Φεβ. 12, 2016

Τι ειναι ο ιος Ζηκα και πως μεταδιδεται

Ιος Ζήκα: Απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Τι είναι ο ιός Ζήκα και πώς μεταδίδεται;

Ο ιός της ζήκα είναι μέλος του γένους των φλαβοϊών και μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως από μολυσμένα κουνούπια, Aedes aegypti. Τα κουνούπια αυτά επιτίθενται κυρίως κατά την διάρκεια της ημέρας, μπορούν ωστόσο να επιτεθούν και κατά τη νύχτα. Ο ιός μεταδίδεται επίσης κατά την εγκυμοσύνη από τη μητέρα στο έμβρυο. Έχουμε επίσης κρούσματα σεξουαλικής μετάδοσης από μολυσμένους άντρες σε συντρόφους τους.

Ποια τα συμπτώματα του ιού;

Ο ιός δεν έχει συμπτώματα σε αρκετούς ασθενείς. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, όταν εμφανίζονται, αρχίζουν 2 έως 7 ημέρες μετά το τσίμπημα από το μολυσμένο κουνούπι: Πυρετός, εξάνθημα, πόνος στις αρθρώσεις, επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια) είναι τα συνήθη συμπτώματα που διαρκούν έως μία εβδομάδα. Υπήρξαν περιπτώσεις εμφάνισης συνδρόμου Guillain-Barré, ενός σοβαρού νευρολογικού συνδρόμου με παραλύσεις. Ο ζήκα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών στα έμβρυα προσβεβλημένων μητέρων.

Ποιος είναι σε κίνδυνο να μολυνθεί;

Όποιος διαβιώνει σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών και μεγάλος αριθμός κρουσμάτων διατρέχει υψηλή πιθανότητα προσβολής. Στην ιστοσελίδα www.cdc.gov μπορείτε να ενημερώνεστε για τις περιοχές με υψηλή δραστηριότητα του ιού.

Υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του ιού;

Δεν υπάρχει εμβόλιο.

Ποια τα γενικά μέτρα πρόληψης;

Αποφύγετε τις περιοχές που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Εάν ζείτε ή είστε αναγκασμένος να εργαστείτε στις περιοχές αυτές αποφύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών:

• Φοράτε ενδύματα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια που καλύπτουν όλο το σώμα σας.

• Μείνετε σε χώρους με κλιματισμό ή και χρησιμοποιήστε σίτες στα παράθυρα.

• Χρησιμοποιείστε είδη ένδυσης και αλιευτικά εργαλεία που έχουν υποστεί ειδική αντικουνουπική επεξεργασία

• Χρησιμοποιήστε αντικουνουπικά σκευάσματα για το ακάλυπτο δέρμα.

• Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή με μολυσμένα άτομα και φοράτε προφυλακτικό.

• Αναβάλλετε τον οικογενειακό σας προγραμματισμό που αφορά την τεκνογονία.

• Διατηρήστε καλή φυσική κατάσταση με σωστή διατροφή και αποχή από τοξίνες που εκλύονται από το κάπνισμα και την χρήση ουσιών.

Πόσες μέρες μετά την επιστροφή μου από περιοχή με κρούσματα πρέπει να είμαι σε επιφυλακή;

Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό Ζήκα, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί τα συμπτώματά του επί δύο εβδομάδες.

πηγη#Εναλλακτικη Δραση

 

ΑΝΑΠΟΔΑ