Μαϊ. 3, 2015

Υγεια - Περιθαλψη - Παρασκηνιο

Αγαπητοί αναγνώστες γειά σας.
Τα θέματα που απασχολούνε την υγεία μας, από μία εποχική αλλεργική ρινίτιδα μέχρι τις δύσκολα αντιμετωπίσιμες χρόνιες νόσους, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούνε μόνο από την νοσολογική τους άποψη. Είναι δυστυχώς συνυφασμένα στενά με την οικονομική διάσταση.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να έχεις υγεία – εννοούμε καλή υγειονομική περίθαλψη – χωρίς ένα σκασμό λεφτά που θα υποστηρίζουν από το παρασκήνιο τις οργανωτικές δομές.

Αυτή είναι μία γενική παραδοχή και οι μόνες χώρες που το επιχείρησαν, λόγω τραγικής ελλείψεως πόρων, ηταν η Κούβα και η Αλβανία του Εμβέρ Χότζα.

Η Κουβα βεβαια τα τελευταια χρονια εχει κανει αλματα στον τομεα της ερευνας , δημιουργωντας εμβολια για τον καρκινο και το ζακχαρωδη διαβητη, με παγκοσμια αναγνωριση.

  Βέβαια αυτή η προσπάθεια τους άφησε μία παρακαταθήκη και αυτή είναι το ότι έχουν εξαιρετικούς γιατρούς, τουλάχιστον όσον αφορά την κλασική ιατρική. Ίσως κάποιοι να γελάτε διαβάζοντας αυτά που γράφω.

Όμως, είναι αλήθεια. Εκτός ίσως από τον Άδωνη που προσπάθησε να μας πείσει ότι όσο λιγότεροι πόροι εισρέουν στο σύστημα τόσο το καλύτερο.
Όταν όμως κανείς είναι εχέφρων, αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι αδύνατον.

Υπάρχει όμως εδώ μια ανομολόγητη αλήθεια.

Τα λεφτά που δαπανώνται στο σύστημα υγείας, όταν φυσικά δεν ξοδεύονται για να πλουτίζουν οι λεγόμενοι πάροχοι χωρίς ανάλογη προσφορά, δεν φαίνονται.

Δεν είναι πουθενά, έχουν γίνει η σκόνη του αντιβιοτικού του παιδιού σας, είναι ο σωστός παλμός στο καρδιογράφημά σας και οι αποκατεστημένες τιμές των διαφόρων δεικτών στις μικροβιολογικές σας εξετάσεις.

Αυτά όλα, είναι χρήματα που ΄΄κάηκαν΄΄ στον δρόμο για την αποκατάσταση της υγείας σας.
Ο παλιότερος υπουργός, τον οποίον ουδείς φαίνεται να μπορεί να σταματήσει με πολιτισμένο τρόπο, ήθελε να μας πείσει ότι τα λεφτά τα κλέβουνε οι πάροχοι.

Το ίδιο κάνουνε και κάτι ειδικοί των οικονομικών της υγείας, που αφού δεν φτουρίσανε σαν επιστήμονες της υγείας, το γυρίσανε στην λογιστική και πουλάνε μούρη, κρύβοντας πίσω από την λογιστική, την ανικανότητά τους να γίνουνε πραγματικοί γιατροί.
Γιατί δεν μου φταίει τόσο ο ελληνοκάπηλος τηλεοπτικός Ελληναράς που πετάει κοτσάνες στην Βουλή του τύπου :΄΄εν κρυπτώ και απαραβίστω΄΄ ενώ το σωστό είναι ΄΄παραβίστω΄΄ χωρίς το ΄΄α΄΄, όσο κάτι τύποι που εξηγούν και από τηλεοράσεως τα οικονομικά της υγείας, ενώ η φάτσα τους και το εν γένει στυλάκι τους, είναι μάλλον γι’ άλλο μαγαζί.

Αυτούς μην τους ακούτε. Σας λένε ψέματα. Είναι, κατά την γνώμη μου, αποτυχημένοι γιατροί  που βρήκαν άλλο δρόμο για να ψευτουπάρξουν.

Μην τους ακούτε. Γι’ αυτούς η μάνα σας, το παιδί σας, η γυναίκα σας, είναι όχι άνθρωποι, αλλά πεταμένα λεφτά.

Εν τοιαύτη περιπτώσει είναι ασυγκρίτως καλύτεροι οι Αλβανοί γιατροί που συμβουλεύουν τον συμπατριώτη τους και γείτονά σας, να μην αγοράσει γενόσημα εκτός κι αν αυτά είναι ελληνικά.


                                            Η φίλη σας , DNA κυνική μαγείρισσα