Εκτός ΑΘΗΝΩΝ

Νοε. 9, 2018

Η Εφορία έκλεισε σχολικό λαχανόκηπο – Σε όλη την Ευρώπη επιδοτούνται, στην Ελλάδα φορολογούνται!!!

Στην διακοπή της λειτουργίας του Σχολικού Συνεταιρισμού του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου, προχωρούν οι υπεύθυνοι σχολικής μονάδας της Χαλκιδικής και αυτό γιατί οδηγήθηκαν σε μία άνευ προηγουμένου περιπέτεια με την εφορία.

Μολονότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, οι ισχύουσες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας δεν προβλέπουν εξαιρέσεις για τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Σε σχετική ανακοίνωση-ευχαριστήρια επιστολή, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Σχολείου και την οποία δημοσιεύει το Halkidikifocus.gr, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να κλείσουμε τον Σχολικό Συνεταιρισμό του Δημ. Σχολείου Ολύνθου «Το Περιβόλι» διότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε οικονομικά στο «τέλος επιτηδεύματος» που μας επέβαλε η Εφορία!!

Δεν είμαστε έμποροι! δεν είμαστε εμπορική επιχείρηση! Είμαστε Σχολικός Συνεταιρισμός που προωθούμε την σχολική καινοτομία και επιχειρηματικότητα η οποία σε όλα τα δυτικά κράτη επιδοτείται, δυστυχώς στην χώρα μας φορολογείται.

Προσφέραμε στους μαθητές μας την μάθηση της υπευθυνότητας, της δημοκρατικότητας, της αυτοβοήθειας, της αλληλεγγύης. Η δημοκρατία στην τάξη, ο καθένας προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Μαθαίνει το παιδί να ζει ομαδικά, να αναπτύσσεται, να έχει γνώμη, να λαμβάνει αποφάσεις, να υποτάσσεται στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, να παίρνει τα πρώτα μαθήματα ενός υπεύθυνου πολίτη. Πραγματικά, ένας μαθητής συνεταιριστής είναι ήδη ένας υπεύθυνος και συνειδητοποιημένος μικρός πολίτης του τόπου του.

πηγη##argolikeseidhseis.gr

ΑΝΑΠΟΔΑ

Σεπ. 10, 2018
+99
Ο Panagiotis Kouloumpis πρόσθεσε 103 νέες φωτογραφίες στο άλμπουμ: Ο Μεγαλειώδης Ορυκτός Θησαυρός Της Σύρου.

Η Σύρος έκτος από ένα ζωντανό Αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό μουσείο θεωρείται και είναι ένα σπάνιο γεωλογικό μουσείο από τα σημαντικότερα στον κόσμο. 
Σε ταυτό το άρθρο και έρευνα διαβάστε …
Για πρώτη φορά με απλά και κατανοητά λόγια μια έκθεση του μοναδικού ορυκτού πλούτου της Σύρου.
Φωτογραφίες από πραγματικά Συριανά πετρώματα και ορυκτά.
Η Σύρος είναι από τα πιο πλούσια σε ορυκτό πλούτο νησιά στην Ελλάδα. Ολόκληρο το νησί είναι ένα γεωλογικό μουσείο που όμοιό του δύσκολα βρίσκεται. 
Το νησί μας θεωρείται η πιο σημαντικη τοποθεσία κυανοσχιστόλιθων και εκλογιτών στον κόσμο. 
Αυτό ενώ στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα γνωστό, στην Ελλάδα και ακόμα πιο πολύ στην ίδια την Σύρο έχει μείνει σχεδόν άγνωστο και το πιο σημαντικό εντελώς ανεκμετάλλευτο και αναξιοποίητο
Στην απαρχή του πλανήτη μας πριν από εκατομμύρια χρόνια η Σύρος, και γενικότερα όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, αποτελούσε το βυθό μιας αβαθούς θάλασσας. Μια σειρά από ισχυρές δονήσεις προκάλεσε την άνοδο των πετρωμάτων του βυθού. Η σημερινή μορφή του νησιού διαμορφώθηκε αιώνες αργότερα, έπειτα από μια μακρά διαδικασία μεταμορφώσεων.
Για αυτό και η Σύρος είναι πολύ γνώστη στον γεωλογικό κόσμο για τα σημαντικά και σπουδαία «μεταμορφωμένα πέτρωματα» της. 
Μεταμορφωμένα πετρώματα είναι εκείνα τα πετρώματα, τα οποία προκύπτουν από άλλα προϋπάρχοντα μετά από ιστολογικές, ορυκτολογικές και χημικές μεταβολές όπως τεράστιες πιέσεις, μεγάλες θερμοκρασίες και πρόσμειξη θερμών διαλυμάτων αέριων οι οποίες επενεργούν στα [πετρώματα χωρίς όμως να περάσουν από το στάδιο της τήξης.
Χοντρικά και πιο απλά και κατανοητά να έχετε στον νου σας ότι τα πετρώματα αυτά δημιουργήθηκαν όταν για γεωλογικούς λόγους συμπιέστηκαν με τρομερές δυνάμεις μεταξύ τους και έτσι δημιούργησαν ένα νέο πέτρωμα που περιείχε όλα τα προηγούμενα. 
Η Σύρος σήμερα παρουσιάζει ορεινό χαρακτήρα, (Πάνω Μεριά), όπου βρίσκεται και η υψηλότερη κορυφή, ο Πύργος, με ύψος 442 μέτρα. Στην Πάνω Μεριά οι πλαγιές των βουνών είναι πολύ απότομες, ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά του νησιού, τα εδάφη έχουν υποστεί διάβρωση με έντονες.
Φυσικό όριο ανάμεσα στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του νησιού αποτελεί η δεξιά όχθη του ρέματος, που εκβάλει στον όρμο Κίνι, δημιουργώντας αμμώδη παραλία με αβαθή θάλασσα.
Σε αντίθεση με την Πάνω Μεριά, το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σύρου είναι λοφώδες και επίπεδο, ενώ σχηματίζει σχετικά μεγάλες κοιλάδες, όπως της Βάρης, της Ποσειδωνίας, κ.ά.
Τα πετρώματα που κυριαρχούν στο νησί είναι το μάρμαρο και ο σχιστόλιθος, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, καθώς έχουν να δώσουν διαχρονικά αρκετά σημαντικά στοιχεία. Πηγή: Απρίλιος 2003 από την ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών
Τα πετρώματα είναι τα στερεά υλικά από τα οποία αποτελείται ο φλοιός της γης το ανώτερο δηλαδή στρώμα της λιθόσφαιρας. Είναι συγκεντρώσεις ή αποθέσεις υλικών σε στερεά μορφή και σχηματίζονται με διάφορες διαδικασίες είτε μέσα στο εσωτερικό της γης είτε πάνω στην επιφάνεια της. Μερικά από αυτά εμφανίζονται κατά συμπαγείς μάζες όπως ο γρανίτης ή ο ασβεστόλιθος που η Σύρος είναι γεμάτη από αυτά. 
Το 1845, ένας Γερμανός γεωλόγος ονόματι Χάουζμαν ανακάλυψε στη Σύρο ένα ορυκτό με ένα εντυπωσιακό μπλε χρώμα που το ονόμασε γλαυκοφανή (από το γλαυκός + φαίνεσθε, δηλαδή φαίνεται κυανούς). Από τότε, οι σχιστές πέτρες του νησιού που περιείχαν γλαυκοφανή πήραν το όνομα κυανοσχιστόλιθοι. Μαζί με τους κυανοσχιστόλιθους απαντούν και κάποια άλλα πετρώματα με ορυκτά σε βαθυκόκκινα και σμαραγδοπράσινα χρώματα που ονομάσθηκαν εκλογίτες λόγω της διαλεχτής, εκλεκτής ομορφιάς τους. Τόσο οι κυανοσχιστόλιθοι όσο και οι εκλογίτες δημιουργήθηκαν καταμεσής.
Με ένα φίλο μου φοιτητή γεωλογίας συζητούσαμε καιρό τώρα για τον πλούσιο αυτόν γεωλογικό πλούτο του νησιού μας.
Κάποια στιγμή του πρότεινα να με βοηθήσει να γράψω ένα άρθρο απλό και κατανοητό ώστε οι φίλοι και αναγνώστες μου να μάθουν και πιο πολύ να κατανοήσουν την άξια του σπουδαίου και ιστορικού αυτού γεωλογικού θησαυρού που έχουμε και πατάμε στο νησί μας και ελάχιστοι γνωρίζουμε.
Έτσι λοιπόν ξεκίνησε αυτή η έρευνα.
ΕΠΙΤΗΔΕΣ δεν αναφέρω ακριβή θέση και τις περιοχές που βρίσκονται τα ορυκτά.
Ο λόγος που το κάνω αυτό είναι όχι για να μην σας δείξω που είναι άλλα για την προστασία των ορυκτών και του ορυκτού μας πλούτου.
Οι γνωστές και οι εξειδικευμένοι θα ξέρουν και θα το βρουν πολύ εύκολα. Οι υπόλοιποι εμείς απλά απολαμβάνουμε και νοιώθουμε χαρά και υπηρηφάνεια για ένα ακόμα ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ 
Στην αρχή σας κάνω μια εισαγωγή γενική για να πάρετε μια ιδέα του τι και που υπάρχουν ορυκτά στην Σύρο.
Ακλουθούν φωτογραφίες. Οι οποίες είναι πραγματικά ΣΥΡΙΑΝΑ ορυκτά και πετρώματα τα οποία έχουμε φωτογραφήσει και όχι φωτογραφίες δείγματα από κάποιο βιβλίο ορυκτολογίας.
ΟΤΙ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΟ ΆΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΟ
Στην περιγραφή των φωτογραφιών σας αναφέρω και την χρησιμότητα η την άξια τους την οποία θα εκτιμήσετε διαβάζοντας περισσότερα η ρωτώντας ειδικευόμενους γνώστες.
Επίτηδες επαναλαμβάνω δεν δίνω ακριβείς τοποθεσίες.
Η Σύρος έχεις πολλά ορυκτά και είναι διασκορπισμένα σε όλο το νησί.
Οι περιοχές που συνάντα κανείς τα περισσότερα ορυκτά σε γενικές γραμμές είναι 
Ξεκινάμε μια μια.
1 - Η Άνω Σύρος όπου εκεί συναντούμε τα πιο αξιόλογα και τα πιο καθαρά πετρώματα.. Όπως χαρακτηριστικά μου είπες ο φίλος και συνεργάτης μου Ορυκτολόγος που με βοήθησε στην έρευνα αυτή είναι τα σπάνια και τα πιο ευδιάκριτα . ευμεγέθη και εμφανή.
Στην Άνω Σύρο συναντάμε Τουρμαλίνη σε πολύ καλή ποιότητα και άξια, Γρανάτη και αυτόν σε πολύ καλή ποιότητα άλλα και Μαγνητίτη με πολύ καλή κρυστάλλωση.
Τι είναι ο μαγνητίτης.
Είναι και αυτό ένα ορυκτό του σιδηρού (δεν θα σας μπλέξω με χημικούς τύπους … Όσοι ενδιαφέρεστε περισσότερο ψάξτε μόνοι σας. Εδω κάνουμε μια αναφορά περιγραφική για τους απλούς φίλους και αναγνωστώ μας.
Ο μαγνητίτης είναι «Σπινελιος Σίδηρου» Η χρησιμότητα του είναι για γεωλογικές ερμηνείες (μεταλλευτικές ιστορικές έρευνες δηλαδή) αλλά και για συλλογή αξιόλογων ορυκτών.
Αυτά είναι τα καλύτερα και σπουδαιότερα ορυκτά. Φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα. Μένουμε στα σπουδαιότερα που αξίζει ένας Συριανός να γνωρίζει ότι έχει ο τόπος του.
Πάντα φυσικά σε ένα έμπειρο και εξειδικευμένο «μάτι»
2 - Η μεγαλύτερη έκπληξη σε κάποιον που γνωρίζει είναι η περιοχή που καλύπτει τα Βαπόρια συμπεριλαμβανομένης και της Δόξας. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Έχει τόσα ορυκτά που ένας γνωστής κυριολεκτικά ΤΑ ΧΑΝΕΙ με αυτά που βλέπει. Τι υπάρχει εκεί? Έχουμε εμφανίσεις Ακτινόλιθου, Σιδηροπυρίτη, Γρανάτη, και Τουρμαλίνη άλλα όχι σε μεγάλο βαθμό από όσο βρίσκεται σε άλλες περιοχές της Σύρου αυτό το σπουδαίο ορυκτό.
3 - Μια άλλη περιοχή είναι η γνώστη Αμπέλα.
Αξίζει να τανύουμε ιδιαίτερα ότι γενικότερα τα παράλια της Σύρου είναι γεμάτα με ορυκτά.
Κάθε παράλια έχει ίσως ακόμα και τα δικά της ορυκτά.
Η Αμπελα λοιπόν έχει Σιδηροπυρίτη, Χαλαζια, Μαλαχιτη και γενικότερα είναι πλούσια σε μέταλλα. Μην ξεχάστε άλλωστε ότι η Αμπελα είχε ένα από τα σπουδαιότερα Μεταλλεία. Ορυχεία της Σύρου.
4 - Μια ακόμα αξιόλογη και πλούσια περιοχή σε ορυκτό πλούτο είναι το Όμορφο Κίνι μας.
Στο Κίνι έχουμε τον περίφημο Εκλογίτη που είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά και χαρακτηριστικά πετρώματα της Σύρου.
Ο Εκλογικτης είναι ένα πέτρωμα που αποτελείτε από διάφορα άλλα ορυκτά.
Αυτά είναι: Γρανατης, Ομφακίτης και Γραυκοφανής.\
Η Άξια του Εκλογιτη είναι ότι είναι ένα σπάνιο δυσεύρετο και συλλεκτικό πέτρωμα το όποιο είναι γενικά περιορισμένης εμφάνισης.
Στο Κίνι επίσης έχουμε το ορυκτό Επίδοτο το όποιο στη περίπτωση της Σύρου δεν είναι σπάνιο είναι όμως ένα από τα κλασικά ορυκτά.
Αν το Επιδοτο είναι σε καλή κατάσταση είναι και αυτό από τα όμορφα συλλεκτικά ορυκτά.
Το Κινι έχει και τον πανέμορφο Αιματητη. Ο Αιματητης είναι ένα ορυκτό του σιδηρού και θα λέγαμε με απλές λέξεις ότι είναι ένα ορυκτό λίγο πριν μετασχηματιστεί σε μέταλλο.
Ένα χαρακτηριστικό που έχει ο Συριανός Αιματητης είναι ότι τον βρίσκουμε όχι σε μάζα άλλα σε φύλλα. 
Αυτά για το Κινι.
5 - Άλλη μια περιοχή που δεν φαντάζεστε ότι έχει αξιόλογα ορυκτά είναι… Τα Λαζαρέτα.
Η περιοχή των Λαζαρέτων σφύζει από μια απίστευτη συλλογή πετρωμάτων και ορυκτών.. Έτσι λοιπόν έκτος από την τεράστια σε σημασία ιστορία του ιστορικού και σπάνιου πλέον για τα παγκοσμία δεδομένα κηρίου που δεσπόζει εκεί και που δυστυχώς καταρρέει είναι ένας παράδεισος για γεωλόγους
Στα Λαζαρέτα παρατηρούμε και μια μικρή εμφάνιση ενός από α σπουδαιότερα ορυκτά πετρώματα της Σύρου τον Τουρμαλίνη την οποία όμως θα βρούμε σε άλλα μέρη της Σύρου σε πολύ μεγάλη εμφάνιση άλλα και σε μοναδική ποιότητα.
Ας πούμε δυο λόγια για το ορυκτό Τουρμαλίνη που είναι από τα πιο σπάνια ορυκτά και συναντάται στην Σύρο και για αυτόν τον λόγο έχει την δική του αίγλη και άξια. Το χαρακτηριστικό του ορυκτού αυτού είναι τα πολύ όμορφα «μαγικά» χρώματα του. Είναι Ημιπολύτιμος λίθος σε κάποιες περιπτώσεις άλλα και σε κάποιες άλλες που τα χρώματα του είναι περισσότερα φτανει και σε άξια ΠΟΛΙΤΥΜΟΥ ΛΙΘΟΥ. Η ποικιλία της Σύρου είναι η λεγόμενη «Μαύρη Ποικιλία» που ονομάζεται «Δραβιτης – Σολριτης» Οι περισσότερες μορφές του χρησιμοποιούνται ως πολύτιμοι ή ημιπολύτιμοι λίθοι. Οι πιο σκούρες (ακατάλληλες για αυτή τη χρήση) σε συσκευές μέτρησης πίεσης, λόγω της πιεζοηλεκτρικής ιδιότητας που εμφανίζει. Ο Συριανός Τουρμαλίνης έχει ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακηριστικο. Εμφανίζεται σε υπερβασικο πέτρωμα. Δηλαδή σε ένα ιδιαίτερο πράσινο χρώμα. Δηλαδή για να καταλάβετε καλύτερα το πέτρωμα είναι πράσινο και το κρύσταλλος είναι κατάμαυρος και γυαλίζει.. Για αυτό σαν τον χαρακτήρισα «μαγικό»
6 –Άλλος ένας παράδεισος για ορυκτολόγους και γεωλόγους είναι η ωραία μας Άζόλιμνος και η γενικότερη περιοχή μαζί με τους Σαντορινιούς. Δεν φαντάζεστε τι έχουμε εδω. Καθόλου τυχαίο ότι εκεί υπήρχαν ορυχεία.
Η Άζόλιμνος έχει ένα ερυθρωπό καλοσχηματισμένο Γρανάτη που τον συναντάμε σε πέτρωμα «Κυανοσχιστολιθικο» Όμορφο σύνθεση με ιδιαίτερη Συλλεκτική άξια.
7 – Η Σύρος ηταν γνωστή επίσης για τα ορυχεία Σμυρίδας. Τέτοια υπήρχαν στον Άγιο Δημήτριο από κάτω. Το λεγόμενο ορυχείο του Κασίδη. Και το ορυχείο που βρίσκεται πάνω στο δρόμο για τον άγιο Δημήτριο το γνωστό σπηλιά της Xαρίκλειας. Αυτό ξεκινούσε από το βουνό επάνω εκεί που βρίσκεται η εκκλησούλα Πανάχραντος και όλο το βουνό ήταν κούφιο με τα παλιά χρόνια να εργάζονται μέσα σε αυτό δεκάδες εργάτες.
Η σμύριδα το κοινώς λεγόμενο "σμυρίγλι", είναι ένα δώρο της φύσης στην Σύρο και είναι ένα πέτρωμα που αποτελείται κυρίως από κορούνδιο και είναι μια ανάμιξη ΟΛΩΝ των πετρωμάτων που συναντώνται στην Σύρου. Των μαγνητίτη αιματίτη και λειμωνίτη χαλαζία, σιδηροπυρίτη, μοσχοβίτη, τουρμαλίνη, βιοτίτη κ.ά.
Η Σμύριδα είναι γνώστη από στην αρχαιότητα. Το πέτρωμα αυτό είναι εξαιρετικά σκληρό και χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή μυλοπετρών σε αλευρόμυλους. Κονιοποιημένο σε κόκκους και με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να είναι ένα από τα σκληρότερα λειαντικά που υπάρχουν φυσικά στον πλανήτη Γη. Το γνωστό σμυριδόπανο ή γυαλόχαρτο είναι κονιοποιημένη σμύριδα.
Σαν σκόνη η σμύριδα αναμιγνύεται με ένα υγρό (νερό, έλαιο) για να δημιουργήσει μια πάστα που χρησιμοποιείται για το βούλωμα των δοχείων: το γυάλινο πώμα και το εσωτερικό του δοχείου προσαρμόζονται και με την πάστα σμύριδας η επαφή γίνεται τέλεια. Ένα μπουκάλι ή δοχείο βουλωμένο με σμύριδα σφραγίζεται, στην κυριολεξία. ερμητικά.
Κάποτε η Σύρος είχε πολλά ορυχεία Σμυρίδας με πολλούς Συριανούς εργάτες να βγάζουν (πολύ δύσκολα και με πολύ ανθυγιεινές συνθήκες το ψωμιά τους είναι αλήθεια)

Φωτογραφίες
1 Γρανατης. Περιοχή Βάρη και περίχωρα. Ο Γρανατης ημιπολύτιμο ορυκτό και είναι από τα πιο όμορφα πυριτικά ορυκτά.
2 Κρύσταλλος χαλαζια τύπου σκήπτρου. Το λέμε έτσι γιατί η βάση είναι λεπτή ενώ από πάνω ο κρύσταλλος είναι πιο χονδρός και δημιουργείται πάνω από τον αρχικό κρύσταλλο. Είναι ένας κρύσταλλος που πάει να σχηματιστεί άλλα τον επικαλύπτει ένας άλλος πάνω του. Είναι επίσης ένα από τα πιο άμορφα ορυκτά που υπάρχουν . Λειτουργεί πολλές φόρες και σαν διακοσμητικό. Περιοχή που βρίσκεται γενικός χώρος Ποσειδωνίας.
3 Αυτό το όμορφο ορυκτό είναι μια συγκέντρωση πολλών κρύσταλλων Γρανάτη σε μια πετρά χαρακτηριστικό δείγμα σχιστολιθικού πετρώματος.
4 Αυτός είναι ο περιβόητος Σιδηροπυρίτης. Η Σύρος είναι κυριολεκτικά γεμάτη από αυτόν. Τον καταλαβαίνει κανείς από τις ασημοχρυσες μεταλλικές φλέβες που έχουν τα πετρώματα αυτά. Αυτές οι ασημοχρυσες «φλέβες» κυριολεκτικά μπορούμε να πούμε ότι κάνουν την Σύρο μας να «λάμπει»
5 πετρώματα με σμύριδα
6 παλιό ορυχείο σμυρίδας Αγ. Δημήτριος
7 Φοβερή συμπίεση πετρωμάτων Παναχραντος
8 Μια από τις εισόδους στο ορυχείο. Δεν υπάρχει πια
9 Ορυχεία Κασιδη
10 Αιματητης με χαλαζια α 
11 Αιματητης με χαλαζια β
12 Αιματητης σε ανθρακικό πέτρωμα
13 ΑΚΤΙΝΟΛΙΘΟΣ 2
14 ΑΚΤΙΝΟΛΙΘΟΣ α
15 Ακτινολιθος Βαπόρια 2
16 Αλβιτης α
17 Ακτινολιθος Βαπόρια
18 Οπουδήποτε στην Σύρο
19 Αλβιτης β
20 Ασβεστόλιθος
21 Ασβεστόλιθος
22 Εισοχη (σπηλιά) με κρυστάλλους ασβεστίτη α
23 Εισοχη (σπηλιά) με κρυστάλλους ασβεστίτη β
24 Εισοχη (σπηλιά) με κρυστάλλους ασβεστίτη γ
24 Εκλογιτης
25 Εκλογιτης 1
26 Εκλογιτης α
27 Εκλογιτης β
29 ΕΠ{ΙΔΟΤΟ α
28 Ορυχείο Άγιος Δημήτριος
30 Επιδοτο β
31 Η άλλη πλευρά του ορυκτού Τουρμαλίνη
31Μαγνητητης
32 Μαγνητίτης ε
33 Μαγνητητης δ
36 Χαλαζίας με το πέτρωμα του γ
36 Χαλαζίας με το πέτρωμα του δ
37 Χαλαζίας με το πέτρωμα του β
38 Χαλαζίας με το πέτρωμα του α
39 Χαλαζια α
40 Χαλαζια 3
41 Τουρμαλίνης α
42 Τουρμαλίνης α (2)
43 Τουρμαλίνης
44 Τουρμαλίνης μαύρος
45 Τουρμαλίνης Με Χαλαζια α
46 Τουρμαλίνης Με Χαλαζια β
47 Σμιριγλι
48 Σιδηροπυρητης α
49 Σιδηροπυρητης β
50 Πυραμιδα Μαγνητιτη α
51 Πυραμιδα Μαγνγτιτη β
52 Πανω ασβεστολιθος με κοιτασμα σμυριδας
53 Μαλαχιτης Αμπελα 2
54 Μαλαχιτης Αμπελα
55 Γενικο Τα ορυκτα της Συρου
56 Γενικο Τα ορυκτά της Σύρου 2

Αυτά είναι τα κυριότερα χωρίς να λέμε ότι είναι ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ τα ορυκτά και τα πετρώματα της Σύρου.
Η Σύρος έχεις πολύ πλούσιο ορυκτό πλούτο. Αν τον εκμεταλλευτούμε μπορούμε να κερδίσουμε πολλά και σε τουριστικό άλλα και σε οικονομικό επίπεδο. Θέλει μόνο γνώστες και έμπειρους στο αντικείμενο και να ξέρουν να χειριστούν σωστά το θέμα αυτό.
Και προπαντός να το χειριστούν για το καλό του τόπου μας. 
Ευχαριστώ πολύ τον φίλο μου Σέργιο Ανδρονικίδη σπουδαστή γεωλογο στο πανεπιστήμιο Αθηνών για την βοήθεια του.
Δεν ηταν εύκολη αυτή η βοήθεια του να το γνωρίζετε.
Χρειάστηκαν δύσκολες επίπονες βόλτες μέσα στον Ήλιο και σε δύσβατα μέρη προκείμενου να συλλέξουμε τα σωστά και αντιπροσωπευτικά δείγματα. Να τα φωτογραφήσει και να τα αξιολογήσει έτσι ώστε να σας εξηγήσουμε τι βλέπετε… και πως το βλέπετε.
Το άρθρο αυτό είναι απλά ενδεικτικό του τι υπάρχει στην Σύρο.
Δεν περιμένει ακαδημαϊκές δάφνες ούτε επιδιώκει συγχαρητήρια από τον επιστημονικό ειδικευόμενο κόσμο .
Έγινε και γράφτηκε με την πιο απλή γλώσσα , με αγάπη σεβασμό και μεράκι για να μάθει ο απλός κόσμος τι υπάρχει στην Σύρο μας.
Καλώ όσους γνωρίζουν περισσότερα και έχουν την διάθεση να εμπλουτίσουν τις απλες αυτές πληροφορίες να το κάνουν σχολιάζοντας η με μηνύματα ώστε να συμπληρώσουμε τις οποιεσδήποτε ελλείψεις υπάρχουν και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν.
Όσοι επιθυμείτε να εμβαθύνετε περισσότερο ψάξτε σε σχετικά βιβλία η σε site στο ιντερνέτ.
ΥΓ: Το άρθρο και η έρευνα αυτή δεν τελειώνει εδω. Θα συνεχιστεί με ένα δεύτερο και τρίτο μέρος άλλα με διαφορετική θεματολόγια πάντα όμως βασισμένη στον ορυκτό πλούτο της Σύρου. Εν καιρό όμως. Δεν είναι εύκολο να βγουν αυτά τα άρθρα. Θέλουν πολύ δουλειά. Πολύ περπάτημα και προπαντός πολύ γράψιμο.
Και κάτι ακόμα. Τα λάθη αν υπάρχουν είναι ανθρώπινα και δεν έχουν γίνει σκόπιμα φυσικά. Αν τα εντοπίσετε με ένα μήνυμα διορθώστε τα με σεβασμό στην ολη αυτή προσπάθεια και εγώ με την σειρά ευχαριστώντας σας θα τα διορθώσω και στα κείμενα η στις φωτογραφίες .

Παναγιώτης Κουλουμπής
10 Σεπτεμβρίου 2018
Ερμουπολη Σύρος Κυκλάδες Ελλάδα.

πηγη ## Σελιδα Για τη Συρο με αγαπη 

ΑΝΑΠΟΔΑ

Αυγ. 30, 2017

 

 
 
Το δημοσίευμα του zougla.gr σχετικά με το «ειδικό καθεστώς» που επικρατεί στον κόλπο της Ζωγεριάς στις Σπέτσες και την παράλογη όσο και πρωτόγνωρη απαγόρευση από το Λιμεναρχείο προσέγγισης και αγκυροβολίας πλωτών μέσων, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα έφερε στην επιφάνεια το περιβόητο ΦΕΚ του Νοεμβρίου 2016 σύμφωνα με το οποίο ο Λιμενάρχης Σπετσών Ευάγγελος Ζούζιας με την πλήρη κάλυψη των προϊσταμένων του της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Ναυτιλίας απαγόρευσε την αγκυροβολία σκαφών στον κόλπο ώστε να «προστατευθούν» οι λουόμενοι. 

Πλην όμως αποκαλύφθηκε επίσης πώς στο δεξιό άκρο του κόλπου δεσπόζει η εντυπωσιακή εξοχική βίλα του γνωστού επιχειρηματία κ. Λασκαρίδη ο οποίος συμπτωματικά και κατά αξιόπιστες πληροφορίες τυγχάνει προσωπικός φίλος με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Ράπτη. Στον κόλπο δεν έχει ποντιστεί κάποιο υποθαλάσσιο καλώδιο της ΔΕΗ ώστε να συντρέχουν λόγοι ασφαλείας και να απαγορεύεται η αγκυροβολία. Το Λιμεναρχείο Σπετσών επαίρεται για την πρωτοβουλία που ισχυρίζεται ότι έλαβε να εισηγηθεί την λήψη μέτρων «προστασίας των λουομένων» στον επίμαχο κόλπο. 
 
Το Υπ. Ναυτιλίας με την σειρά του επικαλείται παλαιότερη νομοθεσία και παραπέμπει στο Λιμενικό Σώμα. Με λίγα λόγια το «τέλειο ρουσφέτι» ώστε και ο επιχειρηματίας να έχει την ησυχία του τις ημέρες των διακοπών του και ο κόλπος να παραμένει υπό πλήρη έλεγχο ώστε κάποια στιγμή να υποδεχθεί εκ του ασφαλούς την όποια «επένδυση». Πρόκειται για μία βήμα προς βήμα ιδιωτικοποίηση ενός παραθαλάσσιου και δημόσιου χώρου.

Οι κάτοικοι των Σπετσών οι οποίοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αντιδρούν και εξηγούν στο zougla.gr τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ενήργησε το Λιμεναρχείο Σπετσών. Όσο για το περιβόητο ΦΕΚ του 2016, η λεπτομερής ενασχόληση με το περιεχόμενο του πείθει και τον πλέον αφελή πώς σε αυτήν την περίπτωση (όπως και σε άλλες) το ψάρι αποσυντίθεται από το κεφάλι. Στο ΦΕΚ προηγείται μία απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για μία επιτροπή της Αρχής Δημοσίων Εσόδων που υπογράφεται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ως δεύτερο θέμα στο συγκεκριμένο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως φιγουράρουν οι διατάξεις περί του κόλπου Ζωγεριάς στις Σπέτσες. Προφανώς το εδάφιο αυτό ακολουθεί τεχνηέντως ένα σοβαρό θέμα του Υπ. Οικονομικών προκειμένου να περάσει απαρατήρητο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής είναι πλήρως ενημερωμένος για όλες τις διαστάσεις του ζητήματος καθώς και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος. Ο κόλπος της Ζωγεριάς εξακολουθεί να είναι άβατο για την ελεύθερη προσέγγιση και αγκυροβολία σκαφών. 

Τι ισχυρίζεται το λιμεναρχείο

Κύκλοι του λιμεναρχείου, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν ότι ενώ επιτρέπεται η προσέγγιση και η διέλευση σκαφών στον όρμο απαγορεύτηκε η αγκυροβολία λόγω της ασφάλειας των λουομένων, όπως γίνεται, όπως πρόσθεσαν, και σε ακόμη δύο παραλίες του νησιού. 

Ειδικότερα, επεσήμαναν πως υπάρχει διαταγή από το 1993 η οποία ορίζει ότι κάθε καλοκαίρι πρέπει να γίνεται με μέριμνα των Λιμενικών Αρχών έρευνα στους όρμους και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά, τη μορφολογία και την επισκεψιμότητα τους, να παίρνονται αποφάσεις για την προστασία των λουομένων και του περιβάλλοντος. 

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Ο όρμος χωρίζεται στα δύο. Στη μικρή και τη μεγάλη Ζωγεριά. Στο μικρό κομμάτι βρίσκεται μια οργανωμένη παραλία, υπάρχει μια ταβέρνα εκεί και ξαπλώστρες. Μέχρι πρότινος αγκυροβολούσαν σκάφη, θαλάσσια ταξί και περνούσαν ημερόπλοια. Όλα αυτά στη μικρή Ζωγεριά δεν χωράνε καθώς η αγκυροβολία μεγάλων σκαφών ημερόπλοιων και άλλων δημιουργούσαν ένα τοπίο αρκέτα επικίνδυνο. Θα έπρεπε λοιπόν κάτι να γίνει. Οπότε βγήκε ο περιορισμός αγκυροβολίας μέσα στον μικρό όρμο και υπάρχει η εναλλακτική με τον μεγάλο όρμο στον οποίο επιτρέπεται.»

Στην ερώτηση γιατί το Λιμεναρχείο αντί να απαγορεύσει την αγκυροβολία δεν οριοθέτησε την περιοχή με σημαδούρες, κύκλοι της υπηρεσίας τόνισαν ότι σημαδούρες μπαίνουν μόνο σε παραλίες που πληρούν τα κριτήρια να χαρακτηριστούν πολυσύχναστες. Κάτι το οποίο, όπως τονίζουν, δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση. 

Στα κάγκελα οι τοπικοί παράγοντες

Οι εξηγήσεις ωστόσο του Λιμεναρχείου δεν είναι ικανές να κατευνάσουν την οργή των κατοίκων και τωνπαραγόντων του νησιού. Ο πρώην δήμαρχος του νησιού, κ. Βασίλης Καρδιασμένος, μιλώντας στο zougla.gr, έκανε λόγο για πρωτοφανή απόφαση η οποία εκδόθηκε χωρίς να προηγηθεί συζήτηση ούτε με τον Δήμο του νησιού, ούτε όμως και με τους τοπικούς παράγοντες. 

«Μέχρι πρότινος δεν ενοχλούνταν κανείς. Το βράδυ πήγαιναν στον όρμο ψαράδες, ψαρεύανε και στη συνέχεια καθόντουσαν σε ένα μαγαζάκι και έτρωγαν. Ξαφνικά βγήκε μια απόφαση και λέει ότι απαγορεύεται ο λιμενισμός παντός σκάφους. Το Λιμεναρχείο στέλνει φουσκωτό και κάνουν συνεχώς ελέγχους, λέγοντας ότι τα απόβλητα από τα σκάφη λιμαίνουν τον όρμο. Ποιος είναι αυτός που βγάζει αποφάσεις χωρίς τον Δήμο Σπετσών ή τους τοπικούς παράγοντες;» διερωτάται. 

Την αντίθεση του στην εν λόγω απόφαση εξέφρασε και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου του νησιού, κ. Γιώργος Θυμαράς, ο οποίος, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, ανέφερε πως για την προστασία των λουόμενων δεν θα έπρεπε να υπάρξει απαγόρευση αλλά να οριοθετηθεί ο χώρος. «Η απόφαση εκδόθηκε κατόπιν εισηγήσεως του Λιμενάρχη στο υπουργείο Ναυτιλίας και κοινοποιήθηκε χωρίς να υπάρξει συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς» σημείωσε μεταξύ άλλων. 

Και η «ουρά» του Άδωνι Γεωργιάδη

Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος μάλιστα μέσω Twitter ζήτησε και λεπτομέρειες υποσχόμενος να χειριστεί το ζήτημα εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πλην όμως όταν πληροφορήθηκε πώς η υπόθεση αφορά τον επιχειρηματίας κ. Λασκαρίδη ανέκρουσε πρύμναν. 

Είναι κοινό μυστικό πώς ο κ. Λασκαρίδης είναι παραδοσιακά μέγας χορηγός της συντηρητικής παράταξης. Διαβάστε την αλληλουχία ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Άδωνι Γεωργιάδη με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.
 
πηγη##zougla.gr
 
ΑΝΑΠΟΔΑ
Δεκ. 9, 2016

Κρατωντας στη σκεψη σας τον τιτλο της αναρτησης, διαβαστε παρακαλω (εστω και καθυστερημενα) και απο εμενα το δελτιο τυπου της ανεξαρτητης Δημοτικης συμβουλου κ Λούμη – Γιαννικοπούλου Αγγελικής.

Το θεμα δεν ειναι που θα γινει η μοναδα.Αν και αυτο ειναι καποιο σοβαρο θεμα.Να ξεκαθαρισω

Η αφαλατωση ειναι μια καποια λυση για νερο εμπορικης χρησης.Ακριβη ενεργειακα και με περιβαλλοντικες επιπτωσεις στο βαθμο που το νερο ειναι θαλασσινο.Γιατι δεν πιστευω να σκεφτεται καποιος να ταπεινωσει και αλλο τον υφαλμυρο υδροφορο οριζοντα με αντληση νερου απο γεωτρησεις.Η αφαλατωση ομως δεν πρεπει να αποκλειστει.Το θεμα ειναι για ποιες εμπορικες χρησεις.Για καλλιεργειες; Για βιομηχανιες/ βιοτεχνιες; Για πλυσιμο αυτοκινητων;Για οικιακη χρήση; Για το ντους και τις πισινες των ξενοδοχειων; Για γηπεδα γκολφ;

Εδω η τοπικη κοινωνια σκεφτεται συζητα αποφασιζει τι μορφη οικονομιας στοχευει για τα επομενα 50 χρονια προγραμματιζει προετοιμαζεται προβλεπει πιθανες επιπτωσεις εκπαιδευει το εργατικο δυναμικο και τις νεωτερες γενιες και μετα προχωρα.Τα καναμε ολα αυτα;Μπα δεν νομιζω. Αλλοι αποφασιζουν με βαση τους δικους τους σχεδιασμους και κερδοφορια .Και μεις η κοινωνια μας ,φτερο στο ανεμο ακολουθουμε. Με ιδεες φαντασματα φοβο ελπιδες ψευδαισθησεις.Απο τη μια χιμαιρα στην αλλη.Απο την μια διαψευση απογοητευση στην αλλη.

Το θεμα λοιπον δεν ειναι στα Χωνια η στην Γκουρι Βιοτοριζα.

Ουτε στα Χωνια ουτε πουθενα αφαλατωση να παιζουν γκολφ τ αφεντικα

Δημοσιο δωρεαν καλο ποσιμο νερο 

για της Ερμιονιδας το λαο

 

Το δελτιο τυπου της κ Λούμη – Γιαννικοπούλου Αγγελικής. Που με χαρα βλεπω πως επιμενει να καταθετει την αποψη της στον Δημοσιο διαλογο.Ακομα και αν διαφωνω καπου σε οσα γραφει (και κυριως στο πως τα γραφει) ειναι ελπιδοφορο να εμφανιζεται μια νεα γυναικα μαχητικα και χωρις κηδεμονευσεις στη πολιτικη  ζωη του τοπου μας που ανδοκρατειται.Αν δεν κανω λαθος ειναι πρωτοπορα.Ας παρακολουθησουμε την πορεια της

Γη και ύδωρ στην Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. από τον Δήμαρχο Σφυρή

 

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο με 25 θέματα ημερησίας διάταξης, εκ των οποίων το 4Ο είχε τίτλο: ''Σχετικά με το αίτημα υπ΄ αριθμ.1159/19-4-2016 της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. για την παραχώρηση αγροτεμαχίου στη θέση Γκούρι Βιτόριζα προκειμένου να εγκατασταθεί μονάδα αφαλάτωσης νερού για την εξυπηρέτηση Κρανιδίου, Πορτοχελίου & Κοιλάδας."

Η εισήγηση που έφτασε στα χέρια μας για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ήταν μόνο μία αίτηση της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. προς τον Δήμο Ερμιονίδας για την παραχώρηση του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου.

Καμία Τεχνική Έκθεση, καμία Μελέτη, καμία ενημέρωση για εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης.

Για το λόγο αυτό και ύστερα από μεγάλη αναστάτωση που δημιουργήθηκε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τάσος Τόκας ζήτησε δικαιολογημένα,  την αναβολή ενός τόσο σοβαρού  θέματος, ώστε να ενημερωθούμε από τον Δήμαρχο κ. Σφυρή και τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. κ. Πάλλη.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε δέκα Δημοτικοί Σύμβουλοι ψηφίσαμε υπέρ της αναβολής και έντεκα κατά.

Είναι πλέον φανερό πως Σφυρής και Πάλλης βιάζονται να ''κάνουν έργα''.

Κατά την συζήτηση του θέματος ο κ. Δήμαρχος αρνήθηκε να μας δώσει πληροφορίες για το συγκεκριμένο έργο, αφού είναι πλέον φανερό πως η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. αποτελεί οικογενειακή υπόθεση με στεγανά και άβατα, ενώ παράλληλα συμβούλευε το δεξί του χέρι κ. Πάλλη, να μην απαντάει στις ερωτήσεις μας.

Τα δικά μου ερωτήματα λοιπόν είναι πολύ συγκεκριμένα:

  1. Που είναι η μελέτη για το εν λόγω έργο της αφαλάτωσης;
  2. Ποιος είναι ο προϋπολογισμός αυτού του έργου;
  3. Ποιος θα το πληρώσει; Γιατί αν προτίθενται να το πληρώσει η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ., θα ήταν σοφότερο να αποπερατώσει το έργο της Αποχέτευσης της Κοιλάδας, όπως έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα κάνει.

Με το μαλακό, ένα - ένα τα έργα ρε παιδιά!!!!

  1. Τι γίνεται με την πληρωμένη και ολοκληρωμένη Μελέτη Αφαλάτωσης στην περιοχή Χώνια της Κοιλάδας; Την πετάτε στα σκουπίδια; Καλά κάνετε… Λεφτά υπάρχουν…
  2. Που θα πηγαίνει το αλμόλοιπο; Στα χωράφια, στα ρέματα ή στις αυλές των σπιτιών των κατοίκων του Κρανιδίου;
  3. Αν γίνει η Μονάδα Αφαλάτωσης των γεωτρήσεων, μήπως τελικά τις εξαντλήσουμε μέσω της υπεράντλησης;
  4. Ο αείμνηστος δωρητής Κωνσταντίνος Ζέρβας δώρισε στον Δήμο Κρανιδίου ένα αγροτεμάχιο για να εγκατασταθεί Μονάδα Αφαλάτωσης ή για να δημιουργηθεί ένα ιστορικό μνημείο, αφού εκεί υπάρχει η Γκούρι Βιτόριζα (Πέτρα της Νίκης) η οποία πρέπει να αναδειχθεί ως μνημείο του τόπου μας;
  5. Τι κρύβει άραγε αυτή η βιασύνη;

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως ούτε ο Δήμαρχος γνώριζε καλά το θέμα, αφού κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου προσπαθούσε με μεγάλη αγωνία να αναγνώσει το συμβόλαιο της δωρεάς του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Τόσο μελετημένα και οργανωμένα έρχονται τα θέματα στο Συμβούλιο!!!

Αγαπητοί Συνδημότες και Συνδημότισσες,

Αυτά που διαδραματίζονται στον Δήμο μας δεν έχουν προηγούμενο.

Τι άλλο θα δώσουμε στην Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.;

Από ότι έχω καταλάβει ως τώρα, τα πάντα και με την συναίνεση του Δημάρχου Σφυρή.

Η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. πρέπει να δώσει στους Δημότες.

Και ας ξεκινήσει με την επιστροφή του παράνομου ειδικού τέλους 80% για το οποίο ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα.

Και επιτέλους, ο κ. Σφυρής πρέπει να καταλάβει ότι αναφερόμαστε στο Κρανίδι, που δεν είναι παραθαλάσσιο και όχι στην Νάουσα της Πάρου, την οποία ανέφερε συνεχώς στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί μάλλον εκεί ονειρεύεται να είναι Δήμαρχος.

Ποιος ξέρει; Αυτός μπορεί να είναι ο επόμενος σταθμός του….

Λούμη – Γιαννικοπούλου Αγγελική

Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Ερμιονίδας

πηγη## Οικολογικη Εναλλακτικη Πρωτοβουλια Ερμιονιδας

ΑΝΑΠΟΔΑ

Νοε. 20, 2016

 


Ξέρω ειμαι μόνος.Κανείς αλλος δεν το βλέπει.Κανείς δεν το θεωρεί σημαντικό μπρός στα λεφτά που νομίζουν θα ερθουν.

Χθές περπατούσα στην ακρη της παραλίας εκεί που υπάρχει το μοναδικό μέτωπο μπροστά στην θάλασσα .Μπροστά στα μαγαζιά.Εντονη μυρωδιά πετρέλαιου.Κοιτάζω στήν θάλασσα και βλέπω ιριδισμους στην επιφάνεια του νερού ενα ουράνιο τοξο σε ολη την εκταση του μικρού κολπίσκου.

Πηγαίνω στο Λιμεναρχείο. Ευγενεστατα ο Λιμενικός με πληροφορεί πως γνωριζει το πρόβλημα δεν ειναι πετρέλαιο για να το μαζεψουν ειναι μάλλον βενζίνη απο καποιο σκαφος μόνο μπορούν να περιμένουν να αραιώσει η κηλίδα με το κύμα.Εχει συμβεί και αλλες φορές μου λέει οταν ο αέρας φυσσά προς αυτη την κατεύθυνση μαζεύεται βρομα στον σημείο αυτο.Αργα το βράδυ μπροστά στα σκάφη του Λιμενικού ηταν ακομα ορατη η μόλυνση. Τι να κάνει η φυση οταν εχεις εναν κλειστό κόλπο;

Αυτο ακριβώς γράφω.Δεν κανεις ενα κλειστό κόλπο λιμάνι .Γιατί το νερό δεν κυκλοφορεί.Ατύχημα, αμέλεια, ασυνειδησία , ανθρώπινο λάθος θα γίνουν ζημιές στην Μαρίνα.Οπως εγινε πριν απο εξη χρόνια με το σκάφος Σιββυλλα που ακόμα ειναι μισοβουλιαγμένο μπροστά στο πολυτελές ξενοδοχείο

Αν χρειάζεται λιμάνι το Χέλι να το κάνουμε ΕΞΩ απο τον  μοναδικής ομορφιάς κόλπο. Εναν κόλπο που κανένα ανθρώπινο χέρι δεν μπορεί να φτιάξει. Που τον παραλάβαμε απο τους προηγούμενους κατοίκους και θα τον δώσουμε στους επόμενους .Αλλιωμένο στο αναγλυφο του για πάντα.Ποιός τραβά γραμμές και ισσιώνει διορθώνει αυτό που διαμόρφωσε η φύση σε χιλιάδες χρόνια;Γιατί αυτο ηταν ομορφο.Ενω η κατασκευή ειναι χρήσιμη.Για να βγούν λεφτά.Οπως τα νεοκλασσικά σπίτια της Αθήνας που κατεδαφίστηκαν με την αντιπαροχή γιά να χτιστούν πολυκατοικίες. Οπως το νεόπλουτο  Πόρτο Χέλι και τα σπίτια πολυκατοικίες του.Ασχήμια

Γιατί το παλιό "φτωχικό" Πόρτο Χέλι ηταν ομορφο.Νησιώτικος οικισμός  αμφιθεατρικα μπρός σε εναν μοναδικης φυσικης ομορφιάς και ιστορικής σημασίας κόλπο.

 

Και το νεο θα μπορούσε να γίνει ομορφότερο.

Με λιθόστρωτα ,πλατείες, αναπαλαιωμένα σπίτια με αυλες γεματες λουλουδια

σουλάτσο στην ακροθαλασσιά. Αυτο δηλαδή τον μοναδικο προορισμό που πληρώνει ο επισκέπτης για ναρθει απο την αλλη ακρη του κόσμου να απολαύσει.Αλλιώς θα έρχεται εδω στην Μαρίνα θα μπαίνει βιαστικά στο κότερο και θα φεύγει βιαστικά για τα μέρη που του το προσφέρουν. Ακομα και τα γειτονικά νησια μας.

Γιατι καποια στιγμη οι παλιοτεροι αποφασισαν πως προοδος ηταν να γίνει το Χελι ετσι

Και προφανως σήμερα εκτιμούμε πως καλά εκαναν και συνεχίζουμε στο ιδιο μονοπάτι.Παρ ολο που η πράξη δείχνει πως αυτο το μονοπάτι παει ντουγρού στην κατηφόρα τη μεγάλη.

Εχουμε ταλέντο οι νεο Ελληνες στην ασχήμια.Αυτο που οι Ευρωπαίοι το διατηρούν σαν κομματι της ταυτότητας  της ιστορίας τους εμείς το γκρεμίζουμε χωρίς ενδοιασμούς για τα λεφτά.Εχουμε γίνει πολυ πραγματιστές. Χωρίς φαντασία και πρωτοτυπία.Κοιτάμε τι κάνει ο διπλανός και νομίζουμε πως αν το αντιγράψουμε θα ειμαστε εμείς καλύτεροι.Και ετσι τα κάνουμε ολα με καθυστέρηση. Ενα κλίκ μετά.Χωρίς να βγάζουμε συμπεράσματα απο τα λάθη που εγιναν ουτε να καταλαβαίνουμε πως το τρένο πέρασε.Ειμαστε στα χρόνια της υφεσης.Που θα κρατήσει χρόνια.Σε τέτοιες εποχές βελτειώνεις τις υποδομές σου .Δεν χτίζεις καινούργιες.

Ειναι λοιπόν το περιβαλλοντικό μέρος και ο φόβος πως μιά βιομηχανική δραστηριότητα σε εναν κλειστο κόλπο θα εχει τραγικές συνέπειες αλλα ειναι και το αισθητικό μέρος η αλλοιωση της ομορφιάς  της ακτης του  κόλπου που σιγά σιγά εγκυβωτίζεται σε τονους τσιμέντου.

Εδω εχουμε μια σύγκρουση ανάμεσα στο τουριστικό προιόν Μαρίνα και τους λουόμενους των γειτονικών πολυτελών ξενοδοχείων που θα κάνουν μπάνιο δίπλα στο λιμάνι.Δεν καταλαβαίνω πως αυτά τα δυο θα συνυπάρχουν. Αλλα και οι επισκπέπτες της περιοχής θέλουν μια βόλτα στην παραλία δίπλα στη θάλασσα οχι πίσω απο τα κατάρτια λες και πάνε σε εκθεση σκαφών.

Ξέρω ειμαι μόνος.Αλλα με πονάει αυτο που γίνεται στο Χέλι.Και στο τέλος ουτε λεφτά θα βγουν για την τοπική κοινωνία και το μέρος θα εχει γίνει πιο ασχημο.Για πάντα.

πηγη## Οικολογικη Εναλλακτικη Πρωτοβουλια Ερμιονιδας

ΑΝΑΠΟΔΑ