Αναποδες στροφες

Απρ. 18, 2020

Συγνωμη που χαλαω την γιορτινη ατμοσφαιρα .

Αλλα εμεις δεν μπορουμε να κανουμε Ανασταση οταν τα παιδια του κοσμου πεινανε .

Ειναι η μονη ελπιδα μας .

 

Η ομαδα του ΑΝΑΠΟΔΑ

Απρ. 17, 2020

 

Με αγωγές απειλεί η διοίκηση του ομίλου Βαρδινογιάννη στον Alpha τους τεχνικούς που “τόλμησαν” και τα έβαλαν εν μέσω πανδημίας με τον εργοδότη, αντιδρώντας στην κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας. 

Λέγοντας ψέματα πως δεν τηρήθηκαν στην κινητοποίηση τα μέτρα απόστασης, όταν οι ίδιες οι φωτογραφίες διαψεύδουν τα fake news της διοίκησης. Δεν λέει η διοίκηση ότι στο κτίριο της Κηφισιάς έχουν στριμώξει τους τεχνικούς των εξωτερικών συνεργείων σε 30 τετραγωνικά μέτρα, 10-15 άτομα του Alpha κι άλλα 25 του Star. Κι όταν ζητήθηκε επιπλέον χώρος από τα 300 τετραγωνικά των διοικητικών υπηρεσιών, απάντηση δεν υπήρξε. Τώρα η διοίκηση Alpha-Star απειλεί με απολύσεις τους τεχνικούς που τόλμησαν να κάνουν στάσεις εργασίας.  Διαβάζουμε για τα “ψέματα και τους εκβιασμούς” σητν ανακοίνωση της ΕΤΙΤΑ: 

Με νέο e-mail προς τους εργαζόμενους του σταθμού, η διοίκηση του ALPHA ξαναχτυπά! Αφού απειλεί θεούς και δαίμονες και κρίνει για μια ακόμα φορά ως παράνομες και καταχρηστικές τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, κάτι που μόνο ο δικαστής μπορεί να κάνει, επισημαίνει με περισπούδαστο ύφος:

 «Στις 15/4/2020 κατά παράβαση των συμβατικών σας υποχρεώσεων δεν προσφέρατε την εργασία σας, λόγω της συμμετοχής σας στην παράνομη και καταχρηστική στάση εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΣΠΕΡΤ, μεταξύ των ωρών 10.00 – 14:00, και επιπλέον προβήκατε στις ακόλουθες αντισυμβατικές και αντεπαγγελματικές ενέργειες.

Μαζί με δεκάδες άλλους συναδέλφους σας, που επίσης συμμετείχαν στην ως άνω κινητοποίηση, συγκεντρωθήκατε στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων των εγκαταστάσεων της εταιρείας, κατά παράβαση όλων των σχετικών προβλέψεων και οδηγιών για την αποφυγή συναθροίσεων και συγχρωτισμού, λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Παραμείνατε δε συγκεντρωμένοι εκεί για πολλή ώρα, χωρίς να έχετε την εύλογη απόσταση ο ένας από τον άλλο, μέχρι να παρέμβει τελικά η αστυνομία, προσπαθώντας να σας απομακρύνει.

Με την ανωτέρω συμπεριφορά σας, που με τις παρούσες συνθήκες εγκυμονεί σοβαρούς υγειονομικής φύσεως κινδύνους, επιδείξατε πλήρη αδιαφορία για τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών και της εταιρείας, στην αυστηρή τήρηση τόσο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, όσο και των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Επιπλέον, επιδείξατε μηδενικό σεβασμό απέναντι στους συναδέλφους σας που απασχολούνται στον ίδιο χώρο εργασίας.

Παρόλα τα ανωτέρω και παρά τη συμμετοχή σας σε μία κινητοποίηση που εξ αρχής γνωρίζατε ότι είναι παράνομη και καταχρηστική, από την πλευρά μας δεν αρνηθήκαμε να παρέχετε στη συνέχεια την εργασία σας. Σας εφιστούμε, όμως, την προσοχή και σας προειδοποιούμε, ότι κάθε όμοια ενέργειά σας θα συνιστά πρόκληση της καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας σας. Και αυτό, αφού πλέον είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε την υγεία των εργαζομένων της εταιρείας μας και να μην υποχωρήσουμε σε καθοδηγούμενες επιδιώξεις σε βάρος των συμφερόντων της εταιρείας και των εργαζομένων της.

Να γνωρίζετε, ότι η εταιρεία μας θα διεκδικήσει κάθε αστική και ποινική αξίωσή της ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων και βεβαίως στη διαδικασία αυτή θα εναγάγει, όχι μόνο τους καθοδηγητές αυτής της παράνομης τακτικής, αλλά και τα πρόσωπα που την αναπτύσσουν. Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση της εταιρείας στην τήρηση των μέτρων υγιεινής για τους εργαζόμενους, αλλά και στις συνθήκες που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της.»

Οι εργαζόμενοι του ALPHA με πλήρη συνείδηση των ευθυνών μας συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις του Σωματείου και της Ομοσπονδίας μας, διεκδικώντας τίποτα περισσότερο από αυτά που δικαιούμαστε.

Μοναδικός υποκινητής για τις κινητοποιήσεις αυτές είναι η καταπάτηση από την εργοδοσία δικαιωμάτων  που απορρέουν από τις συμβάσεις εργασίας.

Η διοίκηση για να δικαιολογήσει την αυταρχική συμπεριφορά της συνεχίζει υποκριτικά να μιλά για αποστάσεις και μέτρα προστασίας που οι εργαζόμενοι δεν τήρησαν κατά την διάρκεια της στάσης εργασίας.  

Δεν δίστασαν μάλιστα να πουν και ψέματα για να το τεκμηριώσουν, ότι δηλαδή ήρθε η αστυνομία και επέβαλε στους εργαζόμενους να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλον.  

Αλήθεια πότε ήρθε η αστυνομία; Γιατί εμείς δεν την είδαμε!

Είναι γεγονός ότι την καλέσαμε όταν δεν επιτρέπατε την είσοδο των εργαζομένων στο χώρο εργασίας μετά τη λήξη της στάσης για να καταγράψει το γεγονός, όταν όμως μετά από πιέσεις επιτρέψατε την είσοδο, τους ειδοποιήσαμε και δεν ήρθαν ποτέ.

Μας εγκαλούν ότι δεν τηρήσαμε τις αποστάσεις, όταν οι ίδιοι παραβιάζουν καθημερινά τα ίδια μέτρα συγχρωτίζοντας τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας.  Οι εργαζόμενοι ήμασταν σε «κοινή θέα», ήμασταν διασκορπισμένοι παντού και εν πάση περιπτώσει εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί που παλεύουμε για την τήρηση των μέτρων γιατί δε θέλουμε να προσβληθούν από οποιονδήποτε ιό οι οικογένειες μας…

Αλήθεια, δεν μας απαντήσατε γιατί δεν δείξατε την ίδια ευαισθησία όταν προϊστάμενος από το Πικέρμι ήρθε στην Κηφισιά, κάτι το οποίο ήταν και παραμένει απαγορευμένο για τους υπόλοιπους τεχνικούς, αλλά βέβαια αυτός ήρθε με ειδική αποστολή, να ενισχύσει τον απεργοσπαστικό μηχανισμό για να βγει το δελτίο ειδήσεων.  Αλήθεια, όταν συντελεστές εκπομπών έρχονται από το Πικέρμι στην Κηφισιά δεν υπάρχει ο κίνδυνος της πανδημίας;  Όταν μάλιστα λίγες μέρες νωρίτερα συντελεστής εκπομπής που είχε έρθει σε επαφή με άλλον συντελεστή, που είχε συμπτώματα Κορωνοϊού, στο Πικέρμι, ήρθε στην Κηφισιά χωρίς να έχει κάνει τεστ, χωρίς να μπει σε καραντίνα και περιφέρονταν στους χώρους του control του μακιγιάζ κ.τ.λ

Σας καλούμε άμεσα να σταματήσετε την απόπειρα τρομοκράτησης των εργαζομένων και να αποσύρετε την απαίτησή σας για μονομελή συνεργεία. Η ποινικοποίηση των αγώνων δε θα περάσει.

Δεν τρομοκρατούμαστε! Δεν φοβόμαστε! Με ενότητα και αλληλεγγύη απαντάμε στην πρωτοφανή σε μέγεθος και αγριότητα επίθεση της διοίκησης.

ΠΗΓΗ # Mediatvnews

AΝΑΠΟΔΑ

Απρ. 16, 2020

ΟΙ 6 ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΝΙΠΤΟΥΝ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ
Σταύρωση χωρίς Ανάσταση
για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ

Φαίνεται τελικά ότι δεν έχουν τον Θεό τους. Πρώτα έκαναν μυστική συμφωνία για δημοσιογραφική καραντίνα και για να βγάλουν λάδι τον Χαρδαλιά, ανακοίνωσαν ότι οι δημοσιογραφικές ταυτότητες δεν ισχύουν!!! . Την Τετάρτη όμως λόγω της ακολουθίας του νιπτήρος έδωσαν και τα ρέστα τους oι 6 της σύμπραξης Σύριζα-Σαμαρά στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
1.-Με ανακοίνωση-μνημείο συνδικαλιστικής υποτέλειας θέλουν να τα φορτώνουν όλα στον αόρατο κορωνοϊό. Κάνουν έτσι και πάλι το χρέος τους στους εργοδότες και τους πολιτικούς τους πάτρωνες. Δεν λέει πουθενά τη λέξη ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ αφού τους υποστηρίζει αναφέροντας:
-Η…. πανδημία του κορωνοϊού έχει ανατρέψει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις στα ΜΜΕ». Ούτε κουβέντα για εργοδότες, Βρούτση κ.α.
-Σχεδόν στο σύνολο τους οι εφημερίδες έχουν εφαρμόσει την ΠνΠ !... Λες και το έκαναν οι εφημερίδες και όχι οι ιδιοκτήτες τους !..
-«Έχουν φτάσει να βάλουν σε αναστολή ακόμα και το 80-90% του προσωπικού τους» Δεν λένε ότι είναι η συμφωνία της ΕΣΗΕΑ με τα αφεντικά.
2 .- Στο τέλος της επιστολής η ΕΣΗΕΑ εμφανίζεται να καλεί την Κυβέρνηση να δώσει λεφτά στους εργοδότες και όχι στους ανέργους. Ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ παίρνει αμέσως στο τηλέφωνο την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ ρωτώντας πότε θα υπογράψουν από κοινού δήλωση εργοδότες και εργαζόμενοι, όπως είχαν συμφωνήσει μαζί με τον Καπάκο. Και επειδή η σύμπραξη των 6 τρέμει την ξευτίλα, το θέμα απλώς παίρνει αναβολή. Και οι εργοδότες αμέσως βγάζουν κι άλλους σε αναστολή.
3.--Σε αρκετές εφημερίδες το Δώρο του Πάσχα δίνεται με μπροστάντζα , με δόσεις .
Δεν υπάρχει ούτε κουβέντα για τα οφειλόμενα σε απλήρωτους συναδελφους και τα εκατομμύρια που χρεωστούν οι εργοδότες στον ΕΔΟΕΑΠ.
Δεν λένε ούτε κουβέντα για την πρόταση της ΚΕΔ να καταβληθεί ΔΩΡΟ σε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Το δικαιούνται όλοι σύμφωνα με το νόμο και τις αποφάσεις του ΣτΕ. Οπως το δικαιούνται και οι συνταξιούχοι.

4.-Στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Ζούλας φαίνεται να ποζάρει με το μΠΑΣΟ στο χέρι και το μπάχαλο να κορυφώνεται. Με την εκπομπή ΔΕΚΑ να έχει ξεμείνει με τα ορφανά και πότε να χάνεται η εικόνα και πότε ο ήχος. Ο Γαμπρίτσος κάνει δικές του συμφωνίες. Στην προληπτική… ανάγνωση των κειμένων, καταλήγει στην ίδια κυρία που σίγουρα δίνει αναφορά στον Καπάκο. Το δίδυμο στη διοίκηση της ΕΡΤ όμως, μαζί με το οργανόγραμμα-αίσχος, προβάρει σύστημα για ηλεκτρονικό φακέλωμα εργαζομένων, που θα επεκταθεί παντού.

5.-Η εργοδοτική αυθαιρεσία στον Alpha σε βάρος των τεχνικών, αντιμετωπίστηκε από την ΕΣΗΕΑ με ένα τρόπο που βγάζει μάτι. Ψάχνονται μη τυχόν και γίνει απεργία. Είναι φανερό ότι θέλουν στο απυρόβλητο τον εκπρόσωπο της νέας ιδιοκτησίας Μ. Δραϊνάκη. Είναι το πρόσωπο των εργοδοτών στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ με βέτο, .λόγω Πετρόπουλου, στις αποφάσεις για την ζωή και την ασφάλιση των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Η ακολουθία του νιπτήρος κατέληξε τελικά σε ανακοίνωση για τον ALPHA, στην οποία με πρόταση της ΕΣΗΕΑ η διασωματειακή επιτροπή αναφέρει σε ανακοίνωση-χάδι για την εργοδοσία «…δεν θα επιτρέψουμε, τα μέτρα που πάρθηκαν λόγω κορονοϊού, να γίνουν μέσο για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας από τους εργοδότες ..».
Δυστυχώς ο Γολγοθάς του κλάδου και της Ενημέρωσης συνεχίζεται.
Τουλάχιστον η επόμενη μέρα από την πανδημία να είναι δική μας. Καλό Πάσχα.
16/04/2020
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

ΑΝΑΠΟΔΑ

 
 
Απρ. 16, 2020
Σε δεινή κατάσταση ο κλάδος - Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιδότηση της εργασίας 

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ανατρέψει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις στα ΜΜΕ, παρότι οι δημοσιογράφοι στην πλειονότητά τους εξακολουθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες να υπηρετούν την ενημέρωση των πολιτών και μάλιστα αυξάνοντας τις ώρες εργασίας τους. Σχεδόν στο σύνολο..
τους οι εφημερίδες έχουν εφαρμόσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν φτάσει να βάλουν σε αναστολή ακόμα και το 80-90% του προσωπικού τους.
Συγκεκριμένα έχουν προχωρήσει σε αναστολή συβάσεων δημοσιογράφων οι εφημερίδες:
Αντίστοιχη πρακτική έχουν ακολουθήσει οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και «REAL FM», καθώς και οι ιστοσελίδες «REAL.GR» και «SDNA.GR». Σε μικρό αριθμό αναστολής συμβάσεων δημοσιογράφων, που απασχολούνται κυρίως σε εκπομπές, έχουν προχωρήσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί «ALPHA TV» και «ΣΚΑΪ».
Ακόμη δεινότερη είναι η κατάσταση στα αθλητικά ΜΜΕ όπου έχει ανασταλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και το 90% των συμβάσεων του προσωπικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε αναστολή συμβάσεων των δημοσιογράφων προχώρησαν οι εφημερίδες «LIVE SPORT», «SPORTDAY», «SPORTIME» και «ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»
Η ΕΣΗΕΑ καλεί για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στην υλοποίηση των μέτρων για τη στήριξη του εντύπου Τύπου. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας, για αυτή την περίοδο της πολύπλευρης πλέον κρίσης, να σταματήσουν οι αναστολές των συμβάσεων και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιδότηση της εργασίας.
 
πηγη ## zoornalistas
 
AΝΑΠΟΔΑ
Απρ. 15, 2020

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ : Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ALPHA ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ 4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

 
Όπως μας  ενημέρωσαν πριν απο λίγο συνάδελφοι του Alpha,  με εντολή της διοίκησης απαγορεύτηκε η είσοδος  στις εγκαταστάσεις του καναλιού  σε  εργαζόμενους που συμμετείχαν στην τετράωρη στάση εργασίας (10.00 - 14.00)   εμποδίζοντάς  τους έτσι να συνεχίσουν  την εργασία τους  μετά  το πέρας  της στάσης όπως προβλέπει ο νόμος.

Αξίζει να τονισθεί εδώ ότι και με βάση  τα όσα  γράφει η διοίκηση στις  τελευταίες σχετικές με την στάση εργασίας  ανακοινώσεις της, φαίνεται  ότι  θεωρεί  πως ο εργοδότης  είναι αυτός  που αποφασίζει ποιά  απεργιακή κινηγτοποίηση είναι παράνομη ή καταχρηστική  και όχι τα αρμόδια δικαστήρια και πως  μπορεί   αντιποιούμενος την  δικαστική  αρχή να  απειλεί με  ...συνέπειες  όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και  τα σωματεία  και την ομοσπονδία  στην οποία ανήκουν.
 
Η διοίκηση του Alpha  ας καταλάβει επιτέλους πως οι  απαγορεύσεις  που εφαρμόστηκαν  εξ αφορμής της πανδημίας  της covid19  αφορούν  στον περιορισμό  της διασποράς του κορονοϊού και όχι στον περιορισμό της  άσκησης των  δημοκρατικών  δικαιωμάτων μας  όπως είναι αυτό  της  απεργίας και πως   δεν μπήκε σε καραντίνα  η Δημοκρατία , οι νόμοι και το Σύνταγμα   
 
ΑΝΑΠΟΔΑ