Μουσικη

Ιαν. 24, 2020

«Πώς τιμάει μία χώρα τους δημιουργούς της;»: Επιστολή της οικογένειας του Θάνου Μικρούτσικου στη Μενδώνη

Επιστολή με την οποία αρνείται τη δημόσια δαπάνη της κηδείας του Θάνου Μικρούτσικου και ζητάει άμεσα να εκδοθεί η άδεια για την ΕΔΕΜ, τον Οργανισμό Συλλογική Διαχείρισης των πνευματικών δικαιώματων, στέλνει η οικογένεια του προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επικρίνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει άδεια σε ιδιώτη. «Σε μια χώρα που οι δημιουργοί δεν έχουν την δυνατότητα διαχείρισης των πνευματικών τους δικαιωμάτων γιατί να κηδεύονται εκπρόσωποί τους δημοσία δαπάνη;» αναρωτιέται η οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου.

Ολόκληρη η επιστολή:

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της ΕΔΕΜ έχει ενώσει όλο το ελληνικό τραγούδι, ενάντια στις κινήσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Το μεσημέρι της Τετάρτης, τα σωματεία των δημιουργών ενωμένα και καλλιτέχνες με πολύ διαφορετικές πολιτικές απόψεις βρέθηκαν όλοι μαζί σε έναν χώρο απαιτώντας «άδεια στην ΕΔΕΜ», τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης που έχουν ιδρύσει. Απαιτώντας δηλαδή από την κυβέρνηση να τηρήσει την δέσμευση που έδωσε γραπτά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προεκλογικά, σε αντιπροσωπεία δημιουργών, σε μία συνάντηση μάλιστα την οποία η Νέα Δημοκρατία είχε επιδιώξει να εκμεταλλευτεί, με φωτογραφίες και βίντεο, υποστηρίζοντας ότι έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον περασμένο Ιούλιο επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση.

Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί, σύμφωνα με τους δημιουργούς, να δώσει άδεια στην ΕΔΕΜ. Σε απάντησή του στις καταγγελίες, το υπουργείο Πολιτισμού  ζητάει πρώτα την κατάθεση επιχειρηματικού σχεδίου (business plan), με επιχείρημα την υποχρέωση δια νόμου να ελέγχεται «εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας». Η απάντηση αυτή έγινε δεκτή με οργή από τους δημιουργούς, οι οποίοι σημειώνουν ότι το business plan δεν προβλέπεται από το νόμο, ότι έχουν καταθέσει στοιχεία βιωσιμότητας και επίσης, ότι τα δικαιώματά τους ανήκουν αυτήν τη στιγμή στην ΕΥΕΔ, το ενδιάμεσο σχήμα

μεταξύ της γεμάτης σκάνδαλα ΑΕΠΙ και της νέας κατάστασης. Η ΕΥΕΔ υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού, επομένως μπορεί να ελεγχθεί, αναφέρουν.

Την ίδια ώρα ωστόσο, το ότι για τη συλλογή πνευματικών δικαιωμάτων ενδιαφέρεται και μία ιδιωτική εταιρεία, με επικεφαλής όπως αποκαλύφθηκε τον επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη, ενώ έπεται και μία δεύτερη, δυναμίτισε ακόμα περισσότερο το κλίμα. Δεν έχει περάσει εξάλλου πολύ χρόνος από τη δημοσιοποίηση των σκανδάλων της προηγούμενης εταιρείας με επικεφαλής ιδιώτες, που ουσιαστικά είχε το μονοπώλιο στον χώρο, της ΑΕΠΙ, οι ιδιοκτήτες της οποίας βαρύνονται σήμερα με 7 κακουργήματα, που προκάλεσαν τρομερές οικονομικές ζημιές σε μεγάλη μερίδα δημιουργών. Κι αν τα μεγάλα ονόματα του χώρου έχουν μέσα βιοπορισμού, δεν συμβαίνει το ίδιο με μερίδα στιχουργών κλπ., που όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση «μερικοί εξ’αυτών ζουν εξαθλιωμένοι εδώ και χρόνια», χάνοντας πολλές πληρωμές δικαιωμάτων (οι οποίες δίνονται σε εξάμηνη βάση).

Στην εκδήλωση της Τετάρτης παρόντες και παρούσες ήταν, μεταξύ άλλων, οι Σταύρος Ξαρχάκος, Χρήστος Νικολόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Νότης Μαυρουδής, Παρασκευάς Καρασούλος, Λινα Νικολακοπούλου, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Κώστας Καλδάρας, Γιώργος Νταλάρας, Σωκράτης Μάλαμας,  Ισαάκ Σούση, Διονύσης Τσακνής, Θέμης Καραμουρατίδης, Οδυσσέας Ιωάννους, Ελένη Φωτάκη, Μυρτώ Κοντοβά, Μανόλης Φάμελλος, Διονύσης Σαββόπουλος, Φοίβος Τασσόπουλος κ.α. Ομιλητές ήταν ο Φοίβος Δεληβοριάς πρόεδρος του σωματείου ΑΣΜΑ 450+, η Ελένη Γιαννατσούλια εκπροσωπώντας το σωματείο «Υπέρβαση» και ο Στάθης Δρογώσης, εκπρόσωπος του σωματείου Μέτρον. Λειτουργώντας συμπληρωματικά ο ένας με τον άλλον, τα σωματεία επιβεβαίωσαν ότι οι δημιουργοί είναι ενωμένοι σε έναν κοινό αγώνα. Ακολούθησε συμβολική πορεία αντιπροσωπείας των δημιουργών στο υπουργείο Πολιτισμού, με συνθήματα όπως «ό,τι και να πεις Μενδώνη, το τραγούδι δεν τελειώνει» και «Ούτε αμ ούτε εμ, άδεια τώρα στην ΕΔΕΜ». Καλλιτέχνες όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Νότης Μαυρουδής έχουν τοποθετηθεί τις προηγούμενες μέρες δημόσια, με ανοιχτές επιστολές και επικρίνοντας σκληρά την κυβερνητική στάση.

«Θέλουμε λοιπόν να το πούμε δυνατά σε όλους τους τόνους: Δεν υποχωρούμε. Αν δεν δοθεί η άδεια άμεσα θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις. Ακόμα χειρότερα θα οργανώσουμε τη σιωπή μας. Και όταν η μουσική μιας χώρας πάψει να ακούγεται, η σιωπή γίνεται εκκωφαντικότερη από κάθε μουσική. Και η σιωπή –όπως η μουσική- απλώνεται διεθνώς» τόνισε μεταξύ άλλων, ο Φοίβος Δεληβοριάς, πρόεδρος του σωματείου ΑΣΜΑ 450+ στην ομιλία του στη συνέντευξη Τύπου, ανοίγοντας την συζήτηση.

Πηγη## The Press Project

ΑΝΑΠΟΔΑ

 

 

Ιαν. 20, 2020

Αγαπητοί συνάδελφοι, γνωστοί μου και άγνωστοι, δεν πρέπει να έχουμε την αυταπάτη ότι θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά μας "αναίμακτα", χωρίς αγώνες.
Πίσω από τις τρικλοποδιές, που μας βάζουν οι κυβερνώντες, κρύβονται κατά τη γνώμη μου τα εξής:
• Εμπαθής εκδικητικότητα γιατί αρκετοί από εμάς δεν αποδεχόμαστε το δόγμα της "κανονικότητας" .
• Πιθανότατα, ιδιοτελή και προσωπικά στμφέροντα λαμόγιων που κινούνται στις παρυφές του συστήματος και έχουν μυριστεί ευκαιρίες για πλιάτσικο στον πολύπαθο τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων.
• Και,κυρίως, ιδεολογική απέχθεια των κυβερνώντων για κάθε τι συλλογικό, αδέσμευτο και ακηδεμόνευτο, όπως ελπίζουμε και θέλουμε να είναι η ΕΔΕΜ. (Να θυμίσω ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, σαν υπουργός πολιτισμού το 1992, είχε περάσει νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ιδιωτικής ΑΕΠΙ, που διέλυσε τον συλλογικό οργανισμό της ΕΜΣΕ και οδήγησε, με τα χρόνια, στη στρέβλωση και στην κατάρρευση που όλοι βιώσαμε. Τυχαίο; Δε νομίζω!)
Στα πλαίσια της κλιμάκωσης των απαραίτητων κινητοποιήσεων, έχω να κάνω κάποιες προτάσεις:
Α. Όλοι οι συνάδελφοι, που οργάνωσαν και παραβρέθηκαν στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, έχουν χρέος απέναντί μας, να απαιτήσουν νέα συνάντηση μαζί του , ώστε να δώσει εξηγήσεις για την ανακολουθία του.

Β. Διαμαρτυρία στο υπουργείο πολιτισμού για να πληρωθούμε άμεσα και να σταματήσουν τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση της ΕΔΕΜ.
Γ. Να διοργανώσουμε μια, ή και παραπάνω, συναυλίες σε εξωτερικό χώρο-παράδειγμα στην "Πλατεία Νερού"- έτσι ώστε να μαζευτούν κάποια χρήματα για τους συναδέλφους εκείνους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, να επικοινωνήσουμε το πρόβλημα απευθείας στον κόσμο που μας στηρίζει, να στηρίξουμε το φρόνημα όλων μας, να ζεστάνουμε τις καρδιές μας με την αίσθηση της αλληλεγγύης.
Αν είμαστε ενωμένοι, κανένας ιδιώτης δεν θα μπορέσει να κάνει παιγνίδι στο χώρο των πνευματικών μας δικαιωμάτων. Πάμε στοίχημαν;
Θανάσης Παπακωνσταντίνου

ΑΝΑΠΟΔΑ

Δεκ. 28, 2019

«Πάτησε τον καρκίνο» στο Θέατρο Βράχων ο Θάνος Μικρούτσικος

Μια μοναδική παράσταση. Έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί αυτό που συνέβη χθες βράδυ στο Θέατρο Βράχων. Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν θεατής και πρωταγωνιστής ταυτόχρονα. Η παράσταση δεν είχε υποκριτές. Είχε μόνο αλήθεια και συναίσθημα. Είχε συγκίνηση. Για χάρη του.

Μπορεί ο ίδιος να είχε πει σε συνέντευξη του ότι δεν θέλει να κάνει συναυλία-μνημόσυνο για τον εαυτό του, αλλά η συναισθηματική φόρτιση δεν γινόταν να αποφευχθεί χθες βράδυ. Ευτυχώς, ήταν μια φόρτιση γεμάτη θετικά πράγματα. Γεμάτη αναμνήσεις που θα εμφωλεύουν για πάντα στο μυαλό των παρευρισκόντων. Και επί της σκηνής και κάτω από αυτήν.

  • Ο Θάνος Μικρούτσικος έδινε το ρυθμό και 11 τραγουδιστές τραγουδούσαν. Γιώργος Νταλάρας, Χαρούλα Αλεξίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Κότσιρας, Χρήστος Θηβαίος, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργος Μεράντζας, Κώστας Θωμαϊδης, Μαριάννα Πολυχρονίδη. 11 τέκνα του. Άνθρωποι που έμαθαν πολλά απ΄αυτόν και τους προίκισε με κομματάρες. Κάπου ανάμεσα τους και η αύρα του Μητροπάνου.

Ο Θάνος έδινε το σχόλιο του σε κάθε έναν που έβγαινε να τραγουδήσει το τραγούδι εκείνο που τους ένωσε περισσότερο. Τη μελωδία που έγραψαν μαζί με επιτυχία. Κάπου ανάμεσα στη μουσική και ο Μαρξ που μιλούσε διά στόματος του. Στην πραγματικότητα όμως ήταν ένας ποιητής. Ο Καββαδίας πιθανώς.

Ειδικά στο τέλος, όπου όλοι μαζί τραγούδησαν τη Ρόζα γέμισε το Θέατρο δάκρυα και συναισθήματα. Ένα από τα αριστουργήματα του Θάνου. Στο φινάλε της βραδιάς, στο σημείο που ακούστηκε η τελευταία νότα. Τότε που ο Θάνος πάτησε το τελευταίο πλήκτρο. Να ένας ωραίος τίτλος για να θυμάται κανείς το βράδυ αυτό. Ίσως να είναι το δικό του Πάρτυ στη Βουλιαγμένη το βράδυ της 8ης Ιουνίου 2018.

Ένα πάρτυ που συμπαρέσυρε μέχρι και ανήλικους πιτσιρικάδες. Πιτσιρίκια που όταν γεννήθηκαν ο Θάνος θεωρείτο «πασέ». Αυτοί έγραψαν το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της βραδιάς. Μια από τις τρεις στιγμές που μένουν. Οι άλλες δύο είναι ο Αντρέας να δακρύζει στο πλάι του αδερφού του.

Η τρίτη, η κορυφαία, ο μοναχικός καβαλάρης. Ο Θάνος Μικρούτσικος να τρίβει τα δάκρυα στα μάτια του!

Πηγή: eleftherostypos.gr

 ΑΝΑΠΟΔΑ
Μαρ. 19, 2017Μάκης Σεβίλογλου

 

«Ανάποδη Ψυχή»

 

Πέμπτες
23 και 30 Μαρτίου

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – Up Stage

Ο Μάκης Σεβίλογλου, στους πιο ανάποδους καιρούς, έρχεται στο Γυάλινο - Up Stage για δύο μοναδικές βραδιές, τις Πέμπτες 23 και 30 Μαρτίου θα μας παρασύρει σε ένα μουσικό πρόγραμμα με τίτλο, δανεισμένο από την καινούρια του δισκογραφική δουλειά, «Ανάποδη Ψυχή».

Στο μουσικό του ταξίδι στο Γυάλινο ο Μάκης Σεβίλογλου θα μας θυμίσει τραγούδια από τους προσωπικούς του δίσκους, «Γλυκό μεθύσι», «Άγκυρες», «Παράθυρο ανοιχτό» και θα φθάσει στο σήμερα και στην καινούρια του δισκογραφική δουλειά, «Ανάποδη Ψυχή», στην οποία συμμετέχουν ο Βασίλης Καρράς, ο Σόλων Λέκκας κι η Χρύσα Μωραΐτη.

Θα ακούσουμε τραγούδια που γνωρίσαμε από τον ίδιο, αλλά και από τις συνεργασίες του με τη Χάρις Αλεξίου, τον Δημήτρη Μητροπάνο, την Πίτσα Παπαδοπούλου, τον Βασίλη Καρρά και άλλους καθώς και ανέκδοτα τραγούδια. Γνωστές, αγαπημένες μελωδίες, άλλων δημιουργών της ελληνικής μουσικής σκηνής, κάνοντας ένα μεγάλο μουσικό περίπατο, «Απ' τα καινούρια στα παλιά κι ανάποδα»...

 

Ο Μάκης Σεβίλογλου παρέα με τους Δημήτρη Λάππα στις κιθάρες και στο μπουζούκι, Θάνο Σταυρίδηστο ακορντεόν, Μάριο Μακρή στην ακουστική κιθάρα, Δημήτρη Κίτσιο στο κοντραμπάσο, μας προσκαλούν σε ξεχωριστά μουσικά μονοπάτια, να τραγουδήσουμε, ν' αγκαλιαστούμε, να αφεθούμε σε μελωδίες και ρυθμούς, και γιατί όχι, να χορέψουμε...

www.seviloglou.gr 

Links
https://www.youtube.com/watch?v=B3tTZu1qsbU 
https://www.youtube.com/watch?v=JSH20VPkx7Y 
https://www.youtube.com/watch?v=Mrt2Xzd51Vg 
https://www.youtube.com/watch?v=fdI6rKJcZHM 

Ώρα έναρξης 22:30Permptew

Προβολή βίντεο YouTube Makis Seviloglou Anchors - Μάκης Σεβίλογλου ΄- Άγκυρες
 
 
 
Προβολή βίντεο YouTube Matia mou - Makis Seviloglou. Μάτια μου - Μάκης Σεβίλογλου.
 
 
Matia mou - Makis Seviloglou. Μάτια μου - Μάκης Σεβίλογλου.
 
Προβολή βίντεο YouTube Μάκης Σεβίλογλου "Το Αρχοντοπουλο", Makis Seviloglou "To Arhontopoulo".
 
 
Μάκης Σεβίλογλου "Το Αρχοντοπουλο", Makis Seviloglou "To Arhontopoulo".
 
Προβολή βίντεο YouTube βασιλης καρρας-μακης σεβιλογλου-πονω μα δεν ακουγομαι-αφιερωμα στην υγεια μας ρε παιδια 15-11-2014
 
 
βασιλης καρρας-μακης σεβιλογλου-πονω μα δεν ακουγομαι-αφιερωμα στην υγεια μας ρε παιδια 15-11-2014
 
 
 
 
 

 

ΑΝΑΠΟΔΑ

Ιαν. 9, 2017

Η μΕΛιΣΣα παρουσίαζει τη Martha και η Martha παρουσιάζει τη μΕΛιΣΣα. Μαζί θα ενώσουν τα φτερά τους την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου από τις 21:00 έως τις 23:00 και θα μας παρασύρουν σε ένα ταξίδι στη μουσική παράδοση της Λατινικής Αμερικής. Συνοδηγοί ο Herman Mayr από την Αργεντινή στα πλήκτρα και στην κιθάρα και ο Pedro Fabian από το Περού στα κρουστά. Τραγουδούν όλοι μαζί.... θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί....
BEE there... BEE on time...

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ελάχιστη κατανάλωση δεν υπάρχει, μόνο μέγιστη καλή διάθεση!!!
   
μΕΛιΣΣα
Μυκάλης 18, Κεραμεικός
2130315514

ΑΝΑΠΟΔΑ