Μαϊ. 5, 2016

Οι προσφυγες ξαναζωντανευουν τα Ιταλικα χωρια - το πειραμα του Riace

 

Ο Domenico Lucano, ο δήμαρχος του Riace, είδε τις μεταναστευτικές ροές σαν μια ευκαιρία να ζωντανέψει το χωριό, αλλά και ολόκληρη η γύρω περιοχή.

«Εδώ και 15 χρόνια, καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες με ανοιχτές αγκαλιές. Οι πρόσφυγες έσωσαν το χωριό μας», δήλωσε στο Al jazeera.

Η πρώτη φορά που πρόσφυγες άρχισαν να κατοικούν στο χωριό ήταν το 1998, όταν ένα καϊκι με 218 Κούρδους που πήγαιναν στην Ελλάδα ξεβράστηκε σε μια παραλία του Riace. Τότε ο Lucano πρότεινε στους πρόσφυγες να ζήσουν στο χωριό, να πάρουν τα σπίτια που είχαν εγκαταλείψει οι ιταλοί, και να φτιάξουν την καθημερινότητά τους εκεί.

Σε μια Ευρώπη που το μόνο που κάνει είναι να χτίζει φράχτες, σύνορα και φυλακές, ο δήμαρχος δημιούργησε ένα πρόγραμμα «καλωσορίσματος των προσφύγων» που πλέον έχει αρχίσει να υιοθετείται και από τις γειτονικές πόλεις.

Αυτή τη στιγμή, άνθρωποι από 20 διαφορετικά μέρη του κόσμου ζουν στο Riace. Άνοιξαν πάλι καταστήματα, εργαστήρια, φούρνοι, ακόμα και το σχολείο επαναλειτούργησε για τα παιδιά του χωριού.

Οι κάτοικοι ξαναέγιναν 2.500.  Η επιτυχία του εγχειρήματος έχει αναγνωριστεί και από την κυβέρνηση της Ιταλίας, έχει φανεί ότι είναι πολύ πιο ουσιαστικό από το να στήνεις ατέλειωτα κέντρα φιλοξενίας κρατώντας τους ανθρώπους σε απόλυτη εξάρτηση και έλλειψη πρωτοβουλιών, και θέλει να προωθήσει ανάλογες ενέργειες και σε άλλα μέρη και περιοχές που έχουν αφεθεί, καθώς οι κάτοικοι μετακόμισαν στις πόλεις.

πηγή και φωτογραφίες: Al jazeera

πηγη##HIT&RUN

ΑΝΑΠΟΔΑ