Αποψεις - Δρασεις

Ιαν. 28, 2021
 
Με μία καταπτυστη και ντροπιαστική επιστολή του Δήμου Χαλκιδέων προς την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ζέττα Μακρή, η δήμαρχος της πόλης Έλενα Βάκα προεξοφλεί το εκπαιδευτικό μέλλον παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή της Ριτσώνας, αρνούμενη την σχολική τους εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα καταπατά νόμους τους συντάγματος όπως το δικαίωμα όλων των παιδιών στη φοίτηση στο σχολείο σύμφωνα με το άρθρο 51 ν.4636/2019 !
Καλώ τη δήμαρχο Χαλκίδας :
Να σταματήσει να εμποδίσει την πρόσβαση των προσφύγων στην εκπαίδευση!
Να σταματήσει να αποφασίζει ποια παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση!
Να σταματήσει να επικαλείται οικονομικές δυσκολίες καθώς όλοι γνωρίζουμε πως τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων που φιλοξενούν τις ΔΥΕΠ καλύπτονται από ειδικό κονδύλι και ΔΕΝ επιβαρύνουν τον προυπολογισμό του Δήμου!
Της υπενθυμίζω ότι:
Με αυτή της την επιστολή ΚΑΤΑΠΑΤΕΙ κάθε ανθρώπινο δικαίωμα στην ελεύθερη και καθολική πρόσβαση στην παιδεία.
Το μέλημα της ως δήμαρχος θα πρέπει να είναι η ομαλή ένταξη όλων των κοινωνικών ομάδων και η εύκολη πρόσβασή τους σε βασικά αγαθά όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η στέγη και η τροφή για όλους!
ΥΓ. Είμαι πλέον σίγουρος ότι η επιστολή της δημάρχου Έλενας Βάκα (σε μία χρονική στιγμή όπου η ίδια είναι εκτεθειμένη με την ανυπαρξία της, τόσο για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και της αύξησης των κρουσμάτων στην πόλη μας καθώς και δια της απουσίας σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας) ΑΠΟΤΕΛΕΙ άνοιγμα στην ακροδεξιά δεξαμενή των ψηφοφόρων της με σκοπό να γίνουν το σωσίβιο για την πολιτική της κατρακύλα στα μάτια ΟΛΩΝ των δημοτών.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Γ.Ο
 
ΑΝΑΠΟΔΑ
Δεκ. 22, 2020
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ 
 
 
 
"Διαβάτη, τα ίχνη σου είναι μόνο ο δρόμος και τίποτε άλλο" γιατί "τον δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας" (Antonio Machado)
Η Χαλκίδα αγκαλιάζει την Ανοιχτή Δράση Αλληλεγγύης "Εl Camino"!
Με αφορμή την μεγάλη ευαισθητοποίηση που έμπρακτα δείχνουν οι πολίτες της πόλης, ειδικότερα μέσα στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι συνανθρωποί μας εν μέσω πανδημίας:
--> Ζητείται η δωρεάν παραχώρηση χρήσης χώρου με σκοπό την έναρξη μιας σειράς δράσεων -όπως το μαγείρεμα- σε μια προσπάθεια αλληλοβοήθειας και αφύπνισης συνειδήσεων, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε με αγάπη και χαμόγελο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στους συνανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Η "El Camino" είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα με έδρα τη Χαλκίδα, η οποία έχει ως βασικό στόχο τη στήριξη ατόμων που βρίσκονται σε ανάγκη, αλλά και την πραγματοποίηση δράσεων αλληλεγγύης που προκύπτουν κατά κύριο λόγο από ανάγκες, αιτήματα και προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, καθώς και προτάσεις - πρωτοβουλίες των μελών της δράσης.
Προάγει την αμφίδρομη σχέση με τα ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις μέσα στην τοπική κοινωνία και μαζί με εκείνη, που σχετίζονται με την κοινωνική προσφορά, την τέχνη, τον πολιτισμό, τη μουσική, την οικολογία. Βασικές της αξίες: το ιδεώδες της συλλογικής προσφοράς, η αλτρουιστική αλληλεγγύη, η δημιουργικότητα, η ανθρωπιστική συνεισφορά, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στα δικαιώματα των ανθρώπων.
Είμαστε η "El Camino", μια ομάδα ονειροπόλων που πιστεύουν πως όλοι μαζί μπορούμε και θα αλλάξουμε τον κόσμο.
Τηλέφωνο: +30697 1764540
Email: elcaminochalkis@gmail.com
Facebook Page: @ElCaminoChalkis
Instagram: @ElCaminoChalkis
Twitter: @ElCaminoChalkis
El Camino | Ο Δρόμος
 
ΥΓ. Στηριζουμε την προσπαθεια με καθε τροπο
 
ΑΝΑΠΟΔΟΣ
Φεβ. 2, 2020

 

Οι αστυνομικές - κρατικές επιχειρήσεις εναντίον του αναρχικού κινήματος έχουν ως επί το πλείστον την ίδια ακριβώς κατάληξη .

Σοβαρά τραυματισμένους - από τη συνήθως αναίτια χρήση βίας - αναρχικούς , οι οποίοι αντί για το νοσοκομείο μεταφέρονται στο κρατητήριο.

Πιο σπάνια οι επιχειρήσεις καταλήγουν με πολιτικούς κρατούμενους και δολοφονημένους από το κράτος αναρχικούς.

Η αντιμετώπιση των αγωνιστών αυτών ως τρομοκρατών από τα συστημικά μέσα είναι, αν μη τι άλλο, αναμενόμενη και προβληματική.

Εξίσου όμως προβληματική είναι και η θυματοποίηση τους από το αριστερό ή και το ίδιο το αναρχικό κίνημα.

Οι πραγματικοί αναρχικοί - αυτοί δηλαδή που όχι μόνο ασπάζονται την ιδεολογία, αλλά προσπαθούν και να την εφαρμόσουν στην πράξη - μπορούν να χαρακτηριστούν κάθε άλλο παρά θύματα.

Έχοντας κερδίσει την προσωπική τους μάχη έναντι της απάθειας, αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, γνωρίζοντας ότι πιθανόν να μην προλάβουν να το ζήσουν οι ίδιοι. Συνεπώς θυσιάζονται με την ελπίδα οι πράξεις τους να επιφέρουν το δίκαιο, σε μια κοινωνία που φημίζεται για την παθητικότητά της μπροστά σε κάθε είδους εκμετάλλευση και κακοποίηση της ανθρώπινης ζωής.

Βεβαίως αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι για τους οποίους η θυματοποίηση των αγωνιστών είναι λανθασμένη.

Αναφορά πρέπει να γίνει και στην ηθική.

Η αρετή γενικώς έχει δύο υποκατηγορίες, τη διανοητική και την ηθική αρετή.

Η πρώτη εξαρτάται κατά βάση από τη διδασκαλία, ενώ η δεύτερη αποκτάται με τον εθισμό - πράγμα που γίνεται διακριτό και από την συγγενική σχέση των λέξεων ήθος - έθος - , ηθικός δεν είναι αυτός ο οποίος για παράδειγμα έπραξε μια φορά δίκαια , αλλά εκείνος ο οποίος έχει εθιστεί στο να πράττει συνεχώς δίκαια.

Καμμία από τις δύο αυτές αρετές δεν είναι έμφυτη, όμως η απόκτηση τους δεν έρχεται σε αντιδιαστολή με τη φύση του ανθρώπου.

Για να επανέλθουμε όμως στο βασικό θέμα του κειμένου, τη διανοητική αρετή, πολλοί μπορούν να την αποκτήσουν μέσω της σωστής διαπαιδαγώγησης και της συστηματικής μελέτης.

Την ηθική, όμως, αρετή, ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να την προσεγγίσουν και ακόμα λιγότεροι αυτοί που θα μπορέσουν να την κατακτήσουν.

Οι αγωνιστές με τον διαρκή αγώνα τους υπέρ του δικαίου και της ελευθερίας έχουν προσεγγίσει την ηθική αρετή και πολλοί εξ αυτών την έχουν κατακτήσει.

Πώς λοιπόν μπορούμε να αποκαλούμε "θύματα" τους ανθρώπους οι οποίοι οδεύουν προς την εκπλήρωση του σκοπού της ύπαρξής τους, στο ξεπέρασμα δηλαδή της βιολογικής φύσης τους και στην κατάκτηση τής -κατ' Αριστοτέλη- "ευδαιμονίας" ;

Πώς μπορούμε να αποκαλούμε θύματα τους ανθρώπους των οποίων ο θάνατος παύει να έχει ισχύ και μετουσιώνεται σε ζωή τωρινή και μελλοντική;

πηγη##Athens.intymedia

ΥΓ. Εκθεση στις Πανελληνιες εξετασεις απο μια 18χρονη !!!! 

Απλα ΥΠΕΡΟΧΗ 

Ας παραδειγματιστουν καποιοι

ΑΝΑΠΟΔΑ

 

Μαϊ. 29, 2019

(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Χ. Σεβαστίδης: Οι άδειες κρατουμένων δεν προϋποθέτουν μεταμέλεια

Με μία ηχηρότατη παρέμβαση ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Εφέτης, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ξεκαθαρίζει απολύτως τις σκόπιμες παρερμηνείες του ευεργετικού δικαιώματος των αδειών κρατουμένων.

Προηγήθηκε με αφορμή το απορριπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Βόλου για τον κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα η άσκηση αναίρεσης από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου που συντάχτηκε με την παρέμβαση της Ξένης Δημητρίου.

 

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στον «Δικαστή» (το επίσημο περιοδικό της ΕΔΕ):

«Έξι συμβούλια φυλακών –στα οποία συμμετέχει ένας εισαγγελικός λειτουργός, ένας κοινωνικός λειτουργός και ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης- ομόφωνα δέχτηκαν στο παρελθόν ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και χορήγησαν άδειες στον κρατούμενο Δ. Κουφοντίνα. Το Νοέμβριο του 2017 και τον Φεβρουάριο του 2018 ζητήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πειθαρχικός έλεγχος των εισαγγελέων, που συμμετείχαν στα συμβούλια αυτά. 

Τον Φεβρουάριο του 2019 για πρώτη φορά δημιουργήθηκε διχογνωμία στο συμβούλιο φυλακών για το ίδιο αίτημα του ίδιου κρατουμένου και η υπόθεση εισήχθη προς κρίση στο Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, το οποίο με το υπ' αριθμό 37/2009 βούλευμα απέρριψε την χορήγηση άδειας. Με το ίδιο σκεπτικό απορρίφθηκε πριν λίγες εβδομάδες όμοιο αίτημα από το ίδιο δικαστικό συμβούλιο με το υπ' αριθμό 93/2019 βούλευμα.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτή τη φορά άσκησε αναίρεση κατά του βουλεύματος για εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου. Πέρα από το ακατανόητο της πειθαρχικής δίωξης δικαστικών λειτουργών για την ελεύθερη δικαιοδοτική τους κρίση – βασικό θεμέλιο της δικαστικής ανεξαρτησίας- είναι βέβαιο ότι δημιουργήθηκε σύγχυση για τον ορθό νομικό τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων υποθέσεων. Με το υπ' αριθμό 1001/2019 βούλευμά του ο Άρειος Πάγος έλυσε το νομικό θέμα που ανέκυψε και δέχτηκε το δικαίωμα άδειας από τις φυλακές και για τους πολυισοβίτες.

Πέρα από το παραπάνω νομικό ζήτημα το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου είχε και μια επάλληλη σκέψη απόρριψης της αίτησης χορήγησης άδειας. Στις προϋποθέσεις χορήγησής της περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι δεν συντρέχει κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων κατά τη διάρκεια της άδειας καθώς και η προσδοκία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής και ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή χρήση της άδειάς του. Ορθά δέχεται το βούλευμα ότι στην έννοια του σωφρονισμού δεν περιλαμβάνεται η ιδεολογική μεταστροφή του καταδικασθέντος. Εγώ θα συμπλήρωνα ότι δεν χρειάζεται ούτε η μεταμέλειά του για τις πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε.

Πρόκειται για στοιχείο που κρίθηκε κατά την επιμέτρηση της ποινής. Η επιβληθείσα ποινή εξαντλεί τις αξιώσεις της Πολιτείας έχοντας προσμετρήσει το είδος των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν και την προσωπικότητα του δράστη. Τα Δικαστήρια δεν έχουν ρόλο πολιτικού – ιδεολογικού καθοδηγητή και δεν ζητούν δηλώσεις μετανοίας και αποκήρυξης ιδεών που αποκλίνουν από τις κρατούσες αντιλήψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποφυλάκιση του δικτάτορα Παττακού το 1990 «λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας» με την υποχρέωση να παρουσιάζεται ανά 15θήμερο στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε αμετανόητος υπεραμυνόμενος των εγκλημάτων της Χούντας. Δεν αμφισβητήθηκε τότε από κανέναν το δικαίωμα του εγκλείστου να αποφυλακιστεί για ανθρωπιστικούς λόγους και κανένας δεν ζήτησε από τον δικτάτορα να αποκηρύξει τις απόψεις του. Κυκλοφορούσε ελεύθερος ακόμα και γύρω από το Πολυτεχνείο χωρίς να θεωρηθεί πρόκληση και ασέβεια στους νεκρούς του 1973! Συνέχιζε να έχει επαφές με κύκλους και πολιτικά κόμματα που ήταν και είναι θιασώτες της δικτατορίας, χωρίς αυτό το γεγονός να θεωρηθεί επιβαρυντικό για την υφ' όρον απόλυσή του. Και σωστά!

Θα πρέπει επίσης να γίνεται μια διάκριση μεταξύ των ιδεολογικών αρχών του κρατουμένου που υποστηρίζουν το αναγκαίο της ένοπλης δράσης για την κοινωνική αλλαγή και της έμπρακτης συμπεριφοράς του κατά το διάστημα που έκανε χρήση της άδειάς του. Αυτό που ενδιαφέρει το Δικαστήριο είναι το δεύτερο. Πως συμπεριφέρθηκε ο κρατούμενος τις προηγούμενες φορές που έλαβε άδεια. Εάν ήταν ή όχι συνεπής με τις υποχρεώσεις που του επιβάλει ο νόμος. Εάν η συμπεριφορά του κατά το χρόνο που βρίσκονταν σε άδεια δημιουργεί βάσιμα υποψίες ότι ετοιμάζεται να τελέσει νέα εγκλήματα ή εκδηλώνει έμπρακτα την πρόθεσή του να μην επιστρέψει στο κατάστημα κράτησης.

Η ιδεολογικοπολιτική και φιλοσοφική συζήτηση για τον ρόλο της βίας στην ιστορία είναι πολύ παλιά και δεν λύνεται με δικαστικές αποφάσεις. Το σημερινό αστικό – κοινοβουλευτικό πολίτευμα εδραιώθηκε στην Ευρώπη μετά την Γαλλική Επανάσταση του 1789 και την βίαιη σύγκρουση με τους φεουδαρχικούς θεσμούς και την Βασιλεία. Η ανθρώπινη ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων, πολέμων και συνεχών βίαιων αλλαγών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Εκφεύγει ωστόσο της αρμοδιότητάς του Δικαστηρίου ή του Συμβουλίου Φυλακών κάθε ενασχόληση με τέτοια ζητήματα.

Στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν νόμιμα πολιτικά κόμματα, πολλά από τα οποία κυβερνούν ή συγκυβερνούν και τα οποία ανοιχτά υποστηρίζουν δικτατορίες που επιβλήθηκαν και τα φοβερά εγκλήματα που αυτές διέπραξαν. Όσο τα πολιτικά αυτά κόμματα δεν λειτουργούν και τα ίδια ως εγκληματική οργάνωση και δεν συμμετέχουν σε διάπραξη εγκλημάτων, λειτουργούν επιτρεπτά μέσα στη Δημοκρατία. Η δυνατότητα αυτή που δεν αμφισβητείται σε οργανωμένα πολιτικά κόμματα ασφαλώς και είναι ανεκτή με την αναγνώριση αντίστοιχου δικαιώματος σε έναν πολίτη.

Ο αντίλογος που θα μπορούσε εδώ να υπάρξει είναι ότι ο κατάδικος για τρομοκρατία έχει προχωρήσει ήδη στην πράξη και δεν έμεινε στο στάδιο της θεωρίας ή της φανερής ιδεολογικής υποστήριξης της ένοπλης βίας. Ωστόσο για τις πράξεις που τέλεσε έχει ήδη καταδικαστεί και τιμωρείται. Αυτό που μένει πλέον είναι ο χώρος των ιδεών του.

Το να ζητείται από έναν κρατούμενο να αποκηρύξει τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις –όποιες κι' αν είναι αυτές, όσο αποκρουστική κι' αν είναι η ατομική βία σε επίπεδο ηθικό, όσο προβοκατόρικα και υπονομευτικά κι' αν λειτουργεί σε επίπεδο διεκδίκησης κοινωνικών δικαιωμάτων- και να συμμορφωθεί με το αξιακό σύστημα που επικρατεί, θα οδηγούσε πολλές φορές είτε σε μια υποκριτική και κατ' επίφαση δήλωση μετάνοιας, μη επαληθεύσιμη αφού εδράζεται αποκλειστικά στην ενδιάθετη βούληση του δηλούντος, είτε σε ρητή άρνηση συμμόρφωσης. Και στις δύο αντικειμενικά όμοιες περιπτώσεις οι θεωρητικές πιθανότητες «κινδύνου» για την κοινωνία είναι οι ίδιες. Στην πρώτη περίπτωση αμβλύνεται το υποκειμενικό αίσθημα φόβου ενώ στη δεύτερη οξύνεται. Πρόκειται όμως για κριτήριο αρκετά επισφαλές και καθόλου χρήσιμο στην αξιολόγηση.
 
Ίδια ή παρεμφερή διλήμματα αξιολόγησης της προσωπικότητας ενός κρατουμένου καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί.  Οδηγός στη λήψη απόφασης δεν μπορεί να είναι ούτε ο φόβος άσκησης πειθαρχικού ελέγχου ούτε η πιθανότητα αναίρεσης της απόφασης ή του βουλεύματος, αλλά μόνο το ελεύθερο φρόνημα και ο ορθός και απόλυτα τεκμηριωμένος νομικός συλλογισμός».
 
ΑΝΑΠΟΔΑ
Φεβ. 5, 2019

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΕΠΑ

(ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ)

Έτος ίδρυσης 2013, Αρ. Μητρώου 29633, Πρωτοδικείο Αθηνών
Μέλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (Π.Ο.Ε.) | Μέλος Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Ε.Κ.Α.)

ΟΧΙ ΣΤΗΝ «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» & ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΠΑ

Αθήνα, 04.02.2019
Α.Π. 200/04.02.2019
Το νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση στο δρόμο της «απελευθέρωσης της
αγοράς ενέργειας», με νέα κατάτμηση της ΔΕΠΑ Α.Ε. και πώληση του 50%+1 της ΔΕΠΑ
Εμπορίας και 19% της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι νομοσχέδιο καταπέλτης. Όταν η κυβέρνηση
μιλάει για «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο εννοεί ότι οι στόχοι επετεύχθησαν – ό,τι απέμεινε
από τον ενεργειακό τομέα πουλιέται. Όποια μορφή και αν πάρει το νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι

και τα λαϊκά νοικοκυριά θα βγουν χαμένοι. Η πείρα από ανάλογες «αποκρατικοποιήσεις-
ιδιωτικοποιήσεις» σε άλλες χώρες της Ε.Ε. δείχνουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν

σε πολύ μεγάλα ποσοστά σε διάφορα ή σε όλα τα στάδια της «απελευθέρωσης». Εκτός των
τιμών επηρεάζονται οι θέσεις εργασίας, οι συνθήκες εργασίες, οι μισθοί και λοιπά εργασιακά
δικαιώματα, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που χειροτερεύουν.
Δίνουμε όλοι και όλες τη μάχη ενάντια στην πολιτική αυτή, μακριά από τον συντεχνιασμό και τις
τεχνητές διαχωριστικές γραμμές ανάλογα με την εργασιακή σχέση, τις εταιρείες και τις
θυγατρικές του Ομίλου, με τη δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους. Οι εξελίξεις μας αφορούν όλους και
οι επιπτώσεις αν δεν αντιδράσουμε θα είναι σαρωτικές. Οι «εργολαβικοί» εργαζόμενοι του
Ομίλου εργάζονται σε καθεστώς διαρκούς ανασφάλειας η οποία ολοένα και οξύνεται. Το
πρόβλημα το υφίστανται με τη μεγαλύτερη ένταση οι ίδιοι γι’ αυτό και θα είμαστε στην πρώτη
γραμμή του αγώνα. Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε στις δηλώσεις περί κατάργησης της
«εργολαβοποίησης». Εδώ και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση και δικαιολογία, να καταργηθεί το
δουλεμπόριο, που συμπιέζει τα εργατικά δικαιώματα και χειραγωγεί τους εργαζόμενους.


ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 05.02.2019


Κεντρικά ΔΕΠΑ και ΔΕΔΑ: από 15:30μ.μ. έως 17:30μ.μ.


Σ.Α.Λ.Φ.Α.: από 15:00μ.μ. έως 16:00μ.μ.

 

Παλεύουμε για:
 Δημόσιο φορέα ενέργειας που θα λειτουργεί με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία και όχι το
κέρδος. Εξάπλωση της χρήσης του φυσικού αερίου για το λαϊκό νοικοκυριό σε χαμηλή
τιμή.
 Απευθείας εργασιακές σχέσεις στον όμιλο της ΔΕΠΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με
αναγνώριση προϋπηρεσίας, πλήρη και ισότιμα δικαιώματα – ένταξη στην Επιχειρησιακή
ΣΣΕ.
 Κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις, που θα λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας για τις Επιχειρησιακές
ΣΣΕ και για όλους τους εργαζόμενους στο φυσικό αέριο.
 Προσλήψεις εργαζομένων στους Σταθμούς Ανεφοδιασμού Απορριμματοφόρων και
Λεωφορείων με Φυσικό Αέριο (ΣΑΛΦΑ).
 Αναβάθμιση των διαδικασιών που αφορούν στην Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία.
Αναβάθμιση των διαδικασιών εκτίμησης κινδύνου σε όλη την περιοχή διανομής φυσικού
αερίου, σε όλα τα στάδια.

 

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΕΠΑ (ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ) Έτος ίδρυσης 2013, Αρ. Μητρώου 29633, Πρωτοδικείο Αθηνών Μέλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (Π.Ο.Ε.) Μέλος Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Ε.Κ.Α.)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ C.N.G. Σ.Α.Λ.Φ.Α. ΤΗΣ ΔΕΠΑ

Α.Π. 199/31.01.2019 | Αθήνα, 31.01.2019

Το Δ.Σ. του ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ έχει ενημερώσει για τις συνθήκες εργασίας στα ΣΑΛΦΑ (πρόκειται για έναν σταθμό στα Α. Λιόσια και έναν στην Ανθούσα) και εκτός των πολυάριθμων επιστολών του στη διοίκηση της ΔΕΠΑ, στις 24.01.2019 κατέθεσε υπόμνημα εργαζομένων ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί και άπτονται της ασφάλειας των σταθμών. Καμία ανταπόκριση δεν υπήρξε από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΠΑ.

Καταγγέλλουμε την αδιαφορία της εργοδοσίας. Στόχος αναφορικά με την ασφάλεια των σταθμών πρέπει να είναι η αποφυγή/πρόληψη οποιουδήποτε εναρκτήριου γεγονότος θα μπορούσε να προκαλέσει ατύχημα και όχι μόνο η κατασταλτική επέμβαση. Κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό. Τα ΣΑΛΦΑ είναι εγκαταστάσεις με μεγάλη έκταση και με ειδικά χαρακτηριστικά.

Το σημαντικότερο, διαπιστωμένο και καταγεγραμμένο, πρόβλημα είναι πως λόγω έλλειψης Χορηγητών και της μεγάλης αύξησης των εξυπηρετούμενων Ι.Χ. υπάρχει αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων ασφαλείας των Χειριστών Πεδίου – Οθόνης, όπως περιγράφονται στη σχετική οδηγία της ΔΕΠΑ. Ειδικότερα, δεν καθίσταται εφικτή η διενέργεια του ανά 1 ώρα οπτικοακουστικού ελέγχου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που βρίσκεται στο τμήμα των συμπιεστών και διαρκεί κατ’ ελάχιστο 15 λεπτά. Στις εγκαταστάσεις των δύο σταθμών πέρα από τον υπαίθριο χώρο των αντλιών με τον οποίο έρχεται σε επαφή το κοινό υπάρχει χώρος, με ελεγχόμενη πρόσβαση, όπου είναι εγκατεστημένοι οι συμπιεστές που ανεβάζουν την πίεση του φυσικού αερίου από τα 36bar στα 200+ bar, καθώς και συστοιχίες φιαλών προσωρινής αποθήκευσης για τις ανάγκες διατήρησης της σταθερότητας της πίεσης του φυσικού αερίου στα υψηλά επίπεδα που απαιτεί η διαδικασία πλήρωσης των οχημάτων. Οι προβλεπόμενοι έλεγχοι είναι προσαρμοσμένοι στα αντικειμενικά χαρακτηριστικά των σταθμών και πρέπει να τηρούνται.

Σε προηγούμενη συνάντηση του ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ με τη Διοίκηση της ΔΕΠΑ για το παραπάνω ζήτημα είχαν υπάρξει διαβεβαιώσεις πως θα εξεταστούν διάφορες εναλλακτικές πέραν αυτής που προτείνει το Σωματείο (τις προσλήψεις εργαζομένων με την ειδικότητα του Χορηγητή φυσικού αερίου), όπως η χρήση επιπλέον τεχνολογιών. Τελικά, αντί για επιπλέον τεχνολογία, οι εργαζόμενοι έλαβαν αναθεωρημένη οδηγία με την οποία εισάγεται η έννοια του «Υπευθύνου Βάρδιας», που βαρύνει τον έναν από τους δύο Χειριστές της κάθε βάρδιας (εκ περιτροπής).

Εξειδικεύεται και προσωποποιείται δηλαδή η ευθύνη, προφανώς για χρήση σε περίπτωση ατυχήματος, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα ασφαλείας που ορίζει η Οδηγία. Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες δήλωσαν εγγράφως πως δεν αποδέχονται τη χρέωση ευθύνης λειτουργίας της εγκατάστασης με τις δεδομένες συνθήκες.

Εκτός του παραπάνω προβλήματος που δημιουργείται, είναι προφανές πως για όλα όσα χρειάζεται να γίνονται στη βάρδια (με εξαίρεση μόνο τον ανεφοδιασμό των λεωφορείων, που πραγματοποιείται από προσωπικό του ΟΣΥ) μετά την αποχώρηση του ημερήσιου προσωπικού δρώντες και υπεύθυνοι είναι μόνο δύο εργαζόμενοι, οι δύο Χειριστές Πεδίου – Οθόνης. Ας αναρωτηθούν οι υπεύθυνοι τι θα συνέβαινε αν υπήρχε 1 λεπτό καθυστέρηση στην κατάσβεση φωτιάς σε κινητήρα λεωφορείου την Κυριακή 27.01.2019 στις 19:45 το απόγευμα. Τι θα συνέβαινε αν ο δεύτερος Χειριστής την ώρα του συμβάντος βρισκόταν, π.χ., στον χώρο των συμπιεστών, μακριά από τις αντλίες, εκτελώντας τον προβλεπόμενο ωριαίο έλεγχο; Λείπει τουλάχιστον ένα Χορηγητής.

Το ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ στηρίζει απερίφραστα την απόφαση των βαρδιούχων να μην αποδεχτούν τον αυθαίρετο αυτό ορισμό και επιμένει στην επίλυση του ζητήματος ασφαλείας που έχει ανακύψει τονίζοντας ότι:

• Οι χειριστές πεδίου - οθόνης/τεχνικοί αερίων καυσίμων αποσπώνται από τα καθήκοντα ασφαλείας. Χρειάζονται προσλήψεις γιατί έρχονται σε σύγκρουση οι δύο βασικές αποστολές που επιτελούν οι σταθμοί, η ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων και ο αδιάλειπτος ανεφοδιασμός των προσερχόμενων οχημάτων.

Δεν υπάρχουν περιγραφές θέσεων και οργανόγραμμα (όλοι οι εργαζόμενοι στους σταθμούς ΣΑΛΦΑ (35 άτομα) εργάζονται μέσω εργολάβου). Όχι μόνο ο ορισμός του «Υπευθύνου Βάρδιας» είναι μονομερής, είναι και αυθαίρετος. Ζητάμε να σταματήσει τώρα ο θεσμός της εργολαβίας στη ΔΕΠΑ - απευθείας εργασιακή σχέση για όλους με πλήρη και ισότιμα δικαιώματα.

Η Διοίκηση της ΔΕΠΑ οφείλει να απαντήσει με πράξεις και χωρίς άλλη καθυστέρηση σε όσα ζητούν οι εργαζόμενοι ώστε να λυθεί το πρόβλημα ασφαλείας που υπάρχει λόγω της υποστελέχωσης.

ΑΝΑΠΟΔΑ