Φεβ. 9, 2015

Βιταμινες , ΟΧΙ στην αλογιστη χρηση

Αγαπητοί περιηγητές, χαίρετε.

 

 Επιτρέψτε μου να θυμηθώ ένα θρυλικό σύγγραμμα βιοχημείας, που ταλαιπωρούσε την δεκαετία του ’80 τους φοιτητές από την Αμερική ως την Νέα Ζηλανδία (η αλήθεια είναι ότι και στην Ελλάδα κυκλοφορούσαν κακέκτυπα του έργου αυτού, χωρίς να ομολογείται ότι επρόκειτο για αντιγραφές). 

Ο Άλμπερτ Λένινγκερ ζητούσε από τους φοιτητές που είχαν εντρυφήσει στο αντίστοιχο κεφάλαιο, να συγκρίνουν την συνθετικά παραγόμενη βιταμίνη C με την φυσικής προέλευσης. Η απάντηση δινόταν στο πίσω μέρος του βιβλίου και ξεκαθάριζε ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά.

Έκανα αυτή την εισαγωγή για να υποστηρίξω πως δεν έχει σημασία η πηγή μιας βιταμίνης. Το αν θα είναι φυσική ή συνθετική, αφορά μόνο ένα  target group δυνητικών πελατών, και το να ανήκεις σε αυτό που το management αποκαλεί target group, δεν μου φαίνεται εξόχως τιμητικό. Κάποιοι από εσάς θα μπουν στον πειρασμό να κάνουνε τον παραλληλισμό με τα γενόσημα, όμως δεν είναι ίδια ιστορία. Οι βιταμίνες καταναλώνονται όσο υπάρχουν άνθρωποι και οι φυσικές τους πηγές είναι τόσο ποικίλες, που δεν γίνεται σύγκριση με τα επιτεύγματα της ανθρώπινης επινοητικότητας που είναι τα συνθετικά παραγόμενα φάρμακα. 

Το επόμενο ερώτημα είναι αν οι βιταμίνες είναι χρήσιμες. Ναι, απερίφραστα. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες αλλά δεν είναι πανάκεια. Επίσης, δεν είναι όλες αθώες σε υψηλές δόσεις.   

Το μεθεπόμενο ερώτημα είναι ποια μάρκα είναι η καλύτερη. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει απάντηση. Θα έλεγα ότι η καλύτερη μάρκα είναι η φθηνότερη. Μην ξιπάζεστε, μην νομίζετε ότι επειδή ένας ολιστικός σας πουλάει ένα παραμύθι, εσείς πρέπει να το ακούσετε μέχρι το τέλος. Έχω δει να διαφημίζουν ένα βιταμινούχο συμπλήρωμα ως πολύ σπουδαίο γιατί σου παρέχουν ολόκληρο το φυτό, όταν είναι γνωστό από την βιβλιογραφία ότι η βιταμίνη παρέχεται μόνο από ένα πολύ συγκεκριμένο μέρος του φυτού.

Το παραμεθεπόμενο ερώτημα θα μπορούσε να είναι αν υπάρχουν γιατροί βιταμινολόγοι. Όχι, αυτή η ειδικότητα δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχουν ούτε ολιστικοί, αλλά υπάρχουν γενικοί γιατροί, και αυτή ναι, είναι ειδικότητα.

Εμπιστευθείτε τον γιατρό σας και αγοράστε τις φτηνές βιταμινούλες που σας προτείνει, γιατί όπως έλεγαν οι παλαιοί γιατροί που είχαν και διαίσθηση εκτός από γνώση, είχαν δηλαδή, μη επεργασμένη εμπειρία, και η ρήση τους τότε αφορούσε κάτι καθηγητές που είχαν φάει κόσμο και κοσμάκι: όποιος γυρεύει τον αθέρα, γυρεύει την κακή του μέρα. ‘Η μπείτε στο φαρμακείο της γειτονιάς σας και ζητήστε την φθηνότερη και την ακριβότερη βιταμίνη. Εξετάστε τις δύο συσκευασίες καλά, σαν ειδικός, ζητήστε πληροφορίες, βασανίστε τον φαρμακόποιό σας, και διαλέξτε την φθηνότερη. Εκτός κι αν τον  αγαπάτε μετά πάθους. 

Θέλω όμως να τελειώσω λέγοντας ότι κάποιες λεπτομέρειες κάνουν μια διαφορά. Όπως το ποιο σύμπλοκο π.χ. σιδήρου απορροφάται καλύτερα, και ποια βιταμίνη βοηθάει σε αυτή την διαδικασία.  Εδώ όμως, θα πρέπει αν δεν έχετε πάει στον γιατρό, να εμπιστευθείτε τον φαρμακοποιό σας. Και πολύ σύντομα θα είμαι κοντά σας με κάποιες εξειδικευμένες ιδέες.

                                          Η φίλη σας, DNA - κυνική μαγείρισσα