Απρ. 29, 2015

Περι Ομοιοπαθητικης ο λογος

 

Αγαπητοί επισκέπτες χαίρετε. Θα ήθελα σήμερα να σας μιλήσω για την περιπέτεια της ομοιοπαθητικής . Εννοώ βέβαια την περιπέτεια στην οποία θα υποβληθεί –ακόμα και εν αγνοία του κανείς – όταν αποφασίσει να ακολουθήσει το κοσμοσύστημα της ομοιοπαθητικής κοινότητας. Θα έχετε πιθανώς ακούσει, όσοι έχετε ενδιαφερθεί, για τα εναλλακτικά Νobel που έχουν απονεμηθεί σε εξέχοντες ομοιοπαθητικούς θεραπευτές .

Και τι θα πει ακριβώς αυτό. Θα πει ότι μια παρέα έχει μαζευτεί και μας δουλεύει χοντρά μοιράζοντας μεταξύ τους βραβεία για τα οποία δεν είχαν καν την έμπνευση να ονομάσουν κάπως αλλοιώς. Φυσικά το πιασάρικο όνομα Nobel δεν είναι τυχαίο καθώς δίνει αίγλη στην συντροφιά.

Η βασική θεωρία της ομοιοπαθητικής λοιπόν είναι ότι με συνεχή αραίωση και με 100 αναδεύσεις , ένα φαρμακευτικό μόριο, κάποιες φορές μέχρι σημείου εξαφάνισης στο διάλυμα, δίνει φαρμακολογικό αποτέλεσμα. Δεν συμμερίζομαι φυσικά αυτή την αισιοδοξία. Αυτό αρμόζει στις πρακτικές των αλχημιστών, κι όχι των επιστημόνων. Γιατί δηλαδή θα πρέπει να αναγάγουμε σε δόγμα την εμμονή ενός Ελβετού  γιατρού  που διατύπωσε την διάτρητη θεωρία του πριν από 150 περίπου χρόνια; 

Βέβαια, θα έχετε ακούσει για κάποιον φίλο σας που έγινε καλά γιατί ακολούθησε την ομοιοπαθητική και το δέρμα του επανήλθε κ.λ.π., αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με την νηστεία, ή και με το προσκύνημα στην Λούρδη ή δεν ξέρω τι άλλο. 

Όμως, το χειρότερο σ’ αυτή την ιστορία, είναι ότι όταν μπεις λίγο βαθύτερα, κι όταν συνέλθεις, θα αντιληφθείς ότι έχεις εισέλθει σ’ ένα οιωνεί θρησκευτικό σύστημα, σε μια οργάνωση που μπορεί να παρεμβαίνει μανιπουλάροντας την σκέψη σου, τις πεποιθήσεις σου, τον τρόπο ζωής σου, για ένα αμφίβολο αποτέλεσμα. 

Το χειρότερο δεν είναι που μια εντελώς πρόσφατη παγκόσμια και δημοσιευμένη μελέτη που κράτησε χρόνια απέδειξε ότι η ομοιοπαθητική είναι εντελώς άχρηστη αν όχι επικίνδυνη, αφού όλοι οι εθελoντές καρκινοπαθείς πέθαναν (ακόμα χειρότερα και από τους μάρτυρες με placebo). Το χειρότερο είναι που παρεμβαίνει στην ελευθερία σου, εξαπατώντας σε εκουσίως ή ακουσίως. Μια φενάκη, μια εμμονή αν όχι μια παράνοια,  που ζητά αφοσίωση όπως ο χιλιασμός. 

Μπορεί να είστε  Βογόμηλοι, Καθαροί ή Παταροί, ότι αίρεση θέλετε, ακόμη και υποστηρικτές της ομοιοπαθητικής, άλλωστε, καμιά φορά η πίστη σώζει.

                              Η φίλη σας, DNA κυνική μαγερισσα.