Απρ. 4, 2018

Τα ζωα ειναι οτι μας απεμεινε απο τον Παραδεισο

Τα ζώα είναι ότι μας απέμεινε από το παράδεισο (Milan Kundera)

 πιο ανάλαφρα μέρη, αφήνοντας μας να παλεύουμε να συνειδητοποιήσουμε αν η απώλεια σου, είναι πρωτο ψέμα ή όχι… 

 

 Είμασταν εκεί νωρίς, την ώρα της ανατολής για ένα τηλεοπτικό γύρισμα για άλογα. Ξεπρόβαλλες μαζί με τον ήλιο, μέσα από τα βράχια… σαν φάντασμα! Ήσουν τόσο αδύνατη στην κυριολεξία από τα «κόκκαλα βγαλμένη»…ένα σώμα γεμάτο πληγές. Προσπάθησα να σε πλησιάσω αλλά ο φόβος σου… ασύλληπτος, ήταν αδύνατον να εμπιστευτείς... τρομαγμένη έφυγες μακριά και στάθηκες να μας παρατηρείς. Πλησίασες και πάλι δειλά, μπόρεσα να σε τραβήξω φωτογραφία και δέχτηκες λίγη τροφή και νερό αφού είχα απομακρυνθεί! Αργά το μεσημέρι τελειώσαμε, αλλά εσύ δεν ήσουν πια εκεί....φύγαμε. Η εικόνα σου είχε στοιχειώσει το μυαλό μου. Αποφασίσαμε με μια φίλη να επιστρέψουμε την επόμενη μέρα...αλλά μάταια, όχι μόνο εκείνη τη μέρα αλλά και την επόμενη και την μεθεπόμενη, εσύ πουθενά! Εγκαταλείψαμε κάθε προσπάθεια πιστεύοντας ότι θα είχες ησυχάσει πια από όλο αυτόν τον πόνο που βίωνες.

 

είδα εσένα σαν αγγελάκι, αερικό, να μου γλύφεις τα χέρια τόσο έντονα που ξύπνησα…και αυτό ήταν. Τηλεφώνησα στη φίλη και χωρίς να της αφήσω περιθώρια άρνησης ξεκινήσαμε και πάλι για το γνώριμο μέρος. Είδαμε δύο άντρες με κυνηγετικά ρούχα. Τους πλησιάσαμε και τους δείξαμε τη φωτογραφία σου. Ήμουν σίγουρη ότι ως κυνηγοί θα σε είχαν παρατηρήσει μιας και εσύ πριν εξαθλιωθείς τόσο από την ανθρώπινη αδιαφορία, ήσουν ένα καθαρόαιμο κυνηγόσκυλο γίγας επανιέλ μπρετόν! Δεν θα ξεχάσω τις φορές που όταν πια ζούσες μαζί μας μας σταματούσαν να ρωτήσουν αν ήσουν καλή στο κυνήγι! Και μας πιάναν τα γέλια ενθυμούμενοι την πρώτη φορά που άκουσες πυροτέχνημα και από τον φόβο σου πήδηξες πάνω στην αγκαλιά μου σαν τον Σκουπιντού. Εκεί αντιλήφθηκα τον λόγο που σε εγκατέλειψε ο κυνηγός πριν σε βρούμε…ήταν απλό…δεν του βγήκες καλή στο κυνήγι και έτσι  και όταν πια λόγω ηλικίας και ασθένειας, δεν μπορούσες να παράξεις άλλο χρήμα, 

 

Και ναι λοιπόν...οι δυο κυνηγοί σε είχαν δει σε ένα σημείο που πετάνε μπάζα.

 

Μας έκανε εντύπωση γιατί ήταν ακριβή ράτσα πουλόσκυλου, θα ΄χει ψοφήσει για δε μπορούσε να πάρει τα πόδια του» μας είπαν! Δεν τους ακούσαμε, ήρθαμε και σε βρήκαμε…ζωντανή και έτοιμη να μας εμπιστευτείς. που μαζί με την ανιδιοτελή αγάπη και την πίστη δύο υπέροχων κτηνιάτρων που πίστεψαν ότι θα ζήσεις, τα κατάφερες και έγινες ένας πανέμορφος σκύλος που τραβούσες τα βλέμματα πάνω σου από θαυμασμό πια. Ένα υπέροχο πλάσμα, και εμείς οι τυχεροί και συνάμα ευλογημένοι που επέλεξες να μας χαρίσεις αυτά τα τελευταία χρόνια της ζωής σου. Θα είσαι πάντα στην καρδιά μας, Αγγελάκι μας αγαπημένο!

Κατά βάθος που εγκατέλειψε το Αγγελάκι! Έμεινε κοιμισμένη μη γνωρίζοντας το μεγαλείο της πραγματικής ανιδιοτελούς αγάπης, πόσο κρίμα…μια ζωή χαμένη!

 και στα νιαουρίσματα από «πεταμένα» νεογέννητα γατάκια μέσα από τον κάδο σκουπιδιών. Είναι αυτοί οι ίδιοι που θα φροντίσουν όπως μπορούν έναν συνάνθρωπο μας σε ανάγκη. 

 που οδηγεί όλους τους φιλόζωους πολίτες, μέλη ή μη σωματείων δεν έχει σημασία, να μάχονται καθημερινά για την προστασία των ζώων  

Με απλά λόγια  

 να την αναλάβει μιας και το νομοσχέδιο μεταβιβάζει το σύνολο των αρμοδιοτήτων για τα ζώα συντροφιάς στους Δήμους.

, από το δικό του υστέρημα και από το δικό του περίσσεμα ψυχής και θα τον τιμωρεί αν τολμά να προσφέρει παραπάνω.

 Αναφέρει ότι είναι αναποτελεσματική η διαχείριση των ζώων από τους Δήμους γιατί δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους από το 2012 ( σύμφωνα με τον Ν.4039), και έτσι στο άρθρο 9 του νέου νομοσχεδίου όπου ορίζεται η περισυλλογή και η διαχείριση των ζώων, φορτώνει τους Δήμους με ακόμα περισσότερες υποχρεώσεις…για να μην υπάρχει καμία απολύτως ελπίδα!

Μήπως το νομοσχέδιο για μια ακόμα φορά στήθηκε, με συντεχνιακή λογική και ορέξεις για κατασπατάληση κονδυλίων στο όνομα δήθεν της προστασίας των ζώων, αφού με την εφαρμογή του, ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων ζώων θα εκτιναχτεί στα ύψη και … άμεσα θα πρέπει να βρεθούν λύσεις» για αντιμετώπιση του. 

Μάλλον οι αρμόδιοι στο ΥΠΑΑΤ που κατασκεύασαν αυτό το νομοσχέδιο δεν έχουν έχουν καμία απολύτως ιδέα ότι ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας δεν ασχολείται με πρακτικές διαδικασίες διαχείρισης αλλά βάζει αρχές για την ευζωία και προστασία των ζώων σε συμμόρφωση με τις Διεθνείς Ευρωπαϊκές/κοινοτικές επιταγές και εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο.

 να θεσμοθετηθεί νομικά η εντατική εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις υποχρεώσεις του κατόχου ζώου συντροφιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στη αναγκαιότητα της στείρωσης. 

 συμπεριλαμβάνοντας τα ιπποειδή και άλλα ζώα που πλέον ζουν δίπλα στον άνθρωπο,  να αναπτύσσει μια βαθύτερη και ευρύτερη παιδεία ευσπλαχνίας, ανθρωπιάς και σεβασμού της ζωής, δημιουργώντας για το καλό όλης της κοινωνίας, πολίτες υπεύθυνους που νοιάζονται. 

. Το φυσικό τους περιβάλλον είναι πλάι στον άνθρωπο, κάτω από την δική του ευθύνη και φροντίδα. 

 

ΑΝΑΠΟΔΑ