Θέματα Ιατρικά και όχι μονο

Οκτ. 10, 2018

Είναι χτισμένη στη θέση μιας παλιάς ναυτικής ακαδημίας και έχει θέα τη θάλασσα. Αποτελείται από 28 κτίρια με 80 αίθουσες διδασκαλίας, 37 εργαστήρια, 5 αμφιθέατρα, κοιτώνες, θεραπευτήριο και ένα σωρό άλλες εγκαταστάσεις.

 

Οι φοιτητές της, πέρα του ότι λαμβάνουν εδώ υψηλή επιστημονική κατάρτιση, μαθαίνουν παράλληλα την σημασία των όρων 'δεοντολογία', 'ανθρωπισμός' και 'αλληλεγγύη'. Ταυτίζονται πλήρως με τις έννοιες αυτές και προετοιμάζονται έτσι με σκοπό να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις προκλήσεις του σήμερα στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο.

Συνήθως, όσοι από τις φτωχές χώρες έρχονται να σπουδάσουν εδώ με υποτροφίες, προέρχονται από μικρά κοινωνικά στρώματα και έχουν την πρόθεση μόλις αποφοιτήσουν να επιστρέψουν σε αυτές για να κάνουν την πρακτική τους και να εργαστούν στις φτωχές κοινότητες των χωρών τους.

Η δημιουργία της Σχολής συνελήφθη ως ιδέα από τον ίδιο τον Φιντέλ ως μέρος της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας της Κούβας (γνωστή ως "Ολοκληρωμένο Σχέδιο Υγείας για την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική") με αφορμή την καταστροφή που είχε προκληθεί από τον τυφώνα Georges και τον τυφώνα Mitch το 1998, οι οποίοι επηρέασαν πολλές χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής στο πέρασμα τους, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας.

 

Σε όλες αυτές τις χώρες, πάνω από 11.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τις προκύπτουσες πλημμύρες και κατολισθήσεις. Ως απάντηση, η Κουβανική Κυβέρνηση είχε προσφέρει 500 πλήρης ιατρικές υποτροφίες ετησίως για την επόμενη δεκαετία σε φοιτητές από τέσσερις χώρες - Δομινικανή Δημοκρατία, Αϊτή, Ονδούρα και Νικαράγουα - που είχαν πληγεί σοβαρά από αυτούς τους τυφώνες.

Παράλληλα, κατά την άφιξη των Κουβανών γιατρών σε διάφορες περιοχές και κυρίως σε αγροτικές, είχε διαπιστωθεί ότι πολλοί άνθρωποι πέρα από τους τραυματισμούς τους, υπέφεραν και από χρόνιες ασθένειες. Αντί για παράδειγμα να περιθάλπουν σπασμένα οστά, είχαν καταλήξει να θεραπεύουν ακόμα και τύφλωση ή περιπτώσεις καχεκτικής ανάπτυξης.

 
 

 

Σε διάφορα μέρη, οι Κουβανοί ήταν οι πρώτοι γιατροί που οι ασθενείς είχαν δει ποτέ στη ζωή τους. Προς υποστήριξη αυτού του σχεδίου λοιπόν, η σχολή άνοιξε τον Μάρτιο του 1999 και ξεκίνησε το πλήρες ιατρικό πρόγραμμα της το Σεπτέμβριο του 1999 με περίπου 1.929 φοιτητές από 18 χώρες στις αρχικές τάξεις της.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Λατινοαμερικανικής Σχολής Ιατρικής, υπάρχουν 52.000 άτομα Κουβανικού ιατρικού προσωπικού που προσφέρουν σήμερα τις υπηρεσίες τους σε 92 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι η Κούβα έχει πιο πολλούς γιατρούς στο εξωτερικό και από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ή ακόμα και από τις συνδυασμένες προσπάθειες των G8 εθνών. Έτσι, μέχρι το 2008 μόνο, η Κούβα έχει φροντίσει πάνω από 70 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το έργο που οι απόφοιτοι της Σχολής προσφέρουν σήμερα παγκοσμίως, αποτελεί παράδειγμα διεθνισμού και ανθρώπινης αλληλεγγύης. Είναι ένα σύμβολο αγάπης για την ίδια τη ζωή, την αξιοπρέπεια, τους ανθρώπους. Για την κοινωνική δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και την ισότητα όλων.

Επιπλέον, η ύπαρξη και λειτουργία μόνο της Σχολής όλα αυτά τα χρόνια που το νησί βρίσκεται υπό καθεστώς εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, αποστέλλει ένα σημαντικό μήνυμα ότι η ακριβή τεχνολογία δεν είναι απαραίτητη για την εκπαίδευση αλλά ούτε και ο ακριβός ιατρικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική προληπτική φροντίδα ανά τον κόσμο.

Η Κούβα λοιπόν, μαζί με όλους τους άλλους αγώνες της, δίνει και τον αγώνα για μια νέα ιατρική συνείδηση μέσω της εκπαίδευσης φοιτητών από όλο τον κόσμο σε αυτή την Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή για τη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας και την καλυτέρευση του επιπέδου της καθημερινής ζωής αμέτρητων ασθενών ανά τον κόσμο, απ' ότι κι αν αυτοί υποφέρουν.

Πηγή: tvxs -  Sierra Maestra

ANΑΠΟΔΟΣ

Σεπ. 6, 2018
 

Το κίνημα κατά των εμβολίων εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Γονείς και γιατροί ανέκαθεν αμφισβητούσαν την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όμως από το 1998, όταν το εμβόλιο Mmr συνδέθηκε με την εμφάνιση αυτιστικών συμπεριφορών σε παιδιά, η «εμβολιοφοβία» έγινε άκρως «μεταδοτική».

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού (24 - 30 Απριλίου 2016) και την επιστροφή του δρ. Άντριου Γουέκφιλντ, του άνδρα που ενέπνευσε το αντιεμβολιαστικό κίνημα με ένα αμφιλεγόμενο άρθρο του και στη συνέχεια έχασε την άδεια εξάσκησης του επαγγέλματός του, στην επικαιρότητα, η Huffpost Greece εξέτασε το φαινόμενο, συγκεντρώνοντας στοιχεία από διεθνείς και εθνικούς Οργανισμούς Υγείας, συνομιλώντας με γιατρούς για τον κίνδυνο ή μη των εμβολιασμών, αλλά και ρωτώντας μία μητέρα για την επιλογή της να μην εμβολιάσει τα παιδιά της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αφιερώσει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου στα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η πλειοψηφία της διεθνούς ιατρικής κοινότητας εξαίρει τη σημασία των εμβολίων, καθώς μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής οι εμβολιασμοί εκτιμάται ότι έσωσαν από το 1994 έως το 2004 732.000 παιδιά. Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο το εμβόλιο της ιλαράς έχει σώσει 17,1 εκατομμύρια ζωές από το 2000 έως το 2015.

«Τα παιδιά χάνουν τους βασικούς εμβολιασμούς λόγω της κατάρρευσης - και μερικές φορές της εκ προθέσεως καταστροφής - των ζωτικών υπηρεσιών υγείας. Ακόμα και όταν οι ιατρικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες, η ανασφάλεια στην περιοχή συχνά δεν επιτρέπει να προσεγγιστούν τα παιδιά», δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Επικεφαλής της UNICEF για την Ανοσοποίηση, Robin Nandy.

Παρ' όλο που ο ΠΟΥ υπερτονίζει τη σημασία των εμβολίων, ένα κίνημα κατά των εμβολίων που ξεκίνησε πριν από 80 περίπου χρόνια έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Οι ενάντιοι των εμβολιασμών είναι συχνά σκεπτικοί απέναντι στην αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου ανοσοποίησης ή φοβούνται τις παρενέργειες. Τα τελευταία χρόνια όμως ο φόβος κατά των εμβολίων έχει μετατραπεί σε πανικό, καθώς η χρήση τους συνδέθηκε με την εμφάνιση αυτισμού στα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος διαδραματίζει το διαδίκτυο. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 300 ιστότοποι με θέματα κατά των εμβολίων, όπου υποστηρίζονται διάφορες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια προκαλούν ιδιοπαθείς νόσους, καταστρέφουν την ανοσία, το κίνητρό τους είναι μόνο το κέρδος ή ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούν δεν καταγράφονται.

Στις ΗΠΑ, το κίνημα κατά των εμβολίων έχει οδηγήσει μάλιστα στην επανεμφάνιση -από το 2008- ασθενειών που είχαν εξαφανιστεί. Επί παραδείγματι, το 2014 σημειώθηκαν 19 περιπτώσεις ιλαράς στη Νέα Υόρκη, παρόλο που η ασθένεια είχε εξαλειφθεί το 2000. Άλλες ασθένειες που επανεμφανίστηκαν είναι οι μαγουλάδες (παρωτίτιδα), ο κοκκύτης και οι ανεμοβλογιά.

 

 

 

 

Εξώφυλλο αμερικανικού βιβλίου κατά των εμβολίων: «Η θαυμάσια ιλαρά της Μέλανι»

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει παρατηρηθεί μείωση στους εμβολιασμούς, σύμφωνα με τον καθηγητή Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε το 2009, όμως την τελευταία περίοδο παρατηρήθηκε ανάκαμψη, χάρη στις προσπάθειες της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας να ενημερώσει τους γονείς για τα οφέλη των εμβολίων.

 

 

Όπως ο ίδιος επεσήμανε, το φαινόμενο της μείωσης των εμβολιασμών έχει τις ρίζες του στις αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις των γιατρών για το εμβόλιο της γρίπης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εμπιστοσύνης από την πλευρά των γονέων για όλα τα εμβόλια και την εμφάνιση και στη χώρα μας του αντιεμβολιαστικού lobby.

 

 

Το φαινόμενο της αύξησης των γονέων που είναι σκεπτικοί απέναντι στα εμβόλια επιβεβαίωσε στην Huffpost Greece και ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης. Όπως ο ίδιος έχει κατά καιρούς γράψει στο ιστολόγιο «Παιδιατρική Φροντίδα», το αντι-εμβολιαστικό κίνημα των γονέων λαμβάνει ολοένα αυξανόμενες διαστάσεις στη χώρα μας. Ο Έλληνας γονιός καλείται να αντιμετωπίσει το δίλημμα: να εμβολιάσω το παιδί μου κανονικά, όπως προτείνει ο γιατρός μου και το Υπουργείο Υγείας; Ή να κάνω πίσω, βασιζόμενος σε ιστορίες των μέσων ενημέρωσης και σε πληροφορίες από το διαδίκτυο που διαμηνύουν τις καταστροφικές επιδράσεις των εμβολίων;

Όπως ο ίδιος τονίζει, κανένα εμβόλιο, όπως και κανένα φάρμακο, δεν είναι 100% ασφαλές, παρόλα αυτά, εάν κανείς ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά, τα οφέλη των εμβολίων είναι περισσότερα.

«Για κάθε ιατρική παρέμβαση είναι καλό να φανταζόμαστε μια ζυγαριά: στην μία πλευρά υπάρχουν τα οφέλη του εμβολιασμού: τα εμβόλια προστατεύουν από ασθένειες που σκοτώνουν. Προτού η ευλογιά εκριζωθεί χάρις σε ένα εμβόλιο, είχε σκοτώσει περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους. 60 χρόνια πριν, 20.000 μωρά κάθε χρόνο στις ΗΠΑ γεννιούνταν με διανοητική καθυστέρηση λόγω της ερυθράς. Εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες και πολλή δουλειά από ερευνητές ανά τον κόσμο έφεραν στην ανθρωπότητα σκευάσματα που καταπολεμούν επικίνδυνα μικρόβια. Στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς βρίσκονται οι πιθανές παρενέργειες από τα εμβόλια: συνήθως άμεσες και παροδικές, σπάνια μακροπρόθεσμες ή μόνιμες – υπαρκτές αλλά ασυνήθεις», έχει αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο «Εμβολιοφοβία», στο οποίο μας παρέπεμψε.

«Η ζυγαριά ζυγίζει και η επιστημονική θέση υποστηρίζει ότι κλίνει προς την πλευρά του οφέλους: τα συνιστώμενα εμβόλια σώζουν ζωές, δουλεύουν», καταλήγει.

Μπορεί στη χώρα μας να έχει παρατηρηθεί πράγματι αύξηση των γονέων που είναι σκεπτικοί απέναντι στα εμβόλια, όμως παραμένει αρκετά υψηλά στα ποσοστά εμβολιασμών παιδιών, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, η Γαλλία και η Δανία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ και της Unicef, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, η χώρα μας με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών για την ιλαρά και άλλες ασθένειες. Τα ποσοστά στην Ελλάδα υπερβαίνουν το 90%. Επί παραδείγματι, το 99% των βρεφών ενός έτους στη χώρα μας το 2013 ήταν εμβολιασμένα κατά της ιλαράς. Το ίδιο ποσοστό στην Αυστρία ήταν στο 76% και στη Γαλλία 89%.

 

 

*Χάρτης Huffpost Greece με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ και της Unicef για τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς.

Η Μαρία Κ.* Είναι μητέρα δύο παιδιών κάτω από την ηλικία των έξι και είναι κατά των εμβολίων. Όπως η ίδια εξήγησε, έχει διαβάσει σχετικές έρευνες, έχει συζητήσει το θέμα με γιατρούς που δεν τα υποστηρίζουν και έτσι πήρε με τον σύζυγό της αυτή την απόφαση.

«Αφορμή στάθηκε το παιδί φίλων μας που μετά από εμβολιασμό του με το περιβόητο Mmr, έπαθε αυτισμό», πρόσθεσε.

Για τα παιδιά της προτιμά τη σωστή διατροφή και ομοιοπαθητική ως εναλλακτικές μεθόδους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών της. Ο ίδιος της ο πατέρας είναι γιατρός και είναι κατά των εμβολίων.

Το εμβόλιο Mmr που ανέφερε η Μαρία αποτελεί και το πρώτο εμβόλιο που συνδέθηκε ποτέ με τον αυτισμό. Το 1998, ο γαστρεντερολόγος δρ. Άντριου Γουέικφιλντ δημοσίευσε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» άρθρο στο οποίο συνέδεε το εμβόλιο Mmr (κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς) με την κολίτιδα και διάφορες διαταραχές που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Π δημοσιογράφος Μπράιαν Ντιρ από τους «Sunday Times» διερεύνησε την υπόθεση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο Γουέικφιλντ είχε παραβιάσει τους ηθικούς κώδικες, παραποιώντας τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του. Το ίδιο το περιοδικό «The Lancet» απέσυρε το άρθρο και το 2010 ο Γουέκφιλντ έχασε την ιατρική του άδεια.

O Άντριου Γουέκφιλντ

Σήμερα, γονείς αλλά και γιατροί συνεχίζουν είναι σκεπτικοί απέναντι στα εμβόλια. Το 2015, έρευνα της εταιρείας Lewin Group, η οποία εξέτασε τις περιπτώσεις 95.000 παιδιών, κατέληξε στο ότι το εμβόλιο Mmr δεν αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αυτισμού. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA» (Journal of the American Medical Association), εξέτασε το κατά πόσο τα παιδιά με μεγαλύτερα αδέλφια που είχαν αυτισμό είχαν πιθανότητες να αναπτύξουν την διαταραχή εάν έκαναν το εμβόλιο Mmr. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι ο εμβολιασμός δεν συνδέεται με τον αυτισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από Οργάνωση που είναι σκεπτική (όχι όμως αρνητική) απέναντι στα εμβόλια κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. Η Οργάνωση «Safe Minds» για την αντιμετώπιση του αυτισμού παρείχε το 2003 250.000 δολάρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας για την διεξαγωγή μιας δεκαετούς έρευνας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία περιελάμβανε την παρατήρηση πιθανών αναπτυξιακών μεταβολών σε μωρά μακάκων που εμβολιάστηκαν με παιδικά εμβόλια. Η έρευνα κατέληξε στο ότι δεν υπήρξε κάποια συσχέτιση των εμβολίων με την ανάπτυξη των μακάκων. Έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες τέτοιου είδους τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μετά την δημοσίευση του περιβόητου άρθρου του Γουέικφιλντ.

Η εμβολιοφοβία ίσως είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς ο δρ. Γουέκφιλντ, ο γαστρεντερολόγος που συνέδεσε για πρώτη φορά τα εμβόλια με τον αυτισμό και έχασε την άδεια άσκησης του επαγγέλματός του το 2010, επέστρεψε με ένα ντοκιμαντέρ ονόματι «Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe», οι δημιουργοί του οποίου ισχυρίζονται ότι το 2014 το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προσπάθησαν να καλύψουν ένα υποτιθέμενο σκάνδαλο που αφορά στους κινδύνους των εμβολίων. Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο προσπάθησε να φιμώσει ένα μέλος του Κέντρου που είχε αποδείξεις στα χέρια του ότι τα εμβόλια προκαλούν πράγματι αυτισμό.

 

Το ντοκιμαντέρ ήταν να προβληθεί στο φεστιβάλ ανεξάρτητου Κινηματογράφου Tribecaστην Νέα Υόρκη, όμως, λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από επιστήμονες, αλλά και καλλιτέχνες, αποσύρθηκε. Την ίδια στιγμή, ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντενίρο εξέφρασε ανοιχτά την υποστήριξή του στον Γουέκφιλντ, λέγοντας ότι οι πολίτες πρέπει να παρακολουθήσουν το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μένουν ανείπωτα», είπε. Ο ίδιος ο Ντενίρο είναι πατέρας παιδιού που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού.

 

 

    • Ο αμφισβήτηση των εμβολίων υπήρχε ανέκαθεν όμως το αντιεμβολιαστικό κίνημα ξεκίνησε το 1998 με το αμφιλεγόμενο άρθρο του δρ. Άντριου Γουέκφιλντ για την σύνδεση του εμβολίου Mmr και του αυτισμού.

 

 

    • Ο Γουέκφιλντ έχασε την άδεια άσκησης του επαγγέλματός του το 2010 και φέτος επέστρεψε με ένα ντοκιμαντέρ κατά των εμβολίων.

 

 

    • Στη χώρα μας έχει παρατηρήθηκε το 2009 πτώση στου εμβολιασμούς παιδιών της τάξης 10% με 35%.

 

 

  • Παρόλα αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τους εμβολιασμούς στις χώρες του ΟΟΣΑ.

 

 

 

Να εμβολιαστώ ή να μην εμβολιαστώ;

πηγη ## HUFFPOST

ΑΝΑΠΟΔΑ

Αυγ. 30, 2018

 

 
407.000 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν προσφέρει ιατρική βοήθεια σε 64 χώρες σε όλο τον κόσμο, σώζοντας από το 1999 έως το 2017 πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. 
 

Κούβα: Εκεί που οι λέξεις δεν χάνουν τη σημασία τους!

H Κούβα συνεχίζει να εργάζεται, όπως εμπνεύστηκε από τον ιστορικό ηγέτη της Επανάστασης, τον Φιντέλ Κάστρο: «να μοιράζεται αυτό που έχει». Βοηθά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να επιτύχει τον στόχο: «Υγεία για Όλους»

Ίρις Αμάραντου


Η Κούβα στην 71η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), έθεσε στη διάθεση του Οργανισμού όλες τις εμπειρίες της, το εξειδικευμένο προσωπικό, τα ιατρικά πανεπιστήμια, τα φαρμακευτικά και βιοτεχνολογικά προϊόντα, για να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του: «Υγεία για Όλους».

Ο υπουργός Υγείας της Κούβας, Δρ Roberto Morales, μιλώντας στη Συνέλευση, επεσήμανε πως η Κούβα συνεχίζει να εργάζεται, όπως εμπνεύστηκε απ’ τον ιστορικό ηγέτη της Επανάστασης, τον Φιντέλ Κάστρο: «να μοιράζεται αυτό που έχει».


Φοιτητές σε Ιατρική Σχολή της Κούβας
 
Στην εποχή που για πολλούς ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο είναι αδύνατη η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, 407.000 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν προσφέρει ιατρική βοήθεια σε 64 χώρες σε όλο τον κόσμο, σώζοντας από το 1999 έως το 2017 πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Σημαντικά είναι ταεπιτεύγματα του συστήματος υγειονομικής φροντίδας στο νησί, όπως το προσδόκιμο ζωής (78,45 χρόνια) και το συνεχώς μειούμενο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας (4,0 ανά 1.000 γεννήσεις).

Η Κούβα καθημερινά αποδεικνύει πως όχι μόνο προστατεύει τη ζωή των κατοίκων της, αλλά εκφράζοντας τη διεθνιστική της αλληλεγγύη, στέλνει επαγγελματίες για να βοηθούν χώρες που το έχουν ανάγκη.


Στις 23 Μάη στην Κούβα, γιορτάστηκε η 55η επέτειος από την έναρξη των διεθνών ανθρωπιστικών αποστολών. Ήταν το 1963 που η πρώτη μπριγάδα αποτελούμενη κυρίως από ιατρικό προσωπικό, προσέφερε βοήθεια στην Αλγερία, η οποία είχε πρόσφατα ανεξαρτητοποιηθεί από τη Γαλλία. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν πολλές αποστολές που πρόσφεραν βοήθεια σε εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο.


Κουβανοί γιατροί και ασθενείς απολαμβάνουν μια δραστηριότητα σε κοινότητα της Μοζαμβίκης που φέρει το όνομα του Φιντέλ

Οι αποστολές δεν περιορίζονται μόνο στην παροχή ιατρικής βοήθειας. Οι γιατροί αξιοποιώντας τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους έχουν βοηθήσει στην ίδρυση Σχολών Ιατρικής σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Το 2005 μετά το πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα» και τις καταστροφές που προκάλεσε, η κυβέρνηση της Κούβας αποφάσισε τη δημιουργία του «Τμήματος Χένρι Ριβ», που ειδικεύεται στις καταστροφές και τις σοβαρές επιδημίες.


Ο Φιντέλ Κάστρο μιλάει στους πρώτους γιατρούς – μέλη του Τμήματος Χένρι Ριβ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2005. Οι 1.586 γιατροί είχαν στη διάθεσή τους 36 τόνους φαρμάκων και διαγνωστικού υλικού για τη θεραπεία των θυμάτων του τυφώνα Κατρίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το 2017 βράβευσε το «Τμήμα Χένρι Ριβ» τιμώντας το έργο των γιατρών – μελών του για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα στη Σιέρρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα. Η Κούβα την περίοδο έξαρσης του ιού το 2015, έστειλε περισσότερους από 250 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για παροχή βοήθειας.


Οι πρώτοι Αμερικανοί γιατροί που σπούδασαν δωρεάν στην Κούβα μαζί με καθηγητή της Σχολής (2007)
 
— Μέχρι σήμερα 33.974 επαγγελματίες υγείας από 135 χώρες, έχουν αποφοιτήσει από Κουβανικές Ιατρικές Σχολές, οι 28.579 από το ELAM (Ιατρικό Πανεπιστήμιο στην Αβάνα), στο οποίο τώρα παρακολουθούν μαθήματα 4.690 φοιτητές από 112 χώρες.

— Ξεπερνούν τις 4.000 οι απόφοιτοι γιατροί που κατάγονται από χώρες της Αφρικής.

— 170 Αμερικανοί πολίτες έχουν λάβει το πτυχίο τους από το Κουβανικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο.
 
Μαϊ. 25, 2017

Πηγή: teleSUR
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ζουμπαταίου

 

Το έργο των Κουβανών γιατρών του «Τμήματος Χένρι Ρίβ», που ειδικεύεται στις καταστροφές και τις σοβαρές επιδημίες, βραβεύεται για άλλη μια φορά. Η ιατρική ομάδα, την οποία δημιούργησε ο Φιντέλ Κάστρο, θα λάβει αυτή την εβδομάδα το βραβείο μνήμης Dr. Lee Jong-Wook για τη δημόσια υγεία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Η «διεθνιστική ταξιαρχία», όπως συχνά την αποκαλούν αναγνωρίζεται για το έργο αλληλεγγύης της σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και για την εξαιρετική συμβολή της στη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επικροτεί το έργο της ομάδας για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα στη Σιέρρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα, όπου η Κούβα έστειλε περισσότερους από 250 εργαζόμενους κατά την περίοδο έξαρσης του ιού, το 2015. Για αυτό το έργο τους ήταν υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης την ίδια χρονιά.

Αυτή την στιγμή, η ταξιαρχία βρίσκεται στο Περού, βοηθώντας χιλιάδες ανθρώπους που επλήγησαν από θανατηφόρες βροχοπτώσεις και πλημμύρες το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρόνου.


Η ταξιαρχία του Χένρι Ριβ δημιουργήθηκε από τον Φιντέλ Κάστρο στις 19 Σεπτεμβρίου 2005. Οι πρώτες τους αποστολές ήταν στη Γουατεμάλα και στο Πακιστάν, που αντιμετώπιζαν τις συνέπειες ενός τυφώνα και ενός καταστροφικού σεισμού αντίστοιχα.

ΑΝΑΠΟΔΑ

Μαϊ. 14, 2017

Μία Αμερικανίδα με καρκίνο που επισκέφτηκε την Κούβα για να κάνει τις ενέσεις CIMAvax μιλά στο BBC

Tο εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα μετράει περισσότερα από 50 χρόνια -επεκτάθηκε απολύτως και σε όλες τις εξαγωγές, μεταξύ των οποίων τα τρόφιμα και τα φάρμακα, στις 7 Φεβρουαρίου του 1962.

Αλλά τώρα, για πρώτη φορά, δοκιμάζεται στη Νέα Υόρκη ένα μοναδικό φάρμακο το οποίο δημιουργήθηκε στην Κούβα.

Όμως, παρά το γεγονός ότι είναι ήδη υπό δοκιμή στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν Αμερικανοί καρκινοπαθείς που αψηφούν το εμπάργκο και πηγαίνουν για θεραπεία στην Αβάνα.

Το BBC φέρνει στο φως την ιστορία της 74χρονης Αμερικανίδας καρκινοπαθούς Judy Ingels, μιλά με μία Κουβανή επίσης καρκινοπαθή, τη γιατρό-ογκολόγο της, αλλά και τον Αμερικανό ανοσολόγο, πρόεδρο του Ινστιτούτου που δοκιμάζει το φάρμακο στις ΗΠΑ.

Η Judy βρίσκεται με την οικογένειά στην Αβάνα εδώ έξι ημέρες. Εκτός από τα αξιοθέατα και την τοπική κουζίνα, η Judy απολαμβάνει την περιπλάνηση. Είναι φωτογράφος και η αποικιακή αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης τη γοητεύει.

Αλλά ο λόγος του ταξιδιού είναι ότι η Judy θα κάνει τις πρώτες ενέσεις με Cimavax.

Πρόκειται για το φάρμακο που αναπτύχθηκε στην Κούβα και το οποίο, όπως έδειξαν οι δοκιμές, παρατείνει για μήνες, ακόμη και χρόνια, τη ζωή των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Πηγαίνοντας από την πατρίδα της, την Καλιφόρνια, στην Κούβα, η Judy παραβιάζει τον νόμο.

Το αμερικανικό εμπάργκο κατά της Κούβας μετράει περισσότερο από πέντε δεκαετίες και μολονότι οι σχέσεις των δύο χωρών βγήκαν από τον πάγο με την ιστορική επίσκεψη του τέως Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης στην Κούβα δεν επιτρέπεται ακόμα για τους Αμερικανούς πολίτες.

«Δεν με απασχολεί» λέει η Judy. «Για πρώτη φορά ελπίζω πραγματικά».

Τον Δεκέμβριο του 2015 διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα σταδίου 4. «Ο ογκολόγος μου στις Ηνωμένες Πολιτείες μου λέει ότι είμαι η καλύτερη ασθενής του, αλλά έχω αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια…» Ο γιατρός της δεν ξέρει ότι η Judy πήγε στην Κούβα.

Μάλιστα, όταν τον ρώτησε για το Cimavax, της απάντησε ότι δεν το έχει ακούσει.

«Αλλά εμείς το ψάξαμε, κάναμε έρευνα και διαβάσαμε καλά πράγματα», λέει η Judy. Από τον Ιανουάριο, το Cimavax έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, αλλά δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στις ΗΠΑ.

Ο σύζυγός και η κόρη της μένουν στο Διεθνές Κέντρο Υγείας La Pradera, δυτικά της Αβάνα. Το εν λόγω νοσοκομείο δέχεται κυρίως ξένους. Και μάλιστα, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο, με πισίνα, φοίνικες και μεγάλα φωτεινά ανοίγματα ιδανικά για περιπάτους, περισσότερο θυμίζει τροπικό ξενοδοχείο, παρά νοσοκομείο.

Το ταξίδι από την Καλιφόρνια στην Κούβα μαζί με τα αποθέματα του Cimavax, τις προμήθειες δηλαδή, που θα πάρει μαζί της η Judy στην Αμερική, θα κοστίσουν στην οικογένεια Ingles κάτι παραπάνω από 15.000 δολάρια.

Το Cimavax καταπολεμά τον καρκίνο διεγείροντας το ανοσοποιητικό απέναντι σε μια πρωτεΐνη στο αίμα που προκαλεί την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα. Μετά από μια περίοδο επαγωγής, οι ασθενείς λαμβάνουν ως συνέχεια της θεραπείας μία μηνιαία ενέσιμη δόση (περίοδος συντήρησης).

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι οι σπουδαίες βιοτεχνολογικές καινοτομίες της Κούβας μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από το αμερικανικό εμπάργκο -σημείο στο οποίο ο Κάστρο επανερχόταν ξανά και ξανά.

Αυτό σημαίνει ότι η Κούβα έπρεπε να παράγει τα φάρμακα στα οποία δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση ή να αντέξει οικονομικά την εισαγωγή τους. Φάρμακα όπως το Cimavax θεωρούνται low-tech products και αναπτύχθηκαν απευθυνόμενα στον πληθυσμό της Κούβας.

Η εν λόγω βιομηχανία απασχολεί 22.000 επιστήμονες, τεχνολόγους και χημικούς μηχανικούς και εξάγει φάρμακα σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά όχι στις ΗΠΑ.

Και παρότι οι Κουβανοί δεν αποκαλύπτουν το κόστος παραγωγής, η θεραπεία είναι φθηνότερη από άλλες.

Για τους Κουβανούς το σύστημα υγείας είναι δημόσιο και ως εκ τούτου δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Η Lucrecia κάνει όνειρα για το μέλλον

Η 65χρονη Κουβανή, Lucrecia de Jesus Rubillo έμαθε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι είχε δύο, το πολύ, τρεις μήνες ζωή. Ένας πόνος στο πόδι αποδείχτηκε καρκίνος του πνεύμονα σταδίου 4.

Η Lucrecia υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία -όπως λέει, ήταν μεγάλη η δοκιμασία – αλλά τα παιδιά της τής ζήτησαν να πολεμήσει τη νόσο και εκείνη προσπάθησε να κρατηθεί δυνατή.

Η Lucrecia

Μετά τις ακτινοβολίες, η Lucrecia άρχισε τις ενέσεις με Cimavax.

Τώρα, αισθάνεται δυνατή. Μπορεί να ανέβει ξανά τα σκαλιά των πέντε ορόφων όπου βρίσκεται το διαμέρισμα της, ενώ ο επίμονος βήχας έχει μειωθεί. «Ίσως πάω στην Ισπανία να επισκεφθώ το παιδί μου. Νιώθω ευτυχισμένη και κάνω όνειρα για το μέλλον, αλλά αισθάνομαι και θλίψη. Έχω χάσει πολλούς φίλους από καρκίνο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν την ευκαιρία που είχα εγώ με τις ενέσεις αυτές. Αισθάνομαι προνομιούχος» λέει η Lucrecia στο BBC.

Η γιατρός της, Elia Neninger, ογκολόγος στο Νοσοκομείο Hermanos Ameijeiras στην Αβάνα, είναι μία από τους γιατρούς οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη δοκιμή του Cimavax σε ασθενείς ήδη από τη δεκαετία του 1990.

 

Η Κουβανή ογκολόγος Elia Neninger

«Η Lucrecia έφτασε τόσο καταβεβλημένη από την ασθένειά ώστε ήταν σε αναπηρική καρέκλα όταν την πρωτοείδα» θυμάται η Neninger. Τώρα ο όγκος στον πνεύμονα έχει εξαφανιστεί και δεν υπάρχουν βλάβες στο συκώτι της. Με το Cimavax βρίσκεται σε φάση συντήρησης».

Οι ογκολόγοι στην Κούβα δεν μιλούν για θεραπεία του καρκίνου, αλλά για έλεγχο της νόσου και μετατροπή της σε χρόνια ασθένεια.

«Έχω τέσσερις ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που ζουν 10 χρόνια μετά τη διάγνωση» λέει η Elia Neninger.

Ωστόσο, το Cimavax δεν βοηθά όλους τους ασθενείς. Το 20% των καρκινοπαθών δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, λέει η Neninger, είτε επειδή η ασθένεια είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, είτε επειδή ή σχετίζεται με άλλες ασθένειες που καθιστούν τη θεραπεία πιο δύσκολη.

«Εντυπωσιασμένος» ο πρόεδρος του αμερικανικού ινστιτούτου που δοκιμάζει το φάρμακο

Παρ ‘όλα αυτά, ο δρ Kelvin Lee, ανοσολόγος και πρόεδρος του Roswell Park Cancer Institute στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, όπου διεξάγονται οι αμερικανικές δοκιμές του Cimavax, δηλώνει εντυπωσιασμένος.

Είναι η πρώτη φορά που φάρμακο από την Κούβα δοκιμάστηκε στις ΗΠΑ και χρειάστηκε ειδική άδεια λόγω του εμπάργκο.

«Η θεραπεία του καρκίνου γίνεται όλο και πιο ακριβή στις ΗΠΑ», λέει ο Lee. Ένα φθηνό εμβόλιο που θα μπορούσε να χορηγηθεί σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι πολύ σημαντικό. Και πιστεύει ότι είναι πιθανό πως το Cimavax θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης και για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.

«Εάν μπορούσαμε να εμβολιάσουμε τους μανιώδεις καπνιστές για να προλάβουμε, να εμποδίσουμε την πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα, θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και διεθνώς» λέει ο Lee.

Ο δρ Kelvin Lee, πρόεδρος του Roswell Park Cancer Institute

Όμως, οι δοκιμές του Cimavax στις ΗΠΑ άρχισαν πολύ πρόσφατα, μόλις τον Ιανουάριο και οι Αμερικανοί θεωρούν ότι είναι πρώιμο να εξαχθούν συμπεράσματα.

Επιπλέον, όπως γράφει το BBC, υπάρχει και πολιτική αβεβαιότητα. Στην προεκλογική εκστρατεία του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα αντιστρέψει τη σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων με την Κούβα που ξεκίνησε ο Ομπάμα, εκτός αν υπάρξει πολιτική αλλαγή στο νησί.

Υπάρχει ωστόσο, μια μεγάλη εκλογική περιφέρεια Αμερικανών (ο λόγος για το Μαϊάμι) που πιστεύει ότι η Κούβα δεν αξίζει το είδος της αναγνώρισης που προκύπτει από τη σχέση της Αβάνας με το Roswell Park Cancer Institute.

Ο Lee θεωρεί ότι τα όποια πολιτικά επιχειρήματα κατά της συνεργασίας των ΗΠΑ-Κούβας είναι άστοχα.

«Το υγραέριο που βάζουμε στα αυτοκίνητά μας, τα iPhones που χρησιμοποιούμε, τα παπούτσια που αγοράζουμε, όλα προέρχονται από χώρες με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θεμελιώδεις διαφορές όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, την ελευθερία λόγου, τις προσωπικές ελευθερίες. Ας συνεργαστούμε όμως, μαζί τους σε τομείς που ωφελούν τους πολίτες και των δύο χωρών».

Οι ελπίδες της Judy

Η Judy και ο σύζυγος της δεν ανησυχούν -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- για την απαγόρευση των αμερικανικών αρχών.

«Τους είπα ότι πηγαίνω στην Κούβα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Να μάθω για τον καρκίνο και θεραπεία του! Είμαι πολύ ειλικρινής άνθρωπος, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνω, θα πω ψέματα» λέει η Judy.

Η Judy με τον σύζυγο και την κόρη της

Οι Ingels θα ξέρουν αν το φάρμακο έχει αποτέλεσμα σε τρεις μήνες, όταν η Judy υποβληθεί εκ νέου σε μαγνητική τομογραφία.

Η κόρη της είναι νοσοκόμα και θα κάνει τις ενέσεις με Cimavax στη μητέρα της όταν επιστρέψουν στην Καλιφόρνια.

«Ακόμη και αν ο όγκος παραμείνει σταθερός ως προς το μέγεθος και δεν μεγαλώσει, θα είμαστε ευχαριστημένοι» λέει. «Εάν ο όγκος συρρικνωθεί, θα είναι ένα πραγματικό θαύμα…».

Πηγή: Ατεχνως

ΑΝΑΠΟΔΑ