Μια αλλη οπτική των αθληματων

Φεβ. 12, 2021

Σκάνδαλο στην ΕΟΜΟΠ: Μηνύσεις για πλαστογραφία εγγράφων και αγωγή κατά πέντε μελών του ΔΣ


Βαγγέλης Λάσκαρης 


      

 


Μοντέρνο πένταθλο: Ξέσπασμα του προέδρου

Το Sportime.gr αποκαλύπτει μια απίστευτη καταγγελία που έγινε στη ΓΓΑ από τον Σεπτέμβριο του 2019 και ως τώρα έχει θαφτεί στα… συρτάρια.

Την ώρα που η ΓΓΑ και ο Υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έχουν υποσχεθεί την καταπολέμηση της διαφθοράς και ο Υφυπουργός αθλητισμού έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι στόχος είναι να παταχθούν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης ή κατάχρησης εξουσίας, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα αν ο Λευτέρης Αυγενάκης επιθυμεί την κάθαρση όλων των ομοσπονδιών ή μόνο αυτών που δεν είναι… αρεστές!

Πρόκειται για απίστευτες κατηγορίες που αφορούν: πλασματικές συμμετοχές σε αγώνες και γενικές συνελεύσεις, παράτυπη λειτουργία Διοικητικού Συμβουλίου, που η μειοψηφία με το έτσι θέλω «πέταξε» εκτός τη νόμιμη διοίκηση.

Κλοπές, αλλαγές κλειδαριών για να μην μπει η νόμιμη διοίκηση κι άλλα πολλά που δεν τιμούν τον ελληνικό αθλητισμό.

Από το Σεπτέμβριο του 2019, όταν η ΕΟΜΟΠ διοικείτο από 11μελές ΔΣ, εντελώς παράτυπα συνεδρίασαν τα πέντε από τα 11 μέλη, διέγραψαν τους «αντιπάλους» τους και σύμφωνα με μηνύσεις που κατατέθηκαν, εξαφάνισαν βιβλία πρακτικών, φύλλα αγώνα και άλλα έγγραφα.

Έχει κατατεθεί, επίσης, μήνυση για πλαστογραφία εγγράφων, αλλά και αγωγή κατά των πέντε μελών του ΔΣ.

Και για να καταλάβει κι ο απλός κόσμος, τα έξι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν καταθέσει αγωγή στα υπόλοιπα πέντε μέλη ότι δεν έγινε ποτέ το επίμαχο ΔΣ με την πρόταση μομφής.

Μάλιστα, έχοντας την πλειοψηφία του ΔΣ ο νόμιμος κι εκλεγμένος πρόεδρος Τάσος Πανταζίδης, έχει μείνει εκτός.

Παρά τις έγγραφες καταγγελίες και τις μηνύσεις, η ΕΟΜΟΠ εξακολουθεί να χρηματοδοτείται, να βεβαιώνει «διακρίσεις» αθλητών και να εκδίδει διάφορες βεβαιώσεις, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα!

Επιπλέον, η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο, ελέγχεται απόλυτα από τη «νέα διοίκηση» της ΕΟΜΟΠ, διαμορφώνοντας έτσι ένα «βολικό» περιβάλλον και το επιθυμητό σώμα ψηφοφόρων στην Ομοσπονδία.

Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα, ο Διευθυντής Αγωνιστικού Αθλητισμού Βασίλης Κάκος, έχει καταθέσει έκθεση στον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη ή κατά παράβαση καθήκοντος αφήνει εδώ και δύο χρόνια την υπόθεση στο συρτάρι;

Το πλέον αστείο είναι, όπως ανακοίνωσε η ΓΓΑ, δικαίωμα συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές έχουν 7 σωματεία.

Τα οποία θα πρέπει να εκλέξουν 5+2 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, 3+2 μέλη της ελεγκτικής επιτροπής και 1+1 μέλη στην Ολυμπιακή Επιτροπή. Δηλαδή εφτά άτομα θα εκλέξουν για 14… θέσεις!

Την ώρα μάλιστα που αν κάποιος μπει στο μητρώο, θα δει ότι η Ομοσπονδία του Μοντέρνου Πεντάθλου έχει 65 αναγνωρισμένα σωματεία, δηλαδή τουλάχιστον 650 ενεργούς αθλητές!

Και το ερώτημα που εγείρεται: Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν 65 σωματεία, την ώρα που δικαίωμα ψήφου έχουν μόλις επτά;

Όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, καταλαβαίνουν εύκολα ότι το μοντέρνο πένταθλο αποκλείεται να έχει 650 αθλητές…

Η Ντόρα Πάλλη, στο μεταξύ, δήλωσε πρόσφατα ότι θα κατέβει υποψήφια πρόεδρος της ΕΟΜΟΠ.

Η συγκεκριμένη που ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό, έχει κατέβει υποψήφια ως βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ έχει άμεση συνεργασία με τη ΓΓΑ και τον Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς είναι συντονίστρια του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά»!

Ο Διευθυντής Αγωνιστικού Αθλητισμού Βασίλης Κάκος αρχικά θα πρέπει να απαντήσει αν έχει καταθέσει το υπόμνημα στον υφυπουργό κι εν συνεχεία ο Λευτέρης Αυγενάκης να πάρει επίσημα θέση.

Να θυμίσουμε ότι έχει στείλει στην εισαγγελία άλλες ομοσπονδίες, αλλά γι’ αυτά τα σοβαρά αδικήματα έχει σιωπήσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης με έγγραφο σοκ αποπέμπει όσα σωματεία δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.

πηγη##sportime.gr

ANAΠΟΔΑ

Ιαν. 24, 2021

Πολύ μελάνι (ή έστω χτυπήματα στο πληκτρολόγιο) έχει ξοδευτεί τελευταία για το θέμα που βγήκε στην επιφάνεια μετά τις καταγγελίες της κας Μπεκατώρου. 

Το θέμα είναι όντως σοβαρό. Δεν αφορά όμως μόνο ένα άθλημα ή έναν παράγοντα. Αφορά τη «μονιμότητα» και το ακαταδίωκτο των εχόντων εξουσία.

Ως γνωστόν σε αυτή τη χώρα, την μόνη αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους (κατά Βασίλη Τριανταφυλλίδη) οι αιρετοί έχουν το ακαταδίωκτο. Αν κάποτε, σε ελάχιστες περιπτώσεις, αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη, αυτή αποφαίνεται ότι δεν είχαν δόλο ή τους τιμωρεί με 3-4 μήνες με αναστολή, δηλαδή καμία ποινή. Γιατί; 

Οι αιτίες είναι πολλές. Μία από αυτές είναι η καταγωγή από την «Κορώνη». Όλοι έχουν πίσω τους κάποιο κόμμα εξουσίας, το οποίο θα φροντίσει για την κάλυψη, τη συγκάλυψη και την απαλλαγή. Μια άλλη, είναι το γεγονός του ότι στα μάτια του δικαστή, ο καταγγέλλων αθλητής ή «μικροπαράγοντας» που αδικήθηκε, δεν είναι ίσος με τον μεγαλοπαράγοντα, τη «φίρμα». Είναι αυτό που λέμε λαϊκά: «πού πας Καραμήτρο; Ξυπόλυτος στ’αγκάθια»; Μια τρίτη, είναι πως ότι και να κάνεις, στον αθλητισμό και δη στον παραγοντικό αθλητισμό, ο πρώτος τα παίρνει όλα, ο δεύτερος δεν είναι τίποτα. 

Οι ομοσπονδίες, διοικούνται από σχεδόν μόνιμους παράγοντες. Μέσα από ένα πολυπλόκαμο σύστημα ελέγχου, δεν μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι διαφωνούντες, μέχρι αυτοί να εξοβελιστούν ή να συμβιβαστούν.

Αυτό γίνεται από την εποχή της επταετίας μέχρι σήμερα. Η ΓΓΑ άλλωστε, δημιουργήθηκε από τον Ασλανίδη, για το σκοπό αυτό. Να ελέγχει και όχι να υποβοηθά τον αθλητισμό.

Το έργο το ξέρουν καλά οι «ισόβιοι». Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η περίπτωση παράγοντα ομοσπονδίας, ο οποίος διορίστηκε στην ομοσπονδία του επί Χούντας, έγινε μέλος της Κ.Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κυβερνητικό στέλεχος, ενώ έφτασε ως «αντάρτης» στις μέρες μας, να αρθρογραφεί στο «Ριζοσπάστη».

Το «o tempora o mores» δεν ισχύει στην περίπτωσή μας, καθώς δεν είναι φαινόμενο της εποχής. Είναι φαινόμενο της ράτσας μας.

Για να επανέλθουμε λοιπόν στη «γεροντίλα», να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αφορά την ηλικία. Αφορά τη μπόχα της καρέκλας. Αφορά όσους με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, γαντζώνονται στην εξουσία και οικοδομούν ένα σύστημα που δεν θα αφήσει κανέναν να τους ανατρέψει. Ποτέ.

Η περίπτωση αφορά και την περιβόητη «Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος και Ηθικής» (ΕΦΙΠΗΔ) της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. 

Όταν ξέσπασε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο που αφορά βιασμούς, παρενοχλήσεις κλπ, η ΕΦΙΠΗΔ είχε υποχρέωση να παρέμβει αυτεπάγγελτα και να εξετάσει και πιθανά να καταδικάσει.

Όχι όμως.

Η νιρβάνα της μονιμότητας, χτύπησε ξανά.

Η γεροντίλα που λέγαμε. 

Ο πρόεδρος της ΕΦΙΠΗΔ κος Γιώργος Λενός (άνω των 80 ετών, δικηγόρος των Ωνάσηδων, Ιππότης της Μάλτας, βαθύπλουτος οδηγός Ferrari και Jaguar, κλπ κλπ) δεν ασχολήθηκε αυτεπάγγελτα για τα σοβαρά αυτά ζητήματα.

Χρειάστηκε να το ζητήσει ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ. Δεν μας παραξενεύει όμως.

Τα τελευταία χρόνια, η ΕΦΙΠΗΔ ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με υποθέσεις που στην ουσία καθορίζουν το δικαίωμα ψήφου στις αθλητικές ομοσπονδίες. Αλληλοκατηγορίες δηλαδή μεταξύ παραγόντων, ώστε να εξοντώσουν ο ένας τον άλλο. 

Στην πραγματικότητα, η αποστολή της ΕΦΙΠΗΔ να προστατεύει το κύρος και την αξιοπρέπεια του αθλητισμού καταδικάζοντας ανήθικες και αντιαθλητικές  συμπεριφορές, μετατράπηκε σε εργαλείο χειραγώγησης των διοικήσεων των Ομοσπονδιών από μια κυρίαρχη ομάδα, με το μανδύα μιας «ανεξάρτητης» Επιτροπής.

Η ΕΦΙΠΗΔ ασχολήθηκε όταν πριν αρκετά χρόνια παράγοντας αθηναϊκής ποδοσφαιρικής εταιρείας κυκλοφορούσε με όπλο στα γήπεδα και απειλούσε παράγοντες;

Ασχολήθηκε όταν παράγοντες του ποδοσφαίρου πλακώνονταν στο ξύλο, μαζί με «μπράβους» ακόμα και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες;

Ασχολήθηκε όταν παράγοντες του αθλητισμού καταδικάζονταν για υποθέσεις όπως το «Αθήνα ‘97» ή εμπλέκονταν στο «Αθήνα 2004»;

Ασχολήθηκε όταν παράγοντας του μπάσκετ άφηνε γυναικεία εσώρουχα στον πάγκο των αντιπάλων;

Ασχολήθηκε όταν διευθύντρια μεγάλου σωματείου αποκαλούσε τους φιλάθλους αντίπαλου σωματείου «ζώα»;

Ασχολήθηκε όταν παράγοντας της Θεσσαλονίκης, έμπαινε στο γήπεδο με το πιστόλι στο πλευρό του;

Ασχολήθηκε ποτέ με τις εμπρηστικές δηλώσεις και δημοσιεύματα που οδηγούν τους φιλάθλους σε αιματηρές συγκρούσεις; 

Μην κουράζετε τη μνήμη σας.

Δεν ασχολήθηκε.

Γιατί;

Γιατί αυτά είναι «ψιλά γράμματα».

Δεν επηρεάζουν τις εκλογές σε Ομοσπονδίες και Ολυμπιακή Επιτροπή. Γιατί οι ίδιοι αποτελούν ισόβια εξουσία.

Κανείς δεν τους κουνάει από τη θέση τους. Ακόμα και ο Υφυπουργός Αυγενάκης που έβαλε όριο ηλικίας στους Ομοσπονδιάρχες, δεν τόλμησε να βάλει όμοιο όριο στην Ολυμπιακή Επιτροπή (η ΔΟΕ όμως έχει βάλει όριο στα μέλη της). 

Με λίγα λόγια, με σεβασμό στους λιγοστούς παράγοντες που αντί να συνταξιοδοτηθούν, συνεχίζουν ανιδιοτελώς να προσφέρουν, η «γεροντίλα» φταίει για την κατάντια.

Όχι η μία – δύο Ομοσπονδίες, όχι οι πεντέξι παράγοντες.

Η ΓΕΡΟΝΤΙΛΑ.

 

Καστορ

Νοε. 5, 2019

 

 
 
 
5 Νοεμβρίου 2019.
Χωρίς όριο ηλικίας στην Ε.Ο.Ε. και "φωτογραφία" Γερόλυμπου, στο σ/ν για τον αθλητισμό.
Παρά το γεγονός του ότι η ΔΟΕ έχει θέσει όριο τα 70 έτη για τα μέλη της, στην Ε.Ο.Ε. δεν θα υπάρχει κανένα όριο ηλικίας.
Αυτή όμως δεν θα είναι η μόνη υποχώρηση του κου Αυγενάκη. 
Με "φωτογραφική" διάταξη, διατηρεί την ομοσπονδία Καράτε στην Ε.Ο.Ε. και αφότου θα πάψει το καράτε να είναι Ολυμπιακό άθλημα (μετά το 2020), έστω και χωρίς ψήφο. Επιπλέον, επανέρχεται η Ε.Ο.Τρι. στην Ε.Ο.Ε., όπως και τα ... φαντάσματα του Χόκεϋ και του Ράγκμπυ. 
Το νέο καταστατικό της Ε.Ο.Ε., δεν θα επιτρέπει να γίνουν μέλη αναγνωρισμένες από τη Γ.Γ.Α. Ομοσπονδίες αθλημάτων που αναγνωρίζει η Δ.Ο.Ε., αλλά θα επιτρέπει να γίνουν μέλη της, Ομοσπονδίες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου για αναγνώριση.
 
πηγη##TACKLE SPORTS NEWS
 
ANΑΠΟΔΑ
Οκτ. 25, 2019

 

Παλιές δεκαετίες ζουν στο Μοντέρνο Πένταθλο. Σωματεία – σφραγίδες, παράγοντες – φαντάσματα, διαδικασίες – «μαϊμού» και πολλά ευτράπελα ζουν οι άνθρωποι του αθλήματος. Μετά από τρία χρόνια αλλαγών, το παλιό κατεστημένο προσπαθεί να πάρει ξανα την κατάσταση στα χέρια του.

Αρχικά με πραξικόπημα, όπου οι πέντε από τους έντεκα του Δ.Σ. ανακήρυξαν δικό τους πρόεδρο, άλλαξαν κλειδαριές, εξαφανίστηκαν τα βιβλία και πολλά άλλα θλιβερά.

Τελευταία πράξη της κωμωδίας ήταν η χθεσινή «συνέλευση» όπου η αυτόκλητη «διοίκηση» της Ομοσπονδίας, ερήμην της πραγματικής διοίκησης και του αληθινού προέδρου, διεξήγαγαν διαδικασίες ντροπής, χαλκευμένη Γενική Συνέλευση, έξω από κάθε νομιμότητα και καταστατικό.

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο ακόμα και να χειροδικήσουν.

Κατέληξαν εντέλει στο Αστυνομικό Τμήμα για τα «περαιτέρω» αφού παρενέβη η Άμεσος Δράση και η Υπηρεσία της Αθλητικής Βίας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου, ταλαιπωρείται εδώ και μήνες από την προσπάθεια απόκτησης ελέγχου της, από την πλευρά αυτού που θέλει διακαώς να επανεκλεγεί στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Απ’όσο γνωρίζουμε, το καταστατικό της ΕΟΜοΠ δεν προβλέπει εκλογή μέλους του Δ.Σ. στην Ε.Ο.Ε..

Οπότε το πραγματικό προεδρείο της ΕΟΜοΠ δεν έχει λόγο για την «αναστάτωση».

Για ποιον «χτυπάει η καμπάνα» λοιπόν;

ΥΓ. Συμφωνα με πληροφοριες το χρημα , οι καρεκλες της ΕΟΕ και οχι μονο εχουν τον πρωτο λογο στην προσπαθεια αλλαγης του Δ.Σ. της Ομοσπονδιας απο καποιους πραξικοπηματιες.

Λεπτομερειες - αποκαλυψεις αλλα και ονοματα σε λιγο. 

Ελπιζουμε οτι εστω και την τελευταια στιγμη ο κυριος Αυγενακης να καταλαβει ποιοι πραγματικα τον υπονομευουν και να επεμβει.

Αναποδος

Οκτ. 5, 2019
Η επιβεβαιωση και του δικου μας ρεπορταζ.

 

 

Απο το προφιλ του

Neofitos Pantazidis 
 Αφιερωμενο σε ολους τους δημοσιογραφους που κανουν πραγματικο ρεπορταζ .

.Αλλα και σε καποια λαμογια που λυμαινονται τον αθλητισμο.

Στην εφημεριδα < Παρασκηνιο >

Του  Αλκη Φιτσοπουλου

 
ΑΝΑΠΟΔΑ