Προσφυγες ειμ. ολοι

Απρ. 24, 2017
 
 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:00 Η διεξαγωγή της δίκης για τις επιθέσεις κατά προσφύγων, που έλαβαν χώρα την περασμένη Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017, μετά από μια ειρηνική συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής Αγίων Αποστόλων και οι επιβληθείσες ποινές θα συζητούνται για πολύ καιρό όχι μόνον στους νομικούς κύκλους, αλλά και στην κοινωνία της Χίου και στην χώρα γενικότερα.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου, που δίκασε εξ αναβολής την Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017, με την διαδικασία του αυτοφώρου, αποδέχθηκε την πρόταση – καταπέλτη της εισαγγελέως κας Σπυριδούλας Σταυράτη, η οποία απέδωσε στον καταδικασθέντα κ. Ματθαίο Μερμηγκούση ρόλο υποκινητή δημόσιας βίας κατά ανθρώπων με βάση την φυλή τους, προτείνοντας την εφαρμογή του άρθρου 1 το αντιρατσιστικού νόμου 4285/2014.

Δεν υπήρχαν επεισόδια από πρόσφυγες και μετανάστες, είπε χαρακτηριστικά στην αγόρευσή της. Κανένας αστυνομικός δεν είδε επεισόδια. Απέδωσε δε το πρώτο επεισόδιο στον κ. Μερμηγκούση, για τον οποίο τόνισε ότι διέδιδε αυτές τις πληροφορίες, προέβη σε δημόσια υποκίνηση βίας με πρόθεση κατά ανθρώπων με βάση την φυλή τους και έθεσε σε κίνδυνο μετανάστες.

Προηγουμένως η κα Σταυράτη είχε χαρακτηρίσει εξευτελισμό σε μέγιστο βαθμό, μελανό σημείο για τον πολιτισμό μας ότι ο καταδικασθείς και κάποια άλλα άτομα είχαν βάλει τους πέντε πρόσφυγες – μετανάστες να γονατίσουν και κάποιο άλλο πρόσωπο βιντεοσκοπούσε την σκηνή.

Αναφερόμενη δε στα θύματα της επίθεσης, τρεις νεαρούς δύο από την Συρία και έναν από το Ιράκ, είπε ότι τα τρία αυτά νέα παιδιά που κατέθεσαν δεν ανήκουν στην κατηγορία των παραβατικών που βλέπουμε να έρχονται στα δικαστήρια.

Η εισαγγελέας πρότεινε – εκτός της υποκίνησης σε δημόσια βία και τις σωματικές βλάβες – την ενοχή του κατηγορουμένου για τα αδικήματα της αντιποίησης αρχής (κατετέθη ότι παρίστανε τον αστυνομικό), καθώς και της παράνομης βίας, που – ωστόσο – δεν έγιναν δεκτές από τον πρόεδρο του Μονομελούς κ. Γιώργο Παντελίδη, ο οποίος και τον κήρυξε αθώο των δύο αυτών κατηγοριών.

Επί των ποινών η εισαγγελέας πρότεινε για τον κ. Μερμηγκούση φυλάκιση 18 μηνών για την υποκίνηση δημόσιας βίας (αντιρατσιστικός νόμος) και από έξι μήνες για κάθε περίπτωση σωματικής βλάβης για τους δύο μετανάστες, καθώς και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ. Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά ποινή 12 μηνών για την υποκίνηση βίας και από τρεις μήνες για τις σωματικές βλάβες, ήτοι εν συνόλω 18 μήνες με τριετή αναστολή, καθώς και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ.

Για τον έτερο κατηγορούμενο κ. Αναστάσιο Κομματά η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης επτά μηνών, επειδή χαστούκισε έναν Σύριο, ακριβώς επειδή ήταν αλλοδαπός, η οποία και τελικά του επεβλήθη από τον πρόεδρο του δικαστηρίου.

Μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν οι δύο πρόσφυγες – μετανάστες, ένας Σύριος κι ένας Ιρακινός, που κτύπησε ο κ. Μερμηγκούσης, καθώς και ένας ακόμα Σύριος, που χαστουκίσθηκε από τον κ. Κομματά. Ο ένας μάρτυρας κατέθεσε ότι κτυπήθηκε με πτυσσόμενο γκλομπ.

Σε ό,τι δε αφορά την κατηγορία ότι τα άτομα που τους εγκλώβισαν παρίσταναν τους αστυνομικούς, είπε χαρακτηριστικά ο ένας μάρτυρας ότι οι αστυνομικοί που έφτασαν αμέσως μετά το επεισόδιο και την επίθεση σε βάρος τους ήταν μορφωμένοι και μιλούσαν ευγενικά!

Σε ό,τι αφορά τους μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι μίλησαν για σπάσιμο αυτοκινήτων από ομάδες προσφύγων, δεν αποδείχθηκε κάτι τέτοιο στο δικαστήριο, αφού ούτε οι ίδιοι, ούτε οι αστυνομικοί, ούτε και κάποιος άλλος είδε πρόσφυγες- μετανάστες να σπάνε αυτοκίνητα.

Μίλησαν για ένα αυτοκίνητο με σπασμένο παρμπίζ στην οδό Καρπασίας, πίσω από το κτίριο του ΔΗΠΕΘΕ, το οποίο ο ιδιοκτήτης του και μάρτυρας υπεράσπισης είπε ότι βρήκε σπασμένο το βράδυ της Πέμπτης και ο ίδιος πήγε στην αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου!

Το αυτοκίνητο αυτό ούτε αστυνομικοί, ούτε κάποιος άλλος μάρτυρας είδε, ενώ αστυνομικός που κατέθεσε ως μάρτυρας είπε ότι είδαν κάποια σπασμένα γυαλιά στην οδό Δημοκρατίας, που τους είπαν ότι έγινε η ζημιά, αλλά δεν βρήκαν σπασμένο αυτοκίνητο!

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Γιώργος Παντελίδης, κλείνοντας την διαδικασία, τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει οι αρμόδιοι να τα λαμβάνουν και ως κοινωνία πρέπει να έχουμε όρια.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η εισαγγελέας εξέφρασε τα αισθήματα σεβασμού προς τους πολίτες της Χίου για τον τρόπο που υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες και μετανάστες και την ανθρωπιά που επέδειξαν, ενώ επεσήμανε και η ίδια ότι έχει διαταραχθεί η καθημερινότητα των πολιτών από το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:57 Με μια απόφαση που αποτελεί σταθμό για τα δικαστικά χρονικά της Χίου, αλλά και πανελληνίως, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου καταδίκασε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο 4285/2014 (άρθρο 1) σε φυλάκιση 12 μηνών και συνολικά μαζί με τις σωματικές βλάβες 18 μηνών, καθώς και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, τον κ. Ματθαίο Μερμηγκούση, ενώ για απρόκλητη έργω εξύβριση σε φυλάκιση επτά μηνών τον κ. Αναστάσιο Κομματά.

Το δικαστήριο, που συνεδρίασε με την διαδικασία του αυτοφώρου την Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017, με την αναφερόμενη απόφασή του στέλνει αυστηρό μήνυμα σε όλες τις κατευθύνσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Μεγαλύτερες ποινές και ενοχή και για άλλες κατηγορίες για τον πρώτο κατηγορούμενο είχε προτείνει η εισαγγελέας κα Σπυριδούλα Σταυράτη, ενώ ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Παντελίδης επέβαλε τελικά τις αναφερθείσες ποινές με τριετή αναστολή και για τους δύο καταδικασθέντες

πηγη## Αστραπαρης

ΑΝΑΠΟΔΑ

Ιαν. 11, 2017

 

Tην 28η Οκτωβρίου 1940, που ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, οι Ιταλοί συγκέντρωσαν τους άρρενες Δωδεκανήσιους στην τάφρο του φρουρίου. Όπως έχουμε αναφέρει σε άλλη ανάρτηση του αφιερώματος, οι Καλύμνιοι – όσοι μπόρεσαν να διαφύγουν, ή ο πόλεμος τους βρήκε εκτός του νησιού, είχαν συμμετοχή στο «Σύνταγμα Δωδεκανησίων». Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, τη βασική κατοχική δύναμη αποτελούν οι Γερμανοί.

Καλύμνιοι πρόσφυγες πολέμου

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που μας έκανε γνωστά η Δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά – Αλειφέρη, αρκετοί Καλύμνιοι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έφυγαν από τη νησί τους και πήγαν στην Τήλο για λόγους επιβίωσης.

Η δυνατότητα αγροτικής παραγωγής στην Τήλο, σε σχέση με την πιό βραχώδη Κάλυμνο, ήταν ο λόγος της «εσωτερικής προσφυγιάς» για λόγους επιβίωσης.

Επίσης πάνω από 3.500 Καλύμνοι φέυγουν για τα μικρασιατικά παράλια και από εκεί για τα στρατόπεδα προσφύγων της Μέσης Ανατολής, αλλά και όσοι έχουν τη δυνατότητα στρατολογούνται στις συμμαχικές δυνάμεις και τον ελληνικό στρατό της Μέσης Ανατολής.

Όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, οι συνέπειες του πολέμου, οδηγούν τη χώρα σε μία μεγάλη και δύσκολη μεταπολεμική περίοδο, όπου πολλοί επιλέγουν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες.

Η σύχρονη περίοδος

Στις μέρες μας η Κάλυμνος δεν ξεχνά τις προσφυγικές – μεταναστευτικές διαδρομές των παιδιών της και εμφανίζει δραστηριότητα υποστήριξης στις προσφυγικές ροές του σήμερα. Κάνουν την ίδια διαδρομή με αυτή των Καλύμνιων πριν από μερικές δεκαετίες, με ανάποδη φορά, αλλά όπως και τότε, με αιτία τον πόλεμο και τις συνέπειές του.

Η Ομάδα Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων στην Κάλυμνο, σε μία από τις ανακοινώσεις της έγραφε μεταξύ άλλων: «Η Ομάδα Στήριξης, στο όνομα  ακριβώς αυτής της προσφυγικής μας ιστορίας, στο όνομα και  μνήμη των 3500 Καλύμνιων που βρήκαν προσφυγικό καταφύγιο στη Γάζα της Παλαιστίνης και στη Δαμασκό της Συρίας, στο όνομα των παιδιών μας, που κυνηγημένα από την ανεργία παίρνουν ξανά το δρόμο της μεγάλης μετανάστευσης και, πάνω απ’ όλα, με γνώμονα  το σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση, θα συνεχίσουμε να συντρέχουμε τους κυνηγημένους της φτώχειας και του πολέμου.

Τιμάμε κι ευχαριστούμε τους δεκάδες συμπολίτες μας που συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια, ξεπερνώντας κηρύγματα μίσους και αποκτήνωσης, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Τιμάμε κι ευχαριστούμε τους δεκάδες συμπολίτες μας που, ειδικά μέσα σ’ αυτές τις άθλιες συνθήκες για τον τόπο και το λαό μας κάνουν την έμπρακτη αλληλεγγύη μέτρο πολιτισμού και ανθρωπιάς».

Δείτε το ντοκιμαντέρ «Νο Passport», της εκπαιδευτικού Νίνας Γεωργιάδου για τους πρόσφυγες. Η κ. Γεωργιάδου έχει ενεργό συμμετοχή στην Ομάδα Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων στην Κάλυμνο.

Τέλος, μήνυμα αισιοδοξίας δίνει και η νέα γενιά του νησιού, όπως προκύπτει από την ταινία μικρού μήκους του 1ου ΕΠΑΛ Καλύμνου:

https://youtu.be/-RT9mWbqcu8

πηγη και Eπιμέλεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος

ΑΝΑΠΟΔΑ

 

Δεκ. 23, 2016

 

Εμεις δεν μπορουμε οσο ο κοσμος πειναει .

Εμεις δεν μπορουμε οσο τα παιδια πεθαινουν.

Εμεις δεν μπορουμε οταν << ανθρωποι>> , κρινουν ανθρωπους απο το χρωμα τους.

Εμεις δεν μπορουμε οσο οι λιγοι εξουσιαζουν τους πολλους.

Θα ακροβατουμε σε ενα ονειρο , περα απ τα ορια 

πιστευοντας στη δυναμη που εχουμε , απεναντι στους δυναστες της ζωης μας.

ΥΓ. Καπου διπλα μας υπαρχει καποιος που εχει αναγκη , 

αυτο ειναι η εννοια  της φρασης   ... ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ..

 

Δημοσιογραφικη ομαδα 

ΑΝΑΠΟΔΑ

Δεκ. 22, 2016Του  απεσταλμένου μας στη Χίο  Λουκή  Λάρα  .


Λένε  ότι οι Χιώτες  είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι άνθρωποι .

Αυτό σημαίνει ότι σε βάζουν στο σπίτι τους  σε  κερνάνε χιώτικα γλυκά του κουταλιού  φτιαγμένα  από τις κυρίες της οικογένειας  και σου δίνουν τη δυνατότητα να  νοιώσεις ότι είσαι σαν στο σπίτι σου .

Με  τους πρόσφυγες όμως η κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο για μια μερίδα πολιτών . Μικρή η μεγάλη δεν έχει σημασία .

Και βέβαια  θα περίμενε κανένας ότι  η  γνωστή  ... Ιερά Μητρόπολης της Χίου  δηλαδή η εκκλησία  θα έδινε ένα άλλο παράδειγμα που  ακούει στο Αγαπάτε  Αλλήλους .
Κάθε άλλο . 

Θα περίμενε  κανένας οτι ο  Μητροπολίτης Χίου θα άνοιγε διάπλατα  τις πόρτες των εκκλησιών  να βάλει μέσα στους ναούς  όλους αυτούς τους δυστυχισμένους  συνανθρώπους μας  μπάς και ζεσταθούν  από το φοβερό κρύο που  επικρατεί τις μέρες του Δεκέμβρη  στο νησί .

Θα περίμενε κανένας  οτι ο Μητροπολίτης Χίου  θα έδιχνε κάποιες ευαισθησίες  περισσότερες από αυτές που δείχνει  για το ντόπιο ποίμνιο  και θα απαιτούσε από τις ενοριακές επιτροπές  τους παπάδες και τους επιτρόπους των εκκλησιών που είναι πάμπολλες στο νησί  να  φιλοξενήσουν  έστω και μέσα στους ναούς αλλόθρησκους και δή μουσουλμάνους .

Κάτι τέτοιο δεν έγινε .

Να μολυνθούν οι ναοί από Μουσουλμάνους ? 

Πού ξανακούσθηκε κάτι τέτοιο .

Στις  δεκάδες οικογένειες  των προσφύγων  έστω και των μεταναστών  υπάρχουν πολλά μικρά παιδάκια  που  τουρτουρίζουν από το κρύο  πεινάνε και κυρίως ζούν σε μια τραγική κατάσταση . Και η Γαλανομάτα του  Αιγαίου  σφυρίζει αδιάφορα σαν να μην συμβαίνει τίποτα .

Ντροπή σας  ... Αγιοι  του νησιού .
Το λέμε αυτό γιατί  τουλάχιστον  στη Σούδα  η Οδύσσεια  των προσφύγων αγγίζει τα όρια της παραφροσύνης .

Χωρίς νερό και θέρμανση  προσπαθούν  να  επιβιώσουν  πάνω σχεδόν στη θάλασσα  άνδρες γυναίκες και παιδιά  κυρίως από τη Συρία  αλλά και άλλες χώρες που βρέθηκαν  για κακή τους τύχη στη ...φιλόξενη Χίο .

Βέβαια  τον πρώτο καιρό  οι κάτοικοι έδειξαν μια φοβερή ευαισθησία για να περιθάλψουν τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες .

  Τη στιγμή αυτή ο Δήμαρχος του νησιού ο  ... κύριος  Βουρνούς με το επιτελείο του  τσακώνονται με τους υπέυθυνους  για τη φροντίδα  των μεταναστών για το ποιός θα  πληρώσει το ρεύμα ή το νερό  των προσφύγων .

Εκπληκτική περίπτωση  ανεγκέφαλων κυρίως της Δημοτικής Αρχής που βλέπει  με μίσος αλλά και αδιαφορία τηνμ παρουσία  των  προσφύγων στο νησί λές και τους  καταπατεί   το σπίτι τους . Από την άλλη πλευρά  μια μικρή ομαδούλα  φασιστοειδών  της Χρυσής Αυγής  καραδοκούν  για το πότε θα επιτεθούν στους πρόσφυγες  είτε  στη Σούδα είτε στη Βιάλ στο Χαλκειός  για να τους τελειώσουν .

Βλέπετε ο φασιστικός εσμός  λειτουργεί   κανονικά στη Χίο  και μάλλον   αρκετοί Χιώτες είτε τους ανέχονται  μια που τους ενοχλούν οι πρόσφυγες είτε  τους επιδοκιμάζουν  για να  κάνουν αυτοί  - οι Χρυσαυγήτες - τη βρώμικη δουλειά σε βάρος των  προσφύγων .
Ας μην ξεχνάμε  - ο Αναποδος το έχει  αναφέρει και σε άλλο ρεπορτάζ -  τη Χρυσή Αυγή στη Χίο την οργάνωσε γνωστός αξιωματικός  του ελληνικού στρατού που  υπηρετεί ακόμα στο νησί . Και η Αστυνομική Διεύθυνση  στη Χίο τί κάνει ? 

Είναι μια καλή ερώτηση  μπάς και ασχοληθεί  με  αυτό το συνοθήλευμα  και ο πολιτικός  τους προιστάμενος ο  κ.  Νίκος Τόσκας  . 

Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε  από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης  ο  πολιτικός  τους προιστάμενος  ζητούσε εδώ και καιρό  ενημέρωση  για τα καλόπαιδα  της Χρυσής Αυγής  φυσικά από την Αστυνομική Διεύθυνση   Χίου . 

Εδώ και μήνες  η τοπική Αστυνομική Διεύθυνση  απαντούσε ότι δεν γνώριζε το παραμικρό για τη δράση των  δολοφόνων  που  χάρη στον Κασιδιάρη και την παρέα του   σηκώνουν κεφάλι .

Ετσι ο κ. Τόσκας  έστειλε  στη Χίο ομάδα  άλλων αστυνομικών  από την Αθήνα  χωρίς φυσικά να ενημερωθεί η τοπική Αστυνομία  η οποία εξαιτίας των προσφύγων  έχει χάσει την ηρεμία της  και αναγκάζεται  να δουλεύει   κάπως εντατικά  . 

Μέσα σε δύο   τρείς μέρες η ομάδα των αστυνομικών από την Αθήνα  συγκέντρωσε μπόλικο  υλικό για τον φασιστικό εσμό  αλλά και τις  επαφές  των  ντόπιων  φασιστοειδών  τόσο με  αστυνομικούς όσο και άλλους ντόπιους παράγοντες .

Τη στιγμή αυτή χάρη στη δουλειά  των αστυνομικών από την Αθήνα  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης γνωρίζει επίσης  και πολλές άλλες λεπτομέρειες  για τους μέχρι προχτές επικεφαλής  της Αστυνομικής   Διεύθυνσης  Χίου  .

Άλλωστε  πλησιάζουν και οι κρίσεις  στην ΕΛ.ΑΣ.  που από φέτος θα γίνονται  μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα  από την αρχή του  χρόνου .

Για αρκετό διάστημα  καθήκοντα αστυνομικού διευθυντή στη Χίο  είχε ο αστυνομικός υποδιευθυντής  κ. Αυγερινός .

Πρίν από λίγους μήνες στη θέση του αστυνομικού Διευθυντή τοποθετήθηκε ο  κ. Καλλέλης  από τη Μυτιλήνη .

Καθήκοντα υποδιευθυντή  εκτελούσε ο γνωστός  κ.  Κεβόπουλος .

Αυγερινός  και Κεβόπουλος  αποτελούσαν και αποτελούν ένα  αχτύπητο δίδυμο  της συμφοράς . Ο κ. Αυγερινός  όπως μάθαμε  το καλοκαίρι  στο χωριό Καλλημασιά  είχε τη χαρά να παντρέψει το γιό του επίσης αστυνομικό  που υπηρετεί στην Ασφάλεια της Χίου  με  νεαρή   Αλβανικής καταγωγής .

Μέχρις εδώ κανένα πρόβλημα .

Ομως ο συμπέθερος του κ. Αυγερινού  γνωστός Αλβανός και άριστος εργολάβος  απολαμβάνει στη Χίο μια ασυλία που ξεπερνά  κάθε προηγούμενο .

Μπορεί ανεμπόδιστα να δουλέυει  τις οικοδομές του ακόμα και τις Κυριακές και αργίες .

Από την άλλη  αρκετοί αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου  για να στρογγυλέψουν το μισθό τους εργάζονται και σε άλλες εργασίες  όπως φυσικά και ο γιός του κ. Αυγερινού .

Θα μου πείτε  σε ενοχλεί αυτό ? 

Αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους σαν αστυνομικοί  όχι .

Έλα όμως  που πολλοί από αυτούς  όπως μας είπαν  ενοχλούνται  από τους μετανάστες και πρόσφυγες εξαιτίας των οποίων  έχασαν την ηρεμία τους και η υπηρεσία τους τους αναγκάζει να  δουλέψουν περισσότερο .

Να πάμε και στον κ. Κεβόπουλο .

Τον τελευταίο  καιρό πανηγυρίζει  μια που κατάφερε και η σύζυγός του διορίστηκε  στο νοσοκομείο Χίου .

Για μας κανένα πρόβλημα .

Εργαζόμενη γυναίκα είναι  και έχει κάθε δικαίωμα  στην όποια εργασία .

Αλλού είναι το πρόβλημα .

Πώς γίνεται  οι τρείς  πλέον ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας στη Χίο  οι κ.κ.  Καλλέλης, Αυγερινός και Κεβόπουλος να μην εχουν συλλαβει κανεναν απο αυτη την ομαδα της Χρυσης Αυγης .

Και όταν λέμε κανένα εννοούμε  κανένα . 

Λέτε να μην έχουν καμμία πληροφορία ?  Μα ο γνωστός  μπράβος της Χρυσής Αυγής που δέρνει  όποιον θέλει  και όποτε θέλει είναι  και πληροφοριοδότης  και του Κεβόπουλου και του Αυγερινού. 

Τι λέει για αυτά ο κ. Τόσκας ?

Πρόσφατα λένε οι πληροφορίες στη Χίο ο σημαρινός αστυνομικός διευθυντής  κ. Καλλέλης  κατέληξε και στο νοσοκομείο  με  προβλήματα καρδιάς .

Περαστικά από μας στον άνθρωπο  αλλά  τόσο πολύ συγχίζεται στη Χίο ? 

Και απο  ποιούς  αλήθεια ? 

Μήπως από τους υφισταμένους του  ή  τους  πρόσφυγες  ?  

ΑΝΑΠΟΔΑ     

Νοε. 2, 2016

 

Έλληνες πρόσφυγες πολέμου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – η περίπτωση των Ικαριωτών

Σάββατο 5 Νοέμβρη στις 8μ.μ.

•Συζήτηση, παρουσίαση στοιχείων και προβολή δειγματοληπτικού υλικού με αφορμή το γύρισμα σχετικού ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ στην Ικαρία.
•Ο ίδιος προσφυγικός δρόμος που σήμερα ακολουθούν χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας, τότε έγινε ακριβώς ο ίδιος αλλά με την ανάποδη διαδρομή.
•Επιζώντες πρόσφυγες μιλούν για το ταξίδι, για το πώς τους αντιμετώπισαν στις χώρες που πήγαν, τις συνθήκες διαβίωσης, κλπ.
•Μία ιστορική απάντηση σε όσους επιχειρούν να χτίσουν ξενόφοβες πρακτικές στο σήμερα.

Ομιλητής: Νάσος Μπράτσος 
δημοσιογράφος – παραγωγός του ντοκιμαντέρ 
και απόγονος οικογένειας προσφύγων 
του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου

Συνεταιριστικό Πολιτιστικό Καφενείο 7 Στροφές,
Νικομηδείας 27-29,  Πλατεία Ευγένειας, Κερατσίνι 
   

Στην έρευνά μας μιλούν:

Η Κούλα Καβουριάρη και η Πολυξένη Τριπόδη - Φράγγου, που δεν έφυγαν κατά τη διάρκεια της κατοχής και αναφέρονται στην πείνα και το πώς οδήγησε πάνω από 3.000 Ικαριώτες να γίνουν πρόσφυγες.

 

Η Μαρία Τσαντέ μιλάει για τον περιπετειώδη τρόπο διαφυγής του παππού της.

Οι πρόσφυγες πολέμου Μάκης Καβουριάρης, Σπύρος Πλακίδας, Χρήστος Σταυρινάδης, Νίκος Καρίμαλης, Αντιγόνη Ρωμυλίου, Πάτρα Σιμάκη – Σπέη, Ευαγγελία Καρούτσου – Τσαντίρη, Μαρία Πατεράκη, θυμούνται την προσφυγική τους διαδρομή.

Την ιστορία του Ικαριώτη ήρωα διοικητή στολίσκου κομάντο των αγγλικών δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο, Φώτη Σπανού, που εκτός των στρατιωτικών κατορθωμάτων έσωσε και πολύ κόσμο από την πείνα, θυμίζουν η Σμαράγδα – Μάγια Πατεράκη και ο μικρός στα χρόνια της κατοχής Κώστας Βαλσαμής. Ο Φ. Σπανός παρασημοφορήθηκε από τους Εγγλέζους και αγνοήθηκε από το επίσημο ελληνικό κράτος. Ίσως το ντοκιμαντέρ να αποτελέσει ευκαιρία για την μετά θάνατον απόδοση τιμών.

Αναφέρεται η προσφυγική διαδρομή των οικογενειών Kώστα Πετράκη και Γιώργου Μάζαρη.

Παρουσιάζονται οι τεχνικές απόκρυψης λέμβων, σε στεριά και θάλασσα, ώστε να μην γίνονται αντιληπτές από τις κατοχικές δυνάμεις.

Έγιναν γυρίσματα στα δυσπρόσιτα σημεία διαφυγής.

Για το πώς αντιλαμβάνεται η σύγχρονη Ικαρία το προσφυγικό, υπό το βάρος της ιστορικής εμπειρίας που κουβαλάει στην πλάτη της, μιλούν οι: Στέλιος Σταμούλος (Δήμαρχος), Νίκος Λαρδάς (αντιπρόεδρος εργατικού κέντρου νομού Σάμου και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Δήμου Ικαρίας), Ηλίας Γαγλίας (δημοτικός σύμβουλος), Χαρούλα Κοτσάνη (εκπρόσωπος Κύκλου Πολιτισμού και Τέχνης) και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ικαρία Γιώργος Βιτσαράς.

 πηγη## Νασος Μπρατσος

ΑΜΑΠΟΔΑ