Δεκ. 11, 2014

Περι μοριακης ……. και αλλα τινα

 

Θα έχετε δει, ακούσει, ή διαβάσει για την υπεροχή της νανοτεχνολογίας σε ένα σωρό προιόντα και εφαρμογές για την σύγχρονη ζωή.

Η νανοτεχνολογία είναι το νέο hit αξεσουάρ για να πλασαριστεί το οποιοδήποτε νέο προιόν κι όποιος δεν ξέρει τι είναι αυτό είναι άσχετος και καλά θα κάνει να ντρέπεται.

Όπως επίσης κι όποιος δεν γνωρίζει τις καινούργιες εφαρμογές των smartohones, τα νέα pop σουξέ, τους μαιντανούς, την μοριακή γαστρονομία, το DNA, και δεν ξέρω ΄γω τι άλλο ακόμα.

Ας αρχίσουμε όμως από την μοριακή γαστρονομία που με διασκεδάζει αφάνταστα. Έχουμε ποτέ αναλογιστεί, λοιπόν, τι κάνει την διαφορά από έναν επιστήμονα σε έναν απλό τεχνικό. Είναι η ικανότητα της εις βάθος κατανόησης και της θεωρητικής προσαρμογής των δεδομένων. Και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. 

Ο μάγειρας πειραματίζεται με τις συνταγές του (στην καλύτερη περίπτωση που δεν τις αντιγράφει μόνο, και μονότονα), ο επιστήμονας τις σχεδιάζει και επιπλέον ξέρει και προς τα πού να κατευθύνει τις αλλαγές και τους νεωτερισμούς του.

Βεβαίως δεν είναι τις περισσότερες φορές περισπούδαστος ούτε hot persona. Αυτό τον ρόλο και το υφάκι, τα αφήνει για τους πρακτικούς και εμπειρικούς που μας καταλκύζουν.

Η μοριακή γαστρονομία είναι λοιπόν ο τρόπος να εφαρμόζεις τις γνώσεις άλλων, ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ, για να φτιάξεις σάλτσες, αυγά ποσέ, σούπες και μαρέγκες και φυσικά να τις μοσχοπουλήσεις σε ξιπασμένους αδαείς.

Αυτό που θέλω να πω φίλοι μου, είναι ότι οι μοριακές εφαρμογές, οι νανοτεχνολογίες, οι φυσικοχημείες και τα παρόμοια ηχηρά, ήταν πάντοτε μέρος της  ζωής μας και θα είναι, γιατί απλώς είναι οι νόμοι που διέπουν την ζωή και την φύση των υλικών.

Να ξέρετε, ότι και η νανοτεχνολογία είναι το ακριβώς ανάλογο. Βρίσκεται παντού και έχει εφαρμοστεί παντού, ακόμα και από τον  ζαχαροπλάστη της γειτονιάς σας, μόνο που ο ίδιος μάλλον δεν το ξέρει και έτσι δεν μπορεί να αυτοδιαφημιστεί και να σας ζητήσει μεγαλύτερη αμοιβή. Και επιτρέψτε μου μια παρότρυνση.

Ρωτήστε, κι όταν δείτε , όταν οσφρανθείτε την αμηχανία, την αναίδεια και την άγνοια, ή τον δισταγμό, γυρίστε πλάτη.  

  Η φίλη σας DNA

  κυνική  μαγείρισσα