Αποψεις - Δρασεις

Απρ. 30, 2021
 
Από τα πρώιμα χρόνια του το αναρχικό κίνημα έχει δομές οργάνωσης και αλληλεγγύης, των οποίων η ιδανική μορφή αναλύθηκε εκτενέστατα στην εποχή των “κλασικών”. Παρ’ όλες τις διαφωνίες τους ως προς την οργάνωση των προεπαναστατικών δομών, οι θεωρητικοί, θέτουν ως γνώμονα μια οργάνωση η οποία παρουσιάζει πλήρη ταύτιση με τα ιδανικά της ιδεολογίας.
Η αναρχία κατ’ εξοχήν έγκειται στην δυνατότητα ύπαρξης μίας κοινωνίας υπό την απουσία εξουσίας και καταναγκασμών και κατά συνέπεια η οργάνωση είναι αναγκαίο να αναδύεται μέσα από συλλογικές διαδικασίες που έχουν τις ρίζες τους στη σύνθεση, την συνδιαμόρφωση και την μέγιστη εφικτή ομοφωνία, πάντοτε δίχως ιεραρχίες και κυριαρχίες. Έμφαση πρέπει να δίνεται στην συλλογική εξουσία “που θα συμβαδίζει με τις λαϊκές επιδιώξεις και την δυναμική ορμή του κινήματος”, δίχως τις “κεντρικές επιτροπές και τα σίδερα πειθαρχίας τους”. Το κίνημα αποτελεί την μικρογραφία μιας αναρχικής κοινωνίας και οφείλει να κριτικάρει και να αποδοκιμάζει τις σχέσεις εξουσίας, όχι μόνο σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, κάτι που θα γίνεται εμφανές από τις σχέσεις μειονοτήτων - πλειονοτήτων -π.χ. από την ισοτιμία ανεξάρτητων και συλλογικοτήτων-. Εκ βάσεως το κίνημα αποτελεί έναν ‘‘ζωντανό’’ οργανισμό που οφείλει να πράττει με συνέπεια και επαναστατική θέληση, ύστερα από συγκροτημένη σκέψη και όχι εφήμερα ως επακόλουθο συναισθηματικού φόρτου.
Αναφορικά με τις συλλογικότητες, αρμόζει διά μέσου συνελεύσεως να αποφασίζεται αν θα πραγματοποιηθεί και πως η οποιαδήποτε δράση και όχι να πραγματοποιείται λόγω της απαίτησης συγκεκριμένων προσώπων. Αντίστοιχα, όταν από κλειστές διαδικασίες προκύπτει ανοιχτό κάλεσμα με προαποφασισμένα, αυτομάτως η ενέργεια αυτή υπολείπεται της αναρχικής ηθικής. Για την οργάνωση μεταξύ συλλογικοτήτων και ανεξάρτητων αναρχικών μπορεί να φανεί χρήσιμο το φεντεραλιστικό μοντέλο, με την προϋπόθεση ότι η ομοσπονδία αναδύεται σταδιακά μέσα από την φυσική συσπείρωση των συλλογικοτήτων - ατόμων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δημιούργημα μιας ομάδας. Η ομοσπονδία οφείλει να σέβεται την αυτονομία των μελών της ειδάλλως δεν είναι αναρχική.
Παρά ταύτα, στην σύγχρονη εποχή, παρατηρείται δια μέσου κινηματικών δομών να αναδύονται άτυπες ιεραρχίες. Πώς, όμως, προκύπτει κάτι τέτοιο σε έναν χώρο που από την καταστατική του αρχή τάσσεται κατά κάθε είδους εξουσίας; Η απομάκρυνση από την θεωρεία και ο περιορισμός της στα πρόσωπα μεμονωμένων μελετητών που εκπροσωπούν το σύνολο, αποτελεί συχνό φαινόμενο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αντικατάσταση των συγκροτημένων θεωρητικών κοινωνικοπολιτικών κειμένων από αναρτήσεις αγοραίου, συναισθηματικού λόγου, φαίνεται να οδηγεί στην στελέχωση με μέλη δίχως πολιτικό υπόβαθρο που αντιλαμβάνονται τις αναρχικές δομές ως μέσον εκτόνωσης, κοινωνικοποίησης, συναναστροφής και ενίοτε ως μέσον διασφάλισης σεβασμού. Ταυτοχρόνως, ελλείψει πολιτικού υποβάθρου καθίσταται εφικτή η εμφάνιση μορφών που λαμβάνουν ηγετικό ρόλο “καθοδηγώντας”, τα επί της ουσίας, άγνωμα μέλη με την απαίτηση τυφλής εμπιστοσύνης, μιας εμπιστοσύνης που ‘‘είναι μοιραία για την λογική και την ελευθερία του ατόμου’’. Γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι καμμία σχέση με την αναρχική οργάνωση δεν έχει το προαναφερόμενο μοτίβο δράσης.
Καταληκτικά, θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε ύστερα από μια πρώτη σκέψη, ότι δεν τίθεται κανένα ερώτημα του τύπου ‘‘θεωρία ή δράση;’’, καθότι η θεωρία αποτελεί πάντοτε το προαπαιτούμενο και μόνο βασισμένες σε αυτήν οι αναρχικές δομές μπορούν όντως να αποκαλούνται έτσι.
 
Απο το προφιλ της 
Θέμιδα Αδράστεια
30.04.2021
 
ΑΝΑΠΟΔΑ
Απρ. 25, 2021
 
 
Αυτή τη φορά, σήμερα Κυριακή 25/04, η
El Camino - Ανοιχτή Δράση Αλληλεγγύης
βρέθηκε έξω από το δημαρχείο Χαλκίδας και μοίρασε φαγητό σε όλους τους ανθρώπους, δωρεάν και χωρίς κριτήρια.
Σχετικά με την έγγραφη απάντηση του δήμου Χαλκιδέων, της δημάρχου Έλενας Βάκα καθώς και την επίσημη τοποθέτηση της αντιδημάρχου Σοφίας Χονδρογιάννη σε επιστολή (31/3 - αρ. πρ 9484) κατά την οποία ζητούσαμε να ενημερωθούμε για τις παροχές του δήμου προς τους συνανθρώπους μας, τονίζουμε τα εξής:
Είναι τουλάχιστον προκλητικό εν καιρώ υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, να υπάρχουν κριτήρια για την παροχή ενός πιάτου φαγητού σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε αξιοπρεπή διαβίωση.
Τα υπερβολικά αυστηρά κριτήρια του δήμου Χαλκιδέων για την κοινωνική παροχή γευμάτων, καθιστούν απαγορευτική την ανακούφιση περισσοτέρων συμπολιτών μας και αδύνατη τη στήριξη οικογενειών, κάτι πλέον που πρέπει να γίνει αντιληπτό και να αλλάξει ΑΜΕΣΑ , καθώς οι καθημερινές ανάγκες έχουν μεγαλώσει και οι πληττόμενοι διαρκώς αυξάνονται.
Θα ήταν προτιμότερο αντί να αναλώνεστε σε αιχμές για τους συνανθρώπους μας, περί μη ύπαρξης πραγματικής ανάγκης και υπονοούμενα για εκμετάλλευση των παροχών του Δήμου Χαλκιδέων, να αναλογιστείτε το μερίδιο ευθύνης που σας βαραίνει και να περάσετε πλέον σε πράξεις.
Ταυτόχρονα σας ζητάμε να είστε πιο προσεκτικοί σε αναφορές σας στα τραγικά περσινά γεγονότα στο Μπούρτζι, που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν ζωές ανάμεσα σε τόνους λάσπης από την καταστροφική πλημμύρα.
Μπορεί από πλευράς σας, να έχετε ως στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος αλληλεγγύης και μιας ψευδαίσθησης προσφοράς και στήριξης προς τους πληγέντες, δυστυχώς όμως σας αφήνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένους μαζί με την μηδαμινή και χρονοβόρα κοινωνική πολιτική που ασκεί ο δήμος Χαλκιδέων!
Τέλος σας ξεκαθαρίζουμε ότι:
Οι δρόμοι μας είναι διαφορετικοί, δεν συμπίπτουν και έτσι θα παραμείνουν!
Εμείς, επιλέξαμε το δρόμο της Αλληλεγγύης, της Ανθρωπιάς, της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας!
Βασιζόμαστε μόνο στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, στην αφύπνιση συνειδήσεων, στην προσφορά των εθελοντών χωρίς κανένα προσωπικό, κοινωνικό ή οικονομικό όφελος.
Εσείς από την πλευρά σας, γυρίσατε την πλάτη στην κοινωνία μας!
Κλείσατε τα μάτια στα πραγματικά προβλήματα που μαστίζουν τον τόπο μας και αναλωθήκατε σε βαρύγδουπες δηλώσεις, ίσως και προσωπικές πολιτικές καταξιώσεις, που μας αφήνουν τόσο εμάς, όσο και τον κόσμο που βρίσκεται σε δεινή θέση, παγερά αδιάφορους.
El Camino - Ανοιχτή Δράση ΑλληλεγγύηςΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ !
Κανένας μόνος, κανένας χωρίς τα βασικά!
 
El Camino Ανοιχτη Δραση Αλληλεγγυης
 
ΑΝΑΠΟΔΑ
Φεβ. 2, 2021
"Για τα μάτια ενός παιδιού που ψάχνει γη... γκρεμίζω ουρανούς"
Η
El Camino - Ανοιχτή Δράση Αλληλεγγύης
προχώρησε σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Χαλκίδας, κρατώντας συνθήματα και ενημερώνοντας για την μεγάλη σημασία που έχει να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στους χώρους εκπαίδευσης.
Η αφορμή;
Η πρόσφατη επιστολή του Δήμου Χαλκιδέων προς την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ζέττα Μακρή και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων να αποδεχτεί την πρόταση της Δημάρχου προς τα αρμόδια Υπουργεία, να μην πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε νέα εγκατάσταση μαθητών-προσφύγων σε διδακτήρια της Α/ θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.
Μέσα λοιπόν σε αυτή την επιστολή αλλά και στην απόφαση, δεν καταπατούνται μόνο ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το άρθρο 51 ν.4636/2019, σύμφωνα με το οποίο κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση, αλλά και κάθε ίχνος ανθρωπιάς.
Είναι παιδιά που μεγάλωσαν σε έναν κόσμο κατακρεουργημένο από τους ενήλικες. Ένας κόσμος που στα μάτια τους μοιάζει με απέραντο ναρκοπέδιο. Η γαλήνη και η παιδική αθωότητα έχουν χαθεί για αυτά προ πολλού. Ας μην γίνει η πόλη μας μία νάρκη στα πόδια αυτών των παιδιών έτοιμη να εκραγεί. Δεν ονειρευόμαστε έναν τέτοιο κόσμο, έναν κόσμο γεμάτο μπαμπούλες και μισαλλόδοξα αισθήματα. Ονειρευόμαστε έναν κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα, γεμάτο ελπίδα και ανθρωπιά.
Μην ξεχνάμε πως οι πρόγονοί μας ήρθαν 22’ από την μικρά Ασία ως πρόσφυγες. Μην ξεχνάμε πως οι παππούδες μας και οι γονείς μας σκορπίστηκαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτού του κόσμου ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο.
Δεν υπάρχουν μαθητές πρόσφυγες, υπάρχουν μόνο μαθητές, υπάρχουν μόνο παιδιά. Όποιος λοιπόν δεν δίνει στα παιδιά το δικαίωμα στην παιδεία, είναι επειδή φοβάται ο ίδιος την παιδεία.
Η El Camino θα σταθεί ενάντια σε κάθε τοπικό άρχοντα που προωθεί τον ρατσισμό αποκλείοντας παιδιά από την εκπαίδευση με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος.
Ας γίνει σαφές στην κυρία Βάκα το ότι όλοι γνωρίζουμε πως τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων που φιλοξενούν τις ΔΥΕΠ καλύπτονται από ειδικό κονδύλι και ΔΕΝ επιβαρύνουν τον προυπολογισμό του Δήμου!
Μην γίνεται η υποτιθέμενη οικονομική δυσχέρεια του δήμου Χαλκιδέων ο μανδύας κάτω από τον οποίο κρύβουμε την μισανθρωπιά και την ανάγκη μας για άνοιγμα προς ρατσιστικές ιδεολογίες!
Καλούμε, λοιπόν, τους Συλλόγους Δασκάλων και Νηπιαγωγών, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, όλους τους μαθητές της πόλης, καθώς και όλους τους φορείς/κοινωνικές ομάδες της Χαλκίδας, να δράσουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ κατά της ξενοφοβίας και κατά της κοινωνικής απομόνωσης, με στόχο να γίνει πραγματικότητα το αναπόσπαστο ΔΙΚΑΙΩΜΑ όλων των ΠΑΙΔΙΩΝ για ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Υπογράφουμε εδώ: --> https://bit.ly/3apXdud
 
ANAΠΟΔΑ
Ιαν. 28, 2021
 
Με μία καταπτυστη και ντροπιαστική επιστολή του Δήμου Χαλκιδέων προς την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ζέττα Μακρή, η δήμαρχος της πόλης Έλενα Βάκα προεξοφλεί το εκπαιδευτικό μέλλον παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή της Ριτσώνας, αρνούμενη την σχολική τους εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα καταπατά νόμους τους συντάγματος όπως το δικαίωμα όλων των παιδιών στη φοίτηση στο σχολείο σύμφωνα με το άρθρο 51 ν.4636/2019 !
Καλώ τη δήμαρχο Χαλκίδας :
Να σταματήσει να εμποδίσει την πρόσβαση των προσφύγων στην εκπαίδευση!
Να σταματήσει να αποφασίζει ποια παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση!
Να σταματήσει να επικαλείται οικονομικές δυσκολίες καθώς όλοι γνωρίζουμε πως τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων που φιλοξενούν τις ΔΥΕΠ καλύπτονται από ειδικό κονδύλι και ΔΕΝ επιβαρύνουν τον προυπολογισμό του Δήμου!
Της υπενθυμίζω ότι:
Με αυτή της την επιστολή ΚΑΤΑΠΑΤΕΙ κάθε ανθρώπινο δικαίωμα στην ελεύθερη και καθολική πρόσβαση στην παιδεία.
Το μέλημα της ως δήμαρχος θα πρέπει να είναι η ομαλή ένταξη όλων των κοινωνικών ομάδων και η εύκολη πρόσβασή τους σε βασικά αγαθά όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η στέγη και η τροφή για όλους!
ΥΓ. Είμαι πλέον σίγουρος ότι η επιστολή της δημάρχου Έλενας Βάκα (σε μία χρονική στιγμή όπου η ίδια είναι εκτεθειμένη με την ανυπαρξία της, τόσο για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και της αύξησης των κρουσμάτων στην πόλη μας καθώς και δια της απουσίας σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας) ΑΠΟΤΕΛΕΙ άνοιγμα στην ακροδεξιά δεξαμενή των ψηφοφόρων της με σκοπό να γίνουν το σωσίβιο για την πολιτική της κατρακύλα στα μάτια ΟΛΩΝ των δημοτών.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Γ.Ο
 
ΑΝΑΠΟΔΑ
Δεκ. 22, 2020
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ 
 
 
 
"Διαβάτη, τα ίχνη σου είναι μόνο ο δρόμος και τίποτε άλλο" γιατί "τον δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας" (Antonio Machado)
Η Χαλκίδα αγκαλιάζει την Ανοιχτή Δράση Αλληλεγγύης "Εl Camino"!
Με αφορμή την μεγάλη ευαισθητοποίηση που έμπρακτα δείχνουν οι πολίτες της πόλης, ειδικότερα μέσα στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι συνανθρωποί μας εν μέσω πανδημίας:
--> Ζητείται η δωρεάν παραχώρηση χρήσης χώρου με σκοπό την έναρξη μιας σειράς δράσεων -όπως το μαγείρεμα- σε μια προσπάθεια αλληλοβοήθειας και αφύπνισης συνειδήσεων, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε με αγάπη και χαμόγελο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στους συνανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Η "El Camino" είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα με έδρα τη Χαλκίδα, η οποία έχει ως βασικό στόχο τη στήριξη ατόμων που βρίσκονται σε ανάγκη, αλλά και την πραγματοποίηση δράσεων αλληλεγγύης που προκύπτουν κατά κύριο λόγο από ανάγκες, αιτήματα και προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, καθώς και προτάσεις - πρωτοβουλίες των μελών της δράσης.
Προάγει την αμφίδρομη σχέση με τα ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις μέσα στην τοπική κοινωνία και μαζί με εκείνη, που σχετίζονται με την κοινωνική προσφορά, την τέχνη, τον πολιτισμό, τη μουσική, την οικολογία. Βασικές της αξίες: το ιδεώδες της συλλογικής προσφοράς, η αλτρουιστική αλληλεγγύη, η δημιουργικότητα, η ανθρωπιστική συνεισφορά, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στα δικαιώματα των ανθρώπων.
Είμαστε η "El Camino", μια ομάδα ονειροπόλων που πιστεύουν πως όλοι μαζί μπορούμε και θα αλλάξουμε τον κόσμο.
Τηλέφωνο: +30697 1764540
Email: elcaminochalkis@gmail.com
Facebook Page: @ElCaminoChalkis
Instagram: @ElCaminoChalkis
Twitter: @ElCaminoChalkis
El Camino | Ο Δρόμος
 
ΥΓ. Στηριζουμε την προσπαθεια με καθε τροπο
 
ΑΝΑΠΟΔΟΣ