες συνδικαλιστικές ενώσεις μέχρι στιγμής τηρούν σιγή…ιχθύος. Με εξαίρεση την αντίδραση χαμηλών τόνων των περιφερειακών συνδικαλιστικών ενώσεων για την κυβερνητική απαγόρευση πληροφόρησης από τα νοσοκομεία, οι δημοσιογραφικές ενώσεις μπήκαν από μόνες τους στο …γύψο της καραντίνα, με ελάχιστες φωνές αντίδρασης. Διαβάζουμε το ενδιαφέρον θέμα.  

Χρησιμοποιείται η πανδημία από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη για να υφαρπάξουν εξουσία; Ναι, απαντούν οι οκτώ μεγαλύτεροι διεθνείς οργανισμοί στον κόσμο για την ελευθερία του Τύπου.

Οι Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ), Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ (ECPMF), Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), με επιστολή που απέστειλαν στις 25 Μαρτίου στους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητούν να προστατευτεί η ελεύθερη ροή πληροφοριών και να διασφαλιστεί η ελευθερία των ΜΜΕ, ενώ εκφράζουν βαθιά ανησυχία για «κυβερνήσεις που εκμεταλλεύονται την πανδημία για να εισαγάγουν περιορισμούς στην πρόσβαση των ΜΜΕ στις κυβερνητικές αποφάσεις και ενέργειες».

Οι οργανισμοί, παρότι αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται έκτακτα μέτρα, υπογραμμίζουν ότι πρέπει να είναι αναλογικά, με αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς και να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο, ενώ καταγγέλλουν ότι «πολλές κυβερνήσεις περιορίζουν την πρόσβαση σε αξιωματούχους μειώνοντας τη φυσική παρουσία δημοσιογράφων σε συνεντεύξεις Τύπου».

Από τις 23 Μαρτίου το ελληνικό υπουργείο Υγείας, επικαλούμενο λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας, αποφάσισε να κλείσει τις πόρτες στους υγειονομικούς συντάκτες στην καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπό του Σωτήρη Τσιόδρα και τους υφυπουργούς Πολιτικής Προστασίας και Υγείας.

Επιπλέον οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν ότι θα έχουν τη δυνατότητα μίας -και μόνο μίας, παρ’ όλο που είναι τρεις οι ομιλούντες- ερώτησης εβδομαδιαίως, η οποία θα πρέπει να κατατίθεται γραπτώς στο Γραφείο Τύπου, που θα τη διαβάζει στον «αέρα», χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διευκρινίσεων ή άσκησης πίεσης προκειμένου να απαντηθεί ουσιαστικά.

Ετσι, με κλειστές τις πόρτες, ο καθένας απαντάει όπως θέλει, ό,τι θέλει, σε όποια ερώτηση βολεύει, δίνοντας όποια εικόνα επιθυμεί στην πανελλαδική σύνδεση της ενημέρωσης για την επιδημία.

Το ίδιο επιχείρησε να κάνει και η ισπανική κυβέρνηση, αλλά αντιμετώπισε έντονη κριτική από εκατοντάδες δημοσιογράφους και αρκετές από τις κορυφαίες εφημερίδες της χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση των διεθνών οργανισμών, το ζήτημα που προέκυψε στην Ισπανία αφορούσε «τον τρόπο υποβολής ερωτήσεων των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων Τύπου».

Τα ισπανικά ΜΜΕ κατήγγειλαν ότι οι ερωτήσεις γράφονταν εκ των προτέρων και προεπιλέγονταν από την κυβέρνηση. Μετά την έντονη κατακραυγή εισήχθη ένα νέο σύστημα που επιτρέπει ερωτήσεις στους υπουργούς σε ζωντανή επικοινωνία και χωρίς μεσάζοντες.

Στη χώρα μας η διαμεσολάβηση συνεχίζεται και στις ενημερώσεις του αρμόδιου υπουργείου Υγείας αλλά και σε εκείνες του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Το ότι αυτό είναι προβληματικό αποδεικνύεται καθημερινά όταν στις δύσκολες ερωτήσεις δίνονται απαντήσεις γενικόλογες και παραπειστικές, χωρίς να μπορεί ο δημοσιογράφος να επανέλθει.

Απορίας άξιο είναι ακόμα το γεγονός ότι, ενώ οι υγειονομικοί συντάκτες παγκοσμίως μπορούν να θέσουν ερώτημα στην καθημερινή ενημέρωση του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus για την εξέλιξη της πανδημίας και μάλιστα να επανέλθουν αν δεν λάβουν ικανοποιητική απάντηση, δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο οι Ελληνες δημοσιογράφοι στην εγχώρια ενημέρωση.

Πρόσφατα εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 κατήγγειλαν την επιβολή ενός «ιδιότυπου καθεστώτος λογοκρισίας» στη δημόσια τηλεόραση από τη διοίκηση της ΕΡΤ.

«Η ενημέρωση πλέον γίνεται μονοδιάστατα γύρω από ό,τι καθορίζει η ατζέντα των “υπεύθυνων” κάθε μέρα στις 18.00. Κάθε διαφορετική φωνή και κριτική είτε φιμώνεται είτε, στην καλύτερη περίπτωση, εμφανίζεται για μερικά δευτερόλεπτα για να υπάρχει και ένα άλλοθι», αναφέρουν.

Ο συνωστισμός των εργαζομένων σε κλειστούς χώρους εργασίας, οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στη μάχη που δίνουν οι υγειονομικοί και άλλα πολλά θέματα δεν δημοσιοποιούνται.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να τηρηθεί ο κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης και σφαιρική ενημέρωση, «να ακούγεται η κριτική στην κυβερνητική πολιτική όχι μόνο φιλτραρισμένη μέσα από τον λόγο των κομμάτων αλλά και από τις ενδιαφερόμενες κοινωνικές ομάδες, να ακουστεί η φωνή των γιατρών και νοσηλευτών που ναι μεν τους χειροκροτούμε αλλά δεν τους δίνουμε βήμα να μιλήσουν, να δίνεται ο λόγος στα αδύναμα τμήματα της κοινωνίας, κυρίως αυτά που αποκλείονται από τα μεγάλα ΜΜΕ».

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κατήγγειλε τη δημόσια τηλεόραση για τη μη μετάδοση από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την 1η Απριλίου, στη διάρκεια της οποίας κατέδειξαν σοβαρά θέματα δημόσιας περίθαλψης.

Οπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, παρότι παρακολούθησε τη συνέντευξη Τύπου πλήρες συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης, στα δελτία δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά στη συνέντευξη και προβλήθηκε μόνο ένα πλάνο ελάχιστων δευτερολέπτων, «θαμμένο» μέσα σε ρεπορτάζ για άλλο θέμα. «Είναι προφανές ότι έγινε εκ των υστέρων κυβερνητική παρέμβαση λογοκρισίας», σημειώνουν οι γιατροί.

Μετά από επιστολή που έλαβε η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης από δημοσιογράφους στην Αλεξανδρούπολη για μη παροχή πληροφόρησης από τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και παραπομπή τους στον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας κ. Τσιόδρα, η Ενωση απέστειλε επιστολή στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα. Εν μέσω πανδημίας, πάντως, ο κ. Τσιόδρας είναι δυσεύρετος για τους δημοσιογράφους.

«Αποτελεί πλήγμα στην ενημέρωση», μας λέει ο Νίκος Φωτόπουλος, μέλος της Ενωσης. Ο ίδιος περιγράφει ότι σε άλλη περίπτωση παραπέμφθηκε πρόσφατα από τη διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης στην Αθήνα για ρεπορτάζ σχετικά με φωτιά στη Βόρεια Ελλάδα. Η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, πάντως, φαίνεται πως δεν έχει καμία ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου…

Τα τέσσερα συμπεράσματα της έρευνας

Η πανδημία έχει ταχεία και σημαντική επίδραση στην ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με έρευνα οκτώ διεθνών οργανώσεων με τίτλο «Παραβιάσεις των Ελευθεριών του Τύπου στην Ε.Ε. στο πλαίσιο του Covid-19».

Η έρευνα, η οποία καλύπτει τόσο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο και τις υποψήφιες χώρες, υπογραμμίζει τέσσερα γενικά ζητήματα που προκύπτουν:

• Δυσανάλογα μέτρα έκτακτης ανάγκης, ειδικότερα υπερβολικές ρυθμίσεις κατά της παραπληροφόρησης

• Περιορισμοί στην πρόσβαση σε πληροφορίες

• Λεκτικές και σωματικές επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των δημοσιογράφων

• Απειλές παρακολούθησης και ιδιωτικότητας

Οπως επισημαίνουν οι διεθνείς οργανισμοί, οι χειρότερες παραβιάσεις εντοπίζονται στην Ουγγαρία, τη Σερβία και την Τουρκία, όπου προϋπήρχε η καταστολή της ελευθερίας του Τύπου.

Παραβιάσεις της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ε.Ε.

Ουγγαρία

Στις 30 Μαρτίου, το ουγγρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοθεσία που παρέχει στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν σαρωτική νέα έκτακτη εξουσία να αποφασίζει με διατάγματα. Ο νέος νόμος ποινικοποιεί επίσης τη διάδοση «ψευδών» ή «διαστρεβλωμένων» πληροφοριών που υπονομεύουν τη μάχη των αρχών κατά του Covid-19 με πρόστιμα έως και πέντε χρόνια φυλάκιση.

Ο νόμος επικρίθηκε έντονα από ομάδες ελευθερίας του Τύπου, οι οποίες δήλωσαν ότι συνιστά ένα βήμα προς τον πλήρη έλεγχο των πληροφοριών και την περαιτέρω καταστολή της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα.

Βουλγαρία

Στη Βουλγαρία, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης για να προσπαθήσει να τροποποιήσει τον ποινικό κώδικα και να εισαγάγει ποινές για τη διάδοση όσων θεωρούσε «ψεύτικες ειδήσεις» σχετικά με την επιδημία, με φυλάκιση έως και τρία χρόνια ή πρόστιμο έως 5.000 ευρώ.

Ενώ στο διάταγμα αυτό ο πρόεδρος της χώρας άσκησε βέτο, ένα άλλο νομοσχέδιο υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο από ένα κόμμα του κυβερνώντος συνασπισμού στις 19 Απριλίου, το οποίο, εάν εγκριθεί, θα δώσει στις αρχές μεγαλύτερες εξουσίες για την αναστολή λειτουργίας ιστότοπων για τη διάδοση «παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο» – διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής του νόμου πολύ πέρα από την έκτακτη υγειονομική κρίση.

Η κυβέρνηση διπλασίασε επίσης το χρονικό διάστημα ανταπόκρισης των δημόσιων φορέων στα αιτήματα της Ελευθερίας της Πληροφορίας (FOI) από 30 σε 60 ημέρες. Ακόμα, δόθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις εξουσία να λαμβάνουν δεδομένα κινητής τηλεφωνίας των παραβατών της γενικευμένης καραντίνας χωρίς προηγούμενη δικαστική άδεια, εγείροντας ζητήματα ιδιωτικότητας και παρακολούθησης.

Ρουμανία

Στις 16 Μαρτίου ο πρόεδρος της χώρας υπέγραψε έκτακτο διάταγμα το οποίο, μεταξύ άλλων, δίνει στις αρχές την εξουσία να αφαιρούν ρεπορτάζ ή να βάζουν λουκέτο σε ιστότοπους που διαδίδουν «ψεύτικες ειδήσεις» σχετικά με τον ιό, χωρίς δυνατότητα των τελευταίων προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης διπλασίασε επίσης τον χρόνο ανταπόκρισης σε αιτήματα FOI από 30 σε 60 ημέρες. Εκτοτε, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα τοπικά ιδρύματα αρνήθηκαν να παράσχουν πληροφορίες, επικαλούμενα τους νέους κανόνες.

Ιταλία

Στις 23 Μαρτίου, ένας δημοσιογράφος και ένας καμεραμάν, που εργάζονταν για την ιταλική περιφερειακή εφημερίδα Il Tirreno, εκδόθηκαν στο Λιβόρνο, προσβλήθηκαν και απειλήθηκαν με μεταλλική ράβδο ενώ μετέδιδαν ρεπορτάζ για τη ζωή υπό τα μέτρα για τον νέο κορονοϊό.

Ο δημοσιογράφος της La Repubblica, Salvo Palazzolo, αντιμετώπισε επίμονες απειλές, αφού έγραψε ένα άρθρο στις 8 Απριλίου σχετικά με τη μαφία, που χρησιμοποιεί την κρίση του κορονοϊού για να αυξήσει την επιρροή της σε περιοχές του Παλέρμο.

Σλοβενία

Ο Σλοβένος ερευνητής δημοσιογράφος Blaž Zgaga μπήκε στο στόχαστρο εκστρατείας μίσους που τροφοδοτήθηκε από την κυβέρνηση και έναν κυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό γιατί υπέβαλε επίσημο αίτημα ελευθερίας της πληροφόρησης στις αρχές της Λιουμπλιάνα σχετικά με τον χειρισμό της κρίσης Covid-19 από την κυβέρνηση.

Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση έχει εισαγάγει αμφιλεγόμενα μέτρα που έχουν δώσει στις αρχές την άδεια να αναλύουν συγκεντρωτικά και ανώνυμα δεδομένα τοποθεσιών μέσω γεωεντοπισμού από κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να παρακολουθήσουν την εξάπλωση του Covid-19, δημιουργώντας ανησυχίες μεταξύ ομάδων δικαιωμάτων σχετικά με ζητήματα απορρήτου και επιτήρησης.

Ολόκληρο το άρθρο το διαβάζετε εδώ https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/240641_se-karantina-i-enimerosi-haropaleyei-i-eleytheria-toy-typoy

πηγη## mediatvnews

ΑΝΑΠΟΔΑ

Απρ. 24, 2020

“Χαστούκι” από την ΠΟΣΠΕΡΤ: Ο «Νονός» Ζούλας καλεί τους εργαζόμενους να διαφημίσουν την μετονομασία της ήδη υπάρχουσας ERT – HYBRID σε ERT – FLIX !!

Την προσπάθεια να οικειοποιηθούν κάτιπου ήδη υπάρχει από το 2017 και που αποτελεί όραμα και έργο των εργαζομένων της ΕΡΤ και της προηγούμενης κυβέρνησης ( ΣΥΡΙΖΑ ) στηλιτεύει η ΠΟΣΠΕΡΤ ενω παράλληλα καταγγέλλει με σκληρά λόγια τον Κ. Ζούλα οτι “καλεί” κιόλας μέσω mail τους εργαζόμενους να να διαφημίσουν την μετονομασία της ήδη υπάρχουσας ERT – HYBRID σε ERT – FLIX !!!

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ:

Οι εργαζόμενοι  της ΕΡΤ  λάβαμε στα προσωπικά μας  e-mails, δια μέσου της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού (!!!), μια προσωπική  επιστολή του προέδρου κ. Ζούλα  ο οποίος  αφού  μας …επαινεί,  κατόπιν  μας  περιγράφει  τον  εμπλουτισμό της ήδη υπάρχουσας  ERT_HYBRID ως μια  «νέα» υβριδική πλατφόρμα της ΕΡΤ και μας ζητά  να την διαφημίσουμε  από  τις  προσωπικές μας σελίδες  στα social media.

Αν το ενδιαφέρον  του κ. Ζούλα  για τους  εργαζόμενους ήταν  πράγματι αληθινό και η επιθυμία του για επικοινωνία  μαζί τους ήταν  όντως  ειλικρινής , τότε  μαζί με τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο  θα διαβουλεύονταν  με τους εργαζόμενους  εκτός και αν φαντάζονται ως επικοινωνία και διαβούλευση  τα δημοσιευμένα  σαν   θεόπνευστες  εντολές  (αποφάσεις) τελεσίγραφα  της διοίκησης  στη διαύγεια, που έχει …θολώσει με τις πρακτικές τους  και όχι να εκτιμά όπως  φαίνεται στη  προσωπική του  επιστολή, ότι  έχουμε πάθει όλοι  αμνησία, ή ότι πριν τρία χρόνια   είμαστε  σε κάποιον  άλλον πλανήτη κι όχι στην  ΕΡΤ.

Εκεί  όπου  με τον δικό μας μόχθο και στήριξη  η δημόσια ραδιο- τηλεόραση καινοτομούσε,  προσφέροντας   στο κοινό πρώτη απ΄όλους τη τεχνολογία high definition και το 2017 την υβριδική  πλατφόρμα  ERT HYBRID με πανευρωπαϊκή «πρωτιά» τη δυνατότητα  του  κάθε  επισκέπτη  να επιλέγει πολλαπλές  θεάσεις  (Mundial, Basket,  Formula 1  κλπ).

Τότε δηλαδή που  το κόμμα του κ. Ζούλα μαζί με εκείνον και τους  σημερινούς  ομοτράπεζους εισηγητές και συμβούλους  του απαξίωναν  την ΕΡΤ συνολικά αλλά   και κάθε  καινοτομία  της.

Χαιρετίζουμε  τον εμπλουτισμό  στις  παροχές της  ήδη  υπάρχουσας  πλατφόρμας , τονίζουμε  ωστόσο ότι  η συνταγματική  υποχρέωση  της ΕΡΤ  είναι να παρέχει  στην κοινωνία ελεύθερα και δωρεάν  όλα  της τα προϊόντα με όλα τα επίγεια, δορυφορικά και διαδικτυακά της μέσα    έχοντας μοναδικό “αντάλλαγμα”  το  ανταποδοτικό τέλος.

Πρέπει όμως να τονίσουμε  ότι  η  δωρεάν  παροχή του περιεχομένου  της  ERT -HYBRID  κοστίζει στους συμπολίτες μας,  αφού για να το απολαύσουν  πρέπει να πληρώνουν  κάθε μήνα κάμποσα ευρώ  στην εταιρεία που τους παρέχει internet.

 Οι τρόποι μετάδοσης  του ραδιοτηλεοπτικού προϊόντος, οι τρόποι ανάπτυξης  και όλα τα  …άλλα, πρέπει να περιγράφονται  στο  νέο στρατηγικό σχεδιασμό  της ΕΡΤ, ο οποίος  υποχρεωτικά  θα δοθεί  ολόκληρος  στους εκπροσώπους των εργαζομένων για διαβούλευση όπως  ρητά ορίζει ο νόμος 4324/2015 αρθρο7 παρ. 10.

Αν  οι ευχές και τα “καλά λόγια” του κ. Ζούλα για το προσωπικό,  δεν ήταν  μια υποκριτική εισαγωγή  της προτροπής του να διαφημίσουμε  όχι απλά  το εμπλουτισμένου (μερικώς)  περιεχόμενο  της ERT-HYBRID,  αλλά  τη δήθεν  «νέα»  πλατφόρμα  που σκέφτονται όπως δηλώνουν επίσημα  να την ονομάσουν ERT-FLIX , τότε  πως  μαζί με τον  κ, Γαμπρίτσο (και τους άλλους  που φανερά η κρυφά συνδιοικούν)  απαξιώνουν στην πράξη τους εργαζόμενους επιβάλλοντάς τους  ένα  οργανόγραμμα και έναν ΓΚΠ χωρίς  τυπική και ουσιαστική νομιμοποίηση;;;

«Ανοίγουν τις πόρτες»  για στελέχωση  επιτελικών  θέσεων  της ΕΡΤ  όχι  μόνο από  εργαζόμενους σε αυτήν,  δηλαδή από αυτούς  που  στα λόγια υποκριτικά  επαινούν, αλλά  και (;) από την …αγορά, καταργώντας  θεμελιώδεις  δομές  και διευθύνσεις, ενώ σκόπιμα δεν   αναφέρονται  οι  οργανικές  θέσεις  που χρειάζονται  για τη λειτουργία  της με όλες τις υπάρχουσες δομές, βάζοντας τις βάσεις  για μια  οργανική και λειτουργική  συρρίκνωση  της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με όπλο τη   “δημιουργική ασάφεια”  ή  και κατά περιπτώσεις τη “δηλητηριώδη σαφήνεια”.

Ταυτόχρονα  εδραιώνουν τον «κεντρικό έλεγχο» της  ενημέρωσης  ενισχύοντας  τη λογοκρισία και το φιλτράρισμα  των δυσάρεστων  στην κυβέρνηση ειδήσεων.

Οι εργαζόμενοι  κ. Ζούλα  και κ. Γαμπρίτσο  δεν είναι  τόσο  “γερασμένοι” όσο νομίζατε,  ώστε να ξεχνούν την μέχρι σήμερα  συμπεριφορά  σας έναντί τους, ούτε

και τόσο  “αδέξιοι” όπως δημόσια τους συκοφαντήσατε,  ώστε να μην μπορούν  να διαχειριστούν  όπως πρέπει  τους  κίβδηλους  επαίνους και τα όψιμα  και υποκριτικά   δήθεν  φιλικά  “χτυπήματα στον ώμο”.

Εμείς  με κόπο ιδρώτα και αίμα ανοικοδομήσαμε  εκ των  ερειπίων  που άφησε το “πραξικόπημα  του μαύρου” την ΕΡΤ  και  ξέρουμε  το ρόλο, την αποστολή μας  και  το  χρέος  μας  απέναντι στον ελληνικό λαό , στο νόμο και το Σύνταγμα  και  για αυτό  είμαστε  περήφανοι. 

Δεν χρειαζόμαστε τη δική σας …υπενθύμιση  για το πως  πρέπει να αισθανόμαστε, ούτε   τα  ψεύτικα  “χειροκροτήματα”  μιας  διοίκησης  που  διάλεξε  το δρόμο της   καθεστωτικής  επιβολής  και όχι του δημοκρατικού διαλόγου, για  να εκτελέσει  τις εντολές  που τις έδωσαν  μαζί με το διορισμό της.

ΠΗΓΗ #The FAQ

ΑΝΑΠΟΔΑ