Αποψεις - Δρασεις

Φεβ. 15, 2021
Φεβ. 2, 2021
"Για τα μάτια ενός παιδιού που ψάχνει γη... γκρεμίζω ουρανούς"
Η
El Camino - Ανοιχτή Δράση Αλληλεγγύης
προχώρησε σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Χαλκίδας, κρατώντας συνθήματα και ενημερώνοντας για την μεγάλη σημασία που έχει να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στους χώρους εκπαίδευσης.
Η αφορμή;
Η πρόσφατη επιστολή του Δήμου Χαλκιδέων προς την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ζέττα Μακρή και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων να αποδεχτεί την πρόταση της Δημάρχου προς τα αρμόδια Υπουργεία, να μην πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε νέα εγκατάσταση μαθητών-προσφύγων σε διδακτήρια της Α/ θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.
Μέσα λοιπόν σε αυτή την επιστολή αλλά και στην απόφαση, δεν καταπατούνται μόνο ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το άρθρο 51 ν.4636/2019, σύμφωνα με το οποίο κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση, αλλά και κάθε ίχνος ανθρωπιάς.
Είναι παιδιά που μεγάλωσαν σε έναν κόσμο κατακρεουργημένο από τους ενήλικες. Ένας κόσμος που στα μάτια τους μοιάζει με απέραντο ναρκοπέδιο. Η γαλήνη και η παιδική αθωότητα έχουν χαθεί για αυτά προ πολλού. Ας μην γίνει η πόλη μας μία νάρκη στα πόδια αυτών των παιδιών έτοιμη να εκραγεί. Δεν ονειρευόμαστε έναν τέτοιο κόσμο, έναν κόσμο γεμάτο μπαμπούλες και μισαλλόδοξα αισθήματα. Ονειρευόμαστε έναν κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα, γεμάτο ελπίδα και ανθρωπιά.
Μην ξεχνάμε πως οι πρόγονοί μας ήρθαν 22’ από την μικρά Ασία ως πρόσφυγες. Μην ξεχνάμε πως οι παππούδες μας και οι γονείς μας σκορπίστηκαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτού του κόσμου ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο.
Δεν υπάρχουν μαθητές πρόσφυγες, υπάρχουν μόνο μαθητές, υπάρχουν μόνο παιδιά. Όποιος λοιπόν δεν δίνει στα παιδιά το δικαίωμα στην παιδεία, είναι επειδή φοβάται ο ίδιος την παιδεία.
Η El Camino θα σταθεί ενάντια σε κάθε τοπικό άρχοντα που προωθεί τον ρατσισμό αποκλείοντας παιδιά από την εκπαίδευση με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος.
Ας γίνει σαφές στην κυρία Βάκα το ότι όλοι γνωρίζουμε πως τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων που φιλοξενούν τις ΔΥΕΠ καλύπτονται από ειδικό κονδύλι και ΔΕΝ επιβαρύνουν τον προυπολογισμό του Δήμου!
Μην γίνεται η υποτιθέμενη οικονομική δυσχέρεια του δήμου Χαλκιδέων ο μανδύας κάτω από τον οποίο κρύβουμε την μισανθρωπιά και την ανάγκη μας για άνοιγμα προς ρατσιστικές ιδεολογίες!
Καλούμε, λοιπόν, τους Συλλόγους Δασκάλων και Νηπιαγωγών, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, όλους τους μαθητές της πόλης, καθώς και όλους τους φορείς/κοινωνικές ομάδες της Χαλκίδας, να δράσουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ κατά της ξενοφοβίας και κατά της κοινωνικής απομόνωσης, με στόχο να γίνει πραγματικότητα το αναπόσπαστο ΔΙΚΑΙΩΜΑ όλων των ΠΑΙΔΙΩΝ για ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Υπογράφουμε εδώ: --> https://bit.ly/3apXdud
 
ANAΠΟΔΑ
Ιαν. 28, 2021
 
Με μία καταπτυστη και ντροπιαστική επιστολή του Δήμου Χαλκιδέων προς την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ζέττα Μακρή, η δήμαρχος της πόλης Έλενα Βάκα προεξοφλεί το εκπαιδευτικό μέλλον παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή της Ριτσώνας, αρνούμενη την σχολική τους εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα καταπατά νόμους τους συντάγματος όπως το δικαίωμα όλων των παιδιών στη φοίτηση στο σχολείο σύμφωνα με το άρθρο 51 ν.4636/2019 !
Καλώ τη δήμαρχο Χαλκίδας :
Να σταματήσει να εμποδίσει την πρόσβαση των προσφύγων στην εκπαίδευση!
Να σταματήσει να αποφασίζει ποια παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση!
Να σταματήσει να επικαλείται οικονομικές δυσκολίες καθώς όλοι γνωρίζουμε πως τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων που φιλοξενούν τις ΔΥΕΠ καλύπτονται από ειδικό κονδύλι και ΔΕΝ επιβαρύνουν τον προυπολογισμό του Δήμου!
Της υπενθυμίζω ότι:
Με αυτή της την επιστολή ΚΑΤΑΠΑΤΕΙ κάθε ανθρώπινο δικαίωμα στην ελεύθερη και καθολική πρόσβαση στην παιδεία.
Το μέλημα της ως δήμαρχος θα πρέπει να είναι η ομαλή ένταξη όλων των κοινωνικών ομάδων και η εύκολη πρόσβασή τους σε βασικά αγαθά όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η στέγη και η τροφή για όλους!
ΥΓ. Είμαι πλέον σίγουρος ότι η επιστολή της δημάρχου Έλενας Βάκα (σε μία χρονική στιγμή όπου η ίδια είναι εκτεθειμένη με την ανυπαρξία της, τόσο για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και της αύξησης των κρουσμάτων στην πόλη μας καθώς και δια της απουσίας σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας) ΑΠΟΤΕΛΕΙ άνοιγμα στην ακροδεξιά δεξαμενή των ψηφοφόρων της με σκοπό να γίνουν το σωσίβιο για την πολιτική της κατρακύλα στα μάτια ΟΛΩΝ των δημοτών.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Γ.Ο
 
ΑΝΑΠΟΔΑ
Δεκ. 22, 2020
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ 
 
 
 
"Διαβάτη, τα ίχνη σου είναι μόνο ο δρόμος και τίποτε άλλο" γιατί "τον δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας" (Antonio Machado)
Η Χαλκίδα αγκαλιάζει την Ανοιχτή Δράση Αλληλεγγύης "Εl Camino"!
Με αφορμή την μεγάλη ευαισθητοποίηση που έμπρακτα δείχνουν οι πολίτες της πόλης, ειδικότερα μέσα στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι συνανθρωποί μας εν μέσω πανδημίας:
--> Ζητείται η δωρεάν παραχώρηση χρήσης χώρου με σκοπό την έναρξη μιας σειράς δράσεων -όπως το μαγείρεμα- σε μια προσπάθεια αλληλοβοήθειας και αφύπνισης συνειδήσεων, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε με αγάπη και χαμόγελο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στους συνανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Η "El Camino" είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα με έδρα τη Χαλκίδα, η οποία έχει ως βασικό στόχο τη στήριξη ατόμων που βρίσκονται σε ανάγκη, αλλά και την πραγματοποίηση δράσεων αλληλεγγύης που προκύπτουν κατά κύριο λόγο από ανάγκες, αιτήματα και προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, καθώς και προτάσεις - πρωτοβουλίες των μελών της δράσης.
Προάγει την αμφίδρομη σχέση με τα ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις μέσα στην τοπική κοινωνία και μαζί με εκείνη, που σχετίζονται με την κοινωνική προσφορά, την τέχνη, τον πολιτισμό, τη μουσική, την οικολογία. Βασικές της αξίες: το ιδεώδες της συλλογικής προσφοράς, η αλτρουιστική αλληλεγγύη, η δημιουργικότητα, η ανθρωπιστική συνεισφορά, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στα δικαιώματα των ανθρώπων.
Είμαστε η "El Camino", μια ομάδα ονειροπόλων που πιστεύουν πως όλοι μαζί μπορούμε και θα αλλάξουμε τον κόσμο.
Τηλέφωνο: +30697 1764540
Email: elcaminochalkis@gmail.com
Facebook Page: @ElCaminoChalkis
Instagram: @ElCaminoChalkis
Twitter: @ElCaminoChalkis
El Camino | Ο Δρόμος
 
ΥΓ. Στηριζουμε την προσπαθεια με καθε τροπο
 
ΑΝΑΠΟΔΟΣ
Φεβ. 2, 2020

 

Οι αστυνομικές - κρατικές επιχειρήσεις εναντίον του αναρχικού κινήματος έχουν ως επί το πλείστον την ίδια ακριβώς κατάληξη .

Σοβαρά τραυματισμένους - από τη συνήθως αναίτια χρήση βίας - αναρχικούς , οι οποίοι αντί για το νοσοκομείο μεταφέρονται στο κρατητήριο.

Πιο σπάνια οι επιχειρήσεις καταλήγουν με πολιτικούς κρατούμενους και δολοφονημένους από το κράτος αναρχικούς.

Η αντιμετώπιση των αγωνιστών αυτών ως τρομοκρατών από τα συστημικά μέσα είναι, αν μη τι άλλο, αναμενόμενη και προβληματική.

Εξίσου όμως προβληματική είναι και η θυματοποίηση τους από το αριστερό ή και το ίδιο το αναρχικό κίνημα.

Οι πραγματικοί αναρχικοί - αυτοί δηλαδή που όχι μόνο ασπάζονται την ιδεολογία, αλλά προσπαθούν και να την εφαρμόσουν στην πράξη - μπορούν να χαρακτηριστούν κάθε άλλο παρά θύματα.

Έχοντας κερδίσει την προσωπική τους μάχη έναντι της απάθειας, αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, γνωρίζοντας ότι πιθανόν να μην προλάβουν να το ζήσουν οι ίδιοι. Συνεπώς θυσιάζονται με την ελπίδα οι πράξεις τους να επιφέρουν το δίκαιο, σε μια κοινωνία που φημίζεται για την παθητικότητά της μπροστά σε κάθε είδους εκμετάλλευση και κακοποίηση της ανθρώπινης ζωής.

Βεβαίως αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι για τους οποίους η θυματοποίηση των αγωνιστών είναι λανθασμένη.

Αναφορά πρέπει να γίνει και στην ηθική.

Η αρετή γενικώς έχει δύο υποκατηγορίες, τη διανοητική και την ηθική αρετή.

Η πρώτη εξαρτάται κατά βάση από τη διδασκαλία, ενώ η δεύτερη αποκτάται με τον εθισμό - πράγμα που γίνεται διακριτό και από την συγγενική σχέση των λέξεων ήθος - έθος - , ηθικός δεν είναι αυτός ο οποίος για παράδειγμα έπραξε μια φορά δίκαια , αλλά εκείνος ο οποίος έχει εθιστεί στο να πράττει συνεχώς δίκαια.

Καμμία από τις δύο αυτές αρετές δεν είναι έμφυτη, όμως η απόκτηση τους δεν έρχεται σε αντιδιαστολή με τη φύση του ανθρώπου.

Για να επανέλθουμε όμως στο βασικό θέμα του κειμένου, τη διανοητική αρετή, πολλοί μπορούν να την αποκτήσουν μέσω της σωστής διαπαιδαγώγησης και της συστηματικής μελέτης.

Την ηθική, όμως, αρετή, ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να την προσεγγίσουν και ακόμα λιγότεροι αυτοί που θα μπορέσουν να την κατακτήσουν.

Οι αγωνιστές με τον διαρκή αγώνα τους υπέρ του δικαίου και της ελευθερίας έχουν προσεγγίσει την ηθική αρετή και πολλοί εξ αυτών την έχουν κατακτήσει.

Πώς λοιπόν μπορούμε να αποκαλούμε "θύματα" τους ανθρώπους οι οποίοι οδεύουν προς την εκπλήρωση του σκοπού της ύπαρξής τους, στο ξεπέρασμα δηλαδή της βιολογικής φύσης τους και στην κατάκτηση τής -κατ' Αριστοτέλη- "ευδαιμονίας" ;

Πώς μπορούμε να αποκαλούμε θύματα τους ανθρώπους των οποίων ο θάνατος παύει να έχει ισχύ και μετουσιώνεται σε ζωή τωρινή και μελλοντική;

πηγη##Athens.intymedia

ΥΓ. Εκθεση στις Πανελληνιες εξετασεις απο μια 18χρονη !!!! 

Απλα ΥΠΕΡΟΧΗ 

Ας παραδειγματιστουν καποιοι

ΑΝΑΠΟΔΑ