Αποψεις - Δρασεις

Ιουν. 19, 2018

 

«Μεσοπρόθεσμο», «Πολυνομοσχέδιο», «Δημόσιο Χρέος» & «Μεταμνημονιακή Επιτροπεία»

Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ Οικονομικών, μέλος Π.Γ. της ΛΑΕ

Εισαγωγή

Η κυβέρνηση «εν όψει» της δ’ αξιολόγησης και της τυπικής εξόδου από το Γ’ Μνημόνιο, έδωσε στη δημοσιότητα το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» 2019-2022 και το νέο Πολυνομοσχέδιο-«μαμούθ», που επιχειρεί να κλείσει τα περισσότερα «προαπαιτούμενα» της τελευταίας αξιολόγησης. Στην ουσία έδωσε και επίσημα στη δημοσιότητα το Δ’ Μνημόνιο, το οποίο εισάγει με διαδικασίες «εξπρές» για ψήφιση καταρρακώνοντας κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας της Βουλής. Παρά τα ηχηρά του Α.Τσίπρα και των υπουργών του, ότι «αφήνουμε πίσω μας τα Μνημόνια και μπαίνουμε στο δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης», τα σημαντικότερα προβλήματα (χρέος, λιτότητα, ανεργία, έξοδος από κρίση) παραμένουν άλυτα, συμπυκνώνοντας την καταστροφική πολιτική, των ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων που επί μια δεκαετία εφαρμόζονται στη χώρα, με ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο και σήμερα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Μεσοπρόθεσμο»: Νεοφιλελεύθερο 5ετές

Η κυβέρνηση με τις οδηγίες του «κουαρτέτου» (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ- ΕΜΣ), επιχειρεί με το «Μεσοπρόθεσμο» 2019-2022, να «κλειδώσει» την οικονομική πολιτική μετά το Γ’ Μνημόνιο, στην ίδια κατεύθυνση της σκληρής Λιτότητας και Επιτροπείας, εφαρμόζοντας ένα «Νεοφιλελεύθερο Πενταετές Πρόγραμμα» με υποχρεωτικούς δείκτες.! Είναι σουρεαλιστικό, οι αρχιτέκτονες της νεοφιλελεύθερης «απορρύθμισης», να εφαρμόζουν σκληρή κρατική ρύθμιση υπέρ πιστωτών και ολιγαρχίας, επικεντρώνοντας επιλεκτικά στην ένταση της φορολεηλασίας, στη συντριβή μισθών- συντάξεων και μείωσης κοινωνικών δαπανών, στην αρπαγή δημόσιας και λαϊκής περιουσίας, εξουθενώνοντας μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες και άλλα λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση προβάλει υποκριτικά την έξοδο από τα Μνημόνια, ενώ ταυτόχρονα θεσμοθετεί ένα νέο 5ετές Μνημόνιο ως το 2022, που εντείνει τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, ενώ ....«εξαερώνει» τη εθνική και λαϊκή κυριαρχία. Έχοντας δεσμευτεί για «πλεονάσματα» 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, προωθεί την αύξηση φόρων, περικοπή συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, κά, ώστε να εξασφαλίσει «υπερ-πλεόνασμα» άνω του 3,5% για να κάνει αξιόπιστο το τρυκ των «παροχών» («αντίμετρα»). Έτσι τα νέα βάρη στο λαό ανέρχονται συνολικά σε 18,5 δις ως το 2022 και προέρχονται κυρίως από τις μειώσεις συντάξεων 12,4 δις (2019/3.020 εκατ., 2020/3.107, 2021/3.258, 202/3.061 εκατ.) και αφορολόγητου 6,1 δις (2020/1.920 εκατ., 2012/2.058, 2022/2.058 εκατ.). Σε ποσοστό του ΑΕΠ το «πλεονάσμα+υπερπλεόνασμα», υπολογίζεται το 2018 σε 3,56% του ΑΕΠ, το 2019 σε 3,96%, το

2

2020 σε 4,15%, το 2021 σε 4,53% και το 2022 σε 5,19%. Μόνο το υπερπλεόνασμα αντιστοιχεί το 2018 σε 111 εκατ., το 2019 σε 866, το 2020 σε 1.287, το 2021 σε 2.112 και το 2022 σε 3.582 εκατ. Συνολικά στην 5ετία φθάνει 7.958 εκατ. € (ή 1,6 δις μ.ο. το χρόνο).! Πρόκειται για καθαρή «πολιτική αγυρτεία».!

Από την άλλη κατά πάγια τακτική, γίνονται «προβλέψεις» για υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,2% το χρόνο (σε απόλυτες τιμές αύξηση ΑΕΠ από 182,9 δις/2018, σε 212 δις/2022), καθώς και για αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων, των εξαγωγών και μείωση της ανεργίας, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν ο εκτροχιασμός των προβλέψεων των τελευταίων χρόνων, εξ αιτίας της ασκούμενης πολιτικής. Ταυτόχρονα παρά την αύξηση του ΑΕΠ, δεν υπάρχει καμιά απολύτως δέσμευση για αύξηση κατώτατων μισθών, μετά την πρωτοφανή συντριβή τους (από 751 € το 2010, σε 586 € και στους νέους σε 511 €), όρια που στην πράξη δεν ισχύουν, με την «έκρηξη» της ανεργίας, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και διόγκωση της μερικής απασχόλησης. Επίσης δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για την άμεση καταβολή 177.500 αιτήσεων συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από ένα ως τέσσερα χρόνια (77.500 κύριες συντάξεις ύψους 1,6 δις και 100.000 επικουρικών 520 εκατ.) Ωστόσο έχει ήδη ψηφιστεί ,η μείωση συντάξεων 18-30% από 1.1.2019 και αφορολόγητου κατά 40% από το 1.1.2020 αυξάνοντας τη φτωχοποίηση η οποία εντείνεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών.!

Παράλληλα με το «πολυνομοσχέδιο» και το «μακροπρόθεσμο», επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, με προβλεπόμενα έσοδα 4 δις ως το 2022, τα οποία κατανέμονται σε 2,031 δις. ευρώ 2018, σε 1,204 δις/2019, σε 238 εκατ./2020, σε 212 εκατ./2021 και σε 270 εκατ./2022. Από την άλλη αναλαμβάνονται πρωτοφανείς δεσμεύσεις στον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης» (ΕΜΣ), που καταργούν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας. Συγκεκριμένα το Υπερ-ταμείο (ΕΕΣΥΠ) που έχει συγκεντρώσει όλη τη δημόσια περιουσία, δεσμέυεται αμετάκλητα και άνευ όρων (!) ότι εγγυάται στον (EMΣ ) την έγκαιρη εκπλήρωση των υποχρεώσεων στο δικαιούχο κράτος μέλος, βάσει της σύμβασης και υπόσχεται ότι σε περίπτωση που δεν καταβάλλει οφειλόμενο ποσό βάσει της σύμβασης, «θα φέρει την ευθύνη καταβολής του σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 25 δις €».!! Δηλ. με υποχρεωτική ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.!

Τέλος όσον αφορά στο Χρέος, το οποίο παραμένει δυσθεώρητο (332 δις ή 180% του ΑΕΠ), αναμένονται ξεχωριστά κείμενα «ανάλυσης βιωσιμότητας» του από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεδομένου ότι έχουν εκφραστεί δημόσια διαφορές που απηχούν διαφορετικές οικονομικο-πολιτικές στρατηγικές. Όλοι απορρίπτουν την ιδέα του «κουρέματος», αλλά διαφοροποιούνται στη διαδικασία αποπληρωμής. Για παράδειγμα το «γαλλικό σχέδιο», κάνει δειλή

3

σύνδεση της αποπληρωμής με τους ρυθμούς ανάπτυξης, το ΔΝΤ μιλάει για απομείωση και «αυξημένη ευελιξία» (μέθοδος «σαλαμοποίησης») με βάση το χρόνο εξόφλησης, ενώ η Γερμανία είναι αντίθετη σε κάθε ιδέα απομείωσης, θεωρώντας ότι το Χρέος βιώσιμο αρκεί να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα.! Τέλος η κυβέρνηση κατέβασε τον πήχυ διεκδίκησης, αποκλειστικά στην παράταση του χρόνου εξόφλησης.!!

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Α.Τσίπρα, δέσμια της πολιτικής υποταγής στα υπερεθνικά αφεντικά και του δόγματος παραμονής «πάση θυσία» στην Ευρωζώνη, δε βγάζει κανένα συμπέρασμα για την κοροϊδία «επίλυσης» του χρέους από τους ...«Τέσσερις Ιππότες της Αποκαλύψεως» (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ-ΕΜΣ), φθάνοντας στο σημείο να εκλιπαρεί μόνο για μικρή παράταση του χρόνου αποπληρωμής, ενώ ζεσταίνει τα σενάρια «επιτυχούς» εξόδου στις αγορές, με επιτόκια γύρω στο 4%.!!

Το νέο «Πολυνομοσχέδιο»

Από την άλλη με το νέο «Πολυνομοσχέδιο», η κυβέρνηση στο όνομα της δ’ αξιολόγησης, συνεχίζει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που εντείνουν τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, τη λεηλασία της δημόσιας περιουσία, την παραγωγική παρακμή, υψηλή ανεργία και τον εξανδραποδισμό της νεολαίας. Συνυπεύθυνοι σε αυτήν πορεία, παρά τις κούφιες αντιπολιτευτικές «κορώνες», είναι όλα τα κόμματα του Μνημονιακού τόξου (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ένωση Κεντρώων, Χ.Α. κά), καθώς η εγχώρια οικονομική ελίτ και οι υποστηρικτές της.

Ειδικότερα το νέο Πολυνομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, λόγω αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και αποφυγή μείωσης των εσόδων. Παρά τις δηλώσεις του υπ.Οικονομικών Ε.Τσακαλώτου ότι τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση στο 68% των ιδιοκτητών, ότι μόνο το 15% θα πληρώσουν περισσότερα, ενώ το 18% θα έχουν μείωση, στην πραγματικότητα η επιβάρυνση θα αγγίξει ευρύτερα λαϊκά στρώματα, αφού αγκαλιάζει 60% των περιφερειών και των οικιστικών ζωνών της χώρας. Από την άλλη η κατάργηση του ΦΠΑ στα τελευταία πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος), δεν θα εμφανιστεί στο νέο πολυνομοσχέδιο, δεδομένου ότι η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος εκπνέει τέλος Ιουνίου και θα ισχύσουν αυτόματα οι συντελεστές 13% και 24%, όπως στις άλλες περιοχές.

Στα εργασιακά, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (εργοδότες και εργαζόμενοι θα έχουν έναν πρόσθετο γύρο διαβουλεύσεων πριν καταφύγουν στη Διαιτησία), ενώ θα ενσωματωθούν μέτρα καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

4

Μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου αφορούν αλλαγές στον νόμο Κατσέλη και στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη θα γίνουν πιο αυστηρές με στόχο τον περιορισμό του «στοκ» των υποθέσεων στα ειρηνοδικεία, καθώς την άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να γίνεται έλεγχος της συνολικής περιουσιακής εικόνας του οφειλέτη. Επίσης όσοι δεν πληρώσουν τρεις συνεχείς δόσεις χάνουν τη ρύθμιση μαζί και την κατοικία. Σε κάθε περίπτωση ο νόμος εκπνέει από 31/12/2018 και μένουν μόνο οι κούφιες υποσχέσεις της κυβέρνησης για προστασία των κατοικιών κάτω των 300 χιλ.€. Όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό , προβλέπονται ορισμένες αλλαγές, μεταξύ των οποίων η ένταξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2017 στη διαδικασία ρύθμισης έως και 120 δόσεις.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται επίσης χορήγηση επιδόματος στέγασης για 600.000 νοικοκυριά, που πληρώνουν ενοίκιο ή έχουν δόση στεγαστικού δανείου για κύρια κατοικία. Το επίδομα θα νομοθετηθεί από τώρα, αλλά θα ξεκινήσει από το 2019. Το εισοδηματικό όριο χορήγησης του επιδόματος θα είναι ως 9.600 ευρώ και οι λεπτομέρειες χορήγησης τους θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Το ετήσιο συνολικό ύψος της επιδότησης δεν θα ξεπερνά τα 600 εκατ. το χρόνο.

Να σημειώσουμε ότι το καλάθι των μελλοντικών «αντισταθμιστικών» παροχών, είναι πολύ αβαθές για τους μισθωτούς-συνταξιούχους. Κι αυτό δεν είναι άσχετο με του πολιτικούς σχεδιασμούς μοιράσματος του «υπερ-πλεονάσματος» σε κάθε κατεύθυνση (μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοσίας, μείωση φορολογίας σε επιχειρήσεις, κά), τα οποία θεωρούνται «αναγκαία» για την ανάπτυξη.!!

Τέλος με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δεν θα ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Κάποια έχει συμφωνηθεί να μεταφερθούν στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Η απάντηση της «Λαϊκής Ενότητας»

Για τη «Λαϊκή Ενότητα», αφετηριακή προϋπόθεση βιώσιμης εξόδου από την κρίση, είναι η άμεση κατάργηση της Λιτότητας και της Επιτροπείας και η εφαρμογή ενός σχεδίου παραγωγικής ανόρθωσης, δικαιότερης διανομής και αναδιανομής εισοδήματος, αύξησης της απασχόλησης και μείωσης ανεργίας, προστασίας των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, κά. Εκτός από την καταγγελία του «Πολυνομοσχεδίου» και την απαίτηση απόσυρσης του, θα στηρίξει κάθε αγωνιστική κινητοποίηση των συνδικαλιστικών φορέων και κοινωνικών οργανώσεων, ενώ καλεί κάθε εργαζόμενο, συνταξιούχο, νεολαίο, επαγγελματία κά, να συμμετάσχει ενεργά στις κινητοποιήσεις για αποτροπή ψήφισης του και συνολικής ανατροπής της ασκούμενης πολιτικής.

ΑΝΑΠΟΔΑ

 

Ιαν. 16, 2018

Mεγαλο το ΔΟΚΙΜΙΟ αλλα η αξια του για αναγνωση ειναι προταγμα ζωης!!!! ===

 

 

Κείμενο του Χριστοδούλου Σπύρου κρατούμενου στις φυλακές Λάρισας για την επίθεση που δέχτηκε ο Νίκος Μαζιώτης

Η επίθεση που δέχτηκε ο Νίκος Μαζιώτης ήταν άνανδρη και εμπεριέχει τραμπουκισμό και ολοφάνερη σωφρονιστική ταύτιση.

Τραμπουκισμό από άτομα που οι αξίες και τα ιδανικά είναι άγνωστα στο μυαλό και στις πράξεις τους!

Περίμενα υπομονετικά να δω ποιοί και σε ποιό βαθμό θα καταγγείλουν την πραγματικά ασύδοτη, ανελέητη και βρόμικη επίθεση εναντίον του Νίκου.

Έτσι, βέβαια καταλήξαμε και βγάλαμε ο καθένας ξεχωριστά τα συμπεράσματά του, για τον ποιό πραγματικά σκοπό είχε αυτή η επίθεση και ποιός ή ποιοί έβαλαν το χεράκι τους στο να πραγματοποιηθεί αυτή.

Ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή! Προσωπικά τον Νίκο τον Μαζιώτη τον γνώρισα πριν από περίπου 20 χρόνια μέσα στη φυλακή, που τότε τον κατηγορούσαν για μία βομβιστική επίθεση.

Λέγαμε ένα γεια, όπως και με άλλους κρατουμένους. Διέκρινα έναν νέο άνθρωπο με αξίες και ιδανικά.

Εκείνο τον καιρό, κι εγώ κρατούμενος για ληστείες, έτυχε να δικάζομαι στην ίδια αίθουσα με τον Νίκο και περίμενα τη σειρά μου που ήταν η επόμενη.

Ακούγοντάς τον, ακούς έναν άνθρωπο εμπλουτισμένο με γνώσεις που υποστηρίζει τα λεγόμενά του, με έναν τρόπο που πραγματικά με εντυπωσίασε.

Ήταν ξεκάθαρος στις λέξεις του αγνοώντας το κόστος της ποινής που θα του επέβαλαν και εκφραζόταν με βροντερή φωνή και ολοκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό λόγο.

Χάρηκα πραγματικά που άκουσα έναν πολιτικά ταυτισμένο και ιδεολογικά συγκροτημένο άνθρωπο και μάλιστα γυρνώντας στη φυλακή του είπα ότι ο λόγος του και η στάση του ήταν για τον καιρό που διανύαμε πολύ ξεχωριστός και μπράβο του!

Μάλιστα το συζήτησα και με κάποιους άλλους κρατούμενους και καταλήξαμε ότι αυτός ο άνθρωπος πρέπει να παίρνει το σεβασμό που του αρμόζει.

Πέρασαν τα χρόνια και βρέθηκα συγκατηγορούμενός του για τον Επαναστατικό Αγώνα.

Ο Νίκος και η Πόλα επέλεξαν το δύσκολο δρόμο, αυτόν της παρανομίας και αυτόν της αναγνώρισης των αγώνων τους.

Αποδέχτηκαν την ανάληψη των πολιτικών ευθυνών του Επαναστατικό Αγώνα. Αυτό δείχνει από μόνο του, δύο άτομα συνειδητοποιημένα πολιτικά, που πράττουν ιδεολογικά και αναλαμβάνουν με κάθε κόστος τις ενέργειές τους, ενέργειες που κρίνουν και τη διαδρομή τους.

Και λέω με κάθε κόστος, γιατί έχουν ένα παιδί και προτίμησαν να διανύσουν τις δυσκολίες και οι δυο και αυτό συνεπάγεται μαζί και το παιδί τους.

Ένα παιδί που γνώρισε τον εγκλεισμό και που πραγματικά είναι μέσα στην καρδιά μου και ας μην το έχω δει ούτε μία φορά.

Δε θέλω να μπω σε διαφορές συγκατηγορουμένων αλλά, θέλω να πω ότι όποιες και να είναι αυτές οι διαφορές δεν αξίζει ο Νίκος να τραβάει αυτά που τραβάει, όπως και η συντρόφισσα του και το παιδί τους.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος και κανένας δεν είναι αλάνθαστος. Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι η τραμπούκικη επίθεση εναντίον του Νίκου δεν έπρεπε να καταγγελθεί.

Τώρα, αυτή η ενέργεια εάν είχε εντολή, εάν είχε συνεργασία με ανθρωποφύλακες ή δεν ξέρω γω τι άλλο μπορεί να εμπεριέχει... μόνο αηδία και ντροπή μπορεί να προκαλέσει στο χώρο της αναρχίας, ο οποίος πρέπει να αποβάλλει ολοκληρωτικά τέτοιου είδους αποβράσματα. Καταρχήν, τι δουλειά είχαν να βάλουν τον Νίκο σε πτέρυγα που ήταν μπερδεμένοι κρατούμενοι;

Και γιατί το έκαναν αυτό;

Τί δουλειά είχαν, μετά από τόσες μέρες απεργίας πείνας που έκανε, να μην τον πάνε στην ακτίνα που άνηκε;

Αφού την απεργία πείνας την έκανε και για να επιστρέψει εκεί που ήταν εξαρχής.

Πραγματικά εξεπλάγειν όταν σε κείμενο της η Πόλα είπε ότι ήταν οξυγονοκολλημένη η πόρτα που τον ένωνε με τους άλλους κρατούμενους.

Ποιοί και γιατί επέτρεψαν να κολληθεί η πόρτα; Η απάντηση ολοφάνερη στην πλήρη απομόνωση του Νίκου.

Δηλαδή, η Πόλα και ο Νίκος πώς θα έκαναν επισκεπτήριο και πως θα έβλεπαν το παιδί τους; Ξεχωριστά;

Και λέω ξεχωριστά, γιατί αν μεταφερόταν ο Νίκος σε άλλη ακτίνα, αυτομάτως κοβόταν η άμεση επικοινωνία του με την Πόλα και το παιδί τους.

Εδώ διακρίνω μιτάτα φατρικά, που τα χαρακτηρίζει η χυδαιότητα και η υποκρισία.

Είναι άδικο για έναν ιδεολόγο και πολιτικά ταυτισμένο άνθρωπο, όπως τον Νίκο, να έρχεται σ' αυτή τη θέση.

'Οπως θα είναι δίκαιο να έρθουν σ' αυτή τη θέση, για μένα, όσοι επέλεξαν και έριξαν τον Νίκο στη θέση που ούτε του αρμόζει, ούτε του ανήκει.

Άλλωστε, το έχει δείξει με τις πράξεις του από μικρό παιδί.

Τότε, θα καταλάβουν τί ακριβώς έκαναν και πως το ελεύθερο μυαλό και η σκέψη δεν πράττουν χυδαιότητες, ούτε βρομιές.

Ένας επαναστάτης πρέπει να καθοδηγείται από βαθιά συναισθήματα αγάπης.

Μετά από τόσα χρόνια εγκλεισμού από παιδί, στα βρόμικα κολαστήρια τους, μετά λύπης μου διαπιστώνω πόσο ελεεινά παιχνίδια παίζονται στις πλάτες πραγματικών αγωνιστών.

Αληθινό παράδειγμα ο Νίκος και η Πόλα, που τα βιώσανε, αλλά είναι τόσο δυνατοί που δεν τους αγγίζει τίποτα.

Οι σκέψεις και οι πράξεις αναρχικών πολιτικών και αγωνιστών κρατουμένων πρέπει να είναι ο καθρέφτης της ψυχής τους.

Όσοι εξυπηρετούν γλοιώδεις σκοπούς, το μόνο που θα καταφέρουν είναι όλα αυτά να στραφούν εναντίον τους.

Ο Νίκος και η Πόλα, για μένα, τηρούν τους κώδικες αλληλεγγύης και συντροφικότητας και το έχουν αποδείξει με τις πράξεις τους.

Διανύσανε και διανύουν με σεβασμό την πολιτική δράση τους και τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο.

Η ιστορία τους, όπως και η προσήλωσή τους, στις ενέργειές τους είναι τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν ξεχωριστούς.

Έχουν αγάπη κι αφοσίωση ολοκληρωτική σ' αυτά που κάνουν αδιαφορώντας για το κόστος. Μαχόντουσαν και μάχονται με ιδανικά και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κάποιοι βρόμικοι εξουσιαστές, με ψεύτικη συνείδηση, είναι πολύ μικροί για να βλάψουν τον Νίκο και την Πόλα.

Μάλλον κάποιους φοβίζουν οι αληθινές και επαναστατικές ιδέες που έχουν. Αλλά εάν τους παρακολουθούν με προσήλωση και αφοσίωση μπορεί κάποια στιγμή να φτάσουν σ' ένα επίπεδο, όχι όμως σ' αυτό του Νίκου και της Πόλας.

Και το λέω ανοιχτά και με όλο το θάρρος που με διακρίνει από παιδί και το ξέρουν κι οι ίδιοι. Όσοι προβαίνουν σε άνισους και βρόμικους χειρισμούς εναντίον πολιτικών αναρχικών και αγωνιστών κρατουμένων, θα τα βρούνε μπροστά τους μια μέρα, γιατί εμείς έχουμε μάθει να βρεχόμαστε κανονικά, χωρίς “ομπρελίτσα” και τεχνάσματα υποδιέστερα.

Πρέπει η επίθεση που έγινε στον Νίκο να καταδικαστεί απ' όλους τους αναρχικούς και αγωνιστές κρατούμενους, όπως επίσης και η αναρχία να πάρει θέση γι' αυτό το ασυνείδητο και ανήθικο πέσιμο.

Οφείλει να ψάξει σε βάθος αυτή τη βρόμικη επίθεση και ελπίζω πως θα το κάνουν.

Η χυδαιότητα τους και η υποκρισία τους θα νικηθεί απ' όλους εμάς που θα σηκώσουμε αναχώματα σε ύπουλες συμπεριφορές κι επιθέσεις όπως αυτή που δέχτηκε ο Νίκος.

Ούτε καν σεβάστηκαν τον αγώνα που έδινε μαζί με την Πόλα, ενάντια στο σωφρονιστικό και ποινικό κώδικα που πάνε να περάσουν, αλλά ούτε και τους αγώνες που έχουν συμμετάσχει εντός και εκτός των τειχών (αγώνες που τους διακρίνει ο κώδικας τιμής).

Όπως επίσης να γνωρίζουν κάποια ανδρίκελα της σωφρονιστικής υπηρεσίας, ότι αυτοί οι ανούσιοι και υποτακτικοί συνεργάτες τους εντός των τειχών, κάποια στιγμή θα μας δηλώσουν με το στοματάκι τους τί τελικά αντιπροσωπεύουν και ποιές είναι οι αρχές που έχουν γαλουχηθεί.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΑΖΙΩΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΑ ΡΟΥΠΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΒΡΩΜΟΧΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Α.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ

Σπύρος Χριστοδούλου

Φυλακές Λάρισας 14/1/2018

ΑΝΑΠΟΔΑ

Απρ. 12, 2017

 

Γραφει ο Γιωργος Λιερος

  Τα μεγάλα κοσμοπολιτικά κέντρα εξουσίας θα εξουσιάζουν τα μικρότερα κράτη, το έδαφός τους, την οικονομία τους και τους ανθρώπους τους κατά βούληση. Όλα αυτά θα είναι πια μόνο επαρχίες, αντικείμενα,  μέσα που θα υπηρετούν ένα σκοπό. Η μοίρα τους δεν θα έχει καμία σημασία για τη μεγάλη πορεία των πραγμάτων.

     Oswald Spengler

  Τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα μια μεγάλη επιτυχία της ηγεμονικής ιδεολογίας είναι ότι κατάφερε να πείσει τους ανθρώπους των λαϊκών τάξεων ότι είναι ευρωπαίοι- οι άνθρωποι του καλού κόσμου, αν και όχι όλοι, θεωρούσαν από παλιά τον εαυτό τους Ευρωπαίο.

Ήταν τέτοια η επιτυχία της που η κοινή γνώμη δεν ήθελε να ξέρει τίποτα  για ερωτήματα όπως: Ποιος θεωρείται ευρωπαίος στη Γερμανία, την Αγγλία ή τη Γαλλία; Είναι αυτονόητο για τους άλλους λαούς της Ευρώπης ότι οι Έλληνες είναι ευρωπαίοι;

Που τοποθετεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης; Είναι γενικά αποδεκτή από τους ευρωπαίους στοχαστές η ελληνική αρχαιότητα ως αφετηρία του ευρωπαϊκού πολιτισμού ή της ευρωπαϊκής  ιστορίας; Βέβαια η έκδοση του έργου  του Ντυροζέλ «Ευρώπη, η ιστορία των λαών της» υπό την αιγίδα της ΕΟΚ προκάλεσε στην Ελλάδα μεγάλο θόρυβο, αλλά οι διαμαρτυρόμενοι ευρωπαϊστές εστιάζοντας στον ίδιο τον Ντυροζέλ σαν έναν ανθέλληνα υβριστή συσκότισαν  το μη διαχειρίσιμο για τον ευρωπαϊσμό της νεοελληνικής ιδεολογίας γεγονός ότι οι απόψεις του Ντυροζέλ είναι κοινός τόπος για τους περισσότερους ευρωπαίους.

 Σε έναν ανύποπτο χρόνο, πολλές δεκαετίες πριν από τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας, ο Μπρωντέλ συγγράφοντας τη «Μεσόγειο» μίλησε για την «πιο εντυπωσιακή ουλή των μεσογειακών χωρών» εκείνη «ανάμεσα στην  Ανατολή και την Δύση» την οποία με την μοναδική ιστορική αίσθηση που τον διέκρινε τοποθέτησε στα σύνορα Κροατίας- Σερβίας.

Πράγματι «φυσικώ τω τρόπω» όταν ξέσπασε ο εμφύλιος η ελληνική όπως και η ρωσική, κοινή γνώμη εκδηλώθηκε υπέρ των Σέρβων, ενώ εκείνη των δυτικοευρωπαϊκών και κεντροευρωπαϊκών χωρών υπέρ των Κροατών.

Ο Μάικλ Μαν υποστηρίζει ότι η Ευρώπη δεν είναι ένα γεωγραφικό δεδομένο αλλά κοινωνική δημιουργία και κατά συνέπεια δεν σχηματίστηκε σαν ήπειρος παρά μόνο με την «συγχώνευση των Γερμανών βαρβάρων με τα βορειοδυτικά τμήματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», ενώ οριοθετείτο στα νότια και ανατολικά από την παρουσία του Ισλάμ.

Στο ξεκίνημα της ήταν γνωστή ως «Χριστιανοσύνη» και όχι ως Ευρώπη αν και «επί της ουσίας δεν περιελάμβανε την βυζαντινή εκκλησία». Σύμφωνα με τον ίδιο  η ανατολική περιφέρεια της Ευρώπης «συνέβαλλε ελάχιστα με τρόπο άμεσο και θετικό στην ευρωπαϊκή δυναμική».

Τα σύνορα της Ευρώπης σχηματίζονται λοιπόν  από εκείνα της δυτικής (Καθολικής) εκκλησίας και του προτεσταντικού βορά. Έτσι το σχίσμα δυτικής /  ανατολικής εκκλησίας αναγνωρίζεται ως μια αφετηρία της ευρωπαϊκής ταυτότητας και μάλιστα με πιο ριζικό και αδιάλλακτο τρόπο από τους μη θρησκευόμενους στοχαστές παρά από τους πιστούς καθολικούς- και αυτό είναι ενδεικτικό του ιστορικού βάθους αυτής της διαδικασίας.

   Ο Μπρωντέλ και ο Μάικλ Μαν είναι αριστεροί ο Όσβαλντ Σπέγκλερ ακροδεξιός. Άσκησε τεράστια επιρροή στη γερμανική ιδεολογία του 20ου αιώνα  με το πολυδιαβασμένο  του βιβλίο  « η Παρακμή της Δύσης»  ενώ στην Ελλάδα η «Χρυσή Αυγή»  τον έχει περί πολλού.

Προκειμένου να γίνει ακόμα πιο σαφής  και να μην αφήσει κανένα περιθώριο για παρανοήσεις, ο Σπέγκλερ εξηγεί ότι προτιμάει να μιλάει για Δύση και δυτικό πολιτισμό και όχι για Ευρώπη – μια και του δόθηκε η  ευκαιρία όμως τονίζει ότι η Ελλάδα ακόμα κι αν ανήκε στην Ευρώπη την εποχή του Περικλή σήμερα δεν ανήκει πλέον.

Οι σύγχρονοι Έλληνες ,λέει, «τα απομεινάρια  του βυζαντινού έθνους» μένουν στη χώρα του Ισλάμ».

Ο δυτικός πολιτισμός γεννήθηκε γύρω στο 10ο αιώνα – εδώ συμφωνούν ο Μπρωντέλ, ο Μ.Μαν, ο Σπέγκλερ, ο Νυροζέλ κ.α. –και σ’ αυτόν κατά τον Σπέγκλερ ανήκουν οι γερμανικοί λαοί,  η Γαλλία, η Αγγλία και η Ισπανία βορείως του Γουαδαλκιβίρ.

 Το Βυζάντιο ανήκει στον αραβικό πολιτισμό ενώ η ορθόδοξη εκκλησία δεν είναι παρά μια πιο πρώϊμη εκδοχή του Ισλάμ. Όμως στην «Παρακμή της Δύσης»- που μόνο για παρακμή δεν μιλάει, ο τίτλος είναι απάτη- ο κύριος αντίπαλος, εναντίον του οποίου ο Σπέγκλερ εξαπολύει μια χολερική πολεμική σε όλη την έκταση του βιβλίου, είναι η αρχαία Ελλάδα.

Θέλει να αποδείξει ότι δεν υφίσταται η παραμικρή  σχέση ανάμεσα στην αρχαιότητα και τον δυτικό πολιτισμό και φρονεί ότι οι περί του αντιθέτου δοξασίες έκαναν ανυπολόγιστο κακό στη Δύση.  Θρηνεί γιατί δεν υπήρξε ένας Σι Χουάν Τι να κάψει όλη την αρχαία Γραμματεία.

Μηδενίζει όλα τα επιτεύγματα των αρχαίων τους οποίους χαρακτηρίζει άσωτους, ακαμάτηδες, αδιάφορους για το μέλλον , χωρίς γονεϊκά αισθήματα, επικεντρωμένους στη στιγμή και τις απολαύσεις. 90 χρόνια μετά, τα γερμανικά έντυπα απλώς επαναλαμβάνουν, και μάλιστα λέξη προς  λέξη, εναντίον των νεοελλήνων το χυδαίο υβρεολόγιο του Σπέγκλερ εναντίον των αρχαίων .

    Ποιοι  είναι όμως αυτοί οι Έλληνες εναντίον των οποίων στρέφεται με τέτοιο μίσος ο Σπέγκλερ;. Δεν υπάρχει αμφιβολία  ότι πρόκειται για το γερμανικό δημοκρατικό κίνημα , τον γερμανικό διαφωτισμό, την «ελληνική» πλευρά του Γκαίτε, του Νίτσε, του Βάγκνερ κ.α.

Η Γερμανία διαφέρει από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες γεννήθηκαν μέσα από τις δημοκρατικές επαναστάσεις ή σωστότερα μέσα από την Θερμιδωριανή τους φάση.

Η πολλά υποσχόμενη Γερμανία του 19ου αιώνα, αυτός « ο λαός των ποιητών και των στοχαστών» όπως κοροϊδευτικά την αποκαλεί ο Σπέγκλερ, δεν γνώρισε τη νικηφόρα δημοκρατική επανάσταση. Η σύγχρονη Γερμανία, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης η ναζιστική και η Δυτική Γερμανία γεννήθηκαν όλες μέσα από μια αντεπανάσταση, εκείνη του 1919-1923.

Μετά το 1989, η Δυτική Γερμανία προσάρτησε βάρβαρα την Ανατολική- πραγματική ενοποίηση δεν έγινε ποτέ, οι δολοφόνοι της Λούξεμπουργκ μέχρι το τέλος της ζωής τους ήταν τιμώμενα πρόσωπα. Το χάσμα του 1919 έναν αιώνα μετά παραμένει ανοιχτό και προφανώς από τις δυο Γερμανίες αυτή που ηγείται του εγχειρήματος της γερμανικής Ευρώπης είναι η νικήτρια, η αντεπαναστατική.

    Η μόνη Ευρώπη που υφίσταται σήμερα, η γερμανική Ευρώπη, δεν έχει λοιπόν σχέση με τις ιδέες του διαφωτισμού και των δημοκρατικών επαναστάσεων  οι οποίες ανήκουν σε μια εποχή  που έχει πλέον παρέλθει οριστικά και το γεγονός αυτό είναι σίγουρα ένας από τους λόγους της γερμανικής επικράτησης εις βάρος της Γαλλίας, της Αγγλίας κτλ.

Καθώς ο ιμπεριαλισμός σήμερα «εσωτερικεύεται» σε πόλεις χώρες και περιφερειακές ολοκληρώσεις  μέσα από την κατάτμηση τους σε (εθνοτικές) ζώνες διαφορετικών ταχυτήτων ενσωμάτωσης / αποκλεισμού στην παγκόσμια αγορά, ακόμα και αν προχωρούσε η πολιτική ενοποίηση  μιας τέτοιας Ευρώπης συμπεριλαμβάνοντας και τα Βαλκάνια , οι Έλληνες οι Βούλγαροι, οι Σέρβοι, οι Ρουμάνοι, και οι Αλβανοί θα ήταν υποτελείς μειονότητες κάτι σαν του Ουιγούρους στην Κίνα.

 Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε παραθέτοντας  απόψεις και άλλων στοχαστών και το ίδιο μπορεί επίσης να γίνει από την πλευρά των ευρωπαϊστών και πράγματι το κάνει η Αλβελέρ στο δίτομο «οι Ευρωπαίοι».

Το σημαντικό όμως εδώ δεν είναι τι λέει ο ένας  ή ό άλλος συγγραφέας αλλά το αν οι άλλοι  (η Δύση) αναγνωρίζουν τους Έλληνες – και τους άλλους βαλκανικούς λαούς- σαν ισότιμα μέλη στην (υπό κατασκευή) φαντασιακή κοινότητα που λέγεται Ευρώπη ή καλύτερα Ευρωπαϊκός λαός..

Το έθνος (εδώ το ευρωπαϊκό έθνος, το έθνος που θα αποτελούσε όλη η Ευρώπη) είναι ένα καθημερινό δημοψήφισμα έλεγε ο Ρενάν.  Και όλοι ξέρουμε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αυτού, όταν παραδεχόμαστε ότι η Ελλάδα κατά την παρούσα κρίση  θα είχε διαφορετική αντιμετώπιση αν η γεωγραφική της θέση ήταν στη Δυτική Ευρώπη και επίσης ότι δεν θα ήταν καθόλου εύκολο για την Κύπρο να κάνει επιλογές  όπως αυτές της Ισλανδίας.

 

      Οι άνθρωποι των λαϊκών τάξεων στην Ελλάδα δεν έπαιρναν ανέκαθεν τον εαυτό τους για «ευρωπαίο». Την δεκαετία του 1970, σε μια χώρα που πάταγε γερά στα πόδια της, το «ανήκομεν στη Δύση» ήταν ένα σύνθημα της δεξιάς, στην αριστερά ο ευρωπαϊσμός ήταν μια μάλλον περιθωριακή υπόθεση και το ΠΑΣΟΚ αντιπρότεινε στην ΕΟΚ την ένωση των λαών της Μεσογείου.

Ο Αντρέας μάλιστα καθαίρεσε τον Σημίτη από το Εκτελεστικό Γραφείο και τον «έκοψε» από υποψήφιο βουλευτή το 1981 γιατί ο Σημίτης έβγαλε μια αφίσα που θεωρήθηκε φιλοευρωπαϊκή. Η αφίσα έλεγε: Όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων, ναι στην Ευρώπη των λαών.

Την ελληνική κοινή γνώμη διακατείχαν τότε έντονα φιλοαραβικά και φιλοπαλαιστινιακά αισθήματα.

       Μοιραζόμαστε με άλλους λαούς μια περιοχή που από την αυγή της Ιστορίας ήταν ένα από τα σπουδαιότερα σταυροδρόμια πολιτισμού.
Έχουμε την ευκαιρία  μαζί με τους γειτονικούς λαούς και με τους μετανάστες, που αυξάνουν ακόμα περισσότερο  τον πολιτισμικό πλούτο της περιοχής, να δημιουργήσουμε τις δικές μας μοναδικές και πρωτότυπες συνθέσεις.
Αυτό άλλωστε κάναμε από την αρχή της ιστορίας μας.
Οι Έλληνες δεν είναι “ευρωπαίοι» (δεν ανήκουν στη Δύση), κάποιοι ανάμεσά τους (αυτοί του «Μένουμε Ευρώπη», ο Σύριζα) είναι απλώς ευρωπαϊστές
 
πηγη## Εφημεριδα  "ΔΡΟΜΟΣ"
 
ΑΝΑΠΟΔΑ
Φεβ. 9, 2017

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟV (ΠΕΝΕΝ)

ΓΡΑΦΕΙΑ: ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 132 - 30ς ΟΡΟΦΟΣ - 18536 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΤΗΛ.: 2104511801·2104183195 - FAX: 2104511801

 ΑΡ. ΠΡΩΤ ., ...... ).Ι .. "

Δελτίο Τύπου

 8/212017

ΠΕΙΡΑΙΑΣ ................................. .

PIRAEUS

Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του μεγάλου παρασιτικού εφοπλιστικού κεφαλαίου

σε βάρος της ΠΕΝΕΝ και του Προέδρου της, δείχνουν ότι ο δρόμος που πορευόμαστε είναι σωστός!!!

«Δημοσιογραφία» σε διατεταγμένη υπηρεσία υπέρ των συμφερόντων των εφοπλιστών!!!

 •   Επιλέγουν τον μονόλογο, τρέμουν τον διάλογο και την δημόσια αντιπαράθεση των απόψεων!!!

 •   Ο κοινωνικός αυτοματισμός με όρους εργασιακής γαλέρας δεν θα περάσει!!!

 •   Ανοιχτή σύγκρουση με το σύστημα της θεσμοθετημένης εφοπλιστικής ασυδοσίας!!!

 •   Ούτε βήμα πίσω ενάντια στις μεθοδεύσεις για την υπονόμευση και την κατάργηση των ΣΣΕ!!!

 •   Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των Ναυτεργατών πάνω από τα κέρδη των

  εφοπλιστών!!!

 •   Στην πρώτη γραμμή της πάλης αποκαλύπτουμε την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό!!!

 •   Επιτακτική ανάγκη να καταργηθούν εδώ και τώρα τα προνόμια και η ασύδοτη επιχειρηματική δράση των

  εφοπλιστών στην φοροαποφυγή, στην μαύρη ανασφάλιστη και χαμηλόμισθη εργασία και στον εργασιακό

  μεσαίωνα!!!

 •   Μηδαμινή η συμβολή τους στην Ελλάδα της κρίσης, χωρίς κανένα δεσμό με την κοινωνία, την οικονομία

  και τους Ναυτεργάτες!!!

 •   Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες της ΠΕΝΕΝ για να τερματισθεί το θεσμοθετημένο καθεστώς των

  εφοπλιστικών προνομίων!!!

 •   Αυτοί που επιτίθενται και στοχοποιούν την ΠΕΝΕΝ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΕΕ, έχουν τα

  πλοία τους στις πειρατικές σημαίες ευκαιρίας και σε αυτά οργιάζει η μαύρη ανασφάλιστη εργασία!!!

 •   Ιερή συμμαχία των εφοπλιστών με το πολιτικό – συνδικαλιστικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο με

  σκοπό να μην διαρραγεί στο ελάχιστο το σκανδαλώδες σύστημα της εφοπλιστικής φοροασυλίας!!!

 •   Πολιτικά ένοχη και άθλια η στάση της κυβέρνησης και του Υπουργού Ε.Ν που συμπορεύονται με τις

  τυχοδιωκτικές επιδιώξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου!!!
  Πόλεμο κατά της ΠΕΝΕΝ κήρυξε το μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο και ο επίσημος εκπρόσωπός τους ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θ. Βενιάμης.
  Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο Πρόεδρος της ΕΕΕ εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση κατά της ΠΕΝΕΝ και του Προέδρου της Αντώνη Νταλακογεώργου και με αήθεις και απαράδεκτους ισχυρισμούς τον στοχοποιεί ότι συνιστά το μοναδικό εμπόδιο στα τυχοδιωκτικά σχέδιά τους να συντρίψουν ότι έχει απομείνει όρθιο στα κεκτημένα δικαιώματα του Ναυτεργατικού μας κόσμου.
  Από την ίδια συχνότητα του ραδιοφώνου ALPHA 989, με τους ίδιους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο – Σπύρο Λάμπρου, έχοντας εξασφαλίσει ο κ. Βενιάμης από τον φίλο του Δημήτρη Κοντομηνά τον μονόλογο και με εκτελεστικό όργανο τον γνωστό Βερύκιο, σε ραδιοφωνικό δικαστήριο δίκασαν και καταδίκασαν την ΠΕΝΕΝ και τον Πρόεδρό της ως υπεύθυνο ότι με την αρνητική του στάση εμποδίζει 50.000 (την προηγούμενη φορά μιλούσαν για 200.000) νέους να εξασφαλίσουν δουλειά στο Ναυτικό επάγγελμα και ο «σερίφης της ποντοπόρου ναυτιλίας» Νταλακογεώργος Αντώνης εμποδίζει μια τέτοια εξέλιξη αφήνοντας τους νέους να σαπίζουν στις καφετέριες και στους άνεργους έλληνες ναυτικούς να τους στερεί τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν οι «πατριώτες» έλληνες εφοπλιστές!!

Τα ίδια ακριβώς στην συνέχεια ο κ. Βερύκιος τα αναμετέδωσε στην παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA!
Το ίδιο βράδυ την σκυτάλη πήρε από την τηλεοπτική συχνότητα του ΑΝΤΕΝΝΑ ο γνωστός Θέμος ο οποίος στην εκπομπή του ζητάει τον εγκλεισμό των συνδικαλιστών της ΠΕΝΕΝ σε HOT SPOT μέχρι να βρουν δουλειά όλοι οι άνεργοι Ναυτικοί και αυτοί που ενδιαφέρονται για το ναυτικό επάγγελμα!! Αυτός είναι ο γνωστός Θέμος ο οποίος κάθε Κυριακή στο «Πρώτο Θέμα» αφιερώνει δισέλιδα στους εκπροσώπους του εφοπλιστικού κεφαλαίου και αγιοποιεί την επιχειρηματική τους δράση!!

Το εμετικό παραλήρημα του κ. Βενιάμη το αναπαρήγαγαν εκατοντάδες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, μεγάλο μέρος του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, ακόμη και εφημερίδες που έως τώρα διακρίνονταν στο ναυτιλιακό ρεπορτάζ για μια σχετική αντικειμενικότητα που αφορούσε την προβολή των διαφορετικών απόψεων!!!
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ θεωρεί ότι η επίθεση εναντίον της είναι οργανωμένη, συντονισμένη και πολιτικά στοχευμένη για να χτυπηθεί με όρους κοινωνικού αυτοματισμού ένα από τα πλέον πρωτοπόρα αγωνιστικά κομμάτια του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με σκοπό την επέλαση του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των αντεργατικών του σχεδιασμών με σκοπό την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών.

Ταυτόχρονα η επίθεση αυτή του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου αποσκοπεί να τσακίσει κάθε δράση – αντίσταση και πρωτοβουλία που θίγει το αμαρτωλό και αντικοινωνικό θεσμικό πλαίσιο που διαχρονικά απολαμβάνουν οι εφοπλιστές στον χώρο της Ναυτιλίας και το οποίο του εξασφαλίζει ανεξέλεγκτη και ασύδοτη επιχειρηματική δράση!

Αποσκοπεί επίσης να συγκαλύψει το γεγονός ότι σε συνθήκες μεγάλης και παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης για τον λαό και τους εργαζόμενους το κομπραδόρικο εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει εξασφαλίσει καθεστώς φορολογικής ασυλίας, μαύρης ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας και έτσι να βγει από το κάδρο του κατηγορούμενου το ίδιο αλλά και οι πολιτικές που ασκήθηκαν και ασκούνται και σήμερα, και να προβάλει επικοινωνιακά ότι δήθεν κόπτεται και νοιάζεται για το κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας!!

Πρόκειται για επικοινωνιακά τεχνάσματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου με την συνδρομή των ασφυκτικά ελεγχόμενων ΜΜΕ που άμεσα και έμμεσα έχουν στον έλεγχό τους και τα οποία υπηρετούν με το αζημίωτο την προπαγάνδα τους!
Στην κατεύθυνση αυτή όπως κυνικά αλλά και με αφοπλιστική ειλικρίνεια ομολόγησε ο Πρόεδρος της ΕΕΕ έχουν μαζί τους «ως συμπαραστάτη την ελληνική κυβέρνηση με την οποία τα έχουν βρει μαζί σε όλα». Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται από τις διαδοχικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ο οποίος σε κάθε ευκαιρία εξυμνεί το «δαιμόνιο και την επιχειρηματική τους οξυδέρκεια».

Συμπληρώνουμε ότι σε πρόσφατο ναυτιλιακό συνέδριο και ο εκπρόσωπος της ΝΔ – διαχρονικά η ΝΔ με την πολιτική και τα έργα της έχει αποδείξει ότι είναι πιστός πολιτικός σύμμαχος των εφοπλιστών – δήλωσε ότι η Ναυτιλία είναι εθνικό κεφάλαιο και πρέπει να σχεδιαστεί μια εθνική πολιτική για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Σήμερα στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Υπουργός Ε.Ν κ. Π. Κουρουμπλής ο οποίος έχει ως «εθνική αποστολή» να ενημερώσει τους Ευρωβουλευτές, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Επίτροπο Ναυτιλίας ότι οι φοροαπαλλαγές και η ασυδοσία των εφοπλιστών δεν συνιστούν αθέμιτη πρακτική στα πλαίσια της Ε.Ε αλλά το πρόβλημα έγκειται στο να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τον ανταγωνισμό των χωρών της Άπω Ανατολής οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τα ναυτιλιακά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!! Οι παραπάνω πολιτικές δυνάμεις έχουν ταυτίσει την πολιτική τους με τα συμφέροντα και την ανταγωνιστικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, υπηρετούν τυφλά τους τυχοδιωκτικούς του σχεδιασμούς....

Φυσικά από κοντά ακολουθούν και οι άλλες συστημικές πολιτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι – Ένωση Κεντρώων) αλλά και η νεοφασιστική Χρυσή Αυγή.
Κοινός τόπος και στόχος να διατηρηθεί αλώβητο, ανέπαφο και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το θεσμικό σύστημα της εφοπλιστικής επιχειρηματικής ασυδοσίας!

Στο στόχαστρο του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η μεθόδευσή τους να καταργήσουν τις ΣΣΕ που έχουν θεσμοθετηθεί από την θρυλική ΟΕΝΟ το 1944. Το επιχείρησαν επί Ν.Δ με τον τότε Υπουργό Ε.Ν Κ. Μουσουρούλη, αργότερα με τον Μ. Βαρβιτσιώτη κάνοντας ερμηνεία στην Διεθνή Ναυτική Σύμβαση, το επιχειρούν και τώρα με την «κυβέρνηση πρώτη φορά αριστερά» επιλέγοντας αυτή την φορά να υπογραφεί μια νέα ΣΣΕ από τα ίδια τα Σωματεία με την οποία θα καταργούνται όλα τα θεσμοθετημένα δικαιώματα των Ναυτεργατών στους μισθούς, στους όρους εργασίας και στα λοιπά δικαιώματα των Ναυτεργατών!!

Δηλαδή θέλουν, επιδιώκουν και επιθυμούν διακαώς το ίδιο το Ναυτεργατικό κίνημα να βάλει την ταφόπλακα για την καταδίκη του κλάδου, το ίδιο να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του για την καταδίκη του και τον ενταφιασμό του ναυτικού επαγγέλματος και των δικαιωμάτων του Ναυτεργατικού μας κόσμου!

Στο πλαίσιο αυτό θέλουν να διαμορφώσουν μισθούς στα ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία Φιλιππινέζων – Πακιστανών – Ινδών κ.λπ.

Η θεμελιώδης αρχή του αγωνιστικού ταξικού κινήματος όπως εκφράζεται από την ΠΕΝΕΝ για «ίση αμοιβή και εργασία» ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, αποτελεί για το διεθνές και ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο το κόκκινο πανί!
Για να εξαπατήσουν την κοινή γνώμη ισχυρίζονται και επικαλούνται με ψευδή τρόπο την Διεθνή Ναυτική Σύμβαση η οποία όμως, αντίθετα με τις αυθαίρετες ερμηνείες, το πεδίο εφαρμογής της είναι να θεσπίσει τα κατώτερα επίπεδα των όρων εργασίας και αμοιβής, κυρίως για τους ναυτικούς των τρίτων χωρών, ενώ από την άλλη με απόλυτη σαφήνεια τονίζεται ότι οι Συμβάσεις που περιλαμβάνουν καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας στις διάφορες ναυτιλιακές χώρες διατηρούνται σε απόλυτη ισχύ και εφαρμογή!!

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά και η τωρινή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

δεν τόλμησαν να προβούν σε οποιαδήποτε τροποποίηση της Διεθνούς Σύμβασης επειδή αυτή έχει αυξημένη τυπική ισχύ!
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Μεταφορών (ITF) της οποία το πεδίο εφαρμογής είναι τα πλοία των σημαιών ευκολίας και αυτή θεσπίζει και κατοχυρώνει τα μίνιμουμ για τους Ναυτικούς που εργάζονται σε αυτά, χωρίς να θίγει ή να αμφισβητεί με οποιοδήποτε τρόπο τις εθνικές και κλαδικές συμβάσεις των Ναυτικών στις παραδοσιακές ναυτιλιακές χώρες!!

Κατά συνέπεια η επίκληση και η αναπτυσσόμενη παραφιλολογία περί Διεθνούς Σύμβασης και σύμβασης της ITF

από την πλευρά της εφοπλιστικής προπαγάνδας, αλλά και αυτών που έχουν εξελιχθεί σε βαποράκια της εφοπλιστικής παραπληροφόρησης, είναι τελείως αβάσιμη και δεν έχει την παραμικρή υπόσταση!
Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε τι προβλέπει το πλαίσιο της Σύμβασης της ITF για να βγάλουν τα συμπεράσματα όσοι κόπτονται και εκφράζουν άμεσα και έμμεσα προτροπή στην ΠΕΝΕΝ να αποδεχτεί για τους έλληνες Ναυτικούς αυτήν την Σύμβαση, χωρίς να γνωρίζουν στο ελάχιστο τους όρους της, και βέβαια φέρονται να αγνοούν παντελώς ότι αυτή έχει εφαρμογή μόνο στους Ναυτικούς των τρίτων χωρών και η οποία στην ουσία αποδέχεται την ρατσιστική αρχή της διάκρισης ανάμεσα στους Ναυτικούς σύμφωνα με την χώρα προέλευσης και έτσι θεσμοθετήθηκε η μαζική πρόσληψη χαμηλόμισθων αλλοδαπών ναυτικών οι οποίοι επί δεκαετίες έγιναν και εξακολουθούν να είναι αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης από το διεθνές εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Οι διακρατικές Συμβάσεις σε συνδυασμό με την σύμβαση της ΔΟΜ (ITF) ήταν και η αιτία που το διεθνές εφοπλιστικό κεφάλαιο οδήγησε σε βίαιη απομάκρυνση τους ναυτικούς των παραδοσιακών χωρών όπως Αγγλία, Νορβηγία, Ελλάδα κ.λπ.
Η σύμβαση αυτή, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπει τους εξής βασικούς μισθούς με βάση την ειδικότητα του Ναύτη:

Βασικός μισθός 608 ευρώ ο Ναύτης, ενώ για τον νεοεισερχόμενο στο ναυτικό επάγγελμα (είναι οι νέοι για τους οποίους διαφημίζουν οι εφοπλιστές ότι νοιάζονται να έρθουν στο ναυτικό επάγγελμα.....) ναυτόπαιδες κλπ 452 ευρώ.
Ο μισθός αυτός είναι για 8ωρη εργασία, 7 ημέρες την εβδομάδα, 30 μέρες τον μήνα! Για να φθάσει ο Ναύτης τον μισθό του 1400 ευρώ πρέπει επιπλέον να εργάζονται 4 ώρες υπερωρία την ημέρα, ακόμη και τις αργίες (στην πραγματικότητα δουλεύουν πολύ περισσότερο από τα προβλεπόμενα στην ΣΣΕ ενώ ένα μέρος του μισθού αυτών των ναυτικών πηγαίνει στα παραμεσιτικά και δουλεμπορικά κυκλώματα που λυμαίνονται το δικαίωμα εργασίας των αλλοδαπών ναυτικών). Επίσης στον μισθό αυτόν περιλαμβάνεται το σύνολο των έξτρα εργασιών, οι προβλεπόμενες άδειες, τα δώρα, τα επιδόματα και οι λοιπές αποδοχές.

Στην πραγματικότητα οι ώρες εργασίας πάγιες και υπερωριακές που δουλεύει αυτός ο ναυτικός είναι κατά μέσο όρο 13 με 14 ώρες την ημέρα που αγγίζουν και ξεπερνούν τις 400 ώρες μηνιαίως!!!
Οι ναυτικοί αυτοί εργάζονται σε συνθήκες μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση ενώ οι έλεγχοι για την εφαρμογή των παραπάνω εργασιακών σχέσεων είναι ανεπαρκείς έως και ανύπαρκτοι για τους έχοντες γνώση για αυτά τα πλοία.

Η σύγκριση που επιχειρούν (διάφοροι καλοθελητές για να τροφοδοτήσουν την εφοπλιστική προπαγάνδα) του ναυτικού επαγγέλματος, των συνθηκών δουλειάς, διαβίωσης αλλά και της επικινδυνότητας του επαγγέλματος απαγορεύει οποιαδήποτε σύγκριση με οποιοδήποτε επάγγελμα στον χερσαίο χώρο και οι υπεραπλουστεύσεις του είδους να συγκριθεί η άσκηση του ναυτικού επαγγέλματος με το αντίστοιχο του σερβιτόρου, του εμποροϋπαλλήλου και άλλα τέτοια είναι προφανές ότι δεν είναι μόνο άτοπη και ατυχής αλλά και παράλογη από κάθε πλευρά και άποψη. Σημειώνουμε ότι ο Ναυτικός είναι 24 ώρες το 24ωρο στο πλοίο, ταξιδεύει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο πέλαγος, είναι τελείως αποκομμένος για 7-8 μήνες τον χρόνο από την οικογένειά του, το κοινωνικό και φιλικό του περιβάλλον.

Επίσης ο παραπάνω μισθός είναι σύμφωνα με την σύμβαση της ΔΟΜ 7-8 μήνες τον χρόνο ενώ η αντίστοιχη χρονική διάρκεια των Συμβάσεων στην ελληνική ναυτιλία είναι 6-7 μήνες τον χρόνο.

Εκείνο που σκόπιμα παρακάμπτουν τα παπαγαλάκια της εφοπλιστικής προπαγάνδας είναι το γεγονός ότι το επίπεδο των αναγκών στην χώρα μας (ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης) διαφέρει παρασάγγας από αυτό των χωρών όπως είναι οι Ινδίες, το Πακιστάν, η Ουκρανία ή και οι Βαλκανικές χώρες.
Η προσπάθεια να συμπιεστούν οι μισθοί και τα δικαιώματα των Ναυτεργατών με όρους ισοπέδωσης προς τα κάτω και να εναρμονιστούν με αυτά χωρών του τρίτου κόσμου οδηγεί σε επιστροφή στην εποχή της γαλέρας, στον εργασιακό μεσαίωνα.

Φαίνεται διάφοροι εντολοδόχοι του εφοπλιστικού κεφαλαίου εκεί στοχεύουν μιλώντας για την ανάγκη να ξεπεράσουμε τις ιδεοληψίες με τις ΣΣΕ και τα απαρχαιωμένα δικαιώματα των Ναυτεργατών και των εργαζομένων και όπως μας καλούν να βάλουμε πλάτη στην «πατριωτική» πρωτοβουλία του εφοπλισμού, της κυβέρνησης και των συστημικών πολιτικών δυνάμεων για την μαζική επαναφορά στα πλοία των ελλήνων!!!

Παρά την λυσσαλέα επίθεση, τους δημόσιους πολιτικού χαρακτήρα προπηλακισμούς, παρά τις ύβρεις, τις πρωτοφανείς απειλές και εκβιασμούς που δεχόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα δηλώνουμε ότι δεν θα κάνουμε ούτε μισό βήμα πίσω. Όχι μόνο στην αδιαπραγμάτευτη θέση αρχών και αξιών που αφορά την περιφρούρηση του θεσμού της ΣΣΕ αλλά στο επίκεντρο μας ήταν και θα είναι η θέση μας για κατάργηση της θεσμοθετημένης ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου όπως κατοχυρώνεται με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ποντοπόρου, της κρουαζιερόπλοιας ναυτιλίας αλλά και της Ακτοπλοΐας.

Ο λαλίστατος κ. Βενιάμης με περίσσια θρασύτητα αλλά και υποκρισία μας προκάλεσε να αποκαλύψουμε ποιες είναι επιτέλους οι φοροαπαλλαγές για τις οποίες αναφερόμαστε. Προφανώς δεν διαβάζει και δεν ενημερώνεται ......
Μόνο στην διάρκεια του 2015-2016 υπήρξε η μεγαλύτερη καμπάνια στην ιστορία της ναυτιλίας που αναδείξαμε τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου πάνω στα οποία οικοδομήθηκε, αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε η ελληνική ναυτιλία.

Όμως και με αυτήν την ευκαιρία θέλουμε επιγραμματικά να αναφέρουμε τα σημαντικότερα από αυτά (αναλυτικά θα τα παρουσιάσουμε στην ημερίδα της ΠΕΝΕΝ).

ΟΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ Ατέλειωτος ο κατάλογος........

1. Απαλλάσσονται από οποιοδήποτε φόρο εισοδήματος τα κέρδη που προκύπτουν από την εκμετάλλευση πλοίων. 2. Απαλλάσσεται από κάθε φορολογία η υπεραξία που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από την πώληση κάποιου πλοίου είτε από την είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης είτε από άλλη αιτία.
3. Απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος το ποσό των καθαρών κερδών ή μερισμάτων κάθε ημεδαπής ή αλλοδαπής εταιρείας που εκτός από την εκμετάλλευση πλοίων έχει και άλλες εκμεταλλεύσεις. Το απαλλασσόμενο ποσό είναι ίσο προς τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των ακαθάριστων εσόδων του πλοίου και των συνολικών ακαθάριστων εσόδων της εταιρείας.

4. Απαλλάσσονται από το φόρο πλοία α ́ κατηγορίας, ναυπηγούμενα στην Ελλάδα.
5. Απαλλάσσονται από το φόρο πλοία α ́ κατηγορίας που υφίστανται επισκευές και οι δαπάνες για αυτές καλύπτονται με εισαγωγή συναλλάγματος. Η απαλλαγή δε μπορεί να υπερβεί το 50% της δαπάνης.
6. Μείωση του φόρου κατά 50% σε πλοία β ́ κατηγορίας.
7. Μείωση του φόρου κατά 60% σε επιβατηγά πλοία, μηχανοκίνητα και ιστιοφόρα, ανεξαρτήτου υλικού αυτών. 8. Απαλλάσσονται από το φόρο πλοία β ́κατηγορίας καθώς και φορτηγά ηλικίας μικρότερης των 10 ετών.
9. Απαλλάσσονται από το φόρο φορτηγά πλοία της παραπάνω κατηγορίας, εφόσον έχουν ηλικία μικρότερη των 30 ετών.
10. Απαλλάσσονται από το φόρο πλοία β ́ κατηγορίας που ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα.
11. Απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά ή κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου ή κάποιου τρίτου το εισόδημα που αποκτάται από γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα. Επίσης απαλλάσσεται από το φόρο κύκλου εργασιών και τελών χαρτοσήμου και κάθε κράτησης ή τέλους υπέρ τρίτου, πλην των ανταποδοτικών, των συμβάσεων, των εισπράξεων και πληρωμών και γενικά οποιωνδήποτε πράξεων που διενεργούνται από τα γραφεία ή υποκαταστήματα ή για λογαριασμό των αντιπροσωπευόμενων επιχειρήσεων κατά την άσκηση των εργασιών ή την παροχή υπηρεσιών.

12. Απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση το εισόδημα που δημιουργείται από την εκμετάλλευση πλοίου στο εξωτερικό. Την απαλλαγή αυτή απολαμβάνουν οι μέτοχοι ή οι εταίροι των εταιρειών. 13. Απαλλάσσονται από κάθε τέλος, τα έγγραφα που συντάσσονται για την εφαρμογή του Ν. 27/1975.

14. Απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά το εισόδημα που αποκτάται από εταιρείες χαρτοφυλακίου που κατέχουν αποκλειστικά μετοχές εταιρειών πλοιοκτητριών που βρίσκονται υπό ελληνική σημαία.

15. Απαλλάσσονται από κάθε τέλος ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων η διανομή κερδών και το καθαρό προϊόν της εκκαθαρίσεως αυτής, η ανάληψη κεφαλαίου και οι σχετικές εξοφλητικές αποδείξεις, οι εγγραφές στα βιβλία της εταιρείας και τα δικαιολογητικά καθώς και άλλα έγγραφα που αφορούν πράξεις που ενεργεί η εταιρεία στο εξωτερικό και έρχονται στην Ελλάδα, οι καταθέσεις και τα δάνεια των μετόχων, η κεφαλαιοποίηση των κερδών και η μη ανάληψη των κερδών από τους μετόχους.

16. Απαλλάσσονται από το φόρο κληρονομιάς πλοία χωρητικότητας άνω των 1.500 κόρων, μερίδια πλοίων, μετοχές ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών που είναι πλοιοκτήτριες τέτοιων πλοίων.
17. Απαλλάσσεται από το φόρο μεταβίβασης η εκποίηση: α) των επιβατηγών πλοίων, β) των πλοίων που είναι άνω των 500 και μέχρι 3.000 κόρων και τα οποία προχωρούν σε εκποίηση ολόκληρου του πλοίου ή μεριδίων του. 18. Απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης τα πάσης φύσεως τέλη, πλην τελών χαρτοσήμου ή δικαιώματα υπέρ τρίτων, η εκποίηση ολόκληρου του πλοίου ή μεριδίων του.

19. Απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα ενεργειακά προϊόντα τα οποία παραλαμβάνονται για να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για τη ναυσιπλοΐα στα ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης και της επαγγελματικής αλιείας.
20. Απαλλάσσονται από φόρο, τέλη χαρτοσήμου και από κάθε άλλη επιβάρυνση οι τόκοι, οι προμήθειες και οι εργασίες σε συνάλλαγμα ναυτιλιακών τραπεζών. Επίσης, από τους παραπάνω φόρους απαλλάσσονται τα ναυτιλιακά ομολογιακά δάνεια.

21. Απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης, τα πάσης φύσεως τέλη, πλην τελών χαρτοσήμου ή δικαιώματα υπέρ τρίτων, η εκποίηση ολόκληρου του πλοίου ή μεριδίων του.
22. Απαλλάσσονται από το φόρο κληρονομιάς τα πλοία χωρητικότητας άνω των 1.500 κόρων, μερίδια πλοίων, μετοχές ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών που είναι πλοιοκτήτριες τέτοιων πλοίων.

23. Απαλλάσσονται από τα τέλη χαρτοσήμου και από κάθε τέλος, κράτηση και εισφορά, δικαίωμα ή παράβολο ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου όλες οι δικαιοπραξίες και διενεργούμενες πράξεις, που αφορούν τη χρηματοδότηση ναυτιλιακών και ναυπηγικών επιχειρήσεων. Την παραπάνω απαλλαγή έχουν και η εγγραφή, η εξάλειψη υποθήκης πλοίων ή ακινήτων κ.λπ. των παραπάνω επιχειρήσεων.

24. Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ οι παραδόσεις και εισαγωγές πλοίων ή άλλων πλωτών μέσων για εμπορική ή άλλη εκμετάλλευση με εξαίρεση τα σκάφη ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό, καθώς και οι παραδόσεις και εισαγωγές υλικών και εφοδίων καθώς και των σχετικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των ανωτέρω πλοίων.

Επιπλέον όλων των παραπάνω εκείνο που βγάζει το μάτι και προκαλεί το δημόσιο και κοινωνικό αίσθημα είναι ότι οι εφοπλιστές απαλλάσσονται του ΦΠΑ των αγορών στην Ελλάδα προϊόντων που προορίζονται για τις τροφοδοσίες των ποίων τους. Είναι γνωστό στην Ακτή Μιαούλη ότι ακόμη και τα πάγια έξοδα για γραφικά, χαρτικά φορτώνονται στα έξοδα των πλοίων. Απαλλάσσονται ακόμη και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης άκουσον – άκουσον στα ποτά, τα ουίσκι και τα πούρα.....

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τα στοιχεία του προϋπολογισμού όπως αυτά κατατέθηκαν στην Βουλή.

Με λίγα λόγια οι εφοπλιστές απαλλάσσονται από οποιοδήποτε φόρο εισοδήματος, από κάθε φορολογία ή υπεραξία που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από πώληση πλοίου είτε από την είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης είτε από άλλη αιτία, από το φόρο εισοδήματος (των καθαρών κερδών) ή μερισμάτων κάθε ημεδαπής ή αλλοδαπής εταιρείας, που εκτός από τα πλοία έχει και άλλες εκμεταλλεύσεις, από το φόρο κληρονομιάς και μεταβίβασης πλοίων.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

Ισχυρίζεται η ΕΕΕ και τα γνωστά παπαγαλάκια της σε ΜΜΕ ότι αγνοούμε την γνώμη και την θέληση των νέων ανθρώπων για δουλειά!
Απάντηση: Είμαστε το μόνο Σωματείο που στην διάρκεια 2015-2016 έκανε 32 συσκέψεις ανέργων Ναυτικών. Σε πολλές από αυτές συμμετείχαν νέοι που έχουν αποκτήσει ναυτικό φυλλάδιο και άλλοι που ενδιαφέρονταν για την άσκηση του ναυτικού επαγγέλματος χωρίς ναυτικό φυλλάδιο. Στις συσκέψεις αυτές συνολικά πήραν μέρος πάνω από 2.000 άτομα. Στην ανάλυση των προτάσεων και των επιδιώξεων εφοπλισμού - κυβέρνησης για το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων και των μισθών που προτείνονται δεν υπήρξε έστω και μια θετική μεμονωμένη άποψη που να έχει έως τώρα καταγραφεί στα πρακτικά της ΠΕΝΕΝ!!

Ισχυρίζεται ο Πρόεδρος και η ΕΕΕ ότι σήμερα στην ποντοπόρο ναυτιλία δεν υπάρχει ούτε ένας έλληνας Ναύτης ή Λοστρόμος και ότι επανειλημμένα ζητάει σχετικά στοιχεία χωρίς να του δίνουμε απάντηση.

Απάντηση: Αυτός ήταν ανάμεσα στους λόγους που καθυστερήσαμε την απάντηση μας (την ίδια μέρα δόθηκε δήλωση του Προέδρου μας μέσω του ΑΠΕ) και η οποία εξαφανίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ τα οποία επέλεξαν να προβάλουν τον γνωστό μονόλογο του εκπροσώπου του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Την απάντηση θα μπορούσε το ίδιο έγκυρα να την αναζητήσει και ο ίδιος από τις ναυτιλιακές εταιρίες, δηλαδή ο Πρόεδρος της ΕΕΕ. Πιάνεται όμως αδιάβαστος, ανενημέρωτος ή με την απώλεια της ψυχραιμίας του ψευδολογεί σκόπιμα και ασύστολα. Δυστυχώς στην στατιστική υπηρεσία αλλά και στα στοιχεία που αυτή καταγράφει δεν φαίνονται επακριβώς οι απασχολούμενοι έλληνες Ναύτες – Λοστρόμοι – Αντλιωροί κ.λπ. Όμως βρήκαμε τρόπο με υψηλό βαθμό αξιοπιστίας για να αποκρούσουμε την απαξιωτική αναφορά του για μηδενική απασχόληση του κλάδου στα ποντοπόρα πλοία.

Τα στοιχεία λοιπόν που έχουμε στα χέρια μας για το 2016 μας δείχνουν ότι στα ποντοπόρα πλοία υπήρξαν 270 ναυτολογήσεις Λοστρόμων, 197 Ναυτών, 27 Ναυτόπαιδων και 67 Αντλιωρών που προέρχονται από το πλήρωμα καταστρώματος. Ο συνολικός αυτός αριθμός αντιστοιχεί σε πάνω από 10% των απασχολούμενων Ναυτικών ως θέσεις εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία. Στους ανωτέρω δεν περιλαμβάνονται Ναύτες και Λοστρόμοι που ταξιδεύουν ως συνεργεία συντήρησης των πλοίων και οι οποίοι ξεπερνούν τα 250 έως 300 άτομα σε ετήσια βάση. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός ελλήνων Ναυτικών στην ποντοπόρο ναυτιλία στα υπό ελληνική σημαία πλοία ανέρχονται σε 4.600 έως 4.800.

Μπορεί ο κ. Βενιάμης να έχει επιλέξει και να έχει εξοστρακίσει το σύνολο των πληρωμάτων από τα πλοία της εταιρείας του, όμως η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη διατηρείται ένας σημαντικός και αξιόλογος αριθμός Ναυτικών του κλάδου μας στην ποντοπόρο ναυτιλία.
Έχει όμως σημασία να αποκαλύψουμε και να ξεσκεπάσουμε την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό του εφοπλισμού για τα παρακάτω στοιχεία

Ο αριθμός του ελληνικού και ελληνόκτητου στόλου ανέρχεται περίπου σε 5.370 πλοία.
Σε αυτά απασχολούνται περίπου 5.500 έλληνες Ναυτικοί!!! Δηλαδή αντιστοιχεί ένας έλληνας ναυτικός ανά ελληνόκτητο πλοίο, αυτή είναι η συνεισφορά των εφοπλιστών στην στελέχωση, την επάνδρωση και την απασχόληση ελλήνων ναυτικών!!
Από αυτό προκύπτει ότι είναι μηδενική σχεδόν η σχέση και ο δεσμός του εφοπλισμού με την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία!!!
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο για τον κ. Βενιάμη ο οποίος καταλογίζει όλα τα δεινά της ναυτιλίας στον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ είναι το παρακάτω:
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι φέρεται ως πλοιοκτήτης ή συμπλοιοκτήτης δύο ναυτιλιακών εταιριών, της GOLDEN UNION ENTERPRISES και της GOLDEN UNION SHIPPING. Οι δύο εταιρίες έχουν σύνολο 37 πλοία, από αυτά καταχωρημένα στην ελληνική σημαία μόνο τα 6!!!
Επίσης οι έτεροι θιασώτες της «μαζικής» επιστροφής των ελλήνων στην ναυτιλία και τα πλοία:
Ο κ. Παναγιώτης Τσάκος, έχει υπό τα συμφέροντά του 80 πλοία από τα οποία μόνο τα 25 στην ελληνική σημαία!!!
Ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, ηγετικό στέλεχος της ΕΕΕ και του εφοπλισμού, έχει 39 πλοία από τα οποία κανένα στην ελληνική σημαία!!!
Μπορούν οι ανωτέρω να μας απαντήσουν γιατί έχουν τα πλοία τους σε ξένες «πειρατικές» σημαίες ευκαιρίας, μπορούν να απαντήσουν πόσους έλληνες απασχολούν σε αυτά, μήπως ο Νταλακογεώργος φταίει για την επιλογή τους να διατηρούν ένα ελάχιστο αριθμό πλοίων στην ελληνική σημαία και την συντριπτική πλειοψηφία στα ευκαιριακά νηολόγια;
Αναλυτική κατάσταση αλλά και την απάντηση την έχουμε και θα την δημοσιοποιήσουμε στην ημερίδα της ΠΕΝΕΝ.
Αφήσαμε για το τέλος την αναφορά του Προέδρου της ΕΕΕ σχετικά με την προσωπική επίθεσή του στον Πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ.
Σημειώσαμε ότι στην 15λεπτη κακοστημένη και επαναλαμβανόμενη εκπομπή των Βερύκιου – Λάμπρου 15 φορές αναφέρθηκε, κατηγόρησε και κατήγγειλε επί παντός επιστητού τον Πρόεδρό μας Αντώνη Νταλακογεώργο.
Ο στόχος αυτής της επίθεσης είναι σαφής, διακριτός και γίνεται απόλυτα κατανοητός πού αποσκοπεί, οι εργαζόμενοι, ο Ναυτεργατικός και γενικότερα ο κόσμος της εργασίας της χώρας μας ξέρουν, γνωρίζουν τον αδιάκοπο αγώνα της ΠΕΝΕΝ και των στελεχών της τόσο στο Ναυτεργατικό όσο και ευρύτερα στο εργατικό κίνημα.
Οι επιθέσεις αυτές δεν θα κλονίσουν στο ελάχιστο την πεποίθηση μας και την πίστη μας στις αρχές και στις αξίες του ταξικού αγωνιστικού κινήματος που υπερασπιζόμαστε τόσο απέναντι στους ταξικούς αντιπάλους μας όσο και στο πολιτικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο που είναι ταγμένο να υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, την ανταγωνιστικότητά του και τα συμφέροντά του.

Ο κ. Βενιάμης ξεπερνώντας τα εσκαμμένα, έμμεσα πλην σαφώς παρεμβαίνει στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματος και αξιώνει να έχει λόγο σε αυτά, ζητώντας να έχει γνώμη και άποψη για την θαλάσσια υπηρεσία που πρέπει να έχει κάποιος για να είναι Πρόεδρος και συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των Ναυτικών. Προφανώς ο έκδηλος κατά τα άλλα θυμός τον εκτροχίασε γιατί στην ΠΕΝΕΝ δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα ανταποκριθούν στην έκκλησή του αυτή....

Εξάλλου όπως λέει και ισχυρίζεται και ο ίδιος, τα υπόλοιπα Σωματεία και η ΠΝΟ δεν συμμερίζονται τις εξαλλοσύνες και την ακραία τακτική του Νταλακογεώργου. Εκεί ίσως βρει ευήκοα ώτα.....
Κατά τα λοιπά αυτό που σχεδίασε, οργάνωσε και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο με την επίθεση ενάντια στην ΠΕΝΕΝ αλλά και την φίμωση της θέσης μας που επέβαλε στα ΜΜΕ δεν πρόκειται να έχει την παραμικρή κοινωνική και λαϊκή απήχηση και πολύ περισσότερο δεν θα βρει απήχηση και ανταπόκριση στους νέους ανθρώπους, αφού το προσκλητήριο για την απασχόληση στα ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία θέτει ως απαράβατο όρο την κατάργηση των δικαιωμάτων και των εργασιακών κατακτήσεων των Ναυτεργατών.

Η κυβέρνηση αντί να συναινεί, να συμπορεύεται και να στρατεύεται μαζί με το εφοπλιστικό κεφάλαιο στις τυχοδιωκτικές του επιδιώξεις και αξιώσεις, καλά θα κάνει να αποδεχτεί την πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος για την κατάργηση των εγκριτικών πράξεων, την επάνδρωση των πλοίων με ελληνικά πληρώματα, με ισχύ και εφαρμογή των ΣΣΕ και των θεσπισμένων δικαιωμάτων των Ναυτεργατών και ταυτόχρονα να κατοχυρώσει τα δικαιώματα (ίση αμοιβή για ίση εργασία) για όλους τους Ναυτικούς, ανεξάρτητα από χώρα προέλευσης, χρώμα, φυλή, θρησκεία κ.λπ.

Η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσει, θα εντείνει και θα κλιμακώσει την δράση και τον αγώνα σε αυτήν την κατεύθυνση έχοντας την ολόθερμη στήριξη του κλάδου και της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ναυτεργατικού μας κόσμου. Στα πλαίσια αυτά στις 4/3/2017 διοργανώνει ημερίδα στην ατζέντα της οποίας θα είναι το θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας και η ανάληψη δράσεων για την κατάργησή του!

Προσκαλεσμένος είναι και ο Πρόεδρος της ΕΕΕ, που παρά την οργή και αγανάκτηση του συνόλου των Ναυτεργατών για την ανεπίτρεπτη και διαλυτική στρατηγική τους, τους δίνουμε βήμα να εκφράσουν τις θέσεις τους σε αντίθεση με τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το εφοπλιστικό κατεστημένο στην φωνή, στις θέσεις και στους αγώνες της ΠΕΝΕΝ μέσα από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ.

Για την Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας Νταλακογεώργος Αντώνης Κροκίδης Νικόλαος 

ΑΝΑΠΟΔΑ